vergunning zonnepanelen
Home » Zonnepanelen plaatsen » Zonnepanelen vergunning

Zonnepanelen vergunning: info en kosten 2024

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen? Meestal heb je voor het plaatsen van zonnepanelen geen vergunning nodig. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen wil je zonder vergunning zonnepanelen laten plaatsen. Nog op zoek naar een vakman?

Start je gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je aan welke regels je moet voldoen en in welke gevallen het wel nodig is om een vergunning aan te vragen bij de gemeente.

Zonnepanelen vergunningsvrij: de voorwaarden

Wanneer je zonnepanelen op het dak van je huis laat plaatsen is het meestal niet nodig om een vergunning te hebben. Je kunt de panelen ook op de grond of in de tuin plaatsen, maar wanneer zijn zonnepanelen op de grond vergunningsvrij? Dan is de regel dat de panelen niet hoger mogen komen dan 5 meter en dat deze volgens het bestemmingsplan worden geplaatst. Voor het vergunningsvrij plaatsen van zonnepanelen met je jezelf aan de volgende voorwaarden houden:

  • De zonnepanelen worden op het dak geplaatst.
  • De zonnepanelen mogen niet uitsteken over de dakrand.
  • De omvormer moet binnen geplaatst worden of geïntegreerd worden.
  • Panelen in de tuin of op de grond mogen niet hoger zijn als 5 meter.

Regels plaatsen zonnepanelen schuin dak

Er zijn verschillende regels voor het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak en het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak. De voorwaarden waaraan je jezelf moet houden bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak zijn: de zonnepanelen mogen niet uitsteken over de dakrand en de zonnepanelen moet in of direct op het dak geplaatst worden. Ze mogen niet zoals op een plat dak in een andere hellingshoek geplaatst worden.

Regels plaatsen zonnepanelen plat dak

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak zijn weer andere regels. Op een plat dak moet er namelijk ruimte zitten tussen de dakrand en de panelen. De ruimte moet even groot zijn als de hoogte van de panelen. De hellingshoek van panelen op een plat dak mag maximaal 35 graden zijn.

Met of zonder vergunning zonnepanelen laten installeren?

Vergelijk gratis offertes & bespaar tot 40% op de kosten

Wanneer vergunning voor zonnepanelen?

Als je dak aan de voorwaarden voldoet die hierboven allemaal zijn genoemd, dan heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Er zijn een aantal uitzonderingen. Voor het plaatsen van zonnepanelen op een monumentaal pand is altijd een omgevingsvergunning zonnepanelen nodig. Voor het plaatsen van zonnepanelen op de gevel of op een open terrein is ook een vergunning nodig. Hieronder vind je een overzicht waarin wordt aangegeven wanneer je wel en wanneer je geen vergunning nodig hebt.

Zonnepanelen Vergunning nodig?
Zonnepanelen op de grond Nee, als ze niet hoger dan 5 m zijn
Zonnepanelen in tuin Nee, als ze niet hoger dan 5 m zijn
Zonnepanelen op carport Nee
Zonnepanelen op dakkapel Nee
Zonnepanelen op garage of schuur Nee
Zonnepanelen op gevel Ja
Zonnepanelen op groendak Nee
Zonnepanelen op monumenten Ja
Zonnepanelen op rieten dak Ja
Zonnepanelen op serre Nee
Zonnepanelen op veranda Nee

Wat kost een vergunning voor zonnepanelen?

Wanneer je wel een vergunning nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld zonnepanelen wil laten plaatsen op je gevel, dan heb je een omgevingsvergunning nodig. De kosten voor een omgevingsvergunning verschillen per gemeente. In de meeste gemeentes is deze vergunning gratis om een energie neutrale gemeente te bevorderen.

Zonnepanelen installeren? Gratis offertes vergelijken

Om zonnepanelen vergunningsvrij te laten plaatsen moeten ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Wanneer je de panelen gewoon op je dak plaatst zonder dat ze uitsteken of te dicht op de dakrand liggen. Dan hoef je geen vergunning aan te vragen. Wil jij zonnepanelen laten installeren? Zoek nu een installateur bij jou in de buurt!

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere installateurs in jouw regio. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo gemakkelijk tot wel 40% op de kostprijs! Het vergelijken van offertes is gratis en zonder verdere verplichtingen, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken