Kosten van zonnepanelen: alle prijsinformatie 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Prijzen zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen op een rij

De kosten van zonnepanelen verschillen per situatie en zijn afhankelijk van het aantal panelen, het totale vermogen en natuurlijk het merk en de benodigde materialen. Onthoud wel dat het ondanks de kosten een waardevolle investering is, die je in gemiddeld 7 jaar alweer volledig terugverdiend hebt. Benieuwd naar de exacte prijs?

Start je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk meerdere offertes om te vergelijken. Geïnteresseerd in zonnepanelen? Op deze pagina krijg je een duidelijk beeld van de kosten voor deze waardevolle investering. Je leest hoeveel het plaatsen kost en we vertellen je wat het precies oplevert. Zo bereken je gemakkelijk de terugverdientijd van jouw panelen!


Kosten zonnepanelen: de belangrijkste informatie

 • Zonnepanelen kosten gemiddeld €500,- per stuk. Voor acht zonnepanelen betaal je dus gemiddeld €4.000,- inclusief installatie. Dit kan je een jaarlijkse besparing van €497,- opleveren.
 • De prijs voor zonnepanelen verschilt afhankelijk van de volgende factoren: het soort zonnepaneel, merk, hoeveelheid zonnepanelen, het type omvormer, de kosten voor montage, je daktype en eventuele extra opties.
 • De kosten van zonnepanelen per vierkante meter ligt gemiddeld tussen de €77,- en €215,- per m², dit is de prijs inclusief montage en btw.
 • Als je niet de mogelijkheid hebt om te investeren in eigen zonnepanelen, kan je ook zonnepanelen huren. De kosten hiervan beginnen al vanaf €10,- per maand. Huur je zes zonnepanelen? Dan moet je rekening houden met een gemiddelde huurprijs van €20,- tot €30,-.
 • Als je de prijs van zonnepanelen vergelijkt moet je letten op de prijs per Wp, de gebruikte materialen van de zonnepanelen installateur, het merk van de zonnepanelen en eventuele bijkomende kosten.


Wat kosten zonnepanelen in 2024?

De kosten van zonnepanelen liggen rond de €500,- per stuk, exclusief montage. Bij een set van 8 zonnepanelen ligt de prijs rond de €5.500,- tot €6.900,- inclusief plaatsing en bespaar je jaarlijks tot €850,- per jaar. Plaats je een set van 14 zonnepanelen dan betaal je rond de €8.450,- tot €10.100,- en bespaar je tot €1.200,- per jaar.

Hoeveel panelen jouw huishouden nodig heeft is afhankelijk van je verbruik en je gezinssamenstelling.

Vind je de prijs hoog? Onthoud dan dat de besparing (of winst) uit zonnepanelen vergelijkbaar is met een rente van 4% op je spaarrekening: het is dus echt een hele waardevolle investering! Je verdient je panelen in gemiddeld 7 jaar alweer terug en bespaart daarna nog steeds jaarlijks op de energiekosten.

Prijs zonnepanelen 2024

Personen huishouden Verbruik per jaar in kWh WP om te voorzien (kWh / 0,85) Aantal panelen (300 Wp per paneel) Installatiekosten Totale prijs incl. BTW en montage* Gemiddelde besparing per jaar
1 1.825 2.147 8 €725,- tot €925,- €5.500,- tot €6.900,- €850,-
2 2.533 2.980 10 €925,- tot €1.125,- €7.250,- tot €8.650,- €1.000,-
3 3.400 4.000 14 €975,- tot €1.250,- €8.450,- tot €10.100,- €1200,-
4 3.930 4.624 16 €1.050,- tot €1.325,- €9.650,- tot €11.500,- €1400,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per installateur verschillen. De prijzen zijn zonder de btw teruggave.

Uitleg onderdelen prijstabel

In de bovenstaande tabel krijg je een beeld van het aantal panelen dat je nodig hebt en wat dit ongeveer kost. Dit is natuurlijk een schatting, gebaseerd op de samenstelling van je huishouden.

 • Verbruik per jaar in kWh: het verbruik per jaar op basis van het aantal personen in je huishouden, zijn gemiddelden en afkomstig van nibud.nl.
 • Wp om te voorzien: dit is het vermogen aan Wattpiek dat je nodig hebt om te voorzien in stroom.
 • Aantal panelen: als je weet hoeveel Wp je nodig hebt, berekent de installateur het aantal panelen dat je nodig hebt. Een gemiddeld zonnepaneel heeft 300 Wp.
 • Totale prijs incl. BTW: de genoemde prijs in de tabel is de totale prijs, inclusief btw en de installatiekosten. Op dit moment kun je de btw van je zonnepanelen weer terugvragen!
 • Gemiddelde besparing per jaar: tot slot vind je de gemiddelde besparing per jaar op de energiekosten.

Kosten zonnepanelen

Welke factoren bepalen de kostprijs van zonnepanelen?

De kostprijs van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Zo zijn er verschillende soorten panelen waar je uit kunt kiezen, waarbij je keuze een grote invloed heeft op de totaalprijs. Daarnaast verschillen de kosten voor het plaatsen van de zonnepanelen per installatiebedrijf en heeft het type dak ook een invloed op de montagekosten.

Hieronder gaan we dieper in op de verschillende factoren die de prijs van jouw zonnepaneel bepaalt.Het soort zonnepaneel

Er zijn verschillende soorten panelen waar je uit kunt kiezen: uiteraard heeft deze keuze een grote invloed op de totaalprijs. Je kunt kiezen uit:

 • Monokristallijn: dit zijn de panelen die op het moment het meest geplaatst worden in Nederland. Deze panelen hebben een hoger rendement en zijn heel erg geschikt voor kleinere daken gericht op het zuiden. Door de zwarte kleur zien de panelen er ook mooi en stijlvol uit, waardoor veel mensen dit de mooiste optie vinden. De kosten liggen rond de €175,- tot €350,- per stuk.
 • Polykristallijn: deze panelen herken je aan de blauwe kleur. Het rendement is iets lager waardoor ze minder geschikt zijn voor kleine daken. Je vindt polykristallijne panelen vooral op grote, platte daken. De kosten liggen rond de €125,- tot €250,- per stuk.
 • Dunne film: dunne film panelen zijn qua afmetingen een stukje kleiner. Ook is de opbrengst per paneel lager dan bij mono- of polykristallijne panelen. De kosten liggen rond de €100,- tot €150,- per paneel.

Gemiddelde kosten zonnepanelen per soort

Soort zonnepaneel Gemiddelde prijs per stuk
Monokristallijn €175,- tot €350,-
Polykristallijn €125,- tot €250,-
Dunne film €100,- tot €150,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.


Besparen op de kosten van zonnepanelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!


Het merk

Natuurlijk zijn er panelen van verschillende merken verkrijgbaar. Je betaalt voor een bekend merk, zoals Yingli of BenQ, een hogere prijs dan een voor een zonnepaneel zonder merk. Dit betekent zeker niet dat een duur merk ook automatisch de beste keuze is. Vraag daarom altijd een persoonlijk advies.

Benieuwd naar de beste merken en modellen van zonnepanelen? Neem dan een kijkje naar het artikel beste zonnepanelen in Nederland.

Hoeveelheid zonnepanelen

Om de kosten van je zonnepanelen te berekenen, moet je ook weten hoeveel panelen je laat plaatsen. Een installateur berekent hoeveel panelen jij op je dak kwijt kunt en hoeveel je er nodig hebt om een bepaald rendement te behalen. Hierna beslis jij natuurlijk altijd of je eventueel minder panelen wilt plaatsen. Minder panelen is een lagere investering.

Zonnepaneel prijs

Type omvormer

Naast de panelen heb je ook een omvormer nodig: deze zet het vermogen van de panelen om naar wisselspanning. Hierin zijn verschillende mogelijkheden, zoals:

 • String omvormers: dit is de goedkoopste optie en mogelijk als er geen schaduw op de panelen valt.
 • Micro omvormers: deze zitten verwerkt achter de panelen, waardoor je in huis geen grote omvormer hoeft te plaatsen. Dit is iets duurder dan een string omvormer.
 • Power optimizers: hierbij heb je in huis een omvormer en zitten er achter elk paneel een optimizer. Deze optimizers schakelen een specifiek paneel uit zodra hier een schaduw op valt, zodat de rest energie op blijft leveren. Dit is de duurste optie.

Installateur

De montagekosten verschillen per installateur en zijn onder meer afhankelijk van het aantal panelen. Voor de montage van 3 tot 6 panelen liggen de kosten rond de €500,-. Voor het plaatsen van 7 tot 12 panelen liggen de montagekosten rond de €800,-.

Wil je meer panelen plaatsen? Je kunt maximaal 12 panelen op één groep aansluiten. Wil je meer panelen plaatsen, dan moet je een driefasenaansluiting laten plaatsen: dit wordt gedaan door je netbeheerder.

Voor het plaatsen van 13 tot 20 panelen betaal je gemiddeld €1.300,- en voor de montage van 31 tot 40 panelen liggen de kosten rond de €2.100,-.

Montagekosten van zonnepanelen

Aantal zonnepanelen Montagekosten incl. BTW
3 tot 6 panelen €500,-
7 tot 12 panelen €800,-
13 tot 20 panelen €1.300,-
21 tot 30 panelen €1.700,-
31 tot 40 panelen €2.100,-
41 tot 50 panelen €2.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde installatiekosten.


Plaatsing op plat dak of schuin dak

Ook jouw daktype heeft een invloed op de kostprijs. Zonnepanelen plaatsen op een hellend dak is doorgaans goedkoper dan montage op een plat dak. Dat komt omdat er voor een plat dak extra materialen nodig zijn: de installateur zorgt er immers voor dat de panelen schuin komen te staan, dit kost meer tijd én je hebt extra materialen nodig.

Extra opties

Je kunt ook kiezen voor eventuele extra opties, zoals een zonneboiler. Dit maakt jouw huis nóg energiezuiniger. Een zonneboiler levert ’s zomers namelijk praktisch al je warme water, waardoor je cv-ketel nauwelijks gebruikt wordt. De kosten hiervoor liggen rond de €2.750,- tot €3.750,-.

Wil je kunnen bijhouden hoeveel jouw zonnepanelen opleveren? Dan is een monitorsysteem handig! Tegenwoordig zit een monitorsysteem bij praktisch elk type omvormer inbegrepen, zodat je gemakkelijk vanaf je tablet of smartphone controleert wat jouw opbrengst is van die dag.

Optie Gemiddelde prijs incl. BTW
Zonneboiler €2.750,- tot €3.750,-

*Let op: het gaat hier om een gemiddelde prijs.

Prijs zonnepanelen per stuk

De meeste installateurs geven je geen prijs per zonnepaneel, maar een totaalprijs voor de set die je kiest. Gemiddeld ligt de prijs rond de €500,- per stuk. Kies je er voor om een grote set te plaatsen? Dan daalt de prijs per stuk.

Kostprijs zonnepanelen

Kosten zonnepanelen per m²

De kosten van zonnepanelen liggen rond de €77,- tot €215,- per m². Deze prijs is inclusief btw en montage. Een gemiddeld paneel heeft een oppervlakte van 1,63 m². Let op: de prijs per m² verschilt afhankelijk van het vermogen van het paneel, bij een hoger Wp stijgt de prijs per m².

Het daktype is van invloed op de prijs

Het type dak dat je hebt is van grote invloed op de de kosten van je zonnepanelen. Hoe zit dat precies? Hieronder lees je meer over de verschillen tussen zonnepanelen op een plat- of op een hellend dak.

Zonnepanelen op plat dak

Om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen heb je over het algemeen relatief veel materiaal nodig. De installateur moet ervoor zorgen dat de panelen schuin komen te staan. Bovendien kan hij ze niet rechtstreeks aan de dakconstructie bevestigen om lekkages te voorkomen. Er is dus ook ballast nodig om de panelen op hun plek te houden. De kosten voor zonnepanelen op een plat dak liggen daarom hoger dan de prijs voor panelen op een schuin dak.

Zonnepanelen op schuin dak

Het is goedkoper om de zonnepanelen op een schuin dak te plaatsen omdat er minder materiaal nodig is. De expert bevestigt het systeem en de panelen rechtstreeks aan je dakconstructie en je hoeft niet bang te zijn voor beschadigingen. Bij een schuin dak ben je daarom goedkoper uit dan bij een plat dak.

Prijs zonnepanelen

Zonnepanelen: kosten en opbrengsten

Naast de kosten zijn vooral ook de opbrengsten van zonnepanelen belangrijk om rekening mee te houden.

Hoeveel brengen zonnepanelen ongeveer op?

Met een set van 8 panelen en een Wp van 2.147 bespaar je gemiddeld tot €497,- per jaar. Hoe groter je huishouden, des te meer panelen je nodig hebt. Bij een set van 14 panelen bespaar je tot wel €869,- per jaar! Nieuwsgierig naar de precieze opbrengst van zonnepanelen? Je leest het hier!

Hoeveel je bespaart is afhankelijk van het aantal panelen, het aantal Wp en natuurlijk speelt ook het aantal zonne-uren een belangrijke rol: hoe zonniger de zomer, des te groter je besparing!

Regelingen om te besparen op de kosten voor zonnepanelen

Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies beschikbaar. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat jouw provincie of gemeente een plaatselijke subsidie aanbiedt. Of dit in jouw woonplaats het geval is check je eenvoudig via verbeterjehuis.nl. Op de pagina subsidie zonnepanelen lees je alles over mogelijke regelingen!

Plaats je zonnepanelen in combinatie met een zonneboiler? In dat geval kun je wél een landelijke subsidie aanvragen: deze is alleen beschikbaar voor eigenaren van een bestaande woning en niet voor nieuwbouw.

Je kunt de btw van je gloednieuwe zonnepanelen terugvragen via de belastingdienst! Op belastingdienst.nl lees je hoe dit precies in z’n werk gaat.

Kosten zonnepanelen huren

De kosten om zonnepanelen te huren beginnen rond de €10,- tot €12,50 per maand. Dan maak je gebruik van twee panelen. Bij zes panelen ligt de gemiddelde huurprijs rond de €20,- tot €30,- en bij 10 panelen betaal je ongeveer €40,- tot €60,- per maand.

Waarom zonnepanelen huren?

Als je in een huurwoning woont of een klein budget hebt dan is huren een mooie oplossing. Je betaalt een vaste prijs per maand, afhankelijk van het aantal zonnepanelen, en profiteert hiermee wel van een lagere energierekening.

Zonnepanelen huren: kosten in 2024

Aantal zonnepanelen Gemiddelde huurprijs per maand
2 €10,- tot 12,50
6 €20,- tot €30,-
10 €40,- tot €60,-

*Let op: het gaat om gemiddelde prijzen. De exacte kosten kunnen verschillen.

Zonnepanelen prijs vergelijken: waarop letten?

Met het vergelijken van offertes bespaar je gemakkelijk tot wel 40% op de kostprijs. Maar dan is het wel belangrijk om te weten waar je op moet letten! Hieronder geven we je een paar aandachtspunten voor het vergelijken van de prijs van zonnepanelen. Zo weet je zeker dat je voor het beste aanbod kiest.

 • Prijs per Wp: een gemiddeld paneel heeft een vermogen van 300Wp, maar er zijn ook panelen met 330Wp. In eerste instantie lijken die tweede panelen misschien duurder, terwijl de prijs per Wp juist goedkoper is.
 • Welke materialen gebruikt de zonnepanelen installateur: ook de materialen, zoals het bevestigingsmateriaal en de omvormer hebben invloed op de prijs. Controleer de materialen en om welk type paneel het gaat.
 • Welke merken worden gebruikt: als de vakman a-merken gebruikt dan liggen de kosten uiteraard hoger dan voor merkloze panelen. Hierbij is het vooral belangrijk om jezelf af te vragen wat jij daarin belangrijk vindt: een merkloos paneel betekent namelijk helemaal niet automatisch een slechtere kwaliteit.
 • Bijkomende kosten van zonnepanelen: sommige installateurs brengen extra kosten in rekening. Kijk daarom niet alleen naar de totaalprijs, maar ook naar kosten die hier nog bij komen.

Benieuwd hoe je de beste zonnepanelen installateur kan vinden? Dat lees je op deze pagina.

Kosten zonnepanelen huren

Zonnepanelen kopen? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij ook investeren in zonnepanelen en zo jaarlijks besparen op de energiekosten? Goed idee! Je verdient je investering in gemiddeld 7 jaar tijd alweer terug en je kunt bovendien op dit moment de btw bij de belastingdienst terugvragen! Op zoek naar een expert bij jou in de buurt?

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere installateurs in jouw regio. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo gemakkelijk tot wel 40% op de kostprijs! Het vergelijken van offertes is gratis en zonder verdere verplichtingen, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes aanvragen