Rendement

Wij snappen dat u graag wilt weten wat de opbrengst van zonnepanelen is, voordat u hierin gaat investeren. Is het voor uw huishouden wel de moeite waard om te kiezen voor zonnestroom? Kunt u de investering binnen korte tijd terugverdienen? Hoe is dit van invloed op uw dagelijks praktijk? Wij geven op deze pagina tips over het berekenen van de gemiddelde opbrengst, en bieden u enige achtergrond informatie. Zo kunt u het rendement van de zonnepanelen voor uzelf berekenen, om te kijken of de aanschaf voor u rendabel is.

Wat is van invloed op het rendement?

Er zijn diverse factoren van invloed op het rendement van zonnepanelen. De eerste en grootste invloedsfactor is de hellingshoek. Onderzoek heeft uitgewezen dat in Nederland zonnepanelen het meeste opbrengen wanneer zijn in een hoek van 36 graden in zuidelijk ligging worden geplaatst. Daarnaast heeft ook een hoek van zo’n 40 graden in westelijke richting nog een redelijk rendement. Een tweede invloedsfactor is het aantal zonuren. Zo heeft Texel jaarlijks gemiddeld 20% meer zonuren dan bijvoorbeeld Enschede. Hierop heeft u helaas geen invloed. Tot slot is het rendement nog afhankelijk van de soort zonnecel die op uw paneel is geplaatst, en het achterliggende systeem. Heeft u bijvoorbeeld een systeem met afgesloten opslag, dan zult u op zeer zonnige dagen energie opwekken voor niets.

Hoe kan ik de terugverdien tijd berekenen van mijn zonnepanelen?

Voordat u de terugverdientijd van uw zonnepanelen kunt berekenen, dient u eerst een overzicht te krijgen in de opbrengst. Daarvoor moet u onder meer weten wat het vermogen van uw zonnepaneel is. Dit vermogen wordt aangeduid met de code Wp, dat staat voor Wattpiek. Het gaat dan om het maximaal leverbare vermogen, tijdens ideale omstandigheden. Gemiddeld kan een zonnepaneel jaarlijks 900 uur op vol vermogen draaien. De berekening voor deze opbrengst is: Wp x 900 = kWh. Per kilowatt kost stroom gemiddeld 23 cent. U kunt daarop zelf berekenen wat een zonnepaneel voor u oplevert. Wanneer u dit bedrag deelt door het investeringsbedrag, dan weet u wat de terugverdientijd is van uw zonnepanelen.

Na hoeveel jaar kan ik de investering eruit halen?

Hierboven gaven wij al aan hoe u de terugverdien tijd van uw zonnepanelen kan berekenen. Hier blijft het echter niet bij, u kunt na een aantal jaar tevens geld ‘verdienen’ door te investeren in een zonnepaneel. Zonnepanelen gaan namelijk vijfentwintig tot dertig jaar mee, terwijl de meeste investeerders na tien jaar hun investering eruit hebben. Na tien jaar maakt u dus winst, en heeft u een optimaal rendement van de zonnepanelen. Een leuke toekomst verwachting is dat de energiekosten over tien jaar waarschijnlijk hoger liggen dan vandaag, waardoor u nog meer bespaart.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, is afhankelijk van de hoeveelheid kWh die u jaarlijks wilt opwekken. Kijk hiervoor naar uw energieverbruik per jaar, en haal hier minimaal 10 procent af. Onderzoek heeft uitgewezen dat met de levering van een zonnepaneel onze klanten zuiniger omgaan met energie. Zo wekt u niet stroom voor niets op. Bereken op basis hiervan hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. De rekensom wordt: benodigd vermogen / aantal KWh per Wp per jaar = hoeveelheid Wp aan zonnepanelen. Dit getal deelt u door het vermogen per zonnepaneel. Over het algemeen geldt dat een standaard Nederlands gezin minimaal 14 zonnepanelen nodig heeft om hun volledig energieverbruik te dekken.

Wilt u meer weten?

Heeft u behoefte aan meer informatie over het verschil tussen rendement, benodigd vermogen en de terugverdientijd? Komt u niet uit de berekening, maar wilt u wel graag weten hoeveel zonnepanelen u minimaal moet installeren? Door het contactformulier in te vullen komt u in contact met één van onze experts. Wij bieden u tevens graag geheel gratis en vrijblijvend enkele offertes op maat aan. Wij zijn u graag van dienst!