Rendement en besparing van zonnepanelen

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Rendement zonnepanelen

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Dat je met zonnepanelen bespaart op je energierekening weet je vast al. Maar wat is de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel? En hoeveel zonnepanelen moet je laten plaatsen voor een mooi rendement? Het antwoord op deze en andere vragen over de opbrengst van zonnepanelen vind je op deze pagina.


Opbrengst zonnepanelen: samenvatting

 • Het berekenen van de opbrengst van je zonnepanelen doe je met deze formule: instralingsfactor x totale vermogen in Wattpiek (Wp) = opbrengst. Het totale vermogen van je zonnepanelen bereken je door de hoeveelheid zonnepanelen te vermenigvuldigen met het vermogen in Wattpiek per paneel. De instralingsfactor is in Nederland gemiddeld 0,88.
 • De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen in Nederland zijn afhankelijk van het vermogen van je zonnesysteem en de sterkte van de zon. Het gemiddelde jaarlijkse rendement op je zonnepanelen is 8,3%.
 • De opbrengst van je zonnepanelen kan je het beste meten door gebruik te maken van een slimme meter: zo zie je precies hoeveel kWh de zonnepanelen hebben opgeleverd.
 • Factoren die invloed hebben op het rendement zijn het vermogen van je zonnepanelen, de ligging, het aantal zonuren, de temperatuur en de kwaliteit van de panelen.
 • Het behalen van het beste rendement doe je door je zonnepanelen op het zuiden te richten, de zonnepanelen te installeren voor april zodat je kan profiteren van het beste seizoen voor zonnepanelen en door de panelen goed te onderhouden.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

De opbrengst van zonnepanelen berekenen doe je met de volgende formule: instralingsfactor x totale vermogen in Wattpiek (Wp) = opbrengst. Het totale vermogen bereken je door het aantal zonnepanelen te vermenigvuldigen met het aantal Wp per paneel. De instralingsfactor is de stralingssterkte van de zon. In Nederland is die gemiddeld 0,88.

De werkelijke opbrengst van je zonnepanelen is afhankelijk van het type zonnepanelen die je laatst plaatsen en natuurlijk het aantal.

Een rekenvoorbeeld. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 3.400 kWh aan stroom. Een zonnepaneel met een vermogen van 300 Wp levert gemiddeld 0,88 * 300 = 264 kWh per jaar op. In dat geval heb je 3.400 / 264 = 13 panelen nodig om in je stroombehoefte te voorzien.

zonnepanelen opbrengst

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen

De gemiddelde opbrengst is van twee factoren afhankelijk: het vermogen van je zonnesysteem en de sterkte van de zon. Om optimaal van de zon te profiteren is het bovendien belangrijk dat er een juist legplan wordt gemaakt. Op het zuiden met een hellingshoek van 36 graden vangen ze de meeste zonnestralen. Het vermogen van het zonnesysteem wordt bepaald door de soort en het aantal zonnepanelen.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Met een dak op het zuiden brengt een zonnepaneel jaarlijks ongeveer 264 kWh aan stroom op. Ligt je dak op het oosten of het westen? Dan brengt een zonnepaneel gemiddeld 220 kWh zonne-energie per jaar op. Het vermogen van een zonnepaneel is tegenwoordig ongeveer 300 Wattpiek.

Opbrengst zonnepanelen per maand

Omdat de zon niet in elke maand even fel schijnt, varieert de opbrengst van zonnepanelen gedurende het jaar. Wanneer heb je de meeste opbrengst van zonnepanelen? Je kan je vast voorstellen dat je in de zomermaanden het hoogste rendement behaalt, maar hoe zit dat in de rest van het jaar?

In de volgende tabel vind je het gemiddelde rendement van zonnepanelen per maand. In de maanden april tot en met september ligt het rendement boven de 11%. In de wintermaanden ligt de opbrengst lager omdat er dan minder zonuren zijn.

De beste tijd van het jaar om zonnepanelen te laten plaatsen is april. Dan profiteer je het hele zomerseizoen van zonne-energie!

Maand in 2024 Rendement
Januari 3%
Februari 5%
Maart 8%
April 12%
Mei 13%
Juni 13%
Juli 13%
Augustus 11%
September 10%
Oktober 7%
November 3%
December 2%

Hoe de opbrengst meten?

Voordat je zonnepanelen laat plaatsen, berekent de specialist hoeveel zonne-energie je met jouw installatie opwekt. Maar je wilt natuurlijk ook weten hoe hoog de daadwerkelijke opbrengst is, wanneer de zonnepanelen stroom opwekken.

Hoe opbrengst zonnepanelen meten?

De specialist plaatst niet alleen de panelen op je dak, maar sluit deze ook aan op je meterkast. Zo nodig plaatst hij een nieuwe stroommeter. Met een moderne slimme meter heb je op ieder moment inkijk in de werking van je panelen en kan je de opbrengst van je zonnepanelen controleren. Je ziet hoeveel kWh de panelen opleveren. Zo weet je precies wanneer je de wasmachine of andere grote apparaten het best gebruikt.

rendement zonnepanelen

Kosten zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van het soort panelen dat je kiest en het aantal dat je laat plaatsen. De meest gekozen panelen zijn kristallijn panelen. Deze hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. Modernere glas-glaspanelen zijn duurder in aanschaf, maar hebben ook een veel hoger rendement. Meer over kosten zonnepanelen lees je op deze pagina. Daarbij moet je ook nog rekening houden met de kosten van de zonnepanelen installatie.

Kan je geld terugkrijgen?

Hoewel er geen landelijke subsidies voor zonne-installaties zijn, zijn er wel enkele regelingen waarmee je op de kosten bespaart. Zo kan je de btw op de aanschaf van de panelen terugvragen. Ook zijn er soms lokale subsidieregelingen. Daarnaast ligt de terugverdientijd van een zonne-installatie gemiddeld op 10 jaar, dan heb je de investering al terugverdiend in besparing op je energierekening.

Alles weten over deze regelingen en subsidies? Lees het op de pagina subsidie zonnepanelen!


Alles over zonnepanelen!

In deze video wordt alle belangrijke informatie over zonnepanelen verteld.


Zonnepanelen met het hoogste rendement

Welke zonnepanelen zijn er met het hoogste rendement? De zonnepanelen met het beste rendement zijn onder andere de SunPower Maxeon 5AC, de Panasonic HIT KURO en de Qcells Q PEAK G9. Hieronder vergelijken we het rendement van deze verschillende panelen.

Zoals je kunt zien is de SunPower Maxeon op dit moment het zonnepaneel met het hoogste rendement per m². Het rendement van de Panasonic en Qcells panelen ligt gelijk, al is het paneel van Panasonic iets kleiner.

Type paneel Vermogen Rendement
SunPower Maxeon 375Wp 21,2%
Panasonic HIT KURO 220Wp 19,7%
Qcells Q PEAK 340Wp 19,7%

Hoogste rendement zonnepanelen laten plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes ontvangen

Waarom kiezen voor hoog rendement zonnepanelen?

Zonnepanelen met een hoog rendement zijn iets duurder dan panelen met een laag rendement. Waarom is het toch verstandig om te kiezen voor zonnepanelen met het hoogste rendement?

 1. Hoe hoger het rendement, hoe minder zonnepanelen je nodig hebt. Een ideale oplossing voor woningeigenaren met een klein dak: zo kunnen ze toch voldoende energie opwekken met een kleiner oppervlak!
 2. Zonnepanelen met een hoger rendement hebben vaak een betere kwaliteit. Ze hebben een langere levensduur en betere garantievoorwaarden.
 3. Kies je zonnepanelen met het hoogste rendement, dan heb je minder panelen nodig en ben je milieubewust. Het betekent namelijk ook minder verpakkingsmateriaal en minder vervoer.

Factoren die van invloed zijn op het rendement

Het spreekt voor zich dat de opbrengst van zonnepanelen op een bewolkte dag lager ligt dan op een zonnige dag, maar er zijn naast het aantal zonuren meer factoren van invloed op de opbrengst van zonnepanelen:

 • Het vermogen van de panelen
 • De ligging
 • Het aantal zonuren
 • De temperatuur
 • De kwaliteit van de panelen


1. Vermogen van zonnepanelen

Het vermogen van een zonnepaneel heet ook wel het nominale paneelvermogen en wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hoe hoger dit getal is, hoe meer opbrengst je behaalt.

De verschillende soorten zonnepanelen variëren in prijs en in vermogen. Zo zijn polykristallijnpanelen het goedkoopst om aan te schaffen, maar leveren duurdere monokristallijnpanelen meer op.

2. Dakligging

Niet alleen de windrichting van je dak is belangrijk, maar ook de hellingshoek. Een dak op het zuiden met een hellingshoek van 30 tot 35 graden is ideaal. Op een plat dak plaatst de specialist eerst een frame waarop de panelen in de juiste hoek geplaatst worden.

3. Aantal zonuren

Hoe meer zonuren, hoe hoger de opbrengst van je zonne-installatie zal zijn. Dat is de reden dat je in de zomermaanden meer energie opwekt dan in de wintermaanden, waarin er meer bewolking is.

4. Temperatuur van de zonnepanelen

Het klinkt misschien gek, maar zonnepanelen werken het best bij een lage temperatuur. De zonnecellen geleiden namelijk beter bij koud weer. Zonnig en koud weer is dus ideaal om zoveel mogelijk stroom op te wekken.

5. Kwaliteit van de zonnepanelen

Naast verschillende soorten zijn er ook veel verschillende merken die zonnepanelen maken. Onderling verschilt de kwaliteit, waardoor je bij het ene merk een andere opbrengst bij dezelfde weersomstandigheden krijgt dan bij het andere merk. Een zonnepanelenspecialist heeft ervaring met alle merken en geeft je graag persoonlijk advies.

Tips voor een maximaal rendement

Je wilt de investering van je zonnepanelen natuurlijk zo snel mogelijk terugverdient hebt. Met enkele slimme keuzes maak je de terugverdientijd zo kort mogelijk. Doe daarom je voordeel met de volgende tips en behaal je het hoogst mogelijk rendement met je zonne-installatie.

 • Plaats de zonnepanelen op het zuiden. Daar schijnt de zon het langs en behaal je een optimaal rendement.
 • Koop zonnepanelen voor april. Dan weet je zeker dat je de maanden met het hoogste rendement meepakt.
 • Onderhoud de panelen goed. Niet veel mensen weten dat verstandig is om de panelen jaarlijks te reinigen. Dan blijft het rendement optimaal.

opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Wil je ook een lagere energierekening? Met zonnepanelen op het dak van je woning word je je eigen energieleverancier en bespaar je jaarlijks op je energierekening. Met een vakkundige zonnepanelenexpert weet je zeker dat de installatie juist geplaatst wordt, zodat je de optimale opbrengst krijgt. Zeker weten dat je niet te veel betaalt voor je zonnepanelen?

Je ontvangt snel een aantal offertes die je thuis op je gemak vergelijkt. Je krijgt inzicht in de prijzen van zonnepanelen en je ziet snel welke vakman de beste deal heeft. Zo vindt je snel een betaalbare specialist die precies bij je wensen past!

Gratis offertes vergelijken