Zonnnepanelen bijplaatsen

Zonnepanelen bijplaatsen

Is er nog ruimte op je dak en wil je zonnepanelen bijplaatsen? Zo wek je nog meer energie op en daalt je energierekening nog een stuk! We zien dat steeds meer mensen met zonnepanelen kiezen voor het uitbreiden van hun systeem of het plaatsen van extra zonnepanelen: dit zorgt voor nog meer winst! Op zoek naar een zonnepanelen expert om je te helpen?

Start gratis offerteaanvraag!

Je krijgt snel tot 5 offertes van experts in je regio. Vergelijk en bespaar tot wel 40%. Op deze pagina lees je waar je rekening moet houden en wat het verschil is tussen bijplaatsen of uitbreiden. Natuurlijk vind je hier ook prijsinformatie!

Waarom zonnepanelen bijplaatsen?

  • Je opbrengst stijgt, handig als je bijvoorbeeld je laadpaal of warmtepomp van energie wil voorzien.
  • Met een hogere opbrengst ben je nog minder afhankelijk van je energieleverancier.
  • Je huis wordt nog energiezuiniger of zelfs energieneutraal!
  • Het verbetert het energielabel van je woning.
  • Je woning stijgt hiermee in waarde!

Zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen: wat is het verschil?

Wil je meer stroom opwekken, dan heb je in principe twee keuzes: extra zonnepanelen plaatsen of je zonnepanelen uitbreiden.

Wat is precies het verschil?

  • Zonnepanelen uitbreiden: dit houdt in dat je extra zonnepanelen plaatst op je huidige systeem. Er wordt geen nieuwe omvormer geplaatst.
  • Zonnepanelen bijplaatsen: in dit geval laat je een apart systeem zonnepanelen plaatsen met een eigen omvormer. Deze functioneert dus volledig los van het eerste systeem.

Wat is de beste optie?

Dat hangt af van je situatie! Als je bestaande omvormer genoeg capaciteit heeft voor extra panelen is het geen probleem om deze op het bestaande systeem aan te sluiten. Is dat niet zo, dan is het slim om te kiezen voor een apart systeem. In verreweg de meeste situaties is het bijplaatsen van zonnepanelen, met een eigen omvormer, de beste optie.

Handige aandachtspunten

Wil je zonnepanelen bijplaatsen of uitbreiden, dan zijn er een paar aandachtspunten om rekening mee te houden. Zo kan het zijn dat je een extra omvormer nodig hebt, als je oude omvormer niet genoeg vermogen heeft en je toch kiest voor een uitbreiding van de zonnepanelen. Maar naast de omvormer, is het ook belangrijk om te kijken of je meterkast geschikt is. Op een zekering van 40A sluit je maximaal 5750 W aan zonnepanelen aan. Laat een zonnepanelen expert daarom eerst kijken of je meterkast geschikt is, of dat je deze eerst moet laten uitbreiden.

Bij het uitbreiden van je zonnepanelen kom je ook weer in aanmerking voor de btw-teruggave! Waarschijnlijk heb jij je tijdens het plaatsen van de eerste set zonnepanelen al aangemeld als ondernemer en ben je dus lid van de KOR. Als je systeem in totaal niet meer waard is dan €2.500,- dan kun je hier gebruik van blijven maken en krijg je de btw terug.

Is je oude set zonnepanelen al langer dan 4 jaar geleden geplaatst? Dan hoeven alleen de extra set zonnepanelen die je laat plaatsen niet duurder te zijn dan €2.500,- om nog in aanmerking te komen voor de KOR.

Zonnepanelen bijplaatsen kosten 2022

De kosten voor het bijplaatsen van zonnepanelen liggen gemiddeld rond de €600,- tot €700,- per paneel.

Let op: de prijs hangt enorm af van het vermogen van de panelen: hoe hoger het vermogen, des te hoger de prijs per paneel. Daarom zijn goedkopere panelen niet direct de betere keuze, omdat dit ook minder energie opwekt.

Type zonnepaneelGemiddelde prijs*
Glas€900,-
Polykristallijn€600,-
Monokristallijn€700,-
Amorf/dunne film€400,-

Wil jij binnenkort zonnepanelen bijplaatsen of uitbreiden? Schakel dan een expert in zonnepanelen in. Hij kan je vertellen of je systeem en meterkast geschikt zijn en geeft bovendien een persoonlijk advies voor de juiste panelen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je krijgt zo snel mogelijk meerdere offertes toegestuurd. Vergelijk en kies de beste zonnepanelenspecialist om tot wel 40% op de kosten te besparen. Gratis en zonder verdere verplichtingen!

Gratis zonnepanelen offertes vergelijken!