Zonnepanelen bijplaatsen of uitbreiden?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen bijplaatsen

Zonnepanelen bijplaatsen

Is er nog ruimte op je dak en wil je zonnepanelen bijplaatsen? Zo wek je nog meer energie op en daalt je energierekening nog een stuk! We zien dat steeds meer mensen met zonnepanelen kiezen voor het uitbreiden van hun systeem en het plaatsen van extra zonnepanelen: dit zorgt voor nog meer winst! Op zoek naar een zonnepanelen expert om je te helpen?

Start een gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je waar je rekening moet houden en wat het verschil is tussen bijplaatsen of uitbreiden. Natuurlijk vind je hier ook prijsinformatie!


Waarom extra zonnepanelen plaatsen?

 • De opbrengst stijgt doordat je meer zonnepanelen hebt. Hierdoor wek je meer energie op je bespaar je dus meer op je energiekosten.
 • Je woning wordt nog energiezuiniger, waardoor het energielabel verbetert en de waarde van je woning stijgt.
 • Je verdient je investering terug door de kostenbesparing.
 • Milieuvriendelijk omdat je het gebruik van fossiele brandstoffen aanzienlijk verlaagt.
 • Je bent minder afhankelijk van energiemaatschappijen, omdat je zelf meer energie opwekt.

Zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen: wat is het verschil?

Wil je meer stroom opwekken, dan heb je in principe twee keuzes: extra zonnepanelen plaatsen of je zonnepanelen uitbreiden.

Wat is precies het verschil?

 • Zonnepanelen uitbreiden: dit houdt in dat je extra zonnepanelen plaatst op je huidige systeem. Er wordt geen nieuwe omvormer geplaatst.
 • Zonnepanelen bijplaatsen: in dit geval laat je een apart systeem zonnepanelen plaatsen met een eigen omvormer. Deze functioneert dus volledig los van het eerste systeem.

Zonnepanelen bijplaatsen

Met zonnepanelen bijplaatsen bedoelen we dat er extra zonnepanelen buiten het huidige systeem worden aangesloten. Je hebt dan dus twee systemen en hebt ook twee omvormers nodig.

Het voordeel van dit systeem is dat je ook zonnepanelen kunt laten bijplaatsen op een ander stuk dak, op een tuinhuis of garage of op de grond.

Zonnepanelen uitbreiden

De andere optie is om het huidige zonnepanelensysteem uit te breiden met extra zonnepanelen. Hiermee verhoog je ook de opbrengst, maar de zonnepanelen worden aangesloten op het systeem wat er al ligt.

Deze optie kan bijna altijd, maar er moet natuurlijk wel genoeg ruimte zijn op het dak. Wij raden aan om te controleren of de omvormer geschikt is voor het nieuwe vermogen, soms moet je een nieuwe omvormer kopen.

Daarnaast is het handig om de garantievoorwaarden van je huidige set te controleren. Mag je je systeem uitbreiden volgens de voorwaarden? Of vervalt je garantie dan. Vaak zijn hier ook wel afspraken over te maken.

Uitbreiden of bijplaatsen: wat kiezen?

Beide opties zijn uitermate geschikt als je meer energie wilt opwekken. Wanneer er bij je huidige systeem genoeg plaats is om nieuwe zonnepanelen te plaatsen, dan is uitbreiden geschikt. Bijplaatsen is handiger wanneer je op een ander stuk dak of grond panelen wilt installeren.

Wil je zonnepanelen bijplaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes ontvangen

Zonnepanelen bijplaatsen kosten 2024

De kosten voor het bijplaatsen van zonnepanelen liggen gemiddeld rond de €600,- tot €700,- per paneel.

Let op: de prijs hangt enorm af van het vermogen van de panelen: hoe hoger het vermogen, des te hoger de prijs per paneel. Daarom zijn goedkopere panelen niet direct de betere keuze, omdat dit ook minder energie opwekt.

Type zonnepaneel Gemiddelde prijs*
Glas €900,-
Polykristallijn €600,-
Monokristallijn €700,-
Amorf/dunne film €400,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten.

Kosten voor een omvormer

Naast de kosten voor extra zonnepanelen plaatsen, heb je ook nog te maken met de kosten voor een nieuwe of een extra omvormer.

Een micro-omvormer kost ongeveer €100,- tot €250,-. Deze omvormer is het meest populair. Daarnaast heb je ook nog string- en hybride omvormers. Deze prijzen beginnen vanaf €800,- en kunnen sterk oplopen, afhankelijk van het vermogen dat nodig is.

Andere factoren die de prijs beïnvloeden

Een aantal factoren beïnvloeden de prijs, dit zijn een aantal voorbeelden:

 • Een aantal zonnepanelen dat je extra laat plaatsen.
 • Merk zonnepanelen en model dat je kiest.
 • Of er een nieuw frame nodig is of niet.
 • De bekabeling dat aangelegd moet worden.
 • De arbeidskosten voor de installateur.

Handige aandachtspunten

Wil je zonnepanelen bijplaatsen of uitbreiden, dan zijn er een paar aandachtspunten om rekening mee te houden. Zo kan het zijn dat je een extra omvormer nodig hebt, als je oude omvormer niet genoeg vermogen heeft en je toch kiest voor een uitbreiding van de zonnepanelen. Maar naast de omvormer, is het ook belangrijk om te kijken of je meterkast geschikt is. Op een zekering van 40A sluit je maximaal 5750 W aan zonnepanelen aan. Laat een zonnepanelen expert daarom eerst kijken of je meterkast geschikt is, of dat je deze eerst moet laten uitbreiden.

Bij het uitbreiden van je zonnepanelen kom je ook weer in aanmerking voor de btw-teruggave! Waarschijnlijk heb jij je tijdens het plaatsen van de eerste set zonnepanelen al aangemeld als ondernemer en ben je dus lid van de KOR. Als je systeem in totaal niet meer waard is dan €2.500,- dan kun je hier gebruik van blijven maken en krijg je de btw terug

Is je oude set zonnepanelen al langer dan 4 jaar geleden geplaatst? Dan hoeven alleen de extra set zonnepanelen die je laat plaatsen niet duurder te zijn dan €2.500,- om nog in aanmerking te komen voor de KOR.

Zonnnepanelen bijplaatsen

Extra zonnepanelen plaatsen? Bespaar op de kosten?

Met extra zonnepanelen plaatsen heb je al een mooie kostenbesparing, maar je kunt ook besparen op het installeren. Dit doe je door gratis offertes te vergelijken van installateurs uit jouw regio. Maak ook gebruik van onze vrijblijvende offerteservice en krijg snel een aantal offertes om te vergelijken.

Gratis zonnepanelen offertes vergelijken!

Veelgestelde vragen:

Heb je nog meer vragen over het uitbreiden of het bijplaatsen van zonnepanelen? Hier een aantal antwoorden op vragen die wij vaak krijgen.

Ja, dat kan. Er moet wel genoeg ruimte zijn op het dak. Wanneer dit niet het geval is, is het soms wel mogelijk om ergens anders een nieuwe systeem aan te leggen.
Hoeveel zonnepanelen er op jouw systeem aangesloten kunnen worden, is afhankelijk van de ruimte die je hebt, de omvormer en de meterkast. Met een groot aantal panelen heb je een 3-fasen meterkast nodig, maar vaak is voor een woning een 1-fase genoeg. Hierop kun je maximaal 16 panelen aansluiten.
Een uitbreiding van de zonnepanelen kost ongeveer €600,- tot €700,- per paneel. In sommige gevallen heb je ook nog een nieuwe omvormer nodig.