Zonneboiler

Het gebruik van zonnepanelen is al langer bekend als een duurzame vorm van energie en milieubewustzijn, daarnaast is tevens welbekend dat u met een enkel zonnepaneel jaarlijks heel wat bespaart op uw energiekosten. In tegenstelling tot zonnepanelen, is het gebruik en de voordelen van een zonneboiler minder bekend. Toch knt u ook met een zonneboiler jaarlijks veel geld besparen. Een zonneboiler lijkt van buitenaf op een groot zwart raam, dat op het dak is geplaatst. Dit raam bestaat uit een zonnecollector, waarmee het beschikbare zonlicht wordt opgevangen. Dit zonlicht wordt gebruikt om het water in de zonneboiler mee te verwarmen, en ook uw CV kan hieraan worden gekoppeld. Zo kunt u dankzij de zon heerlijk douchen of het afwaswater pakken.

Wat gebeurd er met het warme water als er even geen zonlicht is?

Omdat u natuurlijk ook op een bewolkte dag gewoon gebruik wilt maken van warm water, wordt elke zonneboiler geleverd in combinatie met een na-verwarmer. Deze na-verwarmer verwarmt het water als er geen direct zonlicht is, zoals bijvoorbeeld ’s avonds. Daarnaast zal ook de na-verwarmer aanslaan wanneer het water in de boiler enigszins lauw is geworden. Toch hoeft dit niet heel vaak te gebeuren, een zonneboiler werkt namelijk al bij een beetje (gefilterd) zonlicht. Daarom zal u vaker profiteren van de boiler dan u wellicht in eerste instantie denkt.

Wat kost een zonneboiler?

Voor een zonneboiler betaalt u in principe alleen het aanschafbedrag. Deze prijs is afhankelijk van diverse factoren, zoals de grootte van het voorraadvat, de hoeveelheid zonnecollectoren waarvan gebruik wordt gemaakt, en de opbrengst in Gigajoule per jaar. Daarnaast verschillen de prijzen tussen de diverse merken. De gemiddelde kosten die wij op deze pagina noemen, dient u dan ook te nemen met een dubbele marge van 15 procent. De mate van constructie en installatie (heeft u een plat of schuin dak, een muur- of grondconstructie?) is tevens van invloed op het uiteindelijke bedrag. Wanneer we uitgaan van een minimaal installatieproces van 450 euro, dan komen de kosten voor een zonneboiler met 100liter voorraadvat op zo’n 2100 euro, kiest u voor een groter model, met 300liter voorraadvat (en 3 zonnecollectoren), dan stijgt deze prijs naar 4500 euro.

Hoeveel geld bespaar ik jaarlijks met een zonneboiler?

Omdat u alleen de aanschafprijs kwijt bent, en verder geen gebruikskosten heeft voor de opgewekte warmte, kunt u al snel veel besparen dankzij een zonneboiler. Gaan we ervan uit dat u gemiddeld in 50 procent van uw jaarlijkse waterverwarming kunt voorzien dankzij de zonnecollector, dan bespaart u zo’n 375 euro per jaar op uw energierekening. Dit bespaarbedrag zal stijgen, naarmate de jaren verlopen, doordat de gasprijzen ieder jaar stijgen. Gasprijzen waar u bijna geen last meer van heeft met het gebruik van een zonneboiler. Bent u benieuwd naar hoeveel u zou kunnen besparen? Vraag een vrijblijvende offerte aan via ons contactformulier aan, en vergelijk zelf!

Na hoeveel jaar heb ik mijn zonneboiler terug verdiend?

De terugverdientijd, de periode die het duurt totdat u winst maakt op uw zonneboiler, is afhankelijk van diverse factoren. Ten eerste de daadwerkelijk besparing op uw gasverbruik, en ten tweede de gasprijs. Hoe hoger deze prijs, en hoe grote de besparing, des te korter is deze terugverdientijd. Wanneer we kijken naar het gemiddelde gasverbruik van de afgelopen jaren, en de stijging van de gasprijzen, dan kunnen we stellen dat het zo’n 10 tot 13 jaar duurt voordat u de investering in een zonneboiler heeft terugverdiend. Omdat het apparaat over het algemeen 25 tot 30 jaar meegaat, zult u nog tot wel 20 jaar hier winst op kunnen maken. Wilt u een zonneboiler met een hoog rendement? Vraag direct een offerte aan voor uw investering.