Omvormers zonnepanelen: alle soorten en opties op rij

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Omvormers

Haal het beste uit je zonnepanelen met de juiste omvormer!

De omvormer van je zonnepanelen is een cruciaal onderdeel van een optimale installatie. Ze zetten de gelijkstroom (DC) elektriciteit die wordt opgewekt door de zonnepanelen om in wisselstroom (AC) elektriciteit die in je huis kan worden gebruikt, of teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet. Hulp nodig?

Start je gratis offerteaanvraag!

Vergelijk offertes en bespaar tot 40% Je moet goed nadenken over welke omvormer je kiest voor je nieuwe of bestaande installatie. Maar waar moet je op letten? Welke valkuilen zijn belangrijk om te vermijden? En wat zijn de kosten die hierbij komen kijken? In dit artikel over omvormers voor zonnepanelen vind je alle antwoorden die je zoekt!


Soorten omvormers voor zonnepanelen: de belangrijkste informatie

  • Een omvormer is een belangrijk onderdeel van een zonnepanelen-installatie en zet de gelijkstroom (DC) die door de panelen wordt opgewekt om in wisselstroom (AC)
  • Er zijn verschillende soorten omvormers, zoals string omvormers, micro-omvormers, hybride omvormers en power optimizers.
  • String omvormers zijn de meest voorkomende en relatief goedkope optie, maar kunnen minder efficiënt zijn bij schaduwproblemen of als er problemen optreden in één van de panelen in de string.
  • Micro-omvormers zijn duurder, maar kunnen betere prestaties leveren doordat ze elk paneel afzonderlijk omzetten van DC naar AC. Dit loont vooral in situaties waar één of meer panelen beïnvloed worden door schaduw of andere problemen.
  • Hybride omvormers maken het mogelijk om energie op te slaan in accu’s, wat handig kan zijn voor gebieden met onbetrouwbare stroomvoorzieningen of veel stroomuitval.
  • Power optimizers optimaliseren de prestaties van elk paneel afzonderlijk voordat de DC stroom wordt omgezet in AC door de string omvormer.
  • Welke omvormer het beste bij jouw situatie past, hangt af van verschillende factoren, zoals de oriëntatie van je dak en eventuele schaduwproblemen.

Wat is een omvormer precies, en hoe werkt het?

Een omvormer is een belangrijke schakel in een zonnepanelen-installatie. De omvormer transformeert de gelijkstroom die door de zonnepanelen gegenereerd wordt, naar wisselstroom. Dit is nodig voor het huishoudelijke netwerk. Hieronder vind je algemene informatie over elke stap van het proces:

1. Zonnepanelen produceren gelijkstroom: als er zonlicht op de panelen valt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de siliciumlagen die daardoor wordt gegenereerd. Die gelijkstroom vertrekt via bekabeling richting de omvormer.

2. De omvormer verandert gelijkstroom in wisselstroom: het stroomnetwerk in huis bestaat namelijk uit wisselstroom en niet uit gelijkstroom. Ook zorgt de omvormer ervoor dat overtollige energie terugvloeit naar het elektriciteitsnet.

Verschillende soorten omvormers voor zonnepanelen

Hieronder vind je meer informatie over de soorten omvormers die er zijn.

1. String omvormer

String omvormers zijn het meest voorkomende type omvormer zonnepanelen. Ze werken door meerdere zonnepanelen met elkaar te verbinden in een serie, of “string”, en de gelijkstroom (DC) elektriciteit die wordt opgewekt door de hele string om te zetten in wisselstroom (AC) elektriciteit.

String omvormers zijn relatief goedkoop en makkelijk te installeren, maar kunnen gevoelig zijn voor schaduwproblemen en minder efficiënt zijn als er problemen optreden in één van de panelen in de string, omdat dit de prestaties van de hele string kan beïnvloeden.

2. Micro-omvormer

Micro-omvormers zijn kleine omvormers die direct op elk afzonderlijk zonnepaneel worden geïnstalleerd. Hierdoor wordt de gelijkstroom (DC) elektriciteit die elk zonnepaneel opwekt omgezet in wisselstroom (AC) elektriciteit voordat deze naar het elektriciteitsnet gaat. Micro-omvormers zijn duurder dan string omvormers, maar kunnen betere prestaties leveren, vooral in situaties waarin één of meer zonnepanelen in de string worden beïnvloed door schaduw of andere problemen.

3. Hybride omvormer

Een hybride omvormer voor zonnepanelen is een krachtig hulpmiddel waarmee het mogelijk wordt om energie op te slaan in accu’s. Hierdoor kan er later gebruik gemaakt worden van de zonne-energie, zelfs wanneer er geen zon is! Dit type omvormer is handig voor gebieden met onbetrouwbare stroomvoorzieningen of voor situaties met veel stroomuitval. Bovendien kan het ook als back-upgenerator gebruikt worden, waardoor je altijd verzekerd bent van stroom.

4. Optimizer

Power optimizers werken net als micro-omvormers maar met één belangrijk verschil: ze optimaliseren de prestaties van elke zonnepaneel afzonderlijk voordat de DC stroom wordt omgezet in AC door de string omvormer. Een power optimizer is duurder dan een string omvormer, maar het kan betere prestaties leveren in situaties waarin één of meer panelen schaduw veroorzaken of andere problemen veroorzaken.

Wanneer kies je welke soort omvormer?

Welke oplossing het beste bij jou past, hangt af van de omstandigheden. Heb je bijvoorbeeld een zuidelijk gericht dak dat geen schaduw kent? Dan is een centrale string omvormer meestal de beste en budgetvriendelijkste keuze. Zijn er echter verschillende oriëntaties of schaduwval over één paneel? Dan kun je met micro omvormers of power optimizers ervoor zorgen dat elk paneel de maximale opbrengst levert.

Omvormer

Wat kosten omvormers voor zonnepanelen?

Als je zonnepanelen aanschaft, moet je ook een omvormer kopen. De prijs varieert afhankelijk van het type en het vermogen van de omvormer. In het algemeen liggen de kosten tussen de € 500,- en € 1500,-.

Er zijn verschillende soorten omvormers, waaronder string-omvormers, micro-omvormers en power optimizers. Bekijk goed welk type je nodig hebt, rekening houdend met het vermogen van je zonnepanelen en wat jouw huishouden aan elektriciteit nodig heeft. De specialist helpt je hier graag bij.

Werp ook een blik op de kwaliteit en betrouwbaarheid van je nieuwe omvormer; die speelt immers een belangrijke rol in de prestaties van je zonne-energiesysteem!

In de praktijk betaal je een totaalprijs voor je zonnepanelen, inclusief alle bekabeling, de omvormer, de plaatsing op het dak en de installatie op je meterkast.

Overzicht kosten omvormers voor zonnepanelen

Type omvormer Voordelen Nadelen Gemiddelde prijs
String omvormer Je betaalt minder in vergelijking met andere omvormers Als één zonnepaneel in de string problemen heeft, kan dit de prestaties van de hele stringomvormer beïnvloeden € 1000,- tot € 1500,-
Micro-omvormer Per paneel wordt de gelijkstroom omgezet in wisselstroom Ze kunnen gevoeliger zijn voor omgevingsfactoren, zoals hitte en vocht € 150,- tot € 450,- per zonnepaneel
Hybride omvormer Ze bieden ook de optie om overschot aan opgewekte energie op te slaan in batterijen Een nadeel van hybride omvormers is dat ze over het algemeen duurder zijn dan standaardomvormers € 1500,- en € 4500,-
Optimizer Optimaliseert de energieopwekking van individuele zonnepanelen Verhoogt de complexiteit en kosten van het zonne-energiesysteem € 500,-

*Let op: dit zijn richtprijzen. Exacte prijzen weten? Vergelijk gratis offertes!

Aandachtspunten bij omvormers

Wil je ervoor zorgen dat je zonnepanelenomvormer perfect werkt en optimaal stroom omzet? Dan zijn er een aantal belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden.

Locatie waar je de omvormer plaatst
Let wel op het kiezen van de locatie van je omvormer. Niet alle plaatsen zijn geschikt. Er zijn een aantal factoren waar je op moet letten, zoals goede koeling (advies is minimaal een halve meter ruimte rondom de omvormer, zodat de warmte afgevoerd kan worden) en geen storende zoemtoon die kan worden geproduceerd. Als je een centrale string omvormer wil plaatsen, is het raadzaam dat je deze dicht bij je meterkast zet, zodat er geen verlies is van stroom als je met wisselstroom werkt.

Vermogen van omvormer
Het is zeer belangrijk dat je het vermogen van jouw omvormer passend afstelt op dat van de geïnstalleerde zonnepanelen. Daarom is het slim om een erkende installateur de berekening te laten maken, die rekening houdt met verschillende variabelen en voorwaarden.

Gebruik onze offerteservice om gratis offertes te ontvangen van meerdere aanbieders bij jou in de buurt. Vergeet ook niet dat de capaciteit van je omvormer doorgaans 10 à 20% lager is dan die van je panelen, omdat ze niet altijd stroom leveren volgens hun piekvermogen.

Aantal MPP-trackers
Een Maximum Power Point (MPP) tracker is een belangrijk onderdeel van je zonnepanelen omvormer en zorgt voor maximale efficiëntie. Elke omvormer heeft 1 of meerdere van die trackers. Hoeveel MPP trackers je nodig hebt, hangt af van factoren zoals jouw legplan, oriëntatie en eventuele schaduwval. Daarom is het aan te raden om een professionele installateur in te schakelen die je kan helpen bij het kiezen van een goede omvormer met het juiste aantal MPP trackers voor jouw situatie.

Levensduur van de omvormer
Houd rekening met het feit dat de meeste omvormers een levensduur hebben van 10 tot 15 jaar. Dit is korter dan de 25-40 jaar die kwalitatieve zonnepanelen gemiddeld meegaan. Een vertraging in je opbrengst kan een teken zijn dat het tijd is voor vervanging. Raadpleeg hiervoor je installateur en vraag naar een onderhoudscontract, zo blijf je up-to-date wat betreft de staat van je installatie en weet je precies wanneer het tijd is om de omvormer te vervangen.

Betrouwbare zonnepanelen installateur met hoogwaardige producten
Het is belangrijk om een betrouwbare zonnepaneleninstallateur te selecteren met hoogwaardige producten, vooral als het gaat om de omvormer.

Een goede klantenservice na aankoop is ook heel belangrijk, om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk weer kunt genieten van kosteloze groene stroom als er een defect optreedt. Vergelijk verschillende specialisten op prijs, voorgestelde producten, werkwijzen, tijdschema’s en meer.

Omvormer

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Wil je gratis en vrijblijvend in contact komen met erkende zonnepanelen installateurs uit jouw buurt? Je ontvangt meerdere offertes, inclusief persoonlijk advies.

Gratis offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over de verschillende soorten omvormers

Hieronder vind je de antwoorden op verschillende veelgestelde vragen.

Hoe lang gaat een omvormer mee?

De levensduur van een omvormer varieert, afhankelijk van het merk en het model. Over het algemeen gaan omvormers tussen de 10 en 15 jaar mee. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren op je omvormer om de levensduur te verlengen.

Kan ik mijn omvormer zelf installeren?

Het wordt niet aangeraden om je omvormer zelf te installeren, tenzij je ervaring hebt met elektrische installaties en bekend bent met de voorschriften. Een verkeerd geïnstalleerde omvormer kan leiden tot brandgevaar en schade aan je zonnepanelensysteem.

Kan ik meerdere omvormers gebruiken voor mijn zonnepanelensysteem?

Ja, het is mogelijk om meerdere omvormers te gebruiken voor je zonnepanelensysteem. Dit kan vooral handig zijn als je zonnepanelen hebt die in verschillende richtingen zijn geplaatst, of als je te maken hebt met schaduwproblemen die verschillen per paneel.

Wat zijn goede omvormer merken?

Een aantal op rij:

SMA is een van de grootste producenten van zonnepanelenomvormers ter wereld. De omvormers van SMA staan bekend om hun hoge efficiëntie en betrouwbaarheid.
SolarEdge is een pionier op het gebied van power optimizers en produceert ook string-omvormers en hybride omvormers. De omvormers van SolarEdge staan bekend om hun hoge efficiëntie en compatibiliteit met verschillende soorten zonnepanelen.
Fronius is een Oostenrijks bedrijf dat zonnepanelenomvormers produceert van hoge kwaliteit. Hun omvormers staan bekend om hun betrouwbaarheid en efficiëntie.
Enphase is een Amerikaans bedrijf dat micro-omvormers produceert. Hun micro-omvormers zijn compatibel met verschillende soorten zonnepanelen en zorgen voor een hogere efficiëntie dan traditionele string-omvormers.