Subsidie op zonnepanelen: wat zijn de mogelijkheden in 2024?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Subsidie op zonnepanelen

Is er subsidie op zonnepanelen in 2024?

Wil je zonnepanelen plaatsen? Hoewel er geen landelijke subsidie meer is, zijn er wel andere regelingen om een gedeelte van het aankoopbedrag terug te krijgen. Nog op zoek naar een vakman?

Start je gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina vind je alle informatie over subsidie op zonnepanelen voor particulieren en bedrijven en andere regelingen. Ook vind je informatie over een mogelijke nieuwe subsidie die in 2021 ingaat.


Subsidie voor zonnepanelen: een samenvatting

  • Er is helaas geen landelijke subsidie voor zonnepanelen in 2024, maar er zijn wel andere regelingen en mogelijkheden die de investering makkelijker maken.
  • Sommige gemeentes bieden nog subsidies voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Dit kan ook in de vorm van een groene lening, dit is een gunstige lening met uitstekende voorwaarden.
  • Vroeger was er een btw-teruggave, tegenwoordig betaal je gewoon geen btw meer over zonnepanelen! Scheelt weer in de kosten.
  • Tot 2031 kan je ook nog gebruikmaken van de salderingsregeling. Hiermee kan je opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt terugleveren aan het elektriciteitsnet.
  • Er zijn ook enkele aantrekkelijke leningen voor de aanschaf van zonnepanelen: de Energiebespaarlening en de SVn Duurzaamheidslening.
  • Voor de zakelijke markt zijn er ook enkele regelingen mogelijk: de milieu-investeringsaftrek, Willekeurige afschrijving milieu-investerring, energie-investeringsaftrek en de kleinschaligheidsaftrek. Je kan ook gebruik maken van de exploitatieregeling.


Is er subsidie op zonnepanelen?

Hoewel er in 2019 en 2020 géén landelijke subsidie is voor het kopen van zonnepanelen, zijn er wel andere regelingen die de aanschaf aantrekkelijk maken. Je kan bijvoorbeeld lokale subsidieregelingen aanvragen. Bovendien krijg je een mooi tarief voor de stroom die je aan het net levert.

De aanschaf van zonnepanelen bespaart elektriciteitskosten. Benieuwd wat zonnepanelen precies opleveren? Op de pagina opbrengst zonnepanelen lees je hier alles over!

subsidie zonnepanelen

Regelingen en subsidie voor zonnepanelen

Zoals eerder gezegd zijn er verschillende regelingen die de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk maken.

Zo zijn er gemeentes die subsidies uitgeven voor het plaatsen van zonnepanelen en betaal je geen btw. Ook kan je tot 2023 nog gebruik maken van de salderingsregeling. Is de investering je nu nog te hoog? Met de energiebespaarlening profiteer je van aantrekkelijke voorwaarden.

Hieronder lees je meer over de mogelijkheden!



Gemeentelijke subsidie

Sommige gemeentes in Nederland stimuleren het kopen van een zonne-installatie door subsidie te geven. Soms is dat in de vorm van een zogenaamde groene lening. Dat is een duurzame lening met gunstige voorwaarden die je gebruikt om energiebesparende maatregelen te treffen.

Op energiesubsidiewijzer.nl doe je een snelle check om te kijken voor welke regelingen jij in aanmerking komt.

Let op! Niet alle regelingen staan in deze wijzer. Doe daarom ook altijd navraag bij je gemeente om te kijken of er financieringsmogelijkheden zijn. Dat kan via een energieloket in je gemeente. Op verbeterjehuis.nl vind je snel bij welk energieloket jij navraag doet.

Btw zonnepanelen

In het verleden kon je de btw op zonnepanelen terugvragen. Hiervoor moest je jezelf aanmelden als ondernemer bij de belastingdienst. Sinds 2023 is er geen btw meer op zonnepanelen, de installatie en de omvormer! Het btw-tarief op zonnepanelen ging van 21% naar 0%. Dat betekent dat je bij de aankoop van panelen al een stuk goedkoper uit bent dan een paar jaar geleden. Let wel op, dit btw-tarief geldt alleen wanneer je de zonnepanelen laat plaatsen op een woning of een bijgebouw!

Vind goedkope zonnepanelen!

Vergelijk het aanbod van verschillende specialisten en ga voor de beste prijs.
Start nu je gratis offerteaanvraag!

Salderingsregeling

Wanneer de panelen stroom opwekken, wordt deze direct door je eigen huishouden gebruikt. Vaak heb je echter niet alle geproduceerde stroom nodig. De stroom die je niet gebruikt lever je aan het elektriciteitsnet. Daar ontvang je een vergoeding voor. Bij de salderingsregeling wordt de stroom die je levert verrekend met je elektriciteit die je afneemt van het net. Je betaalt dan enkel het positieve saldo van je verbruik minus de opgewekte energie.

Deze regeling geldt nog tot 1 januari 2025. Vanaf 2025 wordt de regeling langzaam afgebouwd, tot 2031.

Aantrekkelijke leningen

Wil je graag zelf energie opwekken met zonnepanelen, maar heb je op dit moment niet het budget om de investering te doen? Dan is het interessant om te kijken naar zogenaamde groene leningen. Deze leningen zijn er om energiebesparende maatregelen te stimuleren en hebben gunstige voorwaarden.

Er zijn twee leningen om de aanschaf van zonnepanelen te financieren:

  • Energiebespaarlening: deze lening is voor particulieren en VvE’s. Je kan tot €65.000,- lenen en je betaalt een lage rente. Let op: je kunt deze lening alleen gebruiken voor zonnepanelen in combinatie met een andere energiebesparende maatregel. Ook kun je maximaal 75% van je lening gebruiken om de zonnepanelen te plaatsen.
  • SVn Duurzaamheidslening: dit is een gemeentelijke lening die niet overal beschikbaar is. Je leent onder gunstige voorwaarden om duurzame maatregelen te treffen.

Meer weten over kosten zonnepanelen? Op deze pagina lees je meer! Of ben je op zoek naar informatie over de kosten van een installatie? Dat lees je hier.

Is subsidie op zonnepanelen zakelijke markt mogelijk?

Wil je met je bedrijf energie besparen door middel van zonnepanelen? Er zijn 5 regelingen voor bedrijven en ondernemers die willen investeren in zakelijke zonnepanelen.

Als eerste zijn er 4 fiscale regelingen. De milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen zijn subsidies op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Of je maakt gebruik van de energie-investeringsaftrek. De laatste fiscale regeling is de kleinschaligheidsaftrek op het investeringsbedrag.

Als tweede is er ook de exploitatieregeling. Deze subsidie voor zakelijke zonnepanelen houdt in dat je geld krijgt voor de zonnestroom die je bedrijf opwekt.

subsidie zonnepanelen

Zonnepanelen kopen? Vergelijk gratis offertes!

Met een van de regelingen of subsidies wordt het aantrekkelijk om zonnepanelen op je woning te laten plaatsen. Ben je op zoek naar een betaalbare vakman?

Start je gratis offerteaanvraag!

Je hoeft maar één aanvraag te doen om inzicht in de prijzen van verschillende zonnepanelenspecialisten in je regio te krijgen. Door gratis offertes te vergelijken zie je snel welke specialist het best bij je wensen aansluit. Zo weet je zeker dat je een goede prijs betaalt!

Gratis offertes vergelijken