Zonnepanelen laten installeren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Subsidie zonnepanelen 2023

Wil je zonnepanelen plaatsen? Hoewel er geen landelijke subsidie meer is, zijn er wel andere regelingen om een gedeelte van het aankoopbedrag terug te krijgen. Op deze pagina vind je alle informatie over subsidie op zonnepanelen voor particulieren en bedrijven en andere regelingen. Ook vind je informatie over een mogelijke nieuwe subsidie die in 2021 ingaat.

Vakman gezocht om een zonne-installatie te plaatsen? Via onze offerteservice krijg je altijd de beste kwaliteit voor de laagste prijs!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je snel een aantal offertes van zonnepaneelspecialisten bij jou uit de buurt. Deze vergelijk je thuis op je gemak op prijs en aanbod. Zo zie je snel welke vakman de beste deal heeft. Bovendien weet je zeker dat je niet te veel betaalt!

Zonnepanelen nodig?

Overweeg je zonnepanelen? Slim, je bespaart direct op de energiekosten.

Gratis offertes

Besparen op de prijs? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

Vergelijk & bespaar!

Vergelijk de binnengekomen offertes (max. 4), en bespaar tot wel 40%!Is er subsidie op zonnepanelen?

Hoewel er in 2019 en 2020 géén landelijke subsidie is voor het kopen van zonnepanelen, zijn er wel andere regelingen die de aanschaf aantrekkelijk maken. Je kan bijvoorbeeld de btw op de aankoopprijs terugvragen. Daarnaast zijn er lokale subsidieregelingen. Bovendien krijg je een mooi tarief voor de stroom die je aan het net levert.

De aanschaf van zonnepanelen bespaart elektriciteitskosten. Benieuwd wat zonnepanelen precies opleveren? Op de pagina opbrengst zonnepanelen lees je hier alles over!

subsidie zonnepanelen

Regelingen en subsidie voor zonnepanelen

Zoals eerder gezegd zijn er verschillende regelingen die de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk maken.

Zo zijn er gemeentes die subsidies uitgeven voor het plaatsen van zonnepanelen en kan je altijd het btw-bedrag over de aanschaf terugvragen. Ook kan je tot 2023 nog gebruik maken van de salderingsregeling. Is de investering je nu nog te hoog? Met de energiebespaarlening profiteer je van aantrekkelijke voorwaarden.

Hieronder lees je meer over de mogelijkheden!Gemeentelijke subsidie

Sommige gemeentes in Nederland stimuleren het kopen van een zonne-installatie door subsidie te geven. Soms is dat in de vorm van een zogenaamde groene lening. Dat is een duurzame lening met gunstige voorwaarden die je gebruikt om energiebesparende maatregelen te treffen.

Op energiesubsidiewijzer.nl doe je een snelle check om te kijken voor welke regelingen jij in aanmerking komt.

Let op! Niet alle regelingen staan in deze wijzer. Doe daarom ook altijd navraag bij je gemeente om te kijken of er financieringsmogelijkheden zijn. Dat kan via een energieloket in je gemeente. Op verbeterjehuis.nl vind je snel bij welk energieloket jij navraag doet.

Vind goedkope zonnepanelen!

Vergelijk het aanbod van verschillende specialisten en ga voor de beste prijs.
Start nu je gratis offerteaanvraag!

BTW zonnepanelen terugvragen

Wanneer je zelf energieleverancier wordt, kan je ook als particulier de btw over de aanschaf van het zonnesysteem terugvragen. Daarvoor moet je jezelf wel als ondernemer aanmelden bij de belastingdienst, omdat alleen ondernemers belasting terug kunnen vragen. Dat klinkt ingewikkeld, maar het kost niet veel moeite.

Hoeveel krijg je terug?

In de onderstaande tabel zie je wat de besparing is wanneer je de btw terugvraagt van de belastingdienst.

Aantal panelenTotale PrijsPrijs na BTW teruggaveBtw besparing
8€4.000,-€3.160,-€840,-
12€6.000,-€4.740,-€1.260,-
14€7.000,-€5.530,-€1.470,-
16€8.000,-€6.320,-€1.680,-
Let op!Het lijkt erop dat per 1 januari 2023 het btw-tarief van zonnepanelen naar 0% gaat. Particulieren hoeven dan geen btw meer terug te vragen bij de belastingdienst! Ook voor de installatie van de panelen en de omvormer wordt dan geen btw meer betaald.

Salderingsregeling

Wanneer de panelen stroom opwekken, wordt deze direct door je eigen huishouden gebruikt. Vaak heb je echter niet alle geproduceerde stroom nodig. De stroom die je niet gebruikt lever je aan het elektriciteitsnet. Daar ontvang je een vergoeding voor. Bij de salderingsregeling wordt de stroom die je levert verrekend met je elektriciteit die je afneemt van het net. Je betaalt dan enkel het positieve saldo van je verbruik minus de opgewekte energie.

Deze regeling geldt nog tot 1 januari 2025. Vanaf 2025 wordt de regeling langzaam afgebouwd, tot 2031.

Aantrekkelijke leningen

Wil je graag zelf energie opwekken met zonnepanelen, maar heb je op dit moment niet het budget om de investering te doen? Dan is het interessant om te kijken naar zogenaamde groene leningen. Deze leningen zijn er om energiebesparende maatregelen te stimuleren en hebben gunstige voorwaarden.

Er zijn twee leningen om de aanschaf van zonnepanelen te financieren:

  • Energiebespaarlening: deze lening is voor particulieren en VvE’s. Je kan tot €65.000,- lenen en je betaalt een lage rente. Let op: je kunt deze lening alleen gebruiken voor zonnepanelen in combinatie met een andere energiebesparende maatregel. Ook kun je maximaal 75% van je lening gebruiken om de zonnepanelen te plaatsen.
  • SVn Duurzaamheidslening: dit is een gemeentelijke lening die niet overal beschikbaar is. Je leent onder gunstige voorwaarden om duurzame maatregelen te treffen.

Meer weten over kosten zonnepanelen? Op deze pagina lees je meer! Of ben je op zoek naar informatie over de kosten van een installatie? Dat lees je hier.


Bespaar op de kosten van zonnepanelen!

Vergelijk offertes en kies de vakman met de beste prijs.


Is subsidie op zonnepanelen zakelijke markt mogelijk?

Wil je met je bedrijf energie besparen door middel van zonnepanelen? Er zijn 5 regelingen voor bedrijven en ondernemers die willen investeren in zakelijke zonnepanelen.

Als eerste zijn er 4 fiscale regelingen. De milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen zijn subsidies op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Of je maakt gebruik van de energie-investeringsaftrek. De laatste fiscale regeling is de kleinschaligheidsaftrek op het investeringsbedrag.

Als tweede is er ook de exploitatieregeling. Deze subsidie voor zakelijke zonnepanelen houdt in dat je geld krijgt voor de zonnestroom die je bedrijf opwekt.

subsidie zonnepanelen

Zonnepanelen kopen? Vergelijk gratis offertes!

Met een van de regelingen of subsidies wordt het aantrekkelijk om zonnepanelen op je woning te laten plaatsen. Ben je op zoek naar een betaalbare vakman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je hoeft maar één aanvraag te doen om inzicht in de prijzen van verschillende zonnepanelenspecialisten in je regio te krijgen. Door gratis offertes te vergelijken zie je snel welke specialist het best bij je wensen aansluit. Zo weet je zeker dat je een goede prijs betaalt!

Gratis offertes vergelijken