Zonnepanelen plaatsen: proces, kosten en aandachtspunten

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Zonnepanelen plaatsen

Wil jij zonnepanelen laten plaatsen?

Zonnepanelen installeren is een precisiewerk. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid panelen te kiezen voor de beschikbare ruimte, en ervoor te zorgen dat deze op de juiste plek worden geplaatst. Ook waar je de omvormer plaatst en het aansluitwerk in je meterkast spelen een grote rol. Wees niet bang om iets extra’s uit te geven aan je installatie, om ervoor te zorgen dat alles veilig en betrouwbaar is.

In dit artikel gaan we dieper in op het proces van zonnepanelen plaatsen, en benoemen we belangrijke aandachtspunten.


Zonnepanelen plaatsen: samengevat

 • Een omvormer is een belangrijk onderdeel van een zonnepanelen-installatie en zet de gelijkstroom (DC) die door de panelen wordt opgewekt om in wisselstroom (AC)
 • De belangrijkste punten zijn het bepalen van de juiste positie voor de panelen (legplan), het gebruik van de juiste bekabeling en connectoren, en het aansluiten van de panelen op de omvormer en meterkast (vaak is er een extra groep benodigd) door een gekwalificeerde vakman.
 • Het laten plaatsen en installeren van zonnepanelen is meestal binnen 1 dag klaar.
 • Er wordt aangeraden te investeren in een goede installatie en te letten op de kwaliteit van de panelen, de ervaring van de installateur en de garantievoorwaarden.
 • De all-in kosten variëren gemiddeld van € 4.000,- tot € 8.000,-.

Zonnepanelen plaatsen: zo doet de vakman dat

Ben je benieuwd hoe een vakman zonnepanelen plaatst en aanlegt? Dan ben je hier op het juiste adres. Hieronder staat het proces in 5 stappen uitgelegd.

 • Stap 1. Het bepalen van de juiste plek
Als je zonnepanelen wilt installeren, zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden, zoals de oriëntatie, de hellingshoek en eventuele obstakels of schaduw.
Schuurtjes of een carport kunnen bijvoorbeeld een goede locatie zijn als ze naar het zuiden gericht zijn. Op de grond in de tuin is ook mogelijk, maar hier komen meer kosten bij kijken vanwege extra fundering en bekabeling.

Toch blijft nog altijd de meest voor de hand liggende optie om het dak van je woning te benutten. Een plat dak dat naar het zuiden is gericht kan in sommige gevallen ook gebruikt worden voor installatie. Het is verstandig om een professionele installateur te raadplegen voor advies.

 • Stap 2. Het bepalen van de juiste positie
Om zonnepanelen optimaal te laten functioneren is het belangrijk om de juiste positie te bepalen. Het beste is om de panelen te plaatsen op een dak met een helling tussen de 30 en 45 graden en op het zuiden gericht. Als het dak niet op het zuiden gericht is, kan er gekozen worden om de panelen op het oosten of westen te plaatsen.

 • Stap 3. Het installeren van de panelen
Als de juiste positie is bepaald, kunnen de panelen geïnstalleerd worden. Er zijn verschillende soorten montagesystemen beschikbaar, zoals een schuin dakmontage of een plat dakmontage. Het is belangrijk dat de vakman de instructies van de fabrikant volgt bij het installeren van de panelen.

 • Stap 4. Het aansluiten van de bekabeling
Nadat de panelen zijn geïnstalleerd, moeten ze worden aangesloten op de omvormer. Dit vereist het gebruik van de juiste bekabeling en connectoren. Het is belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen bij het werken met elektriciteit.

Er zijn meestal verschillende opties voor de kabels tussen de panelen en de omvormer, en van de omvormer naar de meterkast. Algemeen gezegd geldt: hoe korter de kabels, hoe minder verliezen en dus hoe goedkoper het systeem. De installateur moet er ook op letten dat er geen zogeheten ‘inductielussen’ worden gevormd met de bekabeling op het dak. Het is alleen niet aan te raden om op kwaliteit of lengte van bekabeling te besparen.

Investeer in een goede installatie; je zult hier decennialang profijt van hebben! De benodigde dikte van de stroomaansluiting tussen meterkast en omvormer hangt af van het vermogen van jouw systeem en daarom ook van het aantal panelen – dit berekent jouw installateur.

 • Stap 5. Het aansluiten van de bekabeling
Als de zonnepanelen zijn aangesloten op de omvormer, kan het worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Het is belangrijk om dit te laten doen door een gekwalificeerde elektricien om ervoor te zorgen dat alles op de juiste manier wordt aangesloten.

De specialist moet mogelijk een extra groep in de meterkast installeren om de kabel van de omvormer aan te sluiten. Wanneer meer dan 2 zonnepanelen van 600 Watt geïnstalleerd worden, is het verplicht om ze op een vrije groep in de meterkast aan te sluiten.

Aarding van de zonnepanelen is ook belangrijk. Als je een 3-fase-aansluiting hebt, vraag dan aan je installateur om de panelen op die fase aan te sluiten die overdag de laagste spanning heeft. Dit vermindert het risico op te hoge netspanning en inconsistentie bij je zonnepanelen. Je netbeheerder kan je vertellen welke type aansluiting je hebt.

Zonnepanelen plaatsen

Welke aandachtspunten bij het laten plaatsen?”

Als je zonnepanelen laat plaatsen, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Hieronder vind je enkele aandachtspunten:

 • 1. Kwaliteit van de panelen: Het is belangrijk om te kiezen voor panelen van goede kwaliteit. Deze panelen hebben een hogere efficiëntie en gaan langer mee dan goedkope panelen van slechte kwaliteit.
 • 2. Ervaring van de installateur: Kies voor een installateur met ervaring en goede recensies. Zo weet je zeker dat de panelen op de juiste manier worden geïnstalleerd en dat je garantie hebt op de installatie.
 • 3. Garantievoorwaarden: Let op de garantievoorwaarden van de panelen en de installatie. Zo weet je waar je aan toe bent als er iets mis gaat.
 • 4. Legplan: Daarnaast is de richting belangrijk, maar ook of er meerdere dakvlakken beschikbaar zijn, of er een schoorsteen in de weg staat, obstakels zoals schaduw veroorzaken, of panelen te dicht bij rand of nok liggen en of de ballast niet te hoog wordt. Al deze factoren beïnvloeden het legplan voor zonnepanelen. En of je ze horizontaal of verticaal dient te plaatsen.

Wat kost zonnepanelen laten plaatsen?

De kosten voor het installeren van zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal panelen dat geïnstalleerd moet worden, het type panelen, het vermogen van de panelen en de installateur die je kiest.

Over het algemeen kost het installeren van zonnepanelen in Nederland tussen de € 4.000,- en € 8.000,-. Dit is inclusief de kosten voor de panelen zelf, de omvormer, de installatie en de benodigde materialen. Het is belangrijk om te onthouden dat de prijzen kunnen verschillen afhankelijk van de specifieke omstandigheden van je huis en locatie. Laat je bijvoorbeeld zonnepanelen op een oud dak plaatsen, houd dan rekening met eventuele extra kosten voor een dakrenovatie of voor het verstevigen van de dakconstructie.

Een goede installateur is belangrijk

Voor een soepele installatie en hoge opbrengsten is het belangrijk dat je zonnepanelen door een gekwalificeerde vakman laat installeren. Informeer daarom bij de leverancier naar de specifieke ervaring en kennis van de installateur die bij jou aan huis komt werken.

Kies voor een bedrijf dat erkend is door InstallQ, een onafhankelijke stichting die kwaliteitsregelingen beheert en erkenningen verleent.
Met het keurmerk Zonnekeur weet je in ieder geval dat je een betrouwbare partij hebt gevonden, maar het biedt helaas geen volledige garantie.

We adviseren om te zoeken naar bedrijven die een lange installatiegarantie (5 of 10 jaar) aanbieden.

Legplan

Er zijn twee manieren waarop een gekwalificeerde leverancier of installateur je dak het beste kan bekijken en het optimale ‘legplan‘ bepalen.

Ten eerste kunnen hun deskundige medewerkers op afstand werken met geavanceerde computerprogramma’s, die Google maps-achtige foto’s van je dak en schaduwsimulaties over het jaar bevatten.

Daarnaast is het ook mogelijk om een persoon ter plaatse te laten komen om de stroomkabels naar de meterbord te bespreken en om te beslissen waar de omvormer moet worden geplaatst. Een combinatie van zowel afstandsmeting als bij jou thuis kan ook helpen, zodat je het voorstel uit de computer ter plekke met een installateur door kunt nemen.

Zonnepanelen plaatsen

Besparen op zonnepanelen plaatsen? Gratis offertes vergelijken!

Als je overweegt om zonnepanelen te laten plaatsen, dan is het verstandig om verschillende offertes te vergelijken om geld te besparen. Door het vergelijken van offertes kun je namelijk de prijzen van verschillende aanbieders vergelijken en de beste deal vinden. Bovendien is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de zonnepanelen en de garanties die worden aangeboden. Zo kun je niet alleen geld besparen, maar ook zorgen voor duurzame en betrouwbare energieopwekking.

Gratis offertes aanvragen

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

Hoe lang duurt het plaatsen van zonnepanelen?
Het plaatsen en installeren van zonnepanelen is meestal binnen 1 dag klaar. Als je een monteur inhuurt, hoeft je jezelf geen zorgen te maken over aanpassingen aan je meterkast. Ze doen alles in één keer.

Is er een vergunning nodig?
In de meeste situaties hoef je geen vergunning aan te vragen om zonnepanelen te plaatsen. Als je huis echter een monument is, dan heb je waarschijnlijk wel toestemming nodig. Als je twijfelt, aarzel niet om contact op te nemen met jouw gemeente voor meer informatie.

Mijn huis heeft een plat dak. Wat nu?
Voor platte daken plaatst de specialist de zonnepanelen op een frame. Hierdoor staan ze precies in de beste hoek van 30-40°. Als je zonnepanelen op een helling met 20 of 50° graden plaatst, produceren ze ongeveer 10% minder energie.

Kun je zonnepanelen op een appartement plaatsen?
Ja, je kan zonnepanelen op een appartement plaatsen. Wel heb je hiervoor toestemming nodig van de VvE. In de praktijk blijkt het lastig om individuele zonnepanelen te plaatsen en elektrisch technisch aan te sluiten op je appartement. De meeste appartementen kiezen daarom voor een collectieve set zonnepanelen.

Daarnaast is de juiste hoek ook beter voor de luchtcirculatie achter de panelen; hierdoor blijven ze koel en dat levert betere resultaten op.