Zonnepanelen plaatsen: proces, kosten en aandachtspunten

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Zonnepanelen plaatsen

Wil jij zonnepanelen laten plaatsen?

Zonnepanelen plaatsen is precisiewerk. Het gaat namelijk niet alleen om het plaatsen van de zonnepanelen, maar ook om het legplan en het kiezen van de best beschikbare ruimte. En om het kiezen van de juiste omvormer, om zo een zo’n hoog mogelijk rendement te behalen. Voor het plaatsen van zonnepanelen kun je dus het beste een vakman inschakelen, zo weet je zeker dat je zo veel mogelijk uit je panelen haalt! Nog op zoek naar een installateur in jouw regio?

Start je gratis offerteaanvraag!

Je krijgt zo snel mogelijk offertes toegestuurd om te vergelijken! In dit artikel gaan we dieper in op het proces van zonnepanelen plaatsen, en benoemen we belangrijke aandachtspunten.


Zonnepanelen laten plaatsen: dit moet je weten!

 • De kosten voor een gemiddeld zonnepanelen systeem liggen tussen de €4.000,- tot €8.000,-, die je (met het opwekken van je eigen stroom) in gemiddeld 6 jaar.
 • Het kiezen van de juiste zonnepanelen én omvormer heeft een grote invloed op rendement en efficiëntie. Kies dus niet zomaar voor de duurste panelen omdat je denkt dat dit de beste zijn: ga op onderzoek uit welke panelen het beste zijn voor jouw persoonlijke situatie.
 • De ligging van je dak bepaalt voor een groot deel hoeveel energie je zonnepanelen gaan opleveren. Gericht op het zuiden is de meest ideale situatie, uitzonderingen daargelaten.
 • Schaduw op het dak heeft grote invloed op het rendement van je panelen. Heb je veel bomen in de buurt staan of andere constructies die een schaduw op het dak laten vallen? Houd er dan rekening mee dat je een grotere investering moet doen in power optimizers om te voorkomen dat je panelen bij schaduw uitschakelen.
 • Afhankelijk van waar je woont zul je een omgevingsvergunning moeten vragen voor het plaatsen van zonnepanelen. Meestal kan dit zonder. Informeer daarom op tijd bij je gemeente.
 • Het plaatsen van zonnepanelen duurt ongeveer 1 werkdag. Je wekt dan direct stroom op.

Zonnepanelen plaatsen: zo doet de vakman dat

Ben je benieuwd hoe een vakman zonnepanelen plaatst en aanlegt? Dan ben je hier op het juiste adres. Hieronder staat het proces in 5 stappen uitgelegd.

 • Stap 1. Het bepalen van de juiste plek
Als je zonnepanelen wilt installeren, zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden, zoals de oriëntatie, de hellingshoek en eventuele obstakels of schaduw. Schuurtjes of een carport kunnen bijvoorbeeld een goede locatie zijn als ze naar het zuiden gericht zijn. Op de grond in de tuin is ook mogelijk, maar hier komen meer kosten bij kijken vanwege extra fundering en bekabeling.

Toch blijft nog altijd de meest voor de hand liggende optie om het dak van je woning te benutten. Hier behalen je zonnepanelen over het algemeen het beste rendement.

 • Stap 2. Het bepalen van de juiste positie
Om zonnepanelen optimaal te laten functioneren is het belangrijk om de juiste positie te bepalen. Het beste is om de panelen te plaatsen op een dak met een helling tussen de 30 en 45 graden en op het zuiden gericht. Als het dak niet op het zuiden gericht is, kan er gekozen worden om de panelen op het oosten of westen te plaatsen.

Er komt veel kijken bij de juiste positie. Als je een ervaren installateur hebt ingeschakeld, dan denkt hij met je mee en maakt de vakman een compleet legplan. Hierbij houdt hij rekening met:

 • Schaduwen
 • Horizontale of verticale ligging
 • De juiste afstand tussen de panelen
 • De hellingsgraad en richting
 • Stap 3. Het installeren van de panelen
Als de zonnepanelen expert inmiddels de beste positie heeft bepaald, is het tijd voor de installatie van de panelen. Dit neemt vaak slechts 1 werkdag in beslag, al hangt het er wel vanaf hoeveel panelen je laat plaatsen.

De installateur verwijderd eerst een aantal dakpannen om de dakhaken te bevestigen. Hierop wordt het frame voor de zonnepanelen vastgeschroefd. Als het frame vastzit komen de panelen naar boven. Dit doen de installateurs vaak in tweetallen. De panelen worden stuk voor stuk vastgezet op het frame en tegelijkertijd aan elkaar aangesloten. Als de set eenmaal ligt dan is het tijd om de panelen aan te sluiten aan de omvormer.

 • Stap 4. Het aansluiten van de bekabeling
Nadat de panelen zijn geïnstalleerd, moeten ze worden aangesloten op de omvormer. De kabels worden via een opening in het dak naar binnen geleid. Meestal wordt de installatie van de omvormer gedaan door een andere installateur dan de vaklui die de panelen op het dak hebben geplaatst. De expert sluit de kabels aan op de omvormer en sluit je zonnepanelen ook aan aan de meterkast.

Er zijn meestal verschillende opties voor de kabels tussen de panelen en de omvormer, en van de omvormer naar de meterkast. Algemeen gezegd geldt: hoe korter de kabels, hoe minder verliezen en dus hoe goedkoper het systeem. De installateur moet er ook op letten dat er geen zogeheten ‘inductielussen’ worden gevormd met de bekabeling op het dak. Het is alleen niet aan te raden om op kwaliteit of lengte van bekabeling te besparen.

 • Stap 5. Het aansluiten op de meterkast
Als de zonnepanelen zijn aangesloten op de omvormer, kan het worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Het is belangrijk om dit te laten doen door een gekwalificeerde elektricien om ervoor te zorgen dat alles op de juiste manier wordt aangesloten.

De specialist moet mogelijk een extra groep in de meterkast installeren om de kabel van de omvormer aan te sluiten. Wanneer meer dan 2 zonnepanelen van 600 Watt geïnstalleerd worden, is het verplicht om ze op een vrije groep in de meterkast aan te sluiten.

Aarding van de zonnepanelen is ook belangrijk. Als je een 3-fase-aansluiting hebt, vraag dan aan je installateur om de panelen op die fase aan te sluiten die overdag de laagste spanning heeft. Dit vermindert het risico op te hoge netspanning en inconsistentie bij je zonnepanelen. Je netbeheerder kan je vertellen welke type aansluiting je hebt.

Zonnepanelen plaatsen

Welke aandachtspunten bij het laten plaatsen?

Als je zonnepanelen laat plaatsen, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Hieronder vind je enkele aandachtspunten:

 • 1. Kwaliteit van de panelen: Het is belangrijk om te kiezen voor panelen van goede kwaliteit. Deze panelen hebben een hogere efficiëntie en gaan langer mee dan goedkope panelen van slechte kwaliteit.
 • 2. Ervaring van de installateur: Kies voor een installateur met ervaring en goede recensies. Zo weet je zeker dat de panelen op de juiste manier worden geïnstalleerd en dat je garantie hebt op de installatie.
 • 3. Garantievoorwaarden: Let op de garantievoorwaarden van de panelen en de installatie. Zo weet je waar je aan toe bent als er iets mis gaat.
 • 4. Legplan: Daarnaast is de richting belangrijk, maar ook of er meerdere dakvlakken beschikbaar zijn, of er een schoorsteen in de weg staat, obstakels zoals schaduw veroorzaken, of panelen te dicht bij rand of nok liggen en of de ballast niet te hoog wordt. Al deze factoren beïnvloeden het legplan voor zonnepanelen. En of je ze horizontaal of verticaal dient te plaatsen.

Wat kost zonnepanelen laten plaatsen?

De kosten voor het installeren van zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal panelen dat geïnstalleerd moet worden, het type panelen, het vermogen van de panelen en de installateur die je kiest.

Over het algemeen kost het installeren van zonnepanelen in Nederland tussen de € 4.000,- en € 8.000,-. Dit is inclusief de kosten voor de panelen zelf, de omvormer, de installatie en de benodigde materialen. Het is belangrijk om te onthouden dat de prijzen kunnen verschillen afhankelijk van de specifieke omstandigheden van je huis en locatie. Laat je bijvoorbeeld zonnepanelen op een oud dak plaatsen, houd dan rekening met eventuele extra kosten voor een dakrenovatie of voor het verstevigen van de dakconstructie.

Een goede installateur is belangrijk

Voor een soepele installatie en hoge opbrengsten is het belangrijk dat je zonnepanelen door een gekwalificeerde vakman laat installeren. Informeer daarom bij de leverancier naar de specifieke ervaring en kennis van de installateur die bij jou aan huis komt werken.

Kies voor een bedrijf dat erkend is door InstallQ, een onafhankelijke stichting die kwaliteitsregelingen beheert en erkenningen verleent.
Met het keurmerk Zonnekeur weet je in ieder geval dat je een betrouwbare partij hebt gevonden, maar het biedt helaas geen volledige garantie.

We adviseren om te zoeken naar bedrijven die een lange installatiegarantie (5 of 10 jaar) aanbieden.

Legplan

Er zijn twee manieren waarop een gekwalificeerde leverancier of installateur je dak het beste kan bekijken en het optimale legplan bepalen.

Ten eerste kunnen hun deskundige medewerkers op afstand werken met geavanceerde computerprogramma’s, die Google maps-achtige foto’s van je dak en schaduwsimulaties over het jaar bevatten.

Daarnaast is het ook mogelijk om een persoon ter plaatse te laten komen om de stroomkabels naar de meterbord te bespreken en om te beslissen waar de omvormer moet worden geplaatst. Een combinatie van zowel afstandsmeting als bij jou thuis kan ook helpen, zodat je het voorstel uit de computer ter plekke met een installateur door kunt nemen.

Zonnepanelen plaatsen

Besparen op zonnepanelen plaatsen? Gratis offertes vergelijken!

Als je overweegt om zonnepanelen te laten plaatsen, dan is het verstandig om verschillende offertes te vergelijken om geld te besparen.

Start je gratis offerteaanvraag!

Door het vergelijken van offertes kun je namelijk de prijzen van verschillende aanbieders vergelijken en de beste deal vinden. Bovendien is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de zonnepanelen en de garanties die worden aangeboden. Zo kun je niet alleen geld besparen, maar ook zorgen voor duurzame en betrouwbare energieopwekking.

Gratis offertes aanvragen

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

Hoe lang duurt het plaatsen van zonnepanelen?
Het plaatsen en installeren van zonnepanelen is meestal binnen 1 dag klaar. Als je een monteur inhuurt, hoeft je jezelf geen zorgen te maken over aanpassingen aan je meterkast. Ze doen alles in één keer.

Is er een vergunning nodig?
In de meeste situaties hoef je geen vergunning aan te vragen om zonnepanelen te plaatsen. Als je huis echter een monument is, dan heb je waarschijnlijk wel toestemming nodig. Als je twijfelt, aarzel niet om contact op te nemen met jouw gemeente voor meer informatie.

Mijn huis heeft een plat dak. Wat nu?
Voor platte daken plaatst de specialist de zonnepanelen op een frame. Hierdoor staan ze precies in de beste hoek van 30-40°. Als je zonnepanelen op een helling met 20 of 50° graden plaatst, produceren ze ongeveer 10% minder energie.

Kun je zonnepanelen op een appartement plaatsen?
Ja, je kan zonnepanelen op een appartement plaatsen. Wel heb je hiervoor toestemming nodig van de VvE. In de praktijk blijkt het lastig om individuele zonnepanelen te plaatsen en elektrisch technisch aan te sluiten op je appartement. De meeste appartementen kiezen daarom voor een collectieve set zonnepanelen.

Daarnaast is de juiste hoek ook beter voor de luchtcirculatie achter de panelen; hierdoor blijven ze koel en dat levert betere resultaten op.