Op zoek naar de beste zonnepanelen installateur?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend
Home » De beste zonnepanelen installateur: 6 tips

De beste zonnepanelen installateur zoeken: 6 tips

Voor het plaatsen van jouw zonnepanelen, schakel je natuurlijk het liefst de beste zonnepanelen installateur in: maar hoe kies je de beste specialist nou precies? Door te letten op prijs, locatie en kritisch te kijken naar de adviezen die de vakman je geeft, weet je zeker dat je kiest voor het beste aanbod. Hulp nodig in je zoektocht?

Op deze pagina geven we je handige tips voor het vinden van een geschikte zonnepanelen installateur. We geven aan waar je op moet letten bij vergelijken van offertes en hoe je de vakman met de beste prijs kiest.


Zonnepanelen installateur zoeken: de belangrijkste informatie

  • Bij het vergelijken en kiezen van de beste zonnepanelen installateur let je op enkele zaken, waaronder de prijzen, garantievoorwaarden, communicatie en ervaring.
  • De prijzen voor de installatie verschillen per installateur, kijk dus goed naar de prijsindicatie.
  • We raden je ook aan om goed te kijken naar de garantievoorwaarden. Het liefst kies je voor de beste voorwaarden in het geval er iets defect blijkt te zijn.
  • Luister ook kritisch naar het advies van de installateur. De beste zonnepanelen installateur geeft realistisch advies, wees dus niet bang om vragen te stellen.
  • De ervaring van de installateur speelt ook een rol bij de keuze. Een duurdere installateur heeft vaak meer ervaring, maar is in de meeste gevallen ook minder lang bezig.
  • Belooft de installateur een huisbezoek vooraf? Dan zit het goed. Een ervaren zonnepanelen installateur weet dat de situatie eerst moet worden bekeken.
  • Het liefst heb je ook een zonnepanelen installateur die je helpt bij de aanvraag van subsidies en andere regelingen.


Prijs zonnepanelen

1. Kijk naar de prijzen van de zonnepanelen installateur

De prijzen voor de zonnepanelen en de montage verschillen per vakman. Het is dus goed om eerst te kijken naar de kosten voor de installatie. Bij het plaatsen van 8 panelen liggen de gemiddelde kosten rond de €5.500,- tot €6.900,- en voor het plaatsen van 14 panelen betaal je gemiddeld €8.450,- tot €10.100,-.

Houd er rekening mee dat het verschil in prijs ook te maken kan hebben met de gebruikte materialen. Wil je zeker weten dat je te maken hebt met een goede prijs, kijk dan niet naar de totaalprijs maar naar de prijs per WP. Dit is de beste manier om de kosten te vergelijken.

Prijs van zonnepanelen 2024

Personen huishouden Verbruik per jaar in kWh WP om te voorzien (kWh / 0,85) Aantal panelen (300 Wp per paneel) Totale prijs incl. BTW en montage
1 1.825 2.147 8 €5.500,- tot €6.900,-
2 2.533 2.980 10 €7.250,- tot €8.650,-
3 3.400 4.000 14 €8.450,- tot €10.100,-
4 3.930 4.624 16 €9.650,- tot €11.500,-
5 4.180 4.918 17 €10.250,- tot €12.200,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per installateur verschillen. De prijzen zijn zonder de btw teruggave.


Besparen op de kosten van een geschikte zonnepanelen installateur?

Vind een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kosten!


2. Bekijk de garantievoorwaarden goed

De garantievoorwaarden verschillen uiteraard per zonnepanelen installateur. Wil je verzekerd zijn van een goede garantie, dan is het slim om deze voorwaarden goed door te nemen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als blijkt dat je panelen niet het beoogde vermogen opwekken? Of als er onverwacht toch schade ontstaat na het plaatsen? Het is fijn als je niet zelf verantwoordelijk bent voor deze onverwachte kosten.

3. Is het advies over rendement en terugverdientijd realistisch?

Bekijk kritisch naar de adviezen van de zonnepanelen installateur. Hij kan misschien wel beloven dat je de panelen in 5 jaar weer hebt terugverdiend, maar is dat wel realistisch?

Gemiddeld is de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 6 en 7 jaar, maar dit is afhankelijk van de richting van je dak, het aantal zonuren, je stroomverbruik en natuurlijk de hoogte van de investering die je gedaan hebt.

Ga niet voor een installateur met mooie praatjes, maar kies een vakman die realistische en waardevolle adviezen geeft. Zo sta je achteraf niet voor vervelende verrassingen.

4. Kijk naar de ervaring van de zonnepanelen monteur

Wat is de ervaring van de vakman en welk type panelen heeft hij eerder geplaatst? Als het een beginnend zonnepanelen installateur is, dan is de kans groot dat zijn tarief iets lager is dan bijvoorbeeld een zeer ervaren zonnepanelen installateur.

Het is slim om ook te kijken naar het specialisme van de vakman. Heeft hij alleen ervaring in het plaatsen van zonnepanelen of ook in het plaatsen van warmtepompen, zonneboilers en andere energiebesparende apparatuur.

5. Is er een huisbezoek vooraf?

Een goede zonnepanelen installateur komt altijd eerst op locatie om de situatie te beoordelen. Dit is de beste manier om te bepalen hoeveel panelen er op het dak passen, in welke richting deze geplaatst worden en te berekenen wat het rendement hiervan ongeveer zou zijn. Zonder huisbezoek zijn de plannen van de zonnepanelen installateur een indicatie, en kunnen deze nog wijzigen tijdens de installatie.

Kies dus voor een installateur die eerst een huisbezoek uitvoert. Dit garandeert dat je een offerte op maat ontvangt en je weet bovendien zeker of het plaatsen van zonnepanelen voor jou wel of geen goed idee is. f

6. Helpt de installateur bij de aanvraag van eventuele lokale subsidies of regelingen?

Voor het plaatsen van zonnepanelen is op dit moment geen landelijke subsidie, maar het is wel mogelijk de btw terug te vragen. Dit doe je bij de belastingdienst en de aanvraag kan voor sommige mensen erg ingewikkeld zijn.

Dit houdt in dat jij je eigenlijk aanmeldt als ondernemer bij de belastingdienst. Geen zorgen, nadat jij je btw hebt teruggevraagd, word je ingeschreven bij de KOR (kleine ondernemersregeling) en hoef jij je geen zorgen te maken over btw-aangiftes.

Een zonnepanelen installateur is ervaren en weet precies hoe je deze aanvraag doet. Vraag dus eens of de vakman je ook helpt en begeleidt bij het terugvragen van de btw: dan weet je zeker dat de btw-terugvraag goed gebeurt!

Meer over deze regeling en het terugvragen van de btw lees je op rijksoverheid.nl.

Hetzelfde geldt voor het aanvragen van een eventuele energiebespaarlening. Dit is een lening tegen een lage rente, waardoor je ook zonder spaargeld toch kunt investeren in zonnepanelen. Meer hierover lees je op energiebespaarlening.nl.

Zonnepanelen installateurs vergelijken: waarop letten?

Met het vergelijken van offertes vind je eenvoudig de vakman met het beste aanbod: zo ben je altijd verzekerd van een eerlijke prijs! Het vergelijken van zonnepanelen installateurs is niet altijd even eenvoudig, omdat ze vaak verschillende methodes hebben om de prijs te berekenen. Hieronder geven we een aantal tips en aandachtspunten voor het vergelijken van zonnepanelen installateurs.

Prijs berekening

Kijk goed naar de manier waarop de totaalprijs is berekend en niet zozeer naar de totaalprijs zelf. De totaalprijs wordt namelijk ook beïnvloed door het materiaal. Misschien is één installateur een stuk duurder dan een andere, maar gebruikt hij panelen met een hoger vermogen waardoor de prijs per WP juist lager is.

Om de verschillende installateurs op prijs te vergelijken, raden we aan de prijs per WP te berekenen. Zo vind je écht de vakman met het beste aanbod!

Afstand

Kies het liefst voor een vakman in je eigen regio. De meeste installateurs brengen voorrijkosten in rekening en hoge leveringskosten als zij verder moeten rijden. Door te kiezen voor een installateur in je eigen omgeving, houd je de afstand zo klein mogelijk en de voorrijkosten laag.

Specialisme

Kijk ook goed naar het specialisme van de installateur. Is hij vooral ervaren in zonnepanelen op platte daken of plaatst hij ze ook op hellende daken? En heeft hij ervaring met één merk omvormer of is hij ervaren met verschillende soorten omvormers? Als je zelf een voorkeur hebt voor een type paneel en omvormer, dan is het slim om te kiezen voor een vakman die hier ervaring mee heeft en graag mee werkt!

Prijs zonnepanelen

Besparen op de beste zonnepanelen installateur? Vergelijk gratis offertes!

Zonnepanelen installateur gezocht? Met het vergelijken van verschillende vakmannen ben je verzekerd van het beste aanbod! Kijk goed naar de prijs en hoe deze is opgebouwd, het specialisme en de garantievoorwaarden en je weet zeker dat je de beste vakman inhuurt.

Je ontvangt daarna zo snel mogelijk de prijzen van de verschillende vaklui bij jou in de buurt. Vergelijk de tarieven en kies zo de zonnepanelen specialist met het beste aanbod. Je besparing loopt zo op tot wel 40% op de totaalprijs! Je offerteaanvraag is bovendien gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken