Beste zonnepanelen op een rij 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Beste zonnepanelen

De beste zonnepanelen 2024

Op zoek naar de beste zonnepanelen in Nederland? De merken LG en SunPower staan al jarenlang bovenaan de lijst met kwalitatieve zonnepanelen merken. Ze halen een hoog rendement en bieden bovendien uitstekende garanties aan. Benieuwd welke zonnepanelen voor jou de beste keuze zijn?

Start een gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je wat de beste zonnepanelen in Nederland zijn. Je leest ook waar deze top 10 van zonnepanelen op gebaseerd is en hoe je kiest welke panelen voor jou de beste keuze zijn. Tot slot vind je hier handige prijsinformatie!


De beste zonnepanelen in Nederland: samenvatting

 • De beste zonnepanelen in Nederland zijn afhankelijk van je situatie. De beste zonnepanelen merken in 2024 zijn SunPower, LG, Panasonic, Canadian Solar, Trina Solar, Q-cells, REC, LONGi, SolarWatt en JA Solar.
 • De beste zonnepaneel op dit moment is de SunPower Maxeon X Series, deze behaalt het hoogste rendement. De LG NeoN R Ace staan op nummer twee, met de beste all-round zonnepanelen.
 • De criteria voor de beste zonnepanelen zijn in welke Tier de zonnepanelen zitten (Tier 1 is het best, slechts 2% van alle zonnepanelen behoren in deze tier), de garantievoorwaarden, efficiëntie en rendement, testen en keurmerken en of de zonnepanelen in eigen fabrieken worden gemaakt.
 • Naast de merken kan je ook nog kijken naar de beste soort zonnepanelen, dit verschilt ook per situatie. Zo zijn monokristallijn zonnepanelen geschikter voor kleine daken en polykristallijn zonnepanelen beter voor grote daken.
 • De beste zonnepanelen kosten gemiddeld €500,- per stuk, inclusief installatie. Je betaalt geen btw.
 • Je haalt het meeste uit je zonnepanelen door de denken aan de toekomst, rekening te houden met de hellingsgraad en oriëntatie van het dak, rekening te houden met de locatie van de omvormer, de zonnepanelen goed schoon te houden, zware apparatuur overdag te gebruiken en een thuisbatterij te gebruiken.

beste zonnepanelen in nederland

Top 10 zonnepanelen

Wat zijn goede zonnepanelen? Eén van de meest gestelde vragen van mensen die zich voor het eerst oriënteren op zonne-energie. In de lijst hieronder vind je de top 10 zonnepanelen in 2024. Samengesteld door klanten, installateurs en onafhankelijke experts. Elk van deze panelen heeft unieke eigenschappen waardoor ze populair zijn onder de klanten én installateurs. Bij het opstellen van de top 10 beste zonnepanelen werd onder andere gelet op rendement en efficiëntie, prijs, kwaliteit, levensduur en garanties.

Houd er wel rekening mee dat de beste zonnepanelen merken uit dit lijstje niet per se de beste zonnepanelen zijn voor jouw situatie. Dat hangt af van je dak, de richting en hellingsgraad, het aantal zonuren en natuurlijk ook je budget!

Overzicht van de beste zonnepanelen modellen in Nederland

Positie Merk en model Welk vermogen? Welke afmetingen? Oprichting merk Land van oorsprong Beste zonnepaneel omdat?
1 SunPower Maxeon X series 400 tot 470 Wp 1.41 x 1.03 meter 1985 Verenigde Staten Hooste rendement
2 LG NeoN R Ace 375 tot 395 Wp 1.68 x 1.016 meter 1985 Zuid Korea Beste all-round zonnepanelen
3 Panasonic Evervolt 330 tot 350 Wp 1.76 x 1.04 meter 1918 Japan Beste panelen bij hoge temperaturen
4 Canadian Solar HiKu7 400 tot 470 Wp 2.23 x 1.046 meter 2001 Canada Meest betaalbare panelen
5 Trina Solar Vertex 390 tot 670 Wp 2.29 x 1.13 meter 1997 China Beste prijs-kwaliteitverhouding
6 Q cells Q-peak serie 355 tot 370 Wp 1.76 x 1.0 4meter 1999 Duitsland Klantenfavoriet
7 REC solar Alpha series Pure R 400 tot 445 Wp 1.77 x 1.04 meter 1996 Noorwegen Meest betrouwbare panelen
8 LONGi LR5-66HBD 375 tot 395 Wp 1.758 x 1.035 meter 2000 China Beste reputatie
9 SolarWatt Panel Vision AM 4.0 320 tot 340 Wp 1.5 x 1.0 meter 1993 Duitsland Beste garanties
10 JA Solar JAM60s10/MW 350 tot 375 Wp 1.65 x 0.996 meter 2005 China Meest betrouwbare merk

1. SunPower: hoogste rendement

Ben je op zoek naar de zonnepanelen met het hoogste rendement, dan zijn de SunPower zonnepanelen van harte aan te bevelen! De panelen van SunPower staan bij veel onafhankelijke testen bekend als één van de beste panelen op de markt en dat heeft vooral te maken met het hoge rendement van de panelen. Gemiddeld ligt dit rond de 22,7%! Nog hoger dan voorligger LG.
Met name de Maxeon X series van SunPower zijn populair, deze zijn verkrijgbaar in panelen van 370 Watt.

SunPower

2. LG: beste all-round zonnepanelen

De zonnepanelen van LG staan met recht in de top 2. De panelen van dit merk worden door klanten en experts beschouwd als de beste all-round zonnepanelen. LG levert panelen van het beste segment en hebben bovendien een hoog rendement. Een groot voordeel van de panelen van dit merk is dat ze niet oververhit raken bij hogere temperaturen. Ook hebben ze een hoger rendement en zijn ze dus geschikt voor kleinere daken!

Met name de LG NeoN R Ace van 380 Watt bleek populair: deze heeft een rendement of efficiëntie van maar liefst 22%! En dat terwijl het rendement van panelen gemiddeld tussen de 6% en de 20% liggen. Met een garantie die oploopt tot wel 25 jaar ben je met de panelen van LG verzekerd van een topmerk!

lg

3. Panasonic: beste zonnepanelen bij hoge temperaturen

De zonnepanelen van Panasonic zijn al jarenlang erg populair bij zowel installateurs als bij hun klanten. De panelen behalen een uitstekend rendement (21,7%) en daarmee hebben de panelen een gemiddelde terugverdientijd van slechts 8 tot 10 jaar.

Bijkomende voordelen zijn dat de panelen van Panasonic geschikt zijn voor kleine daken vanwege hun hogere rendement. Ook presteren ze prima bij hogere temperaturen. De panelen van Panasonic hebben namelijk een dubbelzijdige functie zonder metalen achterkant. Hierdoor raken ze niet oververhit!

Heb je interesse in één van de beste panelen van dit merk, kijk dan naar de Panasonic Evervolt van 380 Watt per stuk!

Panasonic zonnepanelen

4. Canadian Solar: meest betaalbaar

Als je installateurs en experts vraagt, dan staat Canadian Solar erom bekend om één van de meest betaalbare A-merken te zijn. De panelen van Canadian Solar zijn tier 1 en dat wil zeggen dat ze van de hoogste kwaliteit zijn. Door de scherpe prijs ben je ook verzekerd van een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding want de panelen van Canadian Solar hebben een rendement van ongeveer 21,2%! Dat is nog steeds een stuk hoger dan gemiddeld!

Ook hier geldt dat de panelen van Canadian Solar geschikt zijn voor kleine daken. Het oppervlak van deze panelen wordt namelijk door een nieuwe techniek een stuk efficiënter gebruikt! Bijkomend voordeel van dit Canadese merk: ze zijn erg goed bestand tegen de sneeuw en raken in een strenge winter niet zomaar beschadigd!

Eén van de beste panelen van Canadian Solar is de HiKu7: deze behaalt het hoogste rendement!

Canadian Solar

5. Trina Solar: beste prijs-kwaliteitverhouding

Ook Trina Solar biedt kwalitatieve tier 1 zonnepanelen. Volgens installateurs en tevreden klanten heeft dit merk de beste prijs-kwaliteitverhouding. Dat klopt wel, want tegen een relatief scherpe prijs krijg je met een gemiddeld rendement van 21,2% een erg hoog vermogen op je dak liggen!

De panelen staan bekend om hun nette uitstraling. Ze zijn namelijk verkrijgbaar in een All Black uitvoering, waarbij ze een stuk minder opvallend zijn op het dak. Daarnaast biedt Trina Solar ook panelen in een Black White uitvoering uit. Dit heeft een bepaalde uitstraling die erg goed past bij sommige huizen en het zorgt er bovendien voor dat de hoge kwaliteit niet verloren gaat bij hoge temperaturen. De witte achtergrond houdt de panelen koel.

Een populair zonnepaneel van dit merk is de Vertex.

Trina Solar

6. Q cells: grootste klantenfavoriet!

Onder klanten en installateurs is Q cells al jarenlang een grote favoriet. Dit Duitse merk heeft zich in Nederland helemaal bewezen. De panelen komen inmiddels uit China en hebben een gunstige prijs. Ook hier gaat het om tier 1 zonnepanelen van de beste kwaliteit. Bovendien biedt dit merk een garantie van maar liefst 25 jaar op het vermogen van de panelen. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je vertrouwen op degelijkheid en kwaliteit. Op zoek naar goede panelen van Q cells? Kijk dan naar de Q-peak serie met een vermogen van 315W tot 360W.

Q cells

7. REC Solar: meest betrouwbare zonnepanelen

De panelen van REC staan bekend als de meest betrouwbare zonnepanelen. Ze hebben een hoog rendement van maar liefst 22,3% en ze produceren panelen tot wel 380 Wp. Dit betekent dat de panelen van REC een prima keuze zijn voor kleinere oppervlakken en dat je dan nog steeds voldoende stroom opwekt!

De terugverdientijd voor REC panelen is gemiddeld 8 tot 10 jaar, afhankelijk van het aantal panelen dat je plaatst. Met een garantietermijn van wel 10 jaar ben je verzekerd van een topproduct. Let vooral op de Alpha series Pure R van 430 Watt!

REC Solar

8. LONGi Solar: beste reputatie

Dit Chinese merk wordt in Nederland al jarenlang verkocht. LONGi produceert een breed aanbod aan verschillende soorten zonnepanelen, waardoor er voor elke situatie een geschikt paneel te vinden is. Dit merk heeft in de afgelopen jaren een hele goede naam opgebouwd bij verschillende installateurs. Daarom zul je zien dat veel zonnepanelen monteurs graag werken met dit merk: zij zijn overtuigd van de kwaliteit. Het rendement is gemiddeld 21,3%, zeker de LR5-66HBD heeft een hoge efficiëntie.

LONGi Solar

9. SolarWatt: beste garanties

Ben je op zoek naar zonnepanelen met de beste garantieregelingen, kies dan voor de panelen van SolarWatt. Deze panelen bieden je een garantie die oploopt tot wel 30 jaar! Dat is een stuk langer dan de garantie van vergelijkbare merken.

Qua qualiteit doet dit merk niet onder aan zijn concurrenten. Het rendement ligt rond de 21% bij de SolarWatt Panel Vision AM 4.0 en de terugverdientijd is ook hier gemiddeld 8 tot 10 jaar. Kies je voor panelen van SolarWatt, dan heb je onder meer de keuze uit glas op glas panelen. Deze hebben geen stalen achtergrond, waardoor ze niet oververhit raken op de warme zomerdagen!

SolarWatt

10. JA Solar: meest betrouwbare merk

Op nummer 10 van deze lijst van de beste zonnepanelen staat het merk JA solar. Dit is één van de grootste zonnepanelen leveranciers van dit moment. Bovendien zijn erg veel installateurs werkzaam via JA solar, waardoor je geen moeite hoeft te doen om een vakman te vinden die deze panelen voor je wil plaatsen.

Een groot voordeel is dat dit merk een Duits hoofdkantoor heeft. Dit houdt in dat de panelen ook moeten voldoen aan de zeer strenge Duitse eisen aan zonnepanelen. Zo ben je bij dit merk in ieder geval verzekerd van het TÜV keurmerk en wordt er veel aandacht besteed aan het verminderen van de milieubelasting. Dit alles zorgt ervoor dat JA solar wordt beschouwd als één van de meest betrouwbare merken. Een populair paneel is de JAM60s10/MW!

JA Solar

Besparen op de beste zonnepanelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes ontvangen

De beste zonnepanelen merken

Ben je nog op zoek naar goede zonnepanelen en weet je niet zeker of één van de bovenstaande modellen voor jou de beste keuze is? Geen probleem: je kunt rustig even doorkijken naar andere opties. Voor elke situatie is een geschikt merk en model zonnepaneel te vinden. In Nederland zijn dit de beste merken zonnepanelen:

 • SunPower: SunPower is bekend om zijn hoogwaardige zonnepanelen met een uitstekend rendement. Ze staan bekend om hun Maxeon-technologie, die zorgt voor hoge efficiëntie en duurzaamheid. Ze zijn aantrekkelijk voor mensen die maximale opbrengst uit hun dak willen halen, vooral als er beperkte ruimte beschikbaar is.
 • LG: LG biedt zonnepanelen van hoge kwaliteit met een goede balans tussen efficiëntie en prijs. Ze staan bekend om hun betrouwbaarheid en prestaties, wat ze geschikt maakt voor verschillende toepassingen.
 • Canadian Solar: Canadian Solar is een wereldwijde speler en biedt zonnepanelen van goede kwaliteit tegen concurrerende prijzen. Ze zijn bekend om hun degelijke prestaties en betrouwbaarheid.
 • Trina Solar: Trina Solar is een bekend merk in Nederland en biedt betaalbare zonnepanelen met goede prestaties. Ze worden vaak geprezen om hun prijs-kwaliteitverhouding.
 • JA Solar: JA Solar staat bekend om zijn betrouwbare panelen met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze hebben een solide reputatie opgebouwd in de zonne-energie-industrie.
 • REC Group: REC Group, oorspronkelijk opgericht in Noorwegen, biedt zonnepanelen van hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Ze worden gewaardeerd vanwege hun duurzaamheid en prestaties, vooral in veeleisende omstandigheden.
 • SolarWatt: SolarWatt is een Duits merk dat bekend staat om zijn hoge kwaliteit en betrouwbare panelen. Ze bieden ook sterke garanties en uitgebreide lokale ondersteuning.

Wat zijn de criteria voor de beste zonnepanelen?

Welke zonnepanelen zijn de beste? Onafhankelijke experts houden hierbij rekening met een aantal factoren. Welke tier zonnepanelen zijn het bijvoorbeeld, en produceren ze de panelen in een eigen fabriek of besteden ze dit uit? Hieronder leggen we uit welke factoren worden meegenomen in het besluit voor de beste zonnepanelen in Nederland.

Welke TIER zonnepanelen?

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de Tier van de zonnepanelen. De beste zonnepanelen zijn allemaal tier 1 zonnepanelen. Dat betekent dat ze tot de top 2% van de markt horen! Deze beste merken zonnepanelen richten zich onder andere op onderzoek en ontwikkeling en streven ernaar steeds beter functionerende zonnepanelen op de markt te brengen. Het productiesysteem is bovendien volledig geautomatiseerd. Een aantal merken die tot tier 1 behoren zijn SunPower, JA Solar en Panasonic: stuk voor stuk betrouwbare en bekende namen.

Tier 2 en tier 3 zonnepanelen zijn vaak nog minder lang bezig. Tier 2 merken zijn gemiddeld 2 tot 5 jaar actief en hebben het productieproces grotendeels geautomatiseerd. De merken in tier 3 zijn vaak net begonnen en minder dan 2 jaar actief. Productieprocessen zijn nog niet geautomatiseerd en er is geen aandacht voor onderzoek en ontwikkeling.

Nieuwe merken beginnen vaak in tier 3 en naarmate zij meer gaan produceren en meer onderzoek gaan doen, des te hoger de merken komen te staan.

Overzicht van zonnepanelen per tier

Welke tier? Omschrijving Merken
Tier 1 2% van de markt, volledig geautomatiseerd, minimaal 5 jaar actief en grote nadruk op onderzoek en ontwikkeling SunPower, BenQ, LG, JA Solar, Q-cells, Panasonic, Trina Solar, Canadian Solar, REC Solar, LONGi, SolarWatt, Bauer, Risen Energy
Tier 2 8% van de markt, maar weinig nadruk op onderzoek en ontwikkeling. 2 tot 5 jaar actief in branche ET solar, CNPV, CSG
Tier 3 90% van de markt, geen onderzoek en ontwikkeling, produceren zelf niet en gebruiken handmatige processen. Minder dan 2 jaar actief in de branche SunRise, Shinetime, Stion, Xuyang, ZNShine, TrunSun

de beste zonnepanelen

Garanties

Natuurlijk spelen ook de garanties van de verschillende merken een grote rol. Hoe beter de garanties, hoe zekerder jij van je zaak mag zijn dat de panelen lange tijd een hoog rendement blijven behalen! Op zonnepanelen zit 10 jaar productiegarantie, maar veel merken doen hier nog een schepje bovenop. Zo biedt SolarWatt 30 jaar productgarantie. Bij de productgarantie gaat het om de zonnepanelen zelf en eventuele beschadigingen bij gewoon gebruik.

Daarnaast heb je op zonnepanelen ook prestatiegaranties. Dit houdt in dat je garantie hebt op de werking van de zonnepanelen. De meeste merken staan garant dat hun producten in ieder geval 25 jaar op minimaal 80% van het oorspronkelijke vermogen werken.

De werking van zonnepanelen gaat met de jaren steeds een klein beetje achteruit. Je kunt ervan uitgaan dat de zonnepanelen in 12 jaar tijd ongeveer 0,5% achteruit gaan. Vandaar dat de merken hun vermogensgarantie uitbreiden met een langere garantie op een lager vermogen!

Overzicht van garantie per merk zonnepaneel

Merk Productgarantie Vermogensgarantie
LG 25 jaar 25 jaar
SunPower 25 jaar 25 jaar. 1 jaar garantie op 97% van het minimaal piekvermogen, daarna -0,6% vermogen per jaar. Na 25 jaar garantie op 82,6% vermogen
Panasonic 25 jaar 25 jaar. Tot 97% van het vermogen in het eerste jaar, daarna elk jaar -0,45% vermogen per jaar.
Canadian Solar 15 jaar 25 jaar. 1 jaar garantie op 97,5% van het minimaal piekvermogen, daarna -0,6% vermogen per jaar. Na 25 jaar garantie op 83,1% vermogen
Trina Solar 10 jaar 10 jaar garantie op 90% van het vermogen, 25 jaar garantie op 80% van het vermogen
Q-cells 12 jaar 25 jaar. 1 jaar garantie 0- 97% van het vermogen, daarna -0,6% vermogen per jaar. Na 10 jaar garantie op 92% van het vermogen, na 25 jaar nog 83% van het vermogen
REC Solar 25 jaar 10 jaar garantie op 90% van het vermogen, 25 jaar garantie op 80% van het vermogen
LONGi Solar 12 jaar 30 jaar. 1 jaar garantie op 98% van het vermogen, daarna -0,45% vermogen per jaar. Na 30 jaar nog garantie op 85% van het vermogen.
SolarWatt 30 jaar 30 jaar. 1 jaar garantie op 97% van het vermogen. Daarna -0,345% vermogen per jaar. Na 30 jaar nog garantie op 87% van het vermogen.
JA Solar 15 jaar 25 jaar. 1 jaar garantie op 97% van het vermogen, daarna -0,5% vermogen per jaar. Na 30 jaar nog garantie op 82,5% vermogen

Efficiëntie en rendement

Onafhankelijke experts letten bij een zonnepanelen test ook op de efficiëntie en het rendement. Zonnepanelen kunnen niet al het zonlicht omzetten in elektriciteit. Gemiddeld genomen ligt de efficiëntie van zonnepanelen tussen de 6% en 20%. De top 10 beste zonnepanelen halen allemaal een efficiëntie van boven de 20% en leveren daarmee meer elektriciteit dan gemiddeld!

De termen efficiëntie en rendement worden door elkaar gebruikt, maar betekenen eigenlijk hetzelfde.

Testen en keurmerken

De zonnepanelen in Nederland worden ook uitgebreid getest en voorzien van keurmerken voordat ze de markt op gaan. Zo kun je altijd de prestaties bekijken voordat je de keuze maakt voor je zonnepanelen. Natuurlijk kun je ervan uitgaan dat de zonnepanelen in deze top 10 goed gekeurd zijn!

Een aantal belangrijke zonnepanelen tests en keurmerken voor zonnepanelen zijn:

 • TÜV keuring: dit is het belangrijkste testinstituut voor onder andere zonnepanelen. Alle fabrikanten die in Nederland zonnepanelen willen verkopen, laten hun panelen keuren door dit testinstituut in Duitsland. Dit is dus één van de belangrijkste keurmerken bij zonnepanelen in Nederland.
 • PV TÜV test: dit is een onafhankelijke test van het Duitse PV magazin. Deze onderzoekt meer kenmerken van de zonnepanelen op het gebied van rendement, degradatie en veiligheid. Deze test wordt onafhankelijk uitgevoerd en de fabrikant kan deze test dus niet aanvragen.
 • Photon test: de photon test geeft een duidelijk beeld van de prestaties van zonnepanelen op je dak. Dit wordt uitgevoerd in een veld in Duitsland, waarbij de weersomstandigheden niet heel anders zijn dan bij ons in Nederland.
 • Zonnekeur: dit is een Nederlands keurmerk. Producten en installateurs met dit keurmerk worden regelmatig getoetst door onafhankelijke partijen zodat je verzekerd bent van hoge kwaliteit. De kwaliteit van dit keurmerk (en de producten en installateurs) wordt gewaarborgd door stichting Duurzame Energie Prestatie Keur.
 • RoHS: elk zonnepaneel in Nederland moet over dit keurmerk beschikken. Het geeft aan dat het paneel voldoet aan alle wettelijke eisen en veilig is voor gebruik.

Consumentenbond testen

Een andere test waar kopers van zonnepanelen veel waarde aan hechten, zijn de testen van de consumentenbond. Uit de zonnepanelen test van de consumentenbond bleek dat fabrikanten goede kwaliteitscontroles hebben. Wel komt dit laatste onderzoek uit 2015 en heeft de consumentenbond op dit moment niet het budget voor nieuwe testen. Het is dus verstandig om ook zelf op onderzoek uit te gaan.

Eigen fabrieken

De onafhankelijke experts kijken ook naar de productie van de zonnepanelen. Wanneer de merken ook hun eigen panelen produceren in hun eigen fabrieken dan hebben ze een streepje voor op de lijst van de beste zonnepanelen in Nederland.

Waarom?

Op deze manier is het altijd goed zichtbaar en herleidbaar waar de zonnepanelen vandaan komen. Dit zorgt voor eerlijkheid en transparantie. Vaak zie je dat tier 3 merken geen eigen fabrieken hebben. Naarmate de merken langer bezig zijn en zelf ook meer onderzoek en ontwikkeling gaan doen, komen er bij merken steeds meer eigen fabrieken waardoor zij stijgen in tier!

Wat zijn de beste soort zonnepanelen voor jouw situatie?

Dat een zonnepaneel als beste uit de test komt, wil nog niet zeggen dat dit ook de beste zonnepanelen zijn voor jouw persoonlijke situatie. We raden je altijd aan om advies te vragen aan een zonnepanelen expert, zodat je zeker weet dat je panelen jou zoveel mogelijk opleveren.

In de tabel hieronder vind je verschillende soorten zonnepanelen en in welke situatie deze het meest geschikt zijn. Zo zijn monokristallijn zonnepanelen geschikt voor kleinere daken omdat ze een heel hoog rendement hebben. Heb je juist een heel groot oppervlak dan is het doorgaans goedkoper om polykristallijn zonnepanelen te plaatsen.

Type zonnepanelen en omvormer Omschrijving Geschikt voor welke situatie? Gemiddelde prijs per stuk?
Monokristallijn zonnepanelen Worden in Nederland het meest geplaatst. Zwarte kleur en een hoger rendement Hoog rendement, dus extra geschikt voor kleine daken: er is minder m² van nodig €175,- tot €350,-
Polykristallijn zonnepanelen Blauwe kleur panelen, rendement iets lager. Goed rendement en lagere prijs. Daarom uitermate geschikt voor grote oppervlaktes €125,- tot €250,-
Amorf (dunne film) zonnepanelen Kleinere afmetingen en een iets lager rendement Goedkoper en buigzaam. Daarom geschikt voor objecten, zoals carports, zonwering of voorgevels €100,- tot €150,-
Power optimizers Achter elk paneel zit een power optimizer die het paneel uit of aan zet bij schaduw Veel schaduw op het dak? Power optimizers zetten de panelen waar schaduw opvalt uit zodat de rest van de panelen wel blijft werken Vanaf €60,- per power optimizer

Op zoek naar de beste zonnepanelen in Nederland?

Vind snel een installateur bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Wat kosten de beste zonnepanelen?

De prijzen van zonnepanelen verschillen enorm. Dit hangt af van hoeveel panelen je nodig hebt en wat het vermogen van de panelen is. In deze tabel vind je de gemiddelde prijzen van zonnepanelen.

Een 2 persoons huishouden gebruikt jaarlijks ongeveer 2.533 kWh aan elektriciteit. Om dit op te wekken heb je zo’n 10 panelen van 300 Wp per stuk nodig. De totale kosten hiervan zijn €7.250,- tot €8.650,-. Je betaalt hierover geen btw en je bespaart jaarlijks zo’n €1.000,- op de energiekosten. Het lijkt dus een hoge investering, maar je verdient deze na verloop van tijd weer terug!

Personen huishouden Verbruik per jaar in kWh WP om te voorzien (kWh / 0,85) Aantal panelen (300 Wp per paneel) Installatiekosten Totale prijs incl. BTW en montage* Gemiddelde besparing per jaar
1 1.825 2.147 8 €725,- tot €925,- €5.500,- tot €6.900,- €850,-
2 2.533 2.980 10 €925,- tot €1.125,- €7.250,- tot €8.650,- €1.000,-
3 3.400 4.000 14 €975,- tot €1.250,- €8.450,- tot €10.100,- €1200,-
4 3.930 4.624 16 €1.050,- tot €1.325,- €9.650,- tot €11.500,- €1400,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per installateur verschillen. De prijzen zijn zonder de btw teruggave.

Chinese of Duitse zonnepanelen kopen?

Veel kopers van zonnepanelen zijn skeptisch als het aankomt om Chinese zonnepanelen: toch hoef jij je over de kwaliteit van Chinese zonnepanelen niet per se zorgen te maken. De kwaliteit van de beste merken zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren, maar het land van herkomst is daar niet één van.

Waar moet je wél op letten bij het kopen van de beste zonnepanelen?

 • Merk en reputatie: Kies voor gerenommeerde merken met een bewezen staat van dienst op het gebied van zonne-energie. Zowel China als Duitsland herbergen zowel hoogwaardige als minder hoogwaardige fabrikanten.
 • Type zonnepaneel: Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, zoals monokristallijne en polykristallijne panelen. Over het algemeen hebben monokristallijne panelen een hoger rendement en een langere levensduur dan polykristallijne panelen.
 • Technologie en specificaties: Let op de technische specificaties van de zonnepanelen, zoals het rendement, de garantie en de tolerantie. Hogere efficiëntie en langere garantieperiodes zijn over het algemeen indicaties van hogere kwaliteit.
 • Prijs: Hoewel het verleidelijk kan zijn om te kiezen voor goedkopere zonnepanelen, is de prijs niet altijd een nauwkeurige indicator van kwaliteit. Goedkopere panelen kunnen mogelijk minder efficiënt zijn en een kortere levensduur hebben.
 • Certificeringen: Controleer of de zonnepanelen voldoen aan relevante certificeringen en normen voor kwaliteit en veiligheid, zoals de IEC (International Electrotechnical Commission) normen.
 • Installateur: Een belangrijke factor in de prestaties van zonnepanelen is ook de kwaliteit van de installatie. Kies een ervaren en gecertificeerde installateur voor het beste resultaat.

Welke andere zonnepanelen merken zijn een goed alternatief?

Naast de bekende merken zoals SunPower, LG, en Panasonic, zijn er ook andere kwalitatief goede zonnepanelen merken die interessant kunnen zijn. Hieronder lichten we enkele van deze alternatieven uit.

1. Bauer Zonnepanelen

Bauer staat bekend om zijn robuuste en efficiënte zonnepanelen. Deze panelen zijn ontworpen om lang mee te gaan, met een sterke nadruk op duurzaamheid en betrouwbaarheid. Bauer panelen zijn een uitstekende keuze voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een langdurige investering in groene energie. Enkele kenmerken zijn:

 • Efficiëntie: Bauer panelen bieden een efficiëntie van ongeveer 18-20%, wat ze zeer effectief maakt in het omzetten van zonlicht in energie.
 • Bouw: ze gebruiken vaak PERC-technologie (Passivated Emitter and Rear Cell) wat bijdraagt aan hun hoge efficiëntie.
 • Garantie: Bauer biedt meestal een productgarantie van 10-12 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar.

2. Conergy Zonnepanelen

Conergy zonnepanelen onderscheiden zich door hun hoogwaardige prestaties en mooie ontwerp. Deze panelen zijn niet alleen efficiënt in energieopwekking, maar hebben ook een strak uiterlijk dat goed past bij moderne huizen. Enkele kenmerken zijn:

 • Technologie: Conergy gebruikt geavanceerde celtechnologieën, zoals PERC en halfcut-cellen, die de efficiëntie verhogen en schaduwtolerantie verbeteren.
 • Duurzaamheid: ze zijn bekend om hun sterke weerstand tegen milieu-invloeden zoals zoutmist en ammoniak.
 • Vermogensbereik: hun panelen vallen meestal in het bereik van 250 tot 350 watt per paneel.

3. Recom Zonnepanelen

Recom biedt een breed scala aan zonnepanelen, geschikt voor diverse toepassingen. Hun panelen staan bekend om hun hoge efficiëntie en uitstekende prestaties onder verschillende lichtomstandigheden, wat ze ideaal maakt voor de wisselvallige weersomstandigheden in veel regio’s. Enkele kenmerken zijn:

 • Vermogen en Efficiëntie: Recom biedt panelen met vermogens tot 400 watt en efficiënties van ongeveer 19-21%.
 • Innovatie: ze staan bekend om het gebruik van bifaciale technologie, wat betekent dat de panelen aan beide zijden licht kunnen opvangen en omzetten in energie.
 • Robuustheid: hun panelen zijn vaak getest op duurzaamheid en betrouwbaarheid onder zware omstandigheden.

4. Winaico Zonnepanelen

Winaico is gespecialiseerd in het produceren van hoogwaardige monokristallijne zonnepanelen. Deze panelen zijn bekend om hun hoge energieopbrengst en duurzaamheid, waardoor ze een goede optie zijn voor huiseigenaren die het meeste uit hun zonne-energie installatie willen halen. Enkele kenmerken zijn:

 • Celtechnologie: Winaico gebruikt monokristallijne PERC-cellen, wat zorgt voor een hogere efficiëntie, vooral in gebieden met minder direct zonlicht.
 • Constructie: ze hebben een sterke focus op de bouwkwaliteit, met een stevig frame en goede weerstand tegen PID (Potential Induced Degradation).
 • Garantie: Winaico biedt doorgaans uitgebreide garanties, zowel op het product als op de vermogensoutput.

5. Eurener Zonnepanelen

Eurener zet zich in voor milieuvriendelijke energieoplossingen. Hun zonnepanelen worden gekenmerkt door hun hoge kwaliteitsstandaarden en uitstekende prestaties. Dit merk is een goede keuze voor huiseigenaren die waarde hechten aan zowel duurzaamheid als efficiëntie. Enkele kenmerken zijn:

 • Efficiëntie: Eurener panelen hebben een efficiëntie van ongeveer 17-19%, wat ze een solide keuze maakt voor residentiële installaties.
 • Europese Kwaliteit: ze staan bekend om hun Europese productie en kwaliteitscontrole, wat zorgt voor betrouwbaarheid en prestaties.
 • Ecologische Voetafdruk: Eurener legt de nadruk op duurzame productieprocessen, wat hen aantrekkelijk maakt voor milieubewuste consumenten.

beste zonnepanelen installeren

Besparen op de beste zonnepanelen? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij de beste zonnepanelen laten plaatsen door een ervaren vakman? Zo weet je zeker dat je panelen goed zijn geplaatst en een zo’n hoog mogelijk rendement behalen. Bovendien krijg je naast de productgarantie ook een mooie garantie op het geleverde werk. Op zoek naar een vakman bij jou in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijzen van meerdere specialisten bij jou in de buurt. Vergelijk rustig de prijzen en het aanbod, en kies zo de zonnepanelen expert die het beste bij je past. Je besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs! Bovendien is het vergelijken van offertes gratis en zonder verplichtingen, je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Hieronder lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de beste zonnepanelen.


Hoe kies ik de beste zonnepanelen?

Met de hulp van een zonnepanelen installateur kies je de beste zonnepanelen voor jouw situatie. Hij kijkt hierbij naar het dak, de richting en de hellingsgraad en ook naar jouw energiebehoefte. Aan de hand hiervan bepaalt hij het benodigde wattage en de beste type omvormer.

Wat zijn de beste zonnepanelen in 2023?

De SunPower Maxeon zonnepanelen staan al een tijdje bekend als de beste zonnepanelen in 2024. Dat heeft vooral te maken met het extreem hoge rendement van de panelen: maar liefst 22,7%! Dit is een stuk hoger dan de concurrentie, waarvan de panelen een gemiddeld rendement hebben van 6% tot 20%.


Welke zonnepanelen hebben het beste rendement?

De zonnepanelen van de SunPower Maxeon lijn halen op dit moment het hoogste rendement van 22,7%. Andere merken met een rendement van boven de 20% zijn LG, Panasonic, REC Solar, JA Solar, LONGi en Q cells. Een hoger rendement wil niet altijd zeggen dat dit ook de beste keuze is voor jouw dak, laat je daarom adviseren door een vakman.

Wat zijn A-merk zonnepanelen?

Een paar bekende A-merken zijn LG, Panasonic, SunPower, Canadian Solar, SolarWatt en LONGi. Eigenlijk alle merken in tier 1. Deze A-merken zijn financieel gezond, bieden een uitstekende garantie en hebben een goede reputatie. Kies je voor een A-merk dan ben je dus verzekerd van kwaliteit. Dat wil niet zeggen dat een B-merk geen kwaliteit biedt!