Beste zonnepanelen laten installeren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

De beste zonnepanelen in Nederland

Op zoek naar de beste zonnepanelen in Nederland? De merken LG en SunPower staan al jarenlang bovenaan de lijst met kwalitatieve zonnepanelen merken. Ze halen een hoog rendement en bieden bovendien uitstekende garanties aan. Benieuwd welke zonnepanelen voor jou de beste keuze zijn?

Op deze pagina lees je wat de beste zonnepanelen in Nederland zijn. Je leest ook waar deze top 10 op gebaseerd is en hoe je kiest welke panelen voor jou de beste keuze zijn. Tot slot vind je hier handige prijsinformatie!


De beste zonnepanelen in Nederland: samenvatting

 • De beste zonnepanelen in Nederland zijn afhankelijk van je situatie. De beste merken in 2023 zijn SunPower, LG, Panasonic, Canadian Solar, Trina Solar, Q-cells, REC, LONGi, SolarWatt en JA Solar.
 • De beste zonnepaneel op dit moment is de SunPower Maxeon X Series, deze behaalt het hoogste rendement. De LG NeoN R Ace staan op nummer twee, met de beste all-round zonnepanelen.
 • De criteria voor de beste zonnepanelen zijn in welke Tier de zonnepanelen zitten (Tier 1 is het best, slechts 2% van alle zonnepanelen behoren in deze tier), de garantievoorwaarden, efficiëntie en rendement, testen en keurmerken en of de zonnepanelen in eigen fabrieken worden gemaakt.
 • Naast de merken kan je ook nog kijken naar de beste soort zonnepanelen, dit verschilt ook per situatie. Zo zijn monokristallijn zonnepanelen geschikter voor kleine daken en polykristallijn zonnepanelen beter voor grote daken.
 • De beste zonnepanelen kosten gemiddeld €500,- per stuk, inclusief installatie en btw.
 • Je haalt het meeste uit je zonnepanelen door de denken aan de toekomst, rekening te houden met de hellingsgraad en oriëntatie van het dak, rekening te houden met de locatie van de omvormer, de zonnepanelen goed schoon te houden, zware apparatuur overdag te gebruiken en een thuisbatterij te gebruiken.


beste zonnepanelen in nederland

Top 10 beste zonnepanelen in 2023

Wat zijn goede zonnepanelen? Eén van de meest gestelde vragen van mensen die zich voor het eerst oriënteren op zonne-energie. In de lijst hieronder vind je de top 10 zonnepanelen in 2023. Samengesteld door klanten, installateurs en onafhankelijke experts. Elk van deze panelen heeft unieke eigenschappen waardoor ze populair zijn onder de klanten én installateurs. Bij het opstellen van de top 10 beste zonnepanelen werd onder andere gelet op rendement en efficiëntie, prijs, kwaliteit, levensduur en garanties.

Houd er wel rekening mee dat de beste zonnepanelen merken uit dit lijstje niet per se de beste zonnepanelen zijn voor jouw situatie. Dat hangt af van je dak, de richting en hellingsgraad, het aantal zonuren en natuurlijk ook je budget!

1. SunPower: hoogste rendement

Ben je op zoek naar de zonnepanelen met het hoogste rendement, dan zijn de panelen van SunPower van harte aan te bevelen! De panelen van SunPower staan bij veel onafhankelijke testen bekend als één van de beste panelen op de markt en dat heeft vooral te maken met het hoge rendement van de panelen. Gemiddeld ligt dit rond de 22,7%! Nog hoger dan voorligger LG.
Met name de Maxeon X series van SunPower zijn populair, deze zijn verkrijgbaar in panelen van 370 Watt.

SunPower

2. LG: beste all-round zonnepanelen

De zonnepanelen van LG staan met recht in de top 2. De panelen van dit merk worden door klanten en experts beschouwd als de beste all-round zonnepanelen. LG levert panelen van het beste segment en hebben bovendien een hoog rendement. Een groot voordeel van de panelen van dit merk is dat ze niet oververhit raken bij hogere temperaturen. Ook hebben ze een hoger rendement en zijn ze dus geschikt voor kleinere daken!

Met name de LG NeoN R Ace van 380 Watt bleek populair: deze heeft een rendement of efficiëntie van maar liefst 22%! En dat terwijl het rendement van panelen gemiddeld tussen de 6% en de 20% liggen. Met een garantie die oploopt tot wel 25 jaar ben je met de panelen van LG verzekerd van een topmerk!

LG

3. Panasonic: beste zonnepanelen bij hoge temperaturen

De panelen van Panasonic zijn al jarenlang erg populair bij zowel installateurs als bij hun klanten. De panelen behalen een uitstekend rendement (21,7%) en daarmee hebben de panelen een gemiddelde terugverdientijd van slechts 8 tot 10 jaar.

Bijkomende voordelen zijn dat de panelen van Panasonic geschikt zijn voor kleine daken vanwege hun hogere rendement. Ook presteren ze prima bij hogere temperaturen. De panelen van Panasonic hebben namelijk een dubbelzijdige functie zonder metalen achterkant. Hierdoor raken ze niet oververhit!

Heb je interesse in één van de beste panelen van dit merk, kijk dan naar de Panasonic Evervolt van 380 Watt per stuk!

Panasonic

4. Canadian Solar: meest betaalbaar

Als je installateurs en experts vraagt, dan staat Canadian Solar erom bekend om één van de meest betaalbare A-merken te zijn. De panelen van Canadian Solar zijn tier 1 en dat wil zeggen dat ze van de hoogste kwaliteit zijn. Door de scherpe prijs ben je ook verzekerd van een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding want de panelen van Canadian Solar hebben een rendement van ongeveer 21,2%! Dat is nog steeds een stuk hoger dan gemiddeld!

Ook hier geldt dat de panelen van Canadian Solar geschikt zijn voor kleine daken. Het oppervlak van deze panelen wordt namelijk door een nieuwe techniek een stuk efficiënter gebruikt! Bijkomend voordeel van dit Canadese merk: ze zijn erg goed bestand tegen de sneeuw en raken in een strenge winter niet zomaar beschadigd!

Eén van de beste panelen van Canadian Solar is de HiKu7: deze behaalt het hoogste rendement!

Canadian Solar

5. Trina Solar: beste prijs-kwaliteitverhouding

Ook Trina Solar biedt kwalitatieve tier 1 zonnepanelen. Volgens installateurs en tevreden klanten heeft dit merk de beste prijs-kwaliteitverhouding. Dat klopt wel, want tegen een relatief scherpe prijs krijg je met een gemiddeld rendement van 21,2% een erg hoog vermogen op je dak liggen!

De panelen staan bekend om hun nette uitstraling. Ze zijn namelijk verkrijgbaar in een All Black uitvoering, waarbij ze een stuk minder opvallend zijn op het dak. Daarnaast biedt Trina Solar ook panelen in een Black White uitvoering uit. Dit heeft een bepaalde uitstraling die erg goed past bij sommige huizen en het zorgt er bovendien voor dat de hoge kwaliteit niet verloren gaat bij hoge temperaturen. De witte achtergrond houdt de panelen koel.

Een populair zonnepaneel van dit merk is de Vertex.

Trina Solar

6. Q cells: grootste klantenfavoriet!

Onder klanten en installateurs is Q cells al jarenlang een grote favoriet. Dit Duitse merk heeft zich in Nederland helemaal bewezen. De panelen komen inmiddels uit China en hebben een gunstige prijs. Ook hier gaat het om tier 1 zonnepanelen van de beste kwaliteit. Bovendien biedt dit merk een garantie van maar liefst 25 jaar op het vermogen van de panelen. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je vertrouwen op degelijkheid en kwaliteit. Op zoek naar goede panelen van Q cells? Kijk dan naar de Q-peak serie met een vermogen van 315W tot 360W.

Q cells

7. REC Solar: meest betrouwbare zonnepanelen

De panelen van REC staan bekend als de meest betrouwbare zonnepanelen. Ze hebben een hoog rendement van maar liefst 22,3% en ze produceren panelen tot wel 380 Wp. Dit betekent dat de panelen van REC een prima keuze zijn voor kleinere oppervlakken en dat je dan nog steeds voldoende stroom opwekt!

De terugverdientijd voor REC panelen is gemiddeld 8 tot 10 jaar, afhankelijk van het aantal panelen dat je plaatst. Met een garantietermijn van wel 10 jaar ben je verzekerd van een topproduct. Let vooral op de Alpha series Pure R van 430 Watt!

REC Solar

8. LONGi Solar: beste reputatie

Dit Chinese merk wordt in Nederland al jarenlang verkocht. LONGi produceert een breed aanbod aan verschillende soorten zonnepanelen, waardoor er voor elke situatie een geschikt paneel te vinden is. Dit merk heeft in de afgelopen jaren een hele goede naam opgebouwd bij verschillende installateurs. Daarom zul je zien dat veel zonnepanelen monteurs graag werken met dit merk: zij zijn overtuigd van de kwaliteit. Het rendement is gemiddeld 21,3%, zeker de LR5-66HBD heeft een hoge efficiëntie.

LONGi Solar

9. SolarWatt: beste garanties

Ben je op zoek naar zonnepanelen met de beste garantieregelingen, kies dan voor de panelen van SolarWatt. Deze panelen bieden je een garantie die oploopt tot wel 30 jaar! Dat is een stuk langer dan de garantie van vergelijkbare merken.

Qua qualiteit doet dit merk niet onder aan zijn concurrenten. Het rendement ligt rond de 21% bij de SolarWatt Panel Vision AM 4.0 en de terugverdientijd is ook hier gemiddeld 8 tot 10 jaar. Kies je voor panelen van SolarWatt, dan heb je onder meer de keuze uit glas op glas panelen. Deze hebben geen stalen achtergrond, waardoor ze niet oververhit raken op de warme zomerdagen!

SolarWatt

10. JA Solar: meest betrouwbare merk

Op nummer 10 van deze lijst van de beste zonnepanelen staat het merk JA solar. Dit is één van de grootste zonnepanelen leveranciers van dit moment. Bovendien zijn erg veel installateurs werkzaam via JA solar, waardoor je geen moeite hoeft te doen om een vakman te vinden die deze panelen voor je wil plaatsen.

Een groot voordeel is dat dit merk een Duits hoofdkantoor heeft. Dit houdt in dat de panelen ook moeten voldoen aan de zeer strenge Duitse eisen aan zonnepanelen. Zo ben je bij dit merk in ieder geval verzekerd van het TÜV keurmerk en wordt er veel aandacht besteed aan het verminderen van de milieubelasting. Dit alles zorgt ervoor dat JA solar wordt beschouwd als één van de meest betrouwbare merken. Een populair paneel is de JAM60s10/MW!

JA Solar

Overzicht van de beste zonnepanelen modellen in Nederland

PositieMerk en modelBeste zonnepaneel omdat?
1SunPower Maxeon X seriesHooste rendement
2LG NeoN R AceBeste all-round zonnepanelen
3Panasonic EvervoltBeste panelen bij hoge temperaturen
4Canadian Solar HiKu7Meest betaalbare panelen
5Trina Solar VertexBeste prijs-kwaliteitverhouding
6Q cells Q-peak serieKlantenfavoriet
7REC solar Alpha series Pure RMeest betrouwbare panelen
8LONGi LR5-66HBDBeste reputatie
9SolarWatt Panel Vision AM 4.0Beste garanties
10JA Solar JAM60s10/MWMeest betrouwbare merk

Besparen op de beste zonnepanelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes ontvangen

Wat zijn de criteria voor de beste zonnepanelen?

Hoe kies je nou welke zonnepanelen de beste zijn? Onafhankelijke experts houden hierbij rekening met een aantal factoren. Welke tier zonnepanelen zijn het bijvoorbeeld, en produceren ze de panelen in een eigen fabriek of besteden ze dit uit? Hieronder leggen we uit welke factoren worden meegenomen in het besluit voor de beste zonnepanelen in Nederland.

Welke TIER zonnepanelen?

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de Tier van de zonnepanelen. De beste zonnepanelen zijn allemaal tier 1 zonnepanelen. Dat betekent dat ze tot de top 2% van de markt horen! Deze beste merken zonnepanelen richten zich onder andere op onderzoek en ontwikkeling en streven ernaar steeds beter functionerende zonnepanelen op de markt te brengen. Het productiesysteem is bovendien volledig geautomatiseerd. Een aantal merken die tot tier 1 behoren zijn SunPower, JA Solar en Panasonic: stuk voor stuk betrouwbare en bekende namen.

Tier 2 en tier 3 zonnepanelen zijn vaak nog minder lang bezig. Tier 2 merken zijn gemiddeld 2 tot 5 jaar actief en hebben het productieproces grotendeels geautomatiseerd. De merken in tier 3 zijn vaak net begonnen en minder dan 2 jaar actief. Productieprocessen zijn nog niet geautomatiseerd en er is geen aandacht voor onderzoek en ontwikkeling.

Nieuwe merken beginnen vaak in tier 3 en naarmate zij meer gaan produceren en meer onderzoek gaan doen, des te hoger de merken komen te staan.

Overzicht van zonnepanelen per tier

Welke tier?OmschrijvingMerken
Tier 12% van de markt, volledig geautomatiseerd, minimaal 5 jaar actief en grote nadruk op onderzoek en ontwikkelingSunPower, BenQ, LG, JA Solar, Q-cells, Panasonic, Trina Solar, Canadian Solar, REC Solar, LONGi, SolarWatt, Bauer, Risen Energy
Tier 28% van de markt, maar weinig nadruk op onderzoek en ontwikkeling. 2 tot 5 jaar actief in brancheET solar, CNPV, CSG
Tier 390% van de markt, geen onderzoek en ontwikkeling, produceren zelf niet en gebruiken handmatige processen. Minder dan 2 jaar actief in de brancheSunRise, Shinetime, Stion, Xuyang, ZNShine, TrunSun

de beste zonnepanelen

Garanties

Natuurlijk spelen ook de garanties van de verschillende merken een grote rol. Hoe beter de garanties, hoe zekerder jij van je zaak mag zijn dat de panelen lange tijd een hoog rendement blijven behalen! Op zonnepanelen zit 10 jaar productiegarantie, maar veel merken doen hier nog een schepje bovenop. Zo biedt SolarWatt 30 jaar productgarantie. Bij de productgarantie gaat het om de zonnepanelen zelf en eventuele beschadigingen bij gewoon gebruik.

Daarnaast heb je op zonnepanelen ook prestatiegaranties. Dit houdt in dat je garantie hebt op de werking van de zonnepanelen. De meeste merken staan garant dat hun producten in ieder geval 25 jaar op minimaal 80% van het oorspronkelijke vermogen werken.

De werking van zonnepanelen gaat met de jaren steeds een klein beetje achteruit. Je kunt ervan uitgaan dat de zonnepanelen in 12 jaar tijd ongeveer 0,5% achteruit gaan. Vandaar dat de merken hun vermogensgarantie uitbreiden met een langere garantie op een lager vermogen!

Overzicht van garantie per merk zonnepaneel

MerkProductgarantieVermogensgarantie
LG25 jaar25 jaar
SunPower25 jaar25 jaar. 1 jaar garantie op 97% van het minimaal piekvermogen, daarna -0,6% vermogen per jaar. Na 25 jaar garantie op 82,6% vermogen
Panasonic25 jaar
Canadian Solar15 jaar25 jaar. 1 jaar garantie op 97,5% van het minimaal piekvermogen, daarna -0,6% vermogen per jaar. Na 25 jaar garantie op 83,1% vermogen
Trina Solar10 jaar10 jaar garantie op 90% van het vermogen, 25 jaar garantie op 80% van het vermogen
Q-cells12 jaar25 jaar. 1 jaar garantie 0- 97% van het vermogen, daarna -0,6% vermogen per jaar. Na 10 jaar garantie op 92% van het vermogen, na 25 jaar nog 83% van het vermogen
REC Solar25 jaar10 jaar garantie op 90% van het vermogen, 25 jaar garantie op 80% van het vermogen
LONGi Solar12 jaar30 jaar. 1 jaar garantie op 98% van het vermogen, daarna -0,45% vermogen per jaar. Na 30 jaar nog garantie op 85% van het vermogen.
SolarWatt30 jaar30 jaar. 1 jaar garantie op 97% van het vermogen. Daarna -0,345% vermogen per jaar. Na 30 jaar nog garantie op 87% van het vermogen.
JA Solar15 jaar25 jaar. 1 jaar garantie op 97% van het vermogen, daarna -0,5% vermogen per jaar. Na 30 jaar nog garantie op 82,5% vermogen

Efficiëntie en rendement

Onafhankelijke experts letten bij het testen van de zonnepanelen ook op de efficiëntie en het rendement. Zonnepanelen kunnen niet al het zonlicht omzetten in elektriciteit. Gemiddeld genomen ligt de efficiëntie van zonnepanelen tussen de 6% en 20%. De top 10 beste zonnepanelen halen allemaal een efficiëntie van boven de 20% en leveren daarmee meer elektriciteit dan gemiddeld!

De termen efficiëntie en rendement worden door elkaar gebruikt, maar betekenen eigenlijk hetzelfde.

Testen en keurmerken

De zonnepanelen in Nederland worden ook uitgebreid getest en voorzien van keurmerken voordat ze de markt op gaan. Zo kun je altijd de prestaties bekijken voordat je de keuze maakt voor je zonnepanelen. Natuurlijk kun je ervan uitgaan dat de panelen in deze top 10 goed gekeurd zijn!

Een aantal belangrijke tests en keurmerken voor zonnepanelen zijn:

 • TÜV keuring: dit is het belangrijkste testinstituut voor onder andere zonnepanelen. Alle fabrikanten die in Nederland zonnepanelen willen verkopen, laten hun panelen keuren door dit testinstituut in Duitsland. Dit is dus één van de belangrijkste keurmerken bij zonnepanelen in Nederland.
 • PV TÜV test: dit is een onafhankelijke test van het Duitse PV magazin. Deze onderzoekt meer kenmerken van de zonnepanelen op het gebied van rendement, degradatie en veiligheid. Deze test wordt onafhankelijk uitgevoerd en de fabrikant kan deze test dus niet aanvragen.
 • Photon test: de photon test geeft een duidelijk beeld van de prestaties van zonnepanelen op je dak. Dit wordt uitgevoerd in een veld in Duitsland, waarbij de weersomstandigheden niet heel anders zijn dan bij ons in Nederland.
 • Zonnekeur: dit is een Nederlands keurmerk. Producten en installateurs met dit keurmerk worden regelmatig getoetst door onafhankelijke partijen zodat je verzekerd bent van hoge kwaliteit. De kwaliteit van dit keurmerk (en de producten en installateurs) wordt gewaarborgd door stichting Duurzame Energie Prestatie Keur.
 • RoHS: elk zonnepaneel in Nederland moet over dit keurmerk beschikken. Het geeft aan dat het paneel voldoet aan alle wettelijke eisen en veilig is voor gebruik.

Eigen fabrieken

De onafhankelijke experts kijken ook naar de productie van de zonnepanelen. Wanneer de merken ook hun eigen panelen produceren in hun eigen fabrieken dan hebben ze een streepje voor op de lijst van de beste zonnepanelen in Nederland.

Waarom?

Op deze manier is het altijd goed zichtbaar en herleidbaar waar de zonnepanelen vandaan komen. Dit zorgt voor eerlijkheid en transparantie. Vaak zie je dat tier 3 merken geen eigen fabrieken hebben. Naarmate de merken langer bezig zijn en zelf ook meer onderzoek en ontwikkeling gaan doen, komen er bij merken steeds meer eigen fabrieken waardoor zij stijgen in tier!

Wat zijn de beste soort zonnepanelen voor jouw situatie?

Dat een zonnepaneel als beste uit de test komt, wil nog niet zeggen dat dit ook de beste zonnepanelen zijn voor jouw persoonlijke situatie. We raden je altijd aan om advies te vragen aan een zonnepanelen expert, zodat je zeker weet dat je panelen jou zoveel mogelijk opleveren.

In de tabel hieronder vind je verschillende soorten zonnepanelen en in welke situatie deze het meest geschikt zijn. Zo zijn monokristallijn zonnepanelen geschikt voor kleinere daken omdat ze een heel hoog rendement hebben. Heb je juist een heel groot oppervlak dan is het doorgaans goedkoper om polykristallijn zonnepanelen te plaatsen.

Type zonnepanelen en omvormerOmschrijvingGeschikt voor welke situatie?Gemiddelde prijs per stuk?
Monokristallijn zonnepanelenWorden in Nederland het meest geplaatst. Zwarte kleur en een hoger rendementHoog rendement, dus extra geschikt voor kleine daken: er is minder m² van nodig€175,- tot €350,-
Polykristallijn zonnepanelenBlauwe kleur panelen, rendement iets lager.Goed rendement en lagere prijs. Daarom uitermate geschikt voor grote oppervlaktes€125,- tot €250,-
Amorf (dunne film) zonnepanelenKleinere afmetingen en een iets lager rendementGoedkoper en buigzaam. Daarom geschikt voor objecten, zoals carports, zonwering of voorgevels€100,- tot €150,-
Power optimizersAchter elk paneel zit een power optimizer die het paneel uit of aan zet bij schaduwVeel schaduw op het dak? Power optimizers zetten de panelen waar schaduw opvalt uit zodat de rest van de panelen wel blijft werkenVanaf €60,- per power optimizer

Op zoek naar de beste zonnepanelen in Nederland?

Vind snel een installateur bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Wat kosten de beste zonnepanelen?

De prijzen van zonnepanelen verschillen enorm. Dit hangt af van hoeveel panelen je nodig hebt en wat het vermogen van de panelen is. In deze tabel vind je de gemiddelde prijzen van zonnepanelen.

Een 2 persoons huishouden gebruikt jaarlijks ongeveer 2.860 kWh aan elektriciteit. Om dit op te wekken heb je zo’n 12 panelen van 300 Wp per stuk nodig. De totale kosten hiervan zijn €6.000,-. Houd er wel rekening mee dat je de btw hiervan nog terugkrijgt en dat je jaarlijks zo’n €745,- op de energiekosten bespaart. Het lijkt dus een hoge investering, maar je verdient deze na verloop van tijd weer terug!

Personen huishoudenVerbruik per jaar in kWhWP om te voorzien (kWh / 0,85)Aantal panelen (300 Wp per paneel)Totale prijs incl. BTW en montageGem. besparing per jaar
11.8252.1478€4.000,-€497,-
22.8603.36512€6.000,-€745,-
33.4004.00014€7.000,-€869,-
43.9304.62416€8.000,-€994,-
54.1804.91817€8.500,-€1.056,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per installateur verschillen. De prijzen zijn zonder de btw teruggave.

beste zonnepanelen installeren

Hoe haal ik het meeste uit mijn zonnepanelen?

Welk merk zonnepanelen je ook kiest, er zijn verschillende methodes en manieren om zoveel mogelijk uit je zonnepanelen te halen. Zo weet je zeker dat je zoveel mogelijk op de jaarlijkse elektriciteitskosten gaat besparen! Hieronder geven we je een paar handige tips, zodat je zeker weet dat je rendement zo hoog mogelijk is!

Tip 1: denk aan de toekomst
Laat zonnepanelen plaatsen met de toekomst in je achterhoofd. Nu ben je misschien nog alleen, maar misschien woon je over een paar jaar samen of krijg je over een tijdje kinderen. Hierdoor kan je stroomverbruik flink stijgen. Zonde als je dan niet meer genoeg panelen hebt om alle stroomverbruik te kunnen dekken! Bovendien stijgt de energiebehoefte. Apparatuur wordt steeds zwaarder en vereist alsmaar meer stroom. Wil je in de toekomst een elektrische auto aan huis laden dan gaat je energiebehoefte nog verder omhoog!

Het is doorgaans goedkoper om in één keer voldoende zonnepanelen te plaatsen dan om over een paar jaar nog eens zonnepanelen bij te plaatsen. Bovendien moet je dan ook rekening houden met een grotere of extra omvormer, zonde!

Hoewel de salderingsregeling al langere tijd afgebouwd zou worden, is het plan nu om vanaf 1 januari 2025 te salderen. Dat betekent dat je tot die tijd nog je ongebruikte zonne-energie kan terugleveren aan de energiemaatschappij!

Salderen houdt in dat de energieleverancier op jaarbasis de terug geleverde energie verrekent met je gebruik. Hierdoor bespaar je op de energiekosten! Wanneer jij meer energie opwekt dan dat je verbruikt, dan krijg je dus een terugleververgoeding. Dit zorgt voor een nog kortere terugverdientijd. Vanaf 1 januari 2025 wordt deze salderingsregeling langzaam afgebouwd. Dat betekent dat je steeds minder geld terugkrijgt voor je extra energie. Vanaf 2031 is het plan dat je niets meer kan terugleveren aan je energieleverancier.

Tip 2: houd rekening met de hellingsgraad en oriëntatie van het dak
Hoe de zonnepanelen geplaatst zijn op je dak, bepaalt voor een groot deel de hoogte van het rendement. Een dak richting het zuiden is de meest gunstige optie, omdat dit de meeste zonuren vangt! Heb je een plat dak, dan zal de installateur ervoor zorgen dat de panelen altijd in richting van het zuiden staan (tenzij je aan die kant schaduw hebt natuurlijk).

In de tabel hieronder vind je het gemiddelde rendement, afhankelijk van de hellingshoek en de richting van je dak. Bij een hellingshoek van 45 graden, gericht op het zuiden dan wekken de zonnepanelen 100% van het verwachte rendement op!

Tip: geen dak op het zuiden? Wanneer je een dak op het oosten en westen hebt is het slim om aan beide kanten van je dak te plaatsen. Op die manier wek je de hele dag door nog elektriciteit op!

Gemiddeld haalbare rendement per hellingshoek

Hellingshoek:15°30°45°60°75°90°
West85%80%75%70%60%55%
Zuidwest90%95%95%90%80%70%
Zuid95%100%100%95%85%70%
Zuidoost909590857565
Oost85%80%75%70%60%50%
Noordoost75%65%55%45%40%35%
Noord75%60%45%35%30%20%
Noordwest75%65%55%50%40%35%

Tip 3: houd rekening met de locatie van de omvormer
Wist je dat ook de omvormer een grote invloed heeft op de stroom die opgewekt wordt? Hoe langer de afstand tussen de zonnepanelen en de omvormer, des te meer energie in de tussentijd verloren gaat. Plaats de omvormer dus het liefst zo dicht mogelijk bij de panelen. Plaats de omvormer bovendien op een plek waar deze de warmte goed kwijt kan, want een oververhitte omvormer zorgt voor minder stroom!

Tip 4: houd de panelen schoon
Wanneer je panelen vervuild zijn, pakken ze minder zonnestralen. Hierdoor wekken ze minder stroom op. Het is dus verstandig om je zonnepanelen goed schoon te houden voor het hoogste rendement. Dit kun je eventueel zelf doen als je een uitschuifbare telescoopsteel aanschaft of huurt. Zo kun je vanaf de grond je zonnepanelen schoonmaken. Je sluit de borstel op de grond aan op de tuinslang en kan zo op het dak alles goed reinigen!

Tip 5: gebruik zware apparatuur zoveel mogelijk overdag
Onthoud dat het terugleveren van energie in de toekomst wordt afgebouwd. Het is dus belangrijk dat jij de opgewekte energie zoveel mogelijk gebruikt op het moment dat je het opwekt. Draai je wasmachine en droger daarom zoveel mogelijk overdag op zonnige dagen. Laad je auto niet ’s nachts maar gedurende de dag als de zon schijnt.

Tip 6: gebruik een thuisbatterij

Wek je echt meer stroom op dan dat je verbruikt en vind je de prijs die je energieleverancier je hiervoor geeft niet hoog genoeg? Investeer dan in een goede thuisbatterij. Hierin sla je alle opgewekte elektriciteit op en gebruik je dit wanneer je het nodig hebt.

beste zonnepanelen vergelijken

Besparen op de beste zonnepanelen? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij de beste zonnepanelen laten plaatsen door een ervaren vakman? Zo weet je zeker dat je panelen goed zijn geplaatst en een zo’n hoog mogelijk rendement behalen. Bovendien krijg je naast de productgarantie ook een mooie garantie op het geleverde werk. Op zoek naar een vakman bij jou in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijzen van meerdere specialisten bij jou in de buurt. Vergelijk rustig de prijzen en het aanbod, en kies zo de zonnepanelen expert die het beste bij je past. Je besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs! Bovendien is het vergelijken van offertes gratis en zonder verplichtingen, je zit dus nergens aan vast.

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere installateurs in jouw regio. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo gemakkelijk tot wel 40% op de kostprijs! Het vergelijken van offertes is gratis en zonder verdere verplichtingen, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Hieronder lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de beste zonnepanelen.


Hoe kies ik de beste zonnepanelen?

Met de hulp van een zonnepanelen installateur kies je de beste zonnepanelen voor jouw situatie. Hij kijkt hierbij naar het dak, de richting en de hellingsgraad en ook naar jouw energiebehoefte. Aan de hand hiervan bepaalt hij het benodigde wattage en de beste type omvormer.

Wat zijn de beste zonnepanelen in 2023?

De SunPower Maxeon zonnepanelen staan al een tijdje bekend als de beste zonnepanelen in 2023. Dat heeft vooral te maken met het extreem hoge rendement van de panelen: maar liefst 22,7%! Dit is een stuk hoger dan de concurrentie, waarvan de panelen een gemiddeld rendement hebben van 6% tot 20%.


Welke zonnepanelen hebben het beste rendement?

De zonnepanelen van de SunPower Maxeon lijn halen op dit moment het hoogste rendement van 22,7%. Andere merken met een rendement van boven de 20% zijn LG, Panasonic, REC Solar, JA Solar, LONGi en Q cells. Een hoger rendement wil niet altijd zeggen dat dit ook de beste keuze is voor jouw dak, laat je daarom adviseren door een vakman.

Wat zijn A-merk zonnepanelen?

Een paar bekende A-merken zijn LG, Panasonic, SunPower, Canadian Solar, SolarWatt en LONGi. Eigenlijk alle merken in tier 1. Deze A-merken zijn financieel gezond, bieden een uitstekende garantie en hebben een goede reputatie. Kies je voor een A-merk dan ben je dus verzekerd van kwaliteit. Dat wil niet zeggen dat een B-merk geen kwaliteit biedt!