Zonnecollector
Met de term zonnecollectoren worden alle apparaten aangeduid die zonlicht omzetten naar warmte. Een zonnecollector verschilt dan ook van een zonnepaneel, in het feit dat een zonnepaneel zonlicht omzet naar elektriciteit. De opgevangen warmte kan vervolgens worden toegepast als proceswarmte, voor het verwarmen van ruimtes, of het verwarmen van tapwater. Tot slot kunnen zonnecollectoren ook ingezet worden ter verwarming van het grondwater tijdens de zomer. Een zonnecollector levert echter niet alleen warmte tijdens zonnige dagen, ook op een bewolkte dag kunt u hier uw voordeel mee doen. Het kan wel zijn dat u dan voor de warmwatervoorziening een na-verwarmer nodig heeft.
Wat is de prijs van een zonnecollector?
De aanschafkosten van een zonnecollector zijn eigenlijk de enige kosten. Hierna kunt u gratis gebruik maken van warm water en de verwarming, mits er genoeg zonlicht is. Om problemen te voorkomen wordt elke zonneboiler gecombineerd met een standaardverwarmer in het geval van nood. Uit onderzoek blijkt dat u jaarlijks zo’n 50% van het warm water verwarmd krijgt door een zonnecollector. Voor veel huishoudens wordt dit daarom ook als goede investering gezien. Een zonnecollector kan gerust dertig jaar meegaan en er zijn geen onderhoudskosten. Ieder huishouden heeft weer een ander soort zonnecollector nodig. Zo bestaan er vlakkeplaatcollectoren, parabolische troggen en kommen, vacuümbuizen en cilindrische reflectoren. Voor de juiste prijs en de meest geschikte zonnecollector kunt u ook het beste een offerte aanvragen. Door het contactformulier op onze website in te vullen krijgt u een vrijblijvend inzicht in de investeringskosten.
Waarom is een zonnecollector een goede investering?
Hoewel een zonnecollector of zonneboiler een redelijke aanschafprijs heeft, maakt u na een aantal jaren toch winst op uw eigen zonne-energie. Onze huizen worden op dit moment verwarmd met fossiele brandstoffen waar veel CO2 uitstoot bij vrijkomt. Deze bronnen raken echter uitgeput en kosten steeds meer geld. Met een standaard vlakkeplaatcollector bespaart u jaarlijks minimaal 150 kubieke meter aardgas. Zonlicht kost daarbij niks en blijft bestaan waardoor uw kosten niet jaarlijks zullen stijgen. Door de besparing van ongeveer 50 procent op uw uiteindelijke warm water rekening en een besparing van elektriciteit van 1300 kWh zorgen samen voor een besparing van ongeveer 300 euro op jaarbasis. Zo maakt u na 25 jaar zelfs enkele duizenden euro’s winst op uw zonnecollector.
Wat kost een zonnecollector aan onderhoud?
Het fijne van een zonnecollector is dat er vrijwel geen onderhoud nodig is. Dit zijn kosten die dus kunt wegstrepen. Eén keer per jaar wordt er wel van u verwacht dat u het systeem op het dak reinigt en het waterpeil controleert. Daarnaast adviseren wij om zonnecollectoren minimaal eens per vijf jaar door een professional te laten checken op mogelijk onvolkomenheden. Deze kan de collector desgewenst ook anders afstellen. Overweegt u om ook een zonnecollector aan te schaffen, maar wilt u eerst meer informatie? Aarzel dan niet en vraag vrijblijvend een offerte aan.