3-fasen omvormer: eigenschappen, voordelen & kosten 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend
Home » Omvormers » 3 fasen omvormer

3-fasen omvormer voor je zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten omvormers die allemaal hun eigen eigenschappen, voordelen en nadelen met zich mee brengen. Wel moet dit goed afgesteld zijn op je set zonnepanelen. Interesse in een 3-fasen omvormer?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je krijgt zo snel mogelijk meerdere offertes toegestuurd om te vergelijken. Ben je benieuwd naar wat een 3 fasen omvormer is, wat het doet en hoeveel het kost? Dan ben je hier op het juiste adres!


Dit moet je weten over 3-fasen omvormers!

  • Voordat je een 3-fasen omvormer aanschaft, is het verstandig om te controleren of je huidige elektriciteitsaansluiting hiervoor geschikt is. De meeste nieuwere of grotere huizen zijn dit wel, maar woon je in een klein huisje of een oudere woning, dan is de kans groot dat je aansluiting niet geschikt is.
  • Een 3-fasen omvormer werkt vaak efficiënter dan een enkelfase omvormer, zeker bij een hoge energieproductie. Dat komt doordat de energie wordt verdeeld over drie fasen: je verliest minder elektriciteit en haalt een beteer rendement!
  • De capaciteit van je omvormer moet goed zijn afgestemd op het vermogen van je zonnepanelensysteem. Als je een 3-fasen omvormer hebt maar je set panelen is te klein, dan haal je het volle rendement niet. Andersom verlies je veel energie bij een te kleine omvormer en een te grote set zonnepanelen.
  • Houd er wel rekening mee dat 3-fasen omvormers over het algemeen duurder zijn dan enkelfase omvormers. Maar wanneer dit een goede match is met je set zonnepanelen, kun je er flink meer rendement mee behalen!
  • Het is ook goed om te weten dat de saldering in sommige regio’s kan verschillen. Wil je een 3-fasen omvormer gebruiken, informeer dan bij je energieleverancier wat de specifieke regels zijn voor het terugleveren van energie.

Wat is een 3-fasen omvormer?

Een 3-fasen omvormer is een apparaat dat elektriciteit kan veranderen van de ene vorm naar de andere. In dit geval werkt het met een speciaal type elektriciteit genaamd “3-fase stroom”. Stel je voor dat elektriciteit is als water dat door buizen stroomt. Normaal gesproken heb je één buis, maar bij een 3-fasen omvormer zou je te maken hebben met drie buizen waar het water doorheen stroomt. Dit helpt bij het leveren van meer elektriciteit en maakt je set zonnepanelen efficiënter. Zeker op hele zonnige dagen: omdat niet alle energie door één buis hoeft gaat er minder energie verloren!

Voordelen 3-fasen omvormer

Een 3-fase omvormer heeft verschillende voordelen.

  • Ten eerste kan het meer elektriciteit leveren dan een gewone omvormer. Dit betekent dat het beter geschikt is voor apparaten die veel energie nodig hebben.
  • Een 3-fase omvormer werkt efficiënter. Dit betekent dat het minder energie verspilt tijdens het omzetten van elektriciteit. Het kan dus helpen om de energiekosten te verlagen.
  • Daarnaast zorgt de 3-fase stroom voor een gelijkmatigere verdeling van de elektrische belasting over de drie fasen.

Zitten er ook nadelen aan een 3-fasen omvormer?

3-fasen omvormers hebben tal van voordelen. Het nadeel is dat daar hogere kosten tegenover staan. Gelukkig is je rendement met een 3-fasen omvormer ook een stuk hoger, waardoor je deze extra kosten snel weer terugverdient. Daarnaast is het goed om te weten dat niet alle huizen beschikken over een 3-fasen aansluiting, vooral oudere huizen zijn niet geschikt voor een 3-fasen omvormer. Tot slot kan een 3-fasen omvormer minder efficiënt zijn wanneer de zonnepanelen niet gelijkmatig zijn verdeeld over de drie fasen. Het is dus belangrijk om de installatie uit te besteden aan een expert.

Hoeveel panelen per 3-fase omvormer

Het aantal zonnepanelen dat je op een 3-fase omvormer kunt aansluiten, hangt af van de omvormer zelf en de eigenschappen van de zonnepanelen. Er is geen strikte ondergrens voor het aantal panelen. Meestal worden 3-fase omvormers gebruikt voor grotere zonnesystemen, zoals bij grote huizen of bedrijven. Die systemen hebben vaak veel zonnepanelen, soms wel tientallen of honderden.

Wil je berekenen hoeveel zonnepanelen aan jouw 3-fasen omvormer kan worden aangesloten?

Neem dan de volgende berekening:

Het aantal panelen = de capaciteit van de omvormer (kW of W) / vermogen per paneel (kW of W).

Dus stel dat je een 3-fasen omvormer hebt van 10 kW. Als je kiest voor zonnepanelen met 240 W zou je (10.000W/340W = 29,4) 29 panelen kunnen plaatsen. Dat is meer dan genoeg voor een gewone woning.

3 fasen omvormer

3 fasen omvormer: de beste keuze

Hoewel een 3-fase omvormer iets duurder kan zijn om te installeren, kan het op de lange termijn gunstiger zijn voor grotere installaties. Het is belangrijk om een professionele installateur te raadplegen om te bepalen welke omvormer de beste keuze is voor jouw specifieke situatie.

Wat is beter 1 of 3-fase omvormer?

Een 1-fase omvormer is goed voor kleine huizen met weinig stroomverbruik en niet zoveel zonnepanelen. Het is makkelijker en goedkoper om te installeren, omdat het geen extra draden nodig heeft en de meeste huizen ook een 1-fase aansluiting hebben.

Een 3-fase omvormer is beter voor grote huizen of bedrijven met hoger stroomverbruik. Het kan meer zonnepanelen aansluiten en heeft voordelen zoals een gelijkmatige verdeling van de stroom, betere prestaties en hogere efficiëntie bij systemen met veel vermogen.

Wat kost een 3 fasen omvormer?

Wanneer je kijkt naar de prijs van een 3 fasen omvormer zijn er een aantal dingen die deze beïnvloeden. Zo kost een omvormer met meer vermogen bijvoorbeeld meer dan een omvormer met minder vermogen. Ook het merk en de kwaliteit spelen hierin een rol. Wanneer een omvormer extra functies heeft of complexer is om te installeren kan dit betekenen dat de prijs hoger uitvalt.

Ondanks dat er zoveel verschillende factoren zijn die de prijs beïnvloeden kun je toch achterhalen wat een 3-fasen omvormer gemiddeld kost. Zo betaal je voor een omvormer met een vermogen van 2.200 Wp ongeveer €700,- tot €900,- en voor een omvormer van 4.000 Wp al €1.100,- tot €1.350,-. In de tabel hieronder vind je deze gemiddelde kosten beschreven.

Overzicht kosten

Vermogen Gemiddelde prijs (inc. plaatsen)
2.200 Wp € 700,- tot € 900,-
3.000 Wp € 750,- tot € 1.000,-
4.000 Wp € 1.100,- tot € 1.350,-

3-fasen omvormer laten installeren? Doe de gratis offerteaanvraag!

Overweeg je een 3-fasen omvormer en weet je niet zeker of dit de juiste keuze is? Of heb je er al een gekocht en moet deze nog geïnstalleerd worden? Vind snel een zonnepanelen installateur bij jou in de buurt.

Start je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes om te vergelijken. Kies zelf de vakman met het beste aanbod en je bespaart tot wel 40% op de kostprijs. De offerteaanvraag is bovendien gratis en verder zonder verplichtingen.

Gratis offertes aanvragen