Zonnepanelen schoonmaken: werkwijze & kosten 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Onderhoud zonnepanelen » Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken

Wist je dat je zonnepanelen soms moet schoonmaken? Hoewel vele installateurs aangeven dat een flinke regenbui voldoende is, is dit niet altijd het geval. Zeker in droge periodes blijft viezigheid op de zonnepanelen zitten, waardoor je opbrengst verlaagd. Het reinigen van zonnepanelen zorgt ervoor dat ze optimaal blijven werken en verhoogt het rendement met ongeveer 3%. Besparen op de kosten?

Start je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes: vergelijk en bespaar! Op deze pagina lees je alles over het schoonmaken van zonnepanelen, welke kosten er aan verbonden zijn en hoe je dit klusje het beste kunt aanpakken.


Zonnepanelen schoonmaken: de belangrijkste informatie op een rij

 • Vervuiling zoals zand, stuifmeel, bladeren en vogelpoep zorgen ervoor dat je zonnepanelen minder uv-straling opvangen. Dit verlaagt het rendement.
 • Laat je zonnepanelen daarom jaarlijks reinigen door een gespecialiseerd bedrijf: zo weet je zeker je zonnepanelen worden gereinigd met de juiste materialen en zonder schade.
 • Het is ook mogelijk om zelf je zonnepanelen schoon te maken: dit brengt wel de nodige risico’s zoals beschadigingen met zich mee. Ook moet je investeren in de juiste materialen.
 • Het schoonmaken van zonnepanelen kost gemiddeld tussen de €50,- en €150,-., voor 1 tot 25 zonnepanelen. De prijs is afhankelijk van het tarief van de installateur en de mate van vervuiling.
 • Wanneer je alle factoren waar je rekening mee moet houden en risico’s tegen elkaar afweegt, is het laten schoonmaken van je zonnepanelen door een bedrijf voordeliger.
 • Zonnepanelen wassen wordt gedaan met een telescoopsteel, osmosewater en een speciaal schoonmaakmiddel voor zonnepanelen.


zonnepanelen schoonmaken

Moet je zonnepanelen schoonmaken?

Ja, het schoonmaken van zonnepanelen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van de installatie. Regen is vaak voldoende om je zonnepanelen mooi schoon te houden. Dit is alleen niet altijd genoeg om vogelpoep, bladeren en ander vuil (zoals zand en stuifmeel) te verwijderen.

De zomers in Nederland worden ook steeds warmer en droger, waardoor vuil voor een langere tijd op de panelen blijft zitten. Wist je dat vieze zonnepanelen minder stroom op wekken? Door het vuil vangen de panelen minder uv-straling. Door je zonnepanelen te laten schoonmaken verhoog je het rendement met 3%!

Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?

Hoe vaak je de zonnepanelen precies moet schoonmaken, hangt af van het weer en de mate van vervuiling. Wanneer je in een vogelrijke omgeving woont, is de kans op vervuiling voor vogelpoep groot. Ook wanneer er een boom naast je woning staat, worden zonnepanelen eerder vies.

Controleer daarom je zonnepanelen regelmatig op vervuiling. Dit kun je prima zelf doen. Doe dit bijvoorbeeld bij iedere seizoenswisseling en tijdens droge periodes.

Het wordt aangeraden om je zonnepanelen jaarlijks te laten reinigen. Zo haal je het beste uit je zonnepanelen. De beste periode voor het reinigen van zonnepanelen is aan het begin van de lente.

Zonnepanelen laten reinigen: zelf doen of uitbesteden?

Het is mogelijk om zonnepanelen zelf schoon te maken, maar er zitten wel veel nadelen en risico’s aan verbonden. Het grote voordeel van het zelf schoonmaken van zonnepanelen is dat je geen arbeidskosten hoeft te betalen.

Daar staan wel de volgende risico’s tegenover:

 • Je hebt kans dat je de zonnepanelen beschadigd door het gebruik van verkeerde materialen, schoonmaakmiddelen en technieken. Het laten repareren of vervangen van de beschadigde panelen kost extra geld.
 • Je moet investeren in het juiste materiaal, zoals een telescoopreiniger en het juiste schoonmaakmiddel.
 • Zonnepanelen zitten vaak bevestigd op het dak. Werken op hoogte brengt altijd het gevaar met zich mee.

Zijn jouw zonnepanelen makkelijk te bereiken? Dan is het mogelijk om de bovenstaande risico’s te accepteren en de panelen zelf te reinigen.

Het is beter om jouw zonnepanelen te laten schoonmaken door een gespecialiseerd bedrijf.

Dit heeft namelijk alleen maar voordelen:

 • Je weet zeker dat je zonnepanelen op een correcte manier worden gereinigd, door het gebruik van de juiste materialen, schoonmaakmiddelen en technieken.
 • Je loopt geen risico op beschadigingen, en mocht dit wel gebeuren is de zonnepanelen installateur verantwoordelijk.
 • Je zonnepanelen worden ook direct gecontroleerd op beschadigingen en defecten.
 • Je betaalt dan wel arbeidskosten, maar je hoeft niet zelf te investeren in de juiste materialen.

Het wordt sterk aangeraden om zonnepanelen te laten schoonmaken door een bedrijf.

schoonmaken zonnepanelen

Hoe zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen worden volgens de volgende stappen schoongemaakt:

 • Stap 1 – De voorbereiding: voor de veiligheid is het belangrijk dat de zonnepanelen installatie wordt uitgeschakeld. Dit doet de zonnepanelen installateur dan ook als eerste. Tijdens de voorbereiding wordt ook het grove vuil, zoals balderen en takken, met de hand verwijderd. Dit maakt het schoonmaken van de zonnepanelen makkelijker.
 • Stap 2 – Het schoonmaken van de panelen: daarna is het tijd voor de reinigingsbeurt. De zonnepanelen installateur gebruikt hiervoor osmosewater. Dit is water zonder kalk, nitraat en zout. De vakman gebruikt een telescoopborstel om de zonnepanelen te wassen. Bij ernstige vervuiling wordt er een speciale zonnepanelenreiniger gebruikt.
 • Stap 3 – Zonnepanelen borstelen: na het schoonmaken worden de zonnepanelen geborsteld om het achtergebleven vuil te verwijderen. Om krassen te voorkomen, gebruikt de installateur hiervoor een speciale borstel.

Waarmee zonnepanelen schoonmaken?

Voor het schoonmaken van zonnepanelen zijn er verschillende materialen nodig. Zonnepanelen worden schoongemaakt met een telescoopborstel: dit is een speciale borstel die makkelijk in- en uitgeschoven kan worden. Deze borstels hebben een inwendige watertoevoer, waardoor het reinigen een stuk makkelijker gaat. In plaats van een telescoopsteel kun je zonnepanelen ook schoonmaken met een zachte borstel of spons.

Voor het reinigen van zonnepanelen wordt osmosewater gebruikt. Dit is gezuiverd water, waardoor het vrij is van nitraat, kalk en zout. Kraanwater is niet geschikt omdat dat resten achterlaat en strepen en plekken veroorzaakt.

Tot slot wordt er soms gebruik gemaakt van speciale schoonmaakmiddel voor zonnepanelen. Dit is alleen bij ernstige vervuiling nodig. Deze speciale reiniger beschadigd de zonnepanelen niet.

Zonnepanelen reinigen: do’s en don’ts

Wat moet je juist wel en niet doen wanneer je zonnepanelen gaat schoonmaken? Je leest het hieronder!

 • Zonnepanelen reinigen met Dreft
  Je kan je zonnepanelen reinigen met Dreft. Houd er wel rekening mee dat het beter is om een speciaal schoonmaakmiddel voor zonnepanelen te gebruiken. Dreft zal niet al het vuil van de zonnepanelen verwijderen.
 • Zonnepanelen wassen met kraanwater
  Ja, je kan zonnepanelen wassen met kraanwater. Dit kan er wel voor zorgen dat er strepen en vlekken ontstaan, omdat kraanwater kalk bevat. Om dit te voorkomen, is osmose water beter. Dit kun je kopen bij de bouwmarkt, doe-het-zelf-winkel of via internet.

 • Zonnepanelen wassen met telescoopsteel
  Zeker doen! Een telescoopsteel is een goed middel om je zonnepanelen te wassen. Het brengt geen schade aan de panelen en je kunt er gemakkelijk bij.
 • Zonnepanelen schoonmaken met een spons
  Dat kan! Je kunt een zachte spons of borstel gebruiken. Gebruik geen schuurspons of krabber.
 • Zonnepanelen schoonmaken met autoshampoo
  Maak je zonnepanelen absoluut niet schoon met autoshampoo. Autoshampoo is een sterk schoonmaakmiddel wat de coating van de zonnepanelen beschadigd.
 • Zonnepanelen schoonmaken groene zeep
  Zonnepanelen schoonmaken met groene zeep is geen goed idee. Ook dit tast de beschermlaag op de zonnepanelen aan, doordat het middel te krachtig is.

 • Zonnepanelen wassen met schuurmiddel
  Gebruik geen schuurmiddel zoals Cif voor het wassen van zonnepanelen. Dit zorgt voor beschadigingen aan de coating, beschermlaag en veroorzaakt krassen.
 • Zonnepanelen schoonmaken met hoogedrukspuit
  Absoluut niet doen! De hoge waterdruk zorgt voor schade aan de panelen en aan de bekabeling.

Benieuwd naar de prijs voor zonnepanelen reinigen?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!
Gratis offertes vergelijken

Zonnepanelen schoonmaken kosten

Wanneer je zonnepanelen laat schoonmaken door een bedrijf, is het fijn om vooraf te weten welke kosten je kunt verwachten. Sommige installateurs werken met een totaalprijs; deze ligt gemiddeld tussen de €100,- en €150,-, afhankelijk van het aantal zonnepanelen en de hoeveelheid vuil.

Er zijn ook zonnepanelen installateurs die kiezen voor een startprijs: dit is gemiddeld €50,- tot €60,-. De installateur rekent vervolgens €1,50 tot €2,50 per zonnepaneel.

Ga je zelf je zonnepanelen schoonmaken? Dan zul je moeten investeren in de juiste materialen en middelen. Wanneer je alle factoren, zoals materialen, veiligheid en tijd, tegen elkaar afweegt is het inschakelen van een zonnepanelen monteur voor het reinigen van zonnepanelen voordeliger.

Zonnepanelen reinigen prijs 2024

Aantal zonnepanelen Gemiddelde kosten*
1 tot 16 €50,- tot €100,-
17 tot 25 €75,- tot €150,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw en materiaalkosten. Vergelijk gratis offertes!

Stel, je hebt 13 zonnepanelen op je dak. Het starttarief is €55,- en de installateur rekent €2,- per zonnepaneel. Je betaalt dan in totaal €81,- voor het reinigen van de zonnepanelen.

zonnepanelen reinigen

Besparen op zonnepanelen wassen? Gratis offertes!

Zijn jouw zonnepanelen toe aan een jaarlijkse reinigingsbeurt? Wanneer je hiervoor een zonnepanelen installateur inschakelt, ben je verzekerd van het beste resultaat zonder schade. De installateur beschikt over de juiste kennis, ervaring en materialen om je zonnepanelen schoon te maken. Op zoek naar een gespecialiseerd bedrijf?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 offertes van zonnepanelen installateurs bij jou in de regio. Vergelijk op je gemak de voorwaarden en kosten. Uiteindelijk kun je tot wel 40% op de totaalprijs besparen! Je aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Hieronder lees je het antwoord op veelgestelde vragen over zonnepanelen schoonmaken.


Het schoonmaken van zonnepanelen begint vanaf gemiddeld €50,- tot €60,-. Per zonnepaneel komt hier €1,50 tot €2,50 bij op. Voor het schoonmaken van 10 zonnepanelen moet je dus rekening houden met een gemiddelde prijs van €75,-.
Het beste moment om je zonnepanelen te laten schoonmaken is in het voorjaar. De meest zonnige periode van het jaar staat dan voor de deur: in deze periode behaal je namelijk 75% van je totale opbrengst.

Zonnepanelen maak je schoon met een telescoopborstel, een andere zachte borstel of een spons. Gebruik voor het reinigen van zonnepanelen osmosewater: dit water is vrij van kalk, nitraten en zout. Gebruik bij ernstige vervuiling een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen.
Afhankelijk van de vervuiling wordt het aangeraden om je zonnepanelen 1 keer per jaar te laten reinigen. Worden je panelen snel weer vies? Dan is het zeker mogelijk het vaker te laten doen.