Aarding van zonnepanelen: hoe zit het?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend
Home » Zonnepanelen plaatsen » Aarding zonnepanelen

Aarding zonnepanelen

Heb je zonnepanelen laten installeren, dan moet je deze laten aarden. Aarding van zonnepanelen is verplicht: het beschermt je zonnepanelen tegen beschadigingen door stroompieken. Zonnepanelen laten aarden?

Start je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt daarna zo snel mogelijk meerdere offertes om te vergelijken! Op deze pagina lees je meer over wat het aarden van zonnepanelen inhoud en waarom het nodig is om je zonnepanelen te aarden.


Alles wat je moet weten over de aarding van zonnepanelen!

  • Aarding van zonnepanelen maakt je set veiliger: het beschermt tegen schokken door ‘lekkende’ elektriciteit af te voeren naar de aarde. Dit is vooral belangrijk bij een kapotte kabel of overspanning door blikseminslag.
  • Het aarden van je zonnepanelen zorgt bovendien voor een kleiner risico op een elektrische brand. Een goed geaard systeem heeft namelijk een kleinere kans op overspanningen, kortsluiting of zelfs vonkvorming.
  • Het is sinds 2017 verplicht om je zonnepanelen (in ieder geval het metalen frame van je zonnepanelen) te aarden. Dit staat omschreven in de norm NEN1010.
  • Aarding kan er ook voor zorgen dat je zonnepanelen langer een hoog rendement hebben. Het zorgt er namelijk voor dat de elektrische stroom stabiliseert.
  • De aarding van je zonnepanelen laat je het beste doen door een gekwalificeerd zonnepanelen installateur, zodat je zeker weet dat dit goed gegaan is.

Is het aarden van zonnepanelen nodig?

Nee, het aarden van je zonnepanelen is niet nodig. Zonnepanelen zijn namelijk dubbel geïsoleerd, waardoor de kans zeer klein is dat er elektriciteit lekt naar de externe omgeving. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om elektrische schokken als je de panelen eens aanraakt. Het kan wel eens voorkomen dat een fabrikant je aanraadt om de panelen wel te aarden, omdat dit het aftakelingsproces van de zonnepanelen zo lang mogelijk uitstelt.

Maar let op!

Het is wél nodig om de metalen constructie waar de zonnepanelen op liggen te aarden. Dat komt omdat de DC kabels met kabelverbinders aan de constructie worden vastgezet. Op het moment dat die kabels verouderd of kapot zijn kan dit wel tot kortsluiting leiden: het aanraken van het metalen frame zorgt dan voor levensgevaarlijke situaties.

De belangrijkste redenen om je zonnepanelen te aarden zijn statische elektriciteit, geleiden van de behuizing en bescherming bij blikseminslag. Hieronder lees je meer informatie over deze drie belangrijke redenen.

1. Blikseminslag

De belangrijkste reden om je zonnepanelen te aarden is het voorkomen van blikseminslag. Zonnepanelen zelf trekken geen extra bliksem aan, toch kunnen ze worden geraakt door de bliksem. Door het aarden van de panelen wordt de overbelasting van de panelen voorkomen.

Wanneer je een bliksemafleider op je dak hebt, is het helemaal belangrijk om de zonnepanelen te aarden. Wanneer de bliksemafleider en de zonnepanelen te dicht bij elkaar liggen, kan de bliksem in de zonnepanelen slaan via deze bliksemafleider. Blikseminslag kan leiden tot beschadiging in de bedrading, omvormer en de panelen zelf.

Heb ik met zonnepanelen meer kans op blikseminslag?

Nee hoor, geen zorgen. Er zijn gelukkig voldoende onderzoeken die aantonen dat de kans op blikseminslag met zonnepanelen niet groter is.

2. Statische elektriciteit

Wanneer de zonnepanelen niet zijn geaard kan er rondom de panelen een statisch elektriciteitsveld ontstaan. Hierdoor kan je een schok krijgen als je te dicht bij de zonnepanelen in de buurt komt, als je bijvoorbeeld het dak opgaat. Door de zonnepanelen te aarden wordt dit voorkomen.

3. Geleiden van de behuizing

Zonnepanelen worden altijd met een metalen draagconstructie (behuizing) op het dak gelegd om ervoor te zorgen dat de panelen goed en schuin blijven liggen. Deze behuizing kan in sommige gevallen de opgewekte energie van de panelen gaan geleiden. In dit geval gaat er energie verloren, omdat het wordt geleid door de behuizing.

Zonnepanelen installateur gezocht voor het aarden van je zonnepanelen?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!
Gratis offertes vergelijken

Hoe moet je zonnepanelen aarden?

Bij het plaatsen van zonnepanelen zijn er verschillende manieren mogelijk om je set zonnepanelen te aarden. Het beste is om dit te laten doen door een installateur, zodat je zeker weet dat het goed gebeurt. Ook als je de zonnepanelen zelf gaat plaatsen. Hieronder leggen we uit wat de twee mogelijkheden zijn.

Frame zonnepanelen aarden

bli
De NEN1010 is een norm voor elektrische installaties voor laagspanning, een veiligheidsboek voor installateurs van elektrische installaties. De NEN1010 zegt dat de metalen constructie van het zonnepanelensysteem geaard moet worden. Je aard de metalen constructie door de DC-kabel en de aardingskabel naar de omvormer te leiden. Een DC-kabel is een gelijkstroom kabel. Gelijkstroom is een elektrische stroom met een constante, zelfde richting. Dit wordt in het Engels aangeduid met DC: Direct Current. In sommige gevallen heeft het metalen frame een extra isolerend laagje: bijvoorbeeld bij een zwarte rails. In dat geval is de constructie alleen goed geaard als er speciale bouten gebruikt worden: die worden in het metaal vastgezet en maken zo goed contact. Hieraan worden de aardingskabels vastgezet.

Zonnepanelen aarden via de omvormer

Zonnepanelen worden via de omvormer geaard. Zowel de DC-kabel als de aardingskabel (vereffeningsleiding) moeten naar de omvormer lopen. Bij de omvormer moet ook een aardrail worden geplaatst, hier wordt de aardingskabel op aangesloten. De aardrail zelf wordt vervolgens aangesloten op de hoofdaarde van de woning, deze zit meestal in de meterkast. De aardingskabel gaat net als bij het aansluiten van de zonnepanelen aan de meterkast. Zo kan overtollige elektriciteit veilig worden afgevoerd.

Aarding zonnepanelen

Is het aarden van zonnepanelen verplicht?

Het aarden van de metalen draagconstructie van de zonnepanelen is verplicht. Dit is sinds 2017 vastgelegd in de NEN1010. Als je oudere zonnepanelen op je dak hebt liggen is het ook verstandig om ze te aarden om beschadigingen of zelfs levensgevaarlijke situaties te voorkomen.

Zonnepanelen laten installeren? Gratis offertes vergelijken

Het aarden van de metalen draagconstructie van zonnepanelen is verplicht. Hierdoor voorkom je beschadiging of een energielek. Wil je zonnepanelen laten installeren en heb je nog vragen over het aarden van zonnepanelen? Vraag dan nu advies aan een zonnepaneleninstallateur bij jou in de buurt.

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk offertes opgestuurd, maximaal 5. Kies de zonnepanelen installateur met het beste aanbod om tot wel 40% op de totaalprijs te besparen! De aanvraag is geheel gratis en zonder verplichtingen, waardoor je nergens aan vast zit!

Gratis offertes vergelijken



Veelgestelde vragen over aarden zonnepanelen

Heb je nog vragen over het aarden van zonnepanelen? Hieronder geven we het antwoord op veelgestelde vragen.


De aardingskabel moet minimaal 6mm2 zijn. De aardingskabel wordt vaak aangesloten op de omvormer.
Als je al zonnepanelen hebt liggen kun je zelf ook zien of ze gaard zijn of niet. Als je zonnepanelen geaard zijn loopt er een groene of gele aardkabel van de omvormer naar de groepenkast of pv-verdeler.
Dankzij de NEN1010 moet de metalen constructie van een zonnepanelensysteem geaard worden. Je aard deze metalen constructie met behulp van een potentiaalverffeningsleiding. Deze wordt met de DC kabel mee naar de omvormer geleid.
Het is belangrijk om zonnepanelen te aarden om beschadigingen door overbelasting van de energie te voorkomen.