Zonnepanelen op een appartement: wat zijn de mogelijkheden?

Alle mogelijkheden & financieringsopties

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Zonnepanelen appartement

VvE’s en zonnepanelen: hoe zit het?

  • Je kan, met toestemming van de VvE, het gezamelijke dak gebruiken om je eigen zonnepanelen te plaatsen. Omdat dit toch vaak lastig is, komt het vaker voor dat de VvE zonnepanelen op het dak plaatst.
  • De opgewekte stroom wordt dan gebruikt om de trappenhal te verlichten, voor de elektriciteit van de liften of om de stroom te verdelen over de verschillende appartementen.
  • Er zijn drie mogelijkheden om als VvE de zonnepanelen te financieren: ze betalen de panelen zelf, ze sluiten een lening af of ze maakt gebruik van een ESCo-constructie.

Op deze pagina lees je meer over deze financieringsopties en de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen op een appartement. Je vindt hier ook de belangrijkste voor- en nadelen op een rij en we geven antwoord op een paar veelgestelde vragen!

Zonnepaneel op appartement als individu

Het is mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen als individu. In dit geval moet je wel toestemming vragen aan de VvE, omdat de zonnepanelen op een gedeeld dak moeten worden geplaatst. Wanneer je ervoor kiest om zelf zonnepanelen aan te schaffen kun je er ook voor kiezen om zonnepanelen op balkon van je appartement te plaatsen. Het rendement van zonnepanelen op je balkon ligt wel iets lager. Het is belangrijk dat de panelen naar het zuiden gericht zijn voor het hoogste rendement. Zonnepanelen op het balkon van je appartement zijn ook makkelijk mee te nemen als je gaat verhuizen.

Collectieve zonnepanelen op appartement

Vaak is het juridisch, technisch en logistiek lastig om zonnepanelen te koppelen achter de meter van je individuele appartement. Het is makkelijker om als VvE zonnepanelen aan te schaffen voor collectief gebruik. Het gezamenlijke dak is uitermate geschikt voor een set zonnepanelen. Door zo’n grote, collectieve inkoop krijg je als VvE de zonnepanelen ook voor een veel scherpere prijs aangeboden. Op een appartementengebouw kan gemakkelijk een efficiënte, grote en goedkope installatie geplaatst worden waar iedereen van kan profiteren.

  • De collectieve stroom kan gebruikt worden voor de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lift of de verlichting van het gebouw. In dit geval gaat de energierekening van de bewoners niet omlaag.
  • Het is ook mogelijk om een zonnestroomverdeler aan te brengen. In dit geval wordt de opgewekte energie over de verschillende appartementen.
  • Daarnaast kun je ervoor kiezen dat de opgewekte stroom van de zonnepaneleninstallatie wordt verkocht aan een energieleverancier. Dit wordt ook wel de postcoderoosregeling genoemd.

zonnepaneel appartement

Financieringsmogelijkheden voor VvE’s

Wanneer je van plan bent om als VvE zonnepanelen te laten plaatsen zijn er verschillende financieringsmogelijkheden. Een van de opties om de zonnepanelen zelf te financieren als VvE. Een andere optie is om een lening of te sluiten of om gebruik te maken van een ESCo-constructie. Hieronder lees je meer over de verschillende opties voor het financieren van zonnepanelen, een appartementsgebouw.

1. De VvE financiert zelf

De eerste mogelijkheden is dat de VvE de zonnepanelen zelf gaat financieren. In dit geval moet de VvE wel genoeg middelen hebben om dit zelf te kunnen financieren. Als dit niet het geval is kan de VvE de leden om een bijdrage vragen.

2. VvE sluit een lening af

De tweede mogelijkheid is dat de VvE een lening afsluit.  De VvE kan gebruik maken van de energiebesparing lening om energiebesparende maatregelen in of aan het appartementencomplex te laten uitvoeren. 75% van de lening kan besteed worden aan de zonnepanelen. De andere 25% van de lening moet worden besteed aan een andere duurzame maatregel, zoals een warmtepomp.

3. ESCo-constructie

De derde mogelijkheid is dat de VvE gebruik maakt van de ESCo-constructie. In dit geval zijn er bedrijven die zorgen voor de aanleg, onderhoud en het beheer van de zonnepanelen op appartementen. Dit bedrijf is ook verantwoordelijk voor de financiering, waardoor de VvE geen investering hoeft te doen. De opgewekte stroom wordt verkocht aan de VvE.

zonnepanelen appartementencomplex

Voor- en nadelen van zonnepanelen op appartementencomplex

  • Zonnepanelen van een VvE zorgt voor verduurzaming van het volledige pand. Hiermee is het een goede eerste stap om een appartementencomplex te verduurzamen.
  • Zou de VvE akkoord gaan, dan kun je ook je eigen zonnepanelen plaatsen op het gedeelde dak.
  • VvE’s profiteren van het 0% btw-tarief op zonnepanelen.
  • Vaak is het dak van een appartementencomplex lastig te bereiken, waardoor de plaatsingskosten een stuk hoger zijn dan bij een reguliere woning.
  • Er is toestemming nodig van de VvE als je, als individu of collectief, zonnepanelen op het dak wilt plaatsen. Je kan dit dus niet zomaar zelf bepalen.

Zonnepanelen op appartement? Gratis offertes vergelijken!

Er zijn verschillende mogelijkheden om zonnepanelen op appartementsgebouw te plaatsen. Je kunt er voor kiezen om zonnepanelen aan te schaffen als individu. Het is ook mogelijk om zonnepanelen op het gemeenschappelijke dak te plaatsen voor collectief gebruik. Wil jij zonnepanelen laten plaatsen op jouw appartement? Zoek dan nu een zonnepaneleninstallateur bij jou in de buurt!

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk offertes opgestuurd, maximaal 5. Kies de zonnepanelen installateur met het beste aanbod om tot wel 40% op de totaalprijs te besparen! De aanvraag is geheel gratis en zonder verplichtingen, waardoor je nergens aan vast zit!

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Een VvE heeft altijd het recht om je aanvraag voor zonnepanelen te weigeren. Om een goedkeuring te krijgen moet je een meerderheid hebben van stemmen van leden van de VvE. Zelfs als de VvE wel akkoord gaat, mogen zij hier bepaalde voorwaarden aan hangen. Na goedkeuring worden alle afspraken eerst netjes vastgelegd.
VvE’s kunnen de opgewekte stroom salderen zolang dat mogelijk is. Zij kunnen dit zowel gezamelijk doen, bij collectieve zonnepanelen op het dak van het appartementencomplex, als individueel. De salderingsregeling wordt naar alle waarschijnlijkheid vanaf 2025 langzaam afgebouwd. Gelukkig is dat niet de enige reden om te kiezen voor zonnepanelen.
Je mag geen zonnepanelen plaatsen zonder toestemming van de VvE. Doe je dit wel, dan staan daar strenge consequenties aan vast. Je mag namelijk niet zomaar wijzigingen doen aan alle gemeenschappelijke onderdelen van het gebouw, waaronder het dak.
Tot 1 november 2023 was er de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking, maar deze is nu niet meer actief. Er is nog geen andere subsidie voor VvE’s en het plaatsen van zonnepanelen. Wel profiteren ook VvE’s van het verlaagde btw-tarief van 0%.