Ballast zonnepanelen plat dak

Hoeveel ballast heb je nodig?

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Ballast zonnepanelen plat dak

Alles wat je moet weten over ballast voor zonnepanelen op een plat dak

Als je zonnepanelen op een plat dak wilt installeren, moet je rekening houden met het juiste gewicht en de benodigde ballast. Ballast is eigenlijk niks anders dan extra gewicht om de panelen op z’n plaats te houden. Dat is vooral belangrijk bij een plat dak omdat de panelen daarbij niet aan het dak zelf vastgemaakt worden, zoals bij een schuin dak wel gebeurt. Maar hoe bepaal je nu hoeveel ballast je nodig hebt? Daarvoor schakel je het beste een vakman in!

Start je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk meerdere offerteaanvragen en bespaart tot wel 40% op de kosten! Op deze pagina leggen we je uit waar je rekening mee moet houden met de ballast en hoe je dit berekent.

Ballast berekenen voor zonnepanelen op een plat dak: een voorbeeld

Wanneer je zonnepanelen voor een plat dak koopt dan zit er vaak bij de handleiding een ballast tabel. Hieruit kun je oplezen hoeveel ballast je ongeveer nodig hebt. Wel moet je daarbij rekening houden met de windbelasting in jouw regio, de hellingshoek en de hoogte natuurlijk. Hieronder geven we een voorbeeld van een berekening:

Stel: je hebt zonnepanelen van in totaal 1,5 m² in een hoek van 15 graden. Deze plaats je op een dak van 5 meter hoog. Je woont in ‘zone 3’. Je hebt dan het volgende gewicht aan ballast nodig:

  • 201 – 92 kg/m² om te voorkomen dat de zonnepanelen verschoven worden
  • 133 – 57 kg/m² om te voorkomen dat de zonnepanelen opgetild worden
  • 210 – 95 kg/m² om te voorkomen dat de zonnepanelen omver geblazen worden

Let op: twijfel je over de juiste berekening voor de ballast van je zonnepanelen? Raadpleeg dan altijd een expert om problemen te voorkomen. Vraag in dat geval snel gratis offertes aan.

Hoeveel ballast is nodig voor zonnepanelen op een plat dak?

Het bepalen van de benodigde ballast voor zonnepanelen op een plat dak vereist enkele berekeningen. Hier is een stapsgewijze uitleg van het proces:

Stap 1: Bepaal het totale gewicht van de zonnepaneleninstallatie

Raadpleeg de specificaties van de fabrikant om het gewicht van elk zonnepaneel te achterhalen.
Vermenigvuldig het gewicht per zonnepaneel met het totale aantal panelen dat je wilt installeren.
Dit geeft je het totale gewicht van de zonnepanelen.

Stap 2: Voeg het gewicht van de montagesystemen en bevestigingsmaterialen toe

Neem contact op met een professionele installateur of raadpleeg de documentatie van het gekozen montagesysteem om het gewicht van de montagesystemen en bevestigingsmaterialen te achterhalen.
Tel het gewicht van de montagesystemen en bevestigingsmaterialen op bij het totale gewicht van de zonnepanelen.

Hoe bereken je het gewicht van je zonnepanelen installatie?

Het berekenen van het gewicht van je zonnepaneleninstallatie is een belangrijke stap bij het bepalen van de benodigde ballast. Allereerst moet je het totale gewicht van de zonnepanelen zelf bepalen. Dit kan variëren afhankelijk van het type en het aantal panelen dat je wilt installeren. Raadpleeg de specificaties van de fabrikant om het gewicht per paneel te achterhalen.

Vervolgens moet je ook het gewicht van de montagesystemen en de bevestigingsmaterialen meenemen. Deze kunnen variëren afhankelijk van het gekozen montagesysteem en de installatiemethode. Overleg met een professionele installateur om de juiste gegevens te verkrijgen.

Tel ten slotte al deze gewichten bij elkaar op om het totale gewicht van je zonnepaneleninstallatie te berekenen. Dit is een cruciale stap bij het bepalen van de benodigde ballast voor een stabiele en veilige installatie.

Stap 3: Bereken het vereiste ballastgewicht

Raadpleeg de bouwvoorschriften en richtlijnen in jouw regio om te bepalen welke minimale ballastvereisten er gelden. Deze kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de specifieke omstandigheden.

Een veelgebruikte richtlijn is dat de ballast minstens 10% van het totale gewicht van de zonnepaneleninstallatie moet bedragen. Dit helpt bij het bieden van stabiliteit en het voorkomen van verschuivingen.

Vermenigvuldig het totale gewicht van de zonnepaneleninstallatie (inclusief de montagesystemen en bevestigingsmaterialen) met 10% (0,1) om het vereiste ballastgewicht te berekenen.

Stap 4: Kies geschikte ballastmateriaal

Nadat je het vereiste ballastgewicht hebt berekend, moet je beslissen welk type ballastmateriaal je wilt gebruiken. Je hebt de keuze uit:

  • Betonblokken
  • Zakken grind
  • Zakken zand
  • Stenen of (stoep)tegels

Zorg ervoor dat het gekozen ballastmateriaal voldoende gewicht heeft om de benodigde ballast te bieden en dat het geschikt is voor de specifieke omstandigheden van je plat dak.

Het is belangrijk op te merken dat deze berekening een algemene richtlijn is en dat specifieke omstandigheden en lokale voorschriften van invloed kunnen zijn op de benodigde ballast.

zonnepanelen plat dak ballast

Zonnepanelen plat dak: zonder of met ballast?

Nu rijst de vraag: zijn ballast zonnepanelen op een plat dak nodig? Het antwoord is ja, in de meeste gevallen. Ballast is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen niet gaan schuiven of omvallen. Zonder ballast kunnen de zonnepanelen gevaarlijk worden, niet alleen voor de panelen zelf, maar ook voor degenen die zich in de omgeving bevinden.

Het toevoegen van ballast aan de installatie biedt stabiliteit en veiligheid. Het zorgt ervoor dat de zonnepanelen stevig op hun plaats blijven liggen, zelfs bij sterke windstoten. Dit minimaliseert het risico op beschadiging en verlengt de levensduur van de zonnepanelen.

Hoe worden zonnepanelen op een plat dak bevestigd?

Zonnepanelen op een plat dak worden meestal bevestigd met behulp van montagesystemen die speciaal zijn ontworpen voor dit type dak. Deze montagesystemen worden stevig aan het dakoppervlak bevestigd met behulp van bevestigingsmaterialen zoals schroeven, bouten of klemmen.

Het is belangrijk om te zorgen voor een goede waterdichting van het dak om lekkage te voorkomen. Dit wordt meestal bereikt door het gebruik van waterdichte afdichtingen en flitsen bij de bevestigingspunten. Een professionele installateur kan je helpen bij het kiezen van het juiste montagesysteem en de benodigde bevestigingsmaterialen om ervoor te zorgen dat je installatie veilig en waterdicht is. Ga je zonnepanelen laten plaatsen op je platte dak? Hieronder staan de belangrijkste montagesystemen met hun voor- en nadelen op een rij:

Systeem Voordelen Nadelen
Flatfix Fusion Weinig ballast nodig, systeem is netjes afgewerkt met windkappen, geschikt voor zuid- en oost-opstelling Er zijn tussenafstanden mogelijk van 50 of 70 centimeter, het systeem is relatief duur bij korte rijen, alleen landscape-plaatsing is mogelijk
Valk Pro+ Weinig ballast nodig, het systeem is netjes afgewerkt met windkappen, het is geschikt voor een zuid- en een oost-opstelling, constructie is goed te aarden Alleen landscape-plaatsing is mogelijk
Zonneschansen Erg geschikt voor smalle stroken, sterke constructie, constructie is goed te aarden Er is veel ballast nodig, last van schaduw bij meerdere rijen, de schansen vangen relatief veel wind, ze zijn niet geschikt voor hoge daken

Waar moet je rekening mee houden?

Bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden.

1. Hellingshoek van het dak

Ten eerste is de hellingshoek van het dak van invloed op de benodigde ballast. Bij een kleinere hellingshoek is er minder ballast nodig, terwijl bij een grotere hellingshoek meer ballast nodig kan zijn. Dit heeft te maken met de windbelasting en de kans op schuiven van de panelen.

2. Draagkracht van het dak

Daarnaast is het essentieel om de draagkracht van je dak te kennen voordat je begint met de installatie. Het dak moet voldoende sterk zijn om het totale gewicht van de zonnepaneleninstallatie en de ballast te dragen. Raadpleeg een bouwkundig ingenieur om de draagkracht van je dak te beoordelen en ervoor te zorgen dat het dak de extra belasting kan dragen.

3. Zonnepanelen en hevige wind

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak is de invloed van hevige wind. Plat dakinstallaties zijn over het algemeen gevoeliger voor windbelasting vanwege het ontbreken van een hellingshoek die de windkracht kan verminderen.

Om de stabiliteit van je zonnepaneleninstallatie te waarborgen, is het belangrijk om het juiste montagesysteem te kiezen dat is ontworpen om weerstand te bieden tegen hoge windbelasting. Zorg ervoor dat het montagesysteem en de bevestigingsmaterialen geschikt zijn voor de specifieke windcondities in jouw regio: deze kun je online vinden. Langs de kust en op de waddeneilanden is de windbelasting hoger dan in het midden en in het oosten van het land.

Waar? Basiswindsnelheid (vref)?
Zone 1 Volledige kuststrook, Markermeer, Ijsselmeer, Waddenzee, Waddeneilanden, provincie Noord-Holland ten noorden van gemeentes Heemskerk, Uitgeest, Wormerland, Purmerend en Edam-Volendam 29,5 m/s
Zone 2 Overige deel van Noord-Holland, het vasteland in Groningen, Friesland en de provincies Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland 27,5 m/s
Zone 3 De rest van Nederland 34,5 m/s

Hulp nodig bij zonnepanelen op een plat dak met ballast?

Bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak is het van groot belang om het gewicht en de benodigde ballast zorgvuldig te berekenen. Door rekening te houden met factoren zoals het gewicht van de zonnepanelen, het toevoegen van ballast, de bevestigingsmethoden en de windbelasting, kun je een veilige en stabiele installatie realiseren.

Raadpleeg altijd een professionele installateur voor advies op maat en volg de geldende bouwvoorschriften om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen op een plat dak optimaal presteren en lang meegaan. Maak gebruik van de gratis offerteservice om in contact te komen met de beste installateurs in je regio.

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen

Ballast voor zonnepanelen op een plat dak verwijst naar het gewicht of de methode gebruikt om de zonnepanelen op hun plaats te houden zonder het dak te doorboren. Het belangrijkste doel is om te voorkomen dat de panelen verplaatsen of wegwaaien door wind. De ballast kan bestaan uit betonnen gewichten, zandzakken of speciale ballastframes die het eigen gewicht van de zonnepanelen verhogen. Deze methode maakt het mogelijk om zonnepanelen te installeren met minimale impact op het dakoppervlak, waardoor het een populaire keuze is voor daken waarop penetratie ongewenst of onmogelijk is.
De benodigde hoeveelheid ballast voor zonnepanelen op een plat dak hangt af van verschillende factoren zoals de locatie van het gebouw, de hoogte, de hellingshoek van de panelen, en lokale windlastnormen. Professionele installateurs gebruiken vaak specifieke berekeningssoftware om de exacte hoeveelheid ballast te bepalen. Dit zorgt ervoor dat de installatie voldoet aan de veiligheidsnormen zonder onnodige stress op het dak te leggen. Het is cruciaal om deze berekeningen correct uit te voeren om zowel de efficiëntie van de zonnepanelen als de veiligheid van de installatie te waarborgen.
Ballast is niet altijd nodig voor zonnepanelen op een plat dak. In sommige gevallen kunnen de panelen direct aan het dak worden bevestigd met behulp van ankers of speciale klemsystemen die de dakstructuur gebruiken voor stabiliteit. De keuze voor het gebruik van ballast of directe bevestiging hangt af van de specifieke kenmerken van het dak, zoals de staat van de dakbedekking, de draagkracht en de toegestane dakpenetraties. Het is belangrijk om een deskundige installateur te raadplegen om te bepalen welke methode het meest geschikt is voor jouw situatie.
Ballastsystemen bieden verschillende voordelen, waaronder de flexibiliteit om zonnepanelen te installeren zonder het dakoppervlak te beschadigen. Dit is vooral nuttig voor daken waar penetratie moet worden vermeden, zoals bij historische gebouwen of daken met een waterdichte membraan die niet doorboord mag worden. Bovendien maakt de niet-penetrerende aard van ballastsystemen het eenvoudiger om zonnepanelen te herpositioneren of te verwijderen, wat handig is voor tijdelijke installaties of bij toekomstige dakwerkzaamheden.
Ballastsystemen kunnen in de meeste klimaten worden gebruikt, maar het is belangrijk om rekening te houden met lokale weersomstandigheden, zoals hevige wind of sneeuwlasten. In gebieden met hoge windsnelheden of frequente stormen kan de benodigde hoeveelheid ballast aanzienlijk toenemen om de stabiliteit te garanderen. In regio’s met zware sneeuwval moet ook rekening worden gehouden met de extra belasting van de sneeuw op de constructie. Professionele installateurs kunnen adviseren over de beste praktijken en vereisten voor elk specifiek klimaat.
Hoewel ballastsystemen veel voordelen bieden, hebben ze ook enkele nadelen. Het extra gewicht van de ballast kan een belasting vormen voor de dakstructuur, vooral bij oudere gebouwen waar de draagkracht beperkt is. Dit kan extra beoordelingen of versterkingen van het dak vereisen voordat de installatie kan plaatsvinden. Daarnaast kan het optimaliseren van de hoeveelheid ballast om aan veiligheidsnormen te voldoen zonder overmatige belasting op het dak te veroorzaken, complex zijn en vereist deskundige kennis en ervaring.