Zonnepanelen op schuur of tuinhuis: opties en prijzen

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Zonnepanelen op schuurtje

Zonnepanelen op schuurtje: alle informatie!

Heb je geen dakruimte op je woning voor de installatie van zonnepanelen? Of is je dak al vol? Plaats dan panelen op je schuurtje of tuinhuis! Maar waar moet je op letten als je zonnepanelen op een andere locatie plaatst? Hieronder vind je daar meer informatie over.


Zonnepanelen schuurtje: de belangrijkste informatie

 • Zonnepanelen op schuurtjes of tuinhuizen net zo gemakkelijk te installeren op woningen.
 • Er is minder onderhoud nodig en vuil en sneeuw zijn gemakkelijker op te lossen omdat de daken gemakkelijker toegankelijk zijn.
 • De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen op een schuurtje variëren tussen €3.000,- en €10.000,-.

Waarom kiezen voor zonnepanelen op schuur of tuinhuis?

Als je kiest om zonnepanelen te plaatsen op je tuinhuis, geniet je van veel voordelen, maar er zitten ook nadelen aan. Deze voor- en nadelen vind je hieronder beschreven.

Wat zijn de voordelen?

 • Het is goedkoper en makkelijker om zonnepanelen te installeren op je schuurtje, dan op je woning.
 • Vuil en sneeuw zijn ook sneller op te lossen doordat de daken gemakkelijker toegankelijk zijn.
 • Ook het onderhoud is eenvoudiger omdat het dak van je tuinhuis gemakkelijker te bereiken is.
 • Daarnaast hoef je geen werkzaamheden aan het dak van je woonhuis uit te voeren en kun je zonnepanelen op verschillende soorten dakbedekking plaatsen.

Wanneer is mijn schuur of tuinhuis geschikt?

Zonnepanelen op een schuur of tuinhuis kunnen geplaatst worden als de oriëntatie goed is en wanneer het dak voldoende draagkracht heeft. Zonnepanelen zorgen voor meer gewicht op het dak en dit moet het dak wel kunnen dragen zonder problmen.

Ook moet het frame vastgemaakt kunnen worden aan de dakconstructie, hiervoor zijn speciale materialen beschikbaar.

Een oriëntatie op het zuiden is het beste, zodat je optimaal profiteert van de zon. Met een plat dak heb je veel mogelijkheden qua oriëntatie, omdat het frame daarop aangepast kan worden.

En wat zijn de nadelen?

 • Er bestaat een grotere kans op diefstal bij het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je tuinhuis. Je kunt deze wel verzekeren tegen diefstal.
 • Ook is het dak veel kleiner dan dat van je huis waardoor minder zonnepanelen geplaatst kunnen worden.
 • Daarnaast kan de aanwezigheid afbreuk doen aan het uitzicht van je tuin, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren.

Schuur met zonnepanelen: kosten 2023

Het plaatsen van zonnepanelen op een schuurtje kost in de regel tussen de €1.000,- en €10.000,-. Dit hangt af van verschillende factoren zoals het type panelen, hun aantal, grootte van het schuurtje en de installatiekosten.

Bekijk onderstaande tabel voor een aantal richtprijzen:

Kosten 2023

Aantal panelen Vermogen Gemiddelde prijs
12 3.000 Wp € 6.200,-
14 3.500 Wp € 7.400,-
16 4.100 Wp € 8.900,-
18 4.700 Wp € 10.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten.

Zonnepanelen op schuurtje

Schuurtje of tuinhuis met schuin dak

Als je zonnepanelen op een schuin dak wilt plaatsen, is het ideaal als de dakhouding overeenkomt met de optimale hellingshoek van 35°. Indien de hellingshoek hoger is dan 45° of lager dan 30°, zul je waarschijnlijk minder energie opwekken.

Tuinhuis of schuur met plat dak

Een plat dak biedt veel meer mogelijkheden als het gaat om het installeren van zonnepanelen. Er wordt vaak gekozen voor een hellingshoek tussen de 10° en 15°.
Op een plat dak gebruikt een specialist daarom altijd een frame die ervoor zorgt dat de panelen in de juiste hoek staan om zoveel mogelijk zon op te vangen.

Zonnepanelen op garagedak

Heb je een garage? Dan kun je in sommige gevallen daar ook panelen op plaatsen. Vaak zijn garagedaken niet heel groot, dus kies dan altijd voor zonnepanelen met een hoog rendement. Dan heb je namelijk minder panelen nodig, maar heb je nog wel een mooie hoge opbrengst.

De meeste garages hebben een plat dak en zijn daarmee uitstekend geschikt voor zonnepanelen. Wel moet je van tevoren laten berekenen of het garagedak genoeg draagkracht heeft om de zonnepanelen en het benodigde frame te kunnen dragen.

Zonnepanelen op schuurtje plaatsen: het proces

Plan de installatie: Bepaal waar je de panelen wilt installeren en hoeveel panelen je nodig heeft. Raadpleeg een zonnepanelenspecialist om te bepalen welk type panelen het meest geschikt is voor jouw situatie.
Koop de panelen: koop de panelen en eventuele andere benodigdheden, zoals bevestigingsmaterialen, om de installatie te voltooien. Zorg ervoor dat je hoogwaardige panelen koopt die voldoen aan de vereiste normen.
Bereid het schuurtje voor: de specialist maakt het dak van het schuurtje schoon en controleert nogmaals of het geschikt is voor het dragen van het gewicht van de panelen. Het dak moet ook voldoende ondersteuning bieden voor de bevestigingsmaterialen.
Laat de panelen installeren: de vakman installeert de panelen volgens de instructies van de fabrikant en zorg ervoor dat ze stevig zijn bevestigd aan het dak van het schuurtje.

Zonnepanelen op schuur of tuinhuis: let hierop!

We hebben een paar handige aandachtspunten op een rij gezet wanneer je graag zonnepanelen op je schuur of tuinhuis (of garagedak) wilt plaatsen.

Hoe ziet het met de bekabeling?

Als je zonnepanelen op een schuurtje installeert, is de juiste bekabeling essentieel. Er zijn twee type bekabeling die worden gebruikt: gelijkstroombekabeling en wisselstroombekabeling. De eerste loopt van de panelen naar de omvormer, terwijl de tweede kabels de omvormer met het elektriciteitsnet verbindt.

Het is belangrijk dat de kabels van goede kwaliteit zijn en voldoen aan alle voorschriften. Bovendien moeten ze correct geïnstalleerd en beschermd tegen schade worden. We raden aan om een professional in te huren voor uw bekabelingsinstallatie om ervoor te zorgen dat alles veilig en efficiënt functioneert.

Feit is ook dat het schuurtje vaak verder van een meterkast af is, dan het dak van je woning. Er zullen dus lange kabels moeten worden getrokken. Daar zal de specialist ook naar kijken.

Zonnepanelen met stekker

Voor kleine installaties zoals zonnepanelen op schuurtjes, biedt een systeem met stekker uitkomst. Deze zonnepanelen hebben micro-omvormers, waardoor een extra element omvormer niet nodig is. De stroom kan gewoon naar het stopcontact gaan via de plug-in panelen. Dit is alleen mogelijk wanneer je een paar zonnepanelen laat plaatsen. Houd er wel rekening mee dat je dan minder stroom opwekt.

Waar moet de omvormer komen?

Er is veel over te nadenken bij de installatie van zonnepanelen, vooral omtrent waar je de omvormer het beste kunt hangen. De locatie bepaalt niet alleen de ruimte die je nodig hebt, maar ook of er geen hoog piepend geluid wordt gemaakt en of er voldoende luchtcirculatie is zodat de warmte goed afgevoerd kan worden.

Bovendien moet rekening worden gehouden met energieverlies dat ontstaat bij het verplaatsen van elektriciteit. Veel omvormers zijn geschikt voor buitengebruik dus als je bijvoorbeeld zonnepanelen op je schuur wilt plaatsen is dit een optie. Uiteindelijk hangt het van het aantal panelen af wat de beste plek voor de omvormer is. De specialist denkt hierin graag met je mee.

Diefstalgevoelig?

Helaas kunnen zonnepanelen voor je schuurtje een kwetsbare en waardevolle doelwit zijn voor dieven.

Om diefstal te voorkomen, kan het plaatsen van beveiligingscamera’s, afsluitmechanismes of speciale schroeven aan je schuur die moeilijk te verwijderen zijn, helpen.

Het is ook belangrijk om toegang tot het dak van de schuur te beperken en je schuurtje goed af te sluiten.

Hellingshoek

Wij raden aan om je zonnepanelen in een hoek van 30 tot 45 graden te plaatsen. Richt ze naar het zuiden, dan profiteer je maximaal van de zon.

Plaats je de panelen meer richting het oosten of het westen? Dan moet je ze iets platter plaatsen voor een goed rendement.

Het is niet verstandig om de zonnepanelen richting het noorden te plaatsen, want dan behaal je een zeer laag rendement omdat de zonnepanelen niet genoeg zonuren krijgen.

Vergunning nodig bij zonnepanelen op schuurtje?

Meestal heb je geen vergunning nodig om zonnepanelen op je schuurdak te plaatsen, als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Zonnepanelen op een plat dak moeten minstens dezelfde afstand van de rand geplaatst worden dan dat ze hoog zijn.
 • Op een schuin dak moeten ze precies de hellingshoek volgen van het dak.
 • De omvormer moet worden geïntegreerd of binnen in de schuur geplaatst.

Zonnepanelen op schuur of tuinhuis plaatsen? Gratis offertes vergelijken!

Je kunt flink besparen op de aanschaf van zonnepanelen als je verschillende offertes aanvraagt bij meerdere bedrijven. Vergelijk zowel de prijzen als de diensten die ze aanbieden om erachter te komen welke het beste bij je budget en wensen past.

Houd er rekening mee dat goedkopere offertes niet altijd de beste zijn; investeren in kwalitatief hoogwaardige panelen die langer meegaan en een hogere energie-output bieden helpt je op de lange termijn om geld te besparen.

Gratis offertes aanvragen

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op verschillende veelgestelde vragen.

Ja, zolang het dak van het schuurtje stevig genoeg is om het gewicht van de panelen te dragen en geschikt is voor de bevestigingsmaterialen.
Ja, de installatie van zonnepanelen kan de waarde van uw huis verhogen omdat het huis energiezuiniger en duurzamer wordt.
Het aantal panelen dat je nodig heeft, hangt af van de grootte van jouw schuurtje, het vermogen van de panelen en het energieverbruik van je huishouden.
De terugverdientijd varieert afhankelijk van de kosten van je elektriciteitsrekening en het aantal panelen dat je installeert.
Op dit moment zit er geen btw meer op zonnepanelen (en de installatie daarvan). Dit scheelt in de kosten.