Zonnepanelen in de tuin: mogelijkheden en prijzen

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Zonnepanelen in tuin

Interesse in zonnepanelen in de tuin?

Het gebruik van zonnepanelen in de tuin is een handige manier om te profiteren van de zonnestralen en tegelijkertijd een stap te zetten in de richting van duurzaamheid en kostenbesparing.

Het installeren van zonnepanelen op het dak van een huis is algemeen bekend, maar er zijn ook veel mogelijkheden om deze panelen op andere plaatsen te installeren, zoals op de grond of in de tuin.

Dit artikel zal de voordelen en de stappen voor het installeren van zonnepanelen in de tuin behandelen.


Zonnepanelen in tuin: de belangrijkste informatie op rij

  • Zonnepanelen in de tuin zijn vooral handig als je dak al vol ligt met zonnepanelen, er veel schaduw op je dak valt, of het een monument is en je geen vergunning krijgt voor zonnepanelen op je dak.
  • Zonnepanelen op de grond zijn duurder dan panelen op het dak, vanwege de hogere montage- en installatiekosten. Er moet meestal een fundering worden gemaakt, maar er zijn ook alternatieve oplossingen, zoals schroefpalen of ballast (stenen/tegels).
  • Om zonnepanelen in de tuin te installeren, moet je eerst controleren of je tuin geschikt is voor zonne-energie en voldoende zonlicht krijgt.

Zonnepanelen op de grond: de mogelijkheden

Zonnepanelen op de grond zijn ideaal wanneer je hier de ruimte voor hebt en wanneer je extra panelen wilt of wanneer je geen zonnepanelen op je woning kunt plaatsen.

Ontdek hier de mogelijkheden:

  • In de tuin: in een grote tuin kun je een aantal zonnepanelen plaatsen.
  • In een weiland: een weiland geeft nog meer mogelijkheden, omdat je dan erg veel panelen kunt plaatsen.
  • Op de grond rondom een woning: ook op andere stukken grond rondom je woning of bedrijfspand kun je zonnepanelen plaatsen.

Wanneer hiervoor kiezen?

Kiezen voor zonnepanelen op de grond is ideaal wanneer dakinstallaties beperkt zijn. Wij raden aan om eerst de mogelijkheden voor een plaatsing op het dak te bekijken en wanneer dit niet mogelijk is, pas te kiezen voor een plaatsing op de grond.

Een plaatsing op het dak is bijvoorbeeld niet handig bij schaduwrijke daken, een ongunstige oriëntatie of onvoldoende draagvermogen. Ook kan het voorkomen dat je geen vergunning krijgt, omat het gaat om een monumentaal pand.

Plaatsing op de grond is ook erg handig om extra zonnepanelen te plaatsen, zodat je nog beter in je energiebehoefte kunt voorzien.

Eén van de voordelen van een grondgebonden systeem is dat je flexibel bent in de oriëntatie.

Wat zijn de nadelen?

Je wekt je eigen energie op met zonnepanelen en bespaart aanzienlijk op je energiekosten, toch heeft een grondinstallatie ook een paar nadelen.

Zo moet je goed opletten met begroeiing in de tuin. Er mag geen overwoekering ontstaan en bomen mogen niet te veel schaduw werpen op de panelen, want dan werken ze minder goed. Een goede ondergrond heb je ook nog, vaak wordt er gekozen voor grind of verharding. Gras is ook een optie, maar dit moet je wel af en toe maaien. In een weiland kun je ook schapen of geiten erbij zetten, dan wordt de begroeiing ook kort gehouden door het grazen.

Diefstal komt ook vaker voor, omdat de zonnepanelen gemakkelijk te bereiken zijn. Zorg daarom altijd voor goede diefstalbeveiliging, zoals een hek en camera’s.

Het laatste nadeel is dat je bekabeling moet laten leggen van zonnepanelen naar omvormer en naar de woning (de meterkast). Je verliest een beetje energie door de lange bekabeling.

Zonnepanelen in tuin

Kosten zonnepanelen in de tuin

Zonnepanelen installeren in de tuin of op de grond is vaak wat duurder dan het plaatsen van zonnepanelen op een dak. Dit komt voornamelijk door het montagesysteem dat gebruikt moet worden en het fundament dat stevig genoeg moet zijn.

Houd er rekening mee dat een zonne-energiesysteem in je tuin altijd duurder is dan als het op je dak wordt geïnstalleerd. Dit komt door de hogere kosten van de montage en de installatie. Meestal moet er een fundering gemaakt worden, maar er zijn ook alternatieve oplossingen zoals schroefpalen of ballast (stenen/tegels).

Kosten overzicht in 2024

Aantal zonnepanelen (400 Wp) Gemiddelde prijs
7 € 4.100,- tot € 7.300,-
9 € 5.000,- tot € 8.800,-
10 € 5.600,- tot € 10.200,-
12 € 6.600,- tot € 11.700,-

*Let op: dit zijn richtprijzen.

Een omvormer kost ongeveer €500,- tot €1.500,-. Hoe duur de bekabeling wordt, ligt aan de lengte die er nodig is en het aantal zonnepanelen dat je laat installeren op de grond.

Andere factoren die de prijs bepalen zijn de kosten voor het frame, het installeren door een zonnepanelenspecialist en het type panelen dat je kiest.

Zonnepanelen in de tuin plaatsen: hoe werkt het?

Ben je van plan om zonnepanelen in de tuin te plaatsen? Of ga je voor een plaatsing in een weiland? Lees dan snel verder om meer te weten te komen over het installeren.

Stap 1: Controleer de geschiktheid van je tuin
Voordat je begint met het installeren van zonnepanelen, moet je controleren of je tuin geschikt is voor zonne-energie. Zorg ervoor dat je tuin voldoende zonlicht krijgt en vrij is van enige schaduw die de panelen zou kunnen blokkeren. Idealiter moet je tuin gedurende ten minste zes uur per dag direct zonlicht krijgen.

Stap 2: Bereken je energiebehoefte
Voordat je zonnepanelen koopt, is het belangrijk om te berekenen hoeveel energie je nodig hebt om je huis van stroom te voorzien. Dit zal je helpen bepalen hoeveel zonnepanelen je in je tuin moet installeren.

Stap 3: Kies de juiste zonnepanelen
Als je eenmaal je energiebehoefte hebt berekend, is het tijd om de juiste zonnepanelen te kiezen. Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen op de markt, dus het is belangrijk om onderzoek te doen en degene te kiezen die het meest geschikt zijn voor je behoeften en budget. De specialist helpt je hier graag mee.

Stap 4: Kies een locatie voor je zonnepanelen
Vervolgens moet je de beste locatie voor je zonnepanelen in je tuin kiezen. Bij voorkeur wil je ze installeren op een plaats die veel zonlicht krijgt en gemakkelijk toegankelijk is voor onderhoud.

Stap 5: Installeer je zonnepanelen
Als je eenmaal de locatie voor je zonnepanelen hebt gekozen, is het tijd om ze te installeren. Dit kan een complex proces zijn, dus het is belangrijk om de instructies van de fabrikant zorgvuldig te volgen. Als je je niet op je gemak voelt om de panelen zelf te installeren, kan je altijd een professional inhuren om de installatie voor je te doen.

Stap 6: Installeer een omvormer
Een omvormer is een essentieel onderdeel van het zonne-energiesysteem en zet de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt geproduceerd om in wisselstroom, zodat deze kan worden gebruikt om je huis van stroom te voorzien. De specialist zorgt ervoor dat je de juiste omvormer kiest die past bij je zonnepanelen en elektriciteitsbehoeften.

Stap 7: Sluit je zonnepanelen aan op de meterkast
Zodra je zonnepanelen zijn geïnstalleerd, moet je ze aansluiten op de meterkast. Dit kan ook een complex proces zijn, dus het is belangrijk om een gekwalificeerde zonnepanelen expert in te huren om deze taak uit te voeren.

Lees op deze pagina nog meer over het plaatsen van zonnepanelen.

Zonnepanelen in de tuin: vergunning nodig?

Als je zonnepanelen in je tuin of weiland wilt plaatsen, moeten deze in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De installatie mag niet hoger zijn dan 5 meter.
  • De installatie moet voldoen aan het geldende bestemmingsplan.

Het is verstandig bij jouw gemeente te informeren naar de mogelijkheden en exacte voorwaarden. Wanneer je een vergunning nodig hebt, moet je vaak rekening houden met kosten. Daarnaast moet je je plannen goed op papier zetten, zodat het duidelijk is wat je plannen zijn.

Zonnepanelen in tuin

Zonnepanelen op de grond: de bekabeling

Het is belangrijk om te realiseren dat er lange lengtes aan bekabeling nodig zijn. De exacte plaats van je omvormer bepaalt de lengte van zowel de DC-bekabeling (van zonnepanelen naar de omvormer) als de AC-bekabeling (van omvormer naar meterkast). Verliezen over DC-bekabeling zijn kleiner, dus verdient het de voorkeur om lange afstanden hiermee te overbruggen.

Raadpleeg de vakman als je DC kabels gaat gebruiken als grondkabels. Vaak vereist dit een extra DC-zekering en moeten de kabels in een buis geplaatst worden.

Hoe zit het met begroeiing onder de zonnepanelen?

Als je zonnepanelen installeert, moet je goed nadenken over de ondergrond. De beste optie om overwoekering te voorkomen (lastig grasmaaien onder de panelen) is grind of verharding. Als je gras gebruikt, moet je er rekening mee houden dat het regelmatig gesnoeid moet worden.

Zonnepanelen in tuin: vast frame, of op (schroef)palen?

Er zijn verschillende factoren die bepalen hoe je zonnepanelen kunt installeren. De grootte van de panelen, de bodemgesteldheid en waar ze geplaatst worden in de tuin spelen allemaal een rol. Over het algemeen is het plaatsen op schroefpalen een goede optie voor zachte grondsoorten, terwijl harde grondsoorten beter passend zijn voor vaste frames.

Zonnepanelen op een frame

Frames voor zonnepanelen maken het gemakkelijker om de panelen correct te plaatsen en af te stellen, waardoor de energieopbrengst wordt geoptimaliseerd. Bovendien is het onderhoud en schoonmaken van de panelen eenvoudiger wanneer ze op frames zijn bevestigd. Frames kunnen worden aangepast aan verschillende afmetingen van panelen en bepaalde verlichtingshoeken voor meer rendement.

Zonnepanelen op palen (schroefpalen)

Als het lastig is om een stabiele ondergrond te vinden voor zonnepanelen, zoals in drassige bodems, kunnen schroefpalen uitkomst bieden. Je kunt de panelen hiermee boven de grond tillen – wat resulteert in betere ventilatie en minder schade door vocht. Bovendien zijn de palen snel en eenvoudig te installeren, waardoor je geen hinder ondervindt van een heuvelig terrein.

De zonnepanelen expert adviseert je er graag over.

Is het niet diefstal gevoelig?

Zonnepanelen kunnen een makkelijk doelwit zijn voor dieven, vooral als ze in weilanden ver weg van je woning staan. Door het installeren van een hek of diefstalbeveiliging op de zonnepanelen kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van diefstal. Deze beveiligingen zijn gemakkelijk te installeren en bieden wat extra bescherming aan je bezittingen.

Besparen op zonnepanelen in de tuin? Gratis offertes!

Wil je meer weten over de mogelijkheid voor het plaatsen van zonnepanelen in jouw tuin? Laat dan gratis offertes berekenen. Je kunt meerdere offertes aanvragen om zo veel mogelijk informatie te verzamelen en verschillende specialisten te vergelijken.

Gratis offertes aanvragen