Zonnepanelen vervangen: wanneer nodig en kosten

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Zonnepanelen vervangen

Zonnepanelen vervangen

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen moet je ze op den duur ook vervangen. Zonnepanelen vervang je wanneer het rendement van de zonnepanelen daalt. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee, hierna leveren ze minder energie op. Over 25 jaar daalt het rendement met 12,5%. Een andere reden om de zonnepanelen te vervangen is wanneer er schade is ontstaan, bijvoorbeeld door storm.

Lees op deze pagina meer over het vervangen van zonnepanelen, de kosten hiervan en wat je kan doen met oude panelen.

Vervangen van zonnepanelen: een korte samenvatting

 • Gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar en een omvormer gaat ongeveer 12 jaar mee.
 • Vervang de zonnepanelen ook bij een sterke verlaging van rendement, beschadigingen, technologische vooruitgang bij nieuwere panelen die beter werken en uitbreidingen.
 • Het vervangen van 8 panelen kost ongeveer €5.500,- tot €6.900,- en de kosten voor 14 panelen zijn gemiddeld €8.450,- tot €10.100,-. De kosten voor het vervangen van de omvormer liggen tussen de €500,- en €1500,-.

Wanneer zonnepanelen vervangen?

Zonnepanelen zijn aan vervanging toe wanneer de energieopbrengst van de panelen minder wordt. Als er zichtbare schade is aan de panelen zijn ze ook toe aan vervanging.

Zonnepanelen gaan gemiddeld zo’n 25 mee. In de loop van de tijd neemt de opbrengst van de zonnepanelen iets af, in totaal ongeveer 12,5%. Dit wordt veroorzaakt door de zonnecellen die slijten in de loop van de jaren.

Hieronder lees je een aantal signalen die erop wijzen dat het tijd is om je zonnepanelen te vervangen:

 • Lager rendement: een daling in de energieopbrengst is een teken dat de zonnepanelen vervangen moeten worden. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, en in dit tijd daalt het rendement met 12,5%.
 • Beschadigingen: zijn jouw zonnepanelen beschadigd? Dan is het tijd om deze te vervangen. Beschadigde panelen kunnen minder goed zonlicht opvangen, waardoor je rendement daalt. Ook kan het zorgen voor beschadigingen aan je woning.
 • Technologische vooruitgang: zonnepanelen van nu beschikken over de nieuwste technologieën en ontwikkelingen. Nieuwe modellen zijn vaak efficiënter en wekken nog meer energie op. Daarom is het ook rendabel om je panelen te vervangen door nieuwere zonnepanelen.
 • Esthetische redenen: in sommige gevallen willen mensen de zonnepanelen vervangen vanwege esthetische overwegingen. Nieuwere modellen hebben vaak een mooiere uitstraling en zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar, waardoor het beter past.
 • Uitbreiding van het systeem: Sommige mensen kiezen ervoor om zonnepanelen te vervangen wanneer ze hun zonne-energiesysteem willen uitbreiden. Ze kunnen besluiten om oudere panelen te vervangen door nieuwere en krachtigere modellen om meer energie te genereren.

Verschil oude en nieuwe zonnepanelen

Nieuwere zonnepanelen verschillen van oudere modellen door verbeterde technologieën.

Oudere panelen hebben vaak lagere efficiëntie en gebruiken dikker glas en grotere omvormers. Nieuwere panelen maken gebruik van geavanceerdere halfgeleidermaterialen, dunner glas en hebben hogere efficiëntie. Ze integreren vaak betere anti-reflectiecoatings en kunnen in verschillende omgevingen beter presteren. Deze verbeteringen leiden tot een hogere energieopbrengst per oppervlakte-eenheid, waardoor ze effectiever zijn bij het opwekken van elektriciteit uit zonlicht.

Bovendien zijn moderne zonnepanelen vaak lichter en mooier.

Zonnepanelen vervangen

Wanneer omvormer vervangen?

De omvormer heeft een kortere levensduur dan de zonnepanelen, waardoor je de omvormer dus ook tussentijds moet vervangen. De gemiddelde levensduur van een omvormer is 12 jaar.

Als je omvormer achteruit gaat leveren je panelen ook minder op. Aan het groene lichtje op de omvormer kun je zien of de omvormer nog actief is. Het is ook verstandig om naar de meterstanden te kijken en ze te vergelijken met de verwachte opbrengst. Tegenwoordig kun je ook metingen bijhouden via internet om zo te zien of de omvormer nog zijn werk levert.

Wanneer je oude zonnepanelen laat vervangen door nieuwere zonnepanelen is het ook van belang om naar de omvormer te kijken. Wanneer het nieuwe zonne-systeem meer oplevert dan het oude systeem, moet de omvormer misschien ook wel worden vervangen. Dit is afhankelijk van het vermogen van de omvormer. Als het vermogen van de omvormer te laag is voor de opbrengst van de nieuwe zonnepanelen, dan moet de omvormer worden vervangen.

Kosten zonnepanelen vervangen

De kosten van het vervangen van zonnepanelen is afhankelijk van de prijs van de panelen en het vermogen van de panelen.

Een gezin van drie personen verbruikt gemiddeld 3.400 kWh. Met 14 panelen van 300 Wp per stuk, betaal je rond de €8.450,- tot €10.100,-. Hoe groter je huishouden, hoe hoger je energieverbruik is. Bij een huishouden van 5 personen heb je bijvoorbeeld 17 panelen met 300 Wp per stuk nodig. Dit kost rond de €10.250,- tot €12.200,-. Bij een huishouden van 2 personen zijn 10 panelen voldoende, dit kost rond de €7.250,- tot €8.650,-.

Prijzen 2024

Personen huishouden Verbruik per jaar in kWh WP om te voorzien (kWh / 0,85) Aantal panelen (300 Wp per paneel) Installatiekosten Totale prijs incl. BTW en montage* Gemiddelde besparing per jaar
1 1.825 2.147 8 €725,- tot €925,- €5.500,- tot €6.900,- €850,-
2 2.533 2.980 10 €925,- tot €1.125,- €7.250,- tot €8.650,- €1.000,-
3 3.400 4.000 14 €975,- tot €1.250,- €8.450,- tot €10.100,- €1.200,-
4 3.930 4.624 16 €1.050,- tot €1.325,- €9.650,- tot €11.500,- €1.400,-
5 4.180 4.918 17 €1.050,- tot €1.325,- €10.250,- tot €12.200,- €1.600,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per zonnepanelen installatiebedrijf.

Omvormer vervangen kosten

De kosten voor het vervangen van de omvormer hangen af van het aantal zonnepanelen. De prijs varieert van het type en het vermogen van de omvormer. In het algemeen liggen de kosten tussen de €500,- en €1500,-.

Restwaarde zonnepanelen

Ja, zonnepanelen hebben restwaarde, maar deze waarde neemt af met de leeftijd en efficiëntiedaling. Na 25-30 jaar worden ze vaak gerecycled. Oudere modellen hebben minder marktwaarde, terwijl recentere, efficiëntere panelen mogelijk nog enige tweedehandswaarde behouden.

In sommige gevallen is het mogelijk om hier een afspraak mee te maken met de installateur, vraag daarom naar de mogelijkheden.

Wat kun je doen met oude zonnepanelen?

Wanneer je de oude zonnepanelen hebt vervangen door nieuwe zonnepanelen blijf je zitten met de oude panelen. Er zijn meerdere mogelijkheden die je kunt overwegen als je komt te zitten met oude panelen.

 • Je kunt de oude zonnepanelen verkopen aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in het hergebruiken van zonnepanelen.
 • Je kunt de zonnepanelen doneren aan een goed doel.
 • Je kunt de zonnepanelen recyclen. Veel materialen die in de zonnepanelen zitten kunnen worden hergebruikt in nieuwe producten.

Waarop letten bij vervangen zonnepanelen?

Ben je van plan om je zonnepanelen te laten vervangen? Dan zijn er een aantal zaken waarop je moet letten.

Kies altijd voor verbeterde zonnepanelen met een hoge efficiëntie. Zo wek je meer energie op en bespaar je nog meer op je energiekosten.

Controleer ook of je je oude zonnepanelen nog kunt verkopen of dat je ze moet laten recyclen. Wanneer je ze verkoopt, bespaar je op de vervangingskosten.

Een andere tip is dat je niet alleen de zonnepanelen moet vervangen, maar ook de omvormer. Controleer daarnaast of je nog genoeg groepen hebt in de meterkast of dat je hier ook aanpassingen moet laten doen. Dit is vaak nodig wanneer je meer zonnepanelen laat plaatsen.

Informeer natuurlijk ook naar eventuele subsidies die de investering in nieuwe zonnepanelen aantrekkelijker maken.

Zonnepanelen laten vervangen? Gratis offertes vergelijken

Oude zonnepanelen vervangen door nieuwe zonnepanelen is op den duur nodig. Zo zorg je ervoor dat je het maximale rendement uit de zonnepanelen haalt. Ben jij opzoek naar een vakman bij jou in de buurt? Doe dan nu de gratis offerteaanvraag.
hre
Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk offertes opgestuurd, maximaal 5. Kies de zonnepanelen installateur met het beste aanbod om tot wel 40% op de totaalprijs te besparen! De aanvraag is geheel gratis en zonder verplichtingen, waardoor je nergens aan vast zit!

Gratis offertes vergelijken


Veelgestelde vragen:

Hieronder geven we nog antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Gelukkig hoef je je zonnepanelen niet vaak te vervangen. Dit is alleen nodig wanneer ze niet meer goed werken, dat is ongeveer na 20 tot 25 jaar, of wanneer er schade is ontstaan door bijvoorbeeld een storm. Factoren die invloed hebben op de levensduur zijn de kwaliteit van de panelen, hoeveel zonne-uren ze hebben verwerkt, weersomstandigheden en het onderhoud.
Ja zeker, dat kan! Je kunt ervoor kiezen om alle zonnepanelen te vervangen of alleen de defecte panelen.