Zonnepanelen als dakbedekking: kosten 2023

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Zonnepanelen als dakbedekking

Kies ook voor geïntegreerde zonnepanelen!

Zonnepanelen kunnen niet alleen op het dak, maar ook in het dak geplaatst worden. Ze worden dan niet zoals gebruikelijk bevestigd bovenop de dakbedekking, maar zijn echt onderdeel van de dakbedekking. Bij deze constructie worden de zonnepanelen weggewerkt in het dakvlak wat zorgt voor een strakke uitstraling. We noemen dit een indak systeem of geïntegreerde zonnepanelen.

Lees in dit artikel meer over het gebruiken van zonnepanelen als dakbedekking.


De voordelen en nadelen

Dit zijn de voordelen van geïntegreerde zonnepanelen:

  • Geïntegreerde zonnepanelen zien er prachtig uit.
  • De zonnepanelen zijn verzonken in het dak, ze vervangen de dakbedekking.
  • Geen extra belasting voor het dak.
  • Zonnepanelen kunnen horizontaal en verticaal geplaatst worden.

Waarom niet kiezen voor een indak systeem?

  • Je krijgt geen volledige btw-teruggave, omdat de panelen ook bedoeld zijn als dakbedekking.
  • Iets hogere kosten voor een indaksysteem dan een opdaksysteem door de hogere montagekosten.
  • Lagere opbrengst doordat de panelen warmer worden, hierdoor gaat het rendement wat naar beneden.
  • Hogere kans op brand, omdat de panelen warm worden zijn ze hier gevoeliger voor.

Zonnepanelen als dakbedekking: hoe zit dat?

Zonnepanelen kunnen worden gebruikt als dakbedekking. Door zonnepanelen als dakbedekking te gebruiken vallen de zonnepanelen minder op. De zonnepanelen worden in dit geval bevestigd aan de onderconstructie van je dak en vallen hierdoor samen met de daklijn.

Bij zo’n indak systeem worden de panelen geïntegreerd in je dak.

Indak systemen

Er zijn twee manier om je zonnepanelen te integreren in je dak. Bij de eerste manier wordt er een standaard zonnepaneel gebruikt, deze zorgt voor optische integratie, dit noem je architectonische integratie. Om ervoor te zorgen dat de panelen op het dakvlak in een lijn liggen, moeten vaak de dakranden, nok en dakgoten worden verhoogd.

De tweede manier om je zonnepanelen te integreren in je dak is volledige integratie. In dit geval worden er geen standaard zonnepanelen gebruikt. Bij deze manier gebruik je zonnepanelen die helemaal opgaan in een product dat direct als dakbedekking wordt gebruikt. Er is geen normaal dakvlak meer. Het zonnepanelensysteem die hiervoor worden gebruikt noem je BIPV producten.

BIPV

BIPV staat voor Building Integrated PV Systems. Dit is de naam voor het zonnepanelensysteem, die als volledige integratie fungeert. Als je gebruik maakt van dit systeem bespaar je kosten, want je kunt je oorspronkelijke dakconstructie laten zitten. BIPV-producten worden ook nog eens waterdicht gemaakt. Deze panelen moeten wel 1 à 2 keer per jaar worden vervangen.

Zonnepanelen als dakbedekking

Zonnepanelen als dakbedekking: prijzen

De prijs voor geïntegreerde zonnepanelen ligt hoger dan voor normale zonnepanelen. Houd rekening met een prijs tussen de €1,70 en €2,- per Wp voor zonnepanelen als dakbedekking.

Een zonnepaneel van 400 Wp kost dan ongeveer €680,- tot €800,-.

De montagekosten voor het plaatsen van geïntegreerde zonnepanelen ligt ook hoger dan bij een opdak systeem, omdat er meer werkzaamheden nodig zijn. Om die reden worden indak zonnepanelen vaak alleen geplaatst bij nieuwbouwwoningen. Voordeel is wel dat je minder dakbedekking nodig hebt en hierdoor bespaart op deze kosten.

Geen volledige btw-teruggave?

Sinds 1 januari 2023 wordt er geen btw meer gerekend over zonnepanelen, maar helaas gelden er andere regels voor zonnepanelen als dakbedekking.

De functie van de zonnepanelen is dan namelijk niet alleen het opwekken van energie, maar ook als dakbedekking. Voor een btw-tarief van 0% mogen de zonnepanelen alleen gebruikt worden voor energie en verder geen andere functie hebben. IN dit geval betaal je 21% btw.

Let op: je bespaart uiteraard wel aanzienlijk op de kosten van dakbedekking, want je hebt een stuk minder materiaal nodig met geïntegreerde zonnepanelen.

Verschillende mogelijkheden zonnepanelen in het dak

Het plaatsen van zonnepanelen in het dak is zeer geschikt voor nieuwbouwwoningen of bij een renovatie, bijvoorbeeld wanneer je de dakbedekking ook laat vervangen. Voordeel is dat je minder dakbedekking nodig hebt en zo bespaart op deze kosten.

Je hebt verschillende opties, bijvoorbeeld de klassieke panelen die in een frame op het dak geplaatst worden of zonnedakpannen. Dit zijn dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen.

Een indak systeem is vaak alleen geschikt voor schuine daken. Geïntegreerde zonnepanelen op een plat dak is vaak niet mogelijk, omdat er een hoek nodig is voor een goede zonopbrengst.

Kiezen voor een opdak- of indak systeem?

Een indaksysteem is zeer geschikt wanneer je wilt dat het dak één geheel vormt. De zonnepanelen worden naadloos in het dak verwerkt, waardoor je een mooie strakke uitstraling krijgt.

Het is ideaal voor nieuwbouwwoningen en bij het vervangen van het dak.

Een opdak systeem is geschikt wanneer je flexibel wilt zijn in de plaatsing. De montage is eenvoudiger en daardoor goedkoper. Een opdak systeem raden wij aan bij bestaande woningen.

Let op de brandveiligheid

Brandveiligheid van zonnepanelen op een dak is erg belangrijk en geïntegreerde zonnepanelen vormen een verhoogd risico.

Het vergrote risico komt door de positie van de zonnepanelen in de dakconstructie. De panelen liggen direct op het onderdak met andere brandbare materialen zoals isolatie.

Een goede installatie en een systeem van goede kwaliteit zijn daarom zeer belangrijk. Zo moet de ruimte tussen de onderliggende constructie en de zonnepanelen groot genoeg zijn, zodat de temperatuur niet te ver kan oplopen en er voldoende ventilatie is.

Zonnepanelen als dakbedekking

Zonnepanelen laten installeren? Gratis offertes vergelijken

Zonnepanelen kunnen prima dienen als dakbedekking. Je kunt kiezen voor architectonische integratie of volledige integratie. Wil je weten welke optie het best voor jou is? Vraag dan nu advies aan een zonnepaneleninstallateur bij jou in de buurt.

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk offertes opgestuurd, maximaal 5. Kies de zonnepanelen installateur met het beste aanbod om tot wel 40% op de totaalprijs te besparen! De aanvraag is geheel gratis en zonder verplichtingen, waardoor je nergens aan vast zit!

Gratis offertes vergelijken


Veelgestelde vragen

Hieronder lees je nog meer over zonnepanelen als dakbedekking. We geven antwoord op een aantal veelgestelde vragen die wij krijgen.

Geïntegreerde zonnepanelen zijn zonnepanelen die onderdeel van de dakconstructie zijn en één geheel vormen met de dakbedekking rondom de panelen.
Je kunt zonnepanelen als dakbedekking op elk type dak plaatsen, mits de oriëntatie en de helling goed genoeg is voor een hoge opbrengst.
Bij een indak systeem is het dak gevoeliger voor brand, dan bij zonnepanelen die op de dakbedekking geplaatst worden. Dit komt doordat de zonnepanelen warm kunnen worden. Laat daarom de panelen altijd installeren door een professional en neem goede brandbeveiliging en een brandverzekering.