Zonnepanelen horizontaal of verticaal?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Zonnepanelen horizontaal of verticaal

Zonnepanelen horizontaal of verticaal plaatsen?

Wil je zonnepanelen laten installeren? Dan moet je weten op welke manier je de panelen moet plaatsen. De manier waarop je zonnepanelen worden gelegd heeft zeker invloed op de prestaties van je zonnepanelen. Zonnepanelen plaatsen kan op twee manieren, namelijk verticaal of horizontaal.  Maar wat levert meer op? Je zonnepanelen horizontaal of verticaal plaatsen?

Start je gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je meer over hoe je de zonnepanelen op de beste manier plaatst.

Wat kiezen?

Een horizontale of verticale plaatsing kan invloed hebben op het rendement van je zonnepanelen. Wanneer er helemaal geen sprake is van schaduwval op je dak, dan wordt er vaak gekozen voor een horizontale plaatsing.

Met een schaduwvlak op het dak, is het legplan erg belangrijk.

Een zonnepaneel heeft namelijk drie zones, deze lopen in de lengte van het paneel. Bij een verticale of een horizontale plaatsing op een dak met schaduwval, kan er een schaduw over het paneel vallen. Je wilt dan altijd dat er zo min mogelijk zones beïnvloedt worden en dan kan er ook gekozen worden voor een verticale plaatsing.

Zonnepanelen horizontaal of verticaal leggen?

Je moet met een aantal factoren rekening houden als je wilt weten of je je zonnepanelen horizontaal of verticaal wil laten leggen. Welke optie je kiest, hangt van een aantal factoren af, zoals het dakoppervlak, de schaduw en de stand van de zon spelen allemaal een rol.

Schaduwval op je dak

Een van de belangrijkste factoren is de schaduwval op je dak. Als je niet met schaduw op je dak te maken hebt, dan maakt het vrijwel niet uit of je de zonnepanelen horizontaal of verticaal laat leggen. Als je toch een keuze moet maken is het horizontaal plaatsen van je zonnepanelen de beste optie.

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen en deze zonnecellen zijn opgedeeld in drie zones, dit noemen we diodezones. De diodezones lopen in de lengterichting. Wanneer er schaduw valt over een gedeelte van de zone, werkt die zone niet meer optimaal.

zones zonnepanelen

In de illustratie hierboven zie je hoe de zones verdeeld zijn op een zonnepaneel. Op dit dak valt geen schaduw, dus is er geen probleem.

zonnepanelen horizontaal of verticaal

Hier zie je het effect van een schaduw. Bij een horizontale plaatsing komt de schaduw maar op één zone, de overige zones zullen nog net zo goed werken. Bij een verticale plaatsing komt de schaduw juist op alle zones, waardoor het rendement aanzienlijk naar beneden gaat.

Dakoppervlak

In sommige gevallen passen er meer verticaal geplaatste zonnepanelen op je dak en dan is dit de beste keuze, alleen in het geval van geen schaduw op je dak.

Een installateur berekent voor je wat de beste optie is om zoveel mogelijk panelen te plaatsen. Hierbij houdt hij rekening met de dakconstructie voor de bevestiging.

Stand van de zon

Op de ene zijde van het dak zal minder schaduw zijn dan op de andere zijde van het dak, dit komt door de stand van de zon. De zonnepaneel levert het meest op wanneer die het minst wordt bedekt door schaduw.

Zonnepanelen kunnen het beste richting het zuiden geplaatst worden, dan vangen ze de meeste zonuren.

Maak een legplan voor je zonnepanelen

Voordat je zonnepanelen gaat leggen op je dak, is het van groot belang om een legplan te maken. Dit is een gedtaillerde plattegrond van je dak, met de schaduwen erop en de zonnepanelen.

Een legplan identificeert de meest efficiënte oriëntatie, minimaliseert schaduwproblemen en zorgt dus voor een zo grote mogelijke opbrengst. De installateur doet dit allemaal voor je en hij houdt ook rekening met de structurele beperkingen van het dak.

Als je toch een keuze moet maken is het horizontaal plaatsen van je zonnepanelen de beste optie. Als de zonnepanelen horizontaal liggen heb je namelijk minder last van vuilophoping aan de onderkant van je panelen, en blijven er in de winter minder sneeuwresten hangen aan de onderkant.

Waarom zonnepanelen horizontaal plaatsen?

Als je kijkt hoe de meeste zonnepanelen worden geplaatst, dan is dit in de meeste gevallen horizontaal.

Waarom worden de meeste zonnepanelen horizontaal gelegd?

Vaak heb je te maken met schaduwval op je dak, als je te maken hebt met schaduwval kun je de zonnepanelen het beste horizontaal leggen.

Een zonnepaneel bestaat meestal uit drie diodezones. Een diodezone is een elektronisch onderdeel dat de stroom alleen in één richting laat stromen. Het werkt als een soort poortje dat de stroom doorlaat aan de ene kant naar de andere kant, maar blokkeert als je het probeert te draaien. Stel je het voor als een eenrichtingsverkeer voor elektriciteit. Dit maakt diodezones handig in elektronische circuits om stroom in gewenste richting te laten stromen en ongewenste stromen te blokkeren.

Als op een van deze diodezones de schaduw komt te liggen dan levert deze paneel minder op, omdat dit deel van het paneel dan wordt geblokkeerd. Als een zonnepaneel verticaal ligt dan zal de schaduw sneller alle drie de diodezones bedekken. Wanneer je de zonnepanelen horizontaal laat leggen zal de schaduw minder snel de diodezones bedekken, wat als gevolg heeft dat je opbrengst hoger is bij horizontale zonnepanelen dan bij verticale zonnepanelen.

Naast de reden dat bij het horizontaal plaatsen van je zonnepanelen minder snel alle diodezones worden bedekt, zijn er nog twee redenen om je zonnepanelen horizontaal te plaatsen.

  • Vangt minder wind, dus minder kans op beschadiging.
  • De kans op vuilophoping is kleiner.

Waarom zonnepanelen verticaal plaatsen?

In welke gevallen kun je er dan wel voor kiezen om je zonnepanelen verticaal te laten plaatsen? Vaak kies je ervoor om zonnepanelen verticaal te laten plaatsen als dit gunstiger is voor de ruimte op het dak. In sommige gevallen passen er meer verticaal opgestelde panelen op het dak en is dit dus gunstiger, dit geld wel alleen als je niet te maken hebt met schaduwval op je dak want dan blijven horizontale opgestelde panelen de beste keus.

Kies voor verticaal wanneer:

  • je met verticale plaatsing meer panelen kwijt kunt.
  • dit beter is voor de dakconstructie.

Wat kost een zonnepaneel installatie?

Als je woont in een huishouden van drie personen, dan verbruik je gemiddeld 3.400 kWh. Met 14 panelen van 300Wp per stuk, betaal je ongeveer tussen de €8.450, – €10.100,-. Dat levert per jaar zo’n €1.400,- op. Hoe groter je huishouden, des te hoger het vermogen dat je nodig hebt om te voorzien in het energieverbruik. Als je woont in een huishouden van vijf personen betaal je tussen de €10.250,- €12.200,-. Dat levert per jaar zo’n €1.600,- op. Hieronder is een overzicht te vinden van de installatiekosten.

Zonnepanelen installeren: kosten in 2023

Personen huishouden Verbruik per jaar in kWh WP om te voorzien (kWh / 0,85) Aantal panelen (300 Wp per paneel) Installatiekosten Totale prijs incl. BTW en montage* Gemiddelde besparing per jaar
1 1.825 2.147 8 €725,- tot €925,- €5.500,- tot €6.900,- €850,-
2 2.533 2.980 10 €925,- tot €1.125,- €7.250,- tot €8.650,- €1.000,-
3 3.400 4.000 14 €975,- tot €1.250,- €8.450,- tot €10.100,- €1.200,-
4 3.930 4.624 16 €1.050,- tot €1.325,- €9.650,- tot €11.500,- €1.400,-
5 4.180 4.918 17 €1.050,- tot €1.325,- €10.250,- tot €12.200,- €1.600,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per zonnepanelen installatiebedrijf.

zonnepanelen horizontaal of verticaal

Zonnepanelen installeren? Doe de gratis offerteaanvraag!

Ben je ervan overtuigd om zonnepanelen te laten installeren? En je wilt zelf niet op het dak klimmen? Zoek nu een ervaren en betrouwbare vakman bij jou in de buurt.

Start je gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk offertes toegestuurd, maximaal 5. Kies de vakman met het beste aanbod om tot wel 40% op de totaal prijs te besparen! De aanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen. Zo zit je nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken