Legplan voor zonnepanelen: alles wat je moet weten!

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Legplan zonnepanelen

Hoe maak je een legplan voor je zonnepanelen?

Voor je zonnepanelen laat leggen, moet je bepalen hóe je ze op het dak gaat leggen. Leg je ze horizontaal of verticaal? Op welke manier passen er zoveel mogelijk panelen op het dak? En hoe voorkom je schaduw? Met al deze vragen moet je rekening houden als je een legplan voor de zonnepanelen wilt maken. Meestal wordt dit gedaan door een expert, die bedenkt op welke wijze je zo’n hoog mogelijk rendement behaalt!

Start je gratis offerteaanvraag!

Vind snel een vakman in de buurt en bespaar tot wel 40%! Op deze pagina lees je hoe het maken van een legplan voor zonnepanelen precies in z’n werk gaat, en waar jij, of een installateur, rekening mee moet houden. Ook geven we je praktische tips voor als je zelf een legplan wilt maken!

Wat je moet weten als je een legplan gaat maken:

 • Het maken van een legplan is meer dan alleen het bepalen hoe je de zonnepanelen op het dak gaat plaatsen. Je moet rekening houden met schaduwen, richting, hellingshoek en de elektrische configuratie van de hele set panelen. Grote kans dus dat je dit niet volledig in je eentje kan doen. Schakel hulp in voor de onderdelen die je zelf niet kunt doen.
 • Soms is het gunstiger om de panelen te plaatsen op een manier die jij er qua uitstraling minder mooi uit vindt zien. Toch is het verstandig om te kiezen voor het plan waarmee je het hoogste rendement gaat behalen.
 • Om te weten hoeveel panelen je nodig hebt is het goed om te weten wat je energiebehoefte is. Zodra je weet hoeveel panelen je hiervoor nodig hebt kun je beginnen met een ligplan.

Belangrijke richtlijnen voor een legplan

Een legplan is een tekening die op schaal wordt gemaakt. Er zijn een aantal richtlijnen waar rekening mee wordt gehouden bij het maken van een legplan. Zo wil een installateur schaduw zoveel mogelijk vermijden en moet hij een goede afstand hanteren tussen de panelen en de dakrand. Tot slot speelt de ligging en de hellingsgraad nog een belangrijke rol in het bepalen van het rendement.

Lees hieronder meer over deze richtlijnen.

1. Vermijd schaduwen

Wanneer er schaduw op een zonnepaneel valt, levert het hele paneel niks meer op. Sterker nog, met een verkeerde omvormer levert je hele set zonnepanelen niets meer op. Bij een legplan houdt een vakman daarom rekening met bomen, omliggende huizen en andere objecten die een schaduw op het dak kunnen laten vallen. Is de schaduw echt niet te vermijden, dan zorgt hij ervoor dat je de juiste omvormers krijgt: deze schakelen het paneel waar de schaduw op valt uit, zodat de rest van de panelen gewoon kan blijven werken.

Ook objecten op het dak, zoals schoorstenen of een dakkapel, kunnen voor een schaduw zorgen. Om problemen te voorkomen houdt een vakman gemiddeld 50 tot 100 centimeter afstand aan.

Legplan zonnepanelen

2. Horizontaal of verticaal leggen?

Of je de zonnepanelen het beste horizontaal of verticaal kunt leggen hangt vooral af van je dakoppervlak. Soms is het zelfs nodig om een deel van de panelen verticaal en een deel van de panelen horizontaal te plaatsen. Dit heeft vaak vooral te maken met eigen voorkeur (welke legmethode vind je zelf mooier?) en met de methode waarmee je de meeste zonnepanelen op het dak kunt plaatsen.

Heb je te maken met schaduw op je dak? Dan is het beter om de zonnepanelen horizontaal te plaatsen. De schaduw bedekt namelijk sneller een paneel die verticaal ligt dan een paneel die horizontaal ligt. Hierdoor is de opbrengst hoger bij schaduw, hoger bij een horizontaal paneel.

3. Welke afstanden tussen de panelen?

Bij het plaatsen van een set zonnepanelen, wordt er bij het legplan rekening gehouden met de afstanden tussen de panelen zelf, tussen de set panelen en de dakrand en dakgoot of nok. Ze mogen niet te dicht bij de rand van het dak liggen, omdat de wind dan onder de panelen kan komen. Bij stevige windstoten kan je set hierdoor beschadigen. Experts houden een afstand aan van minimaal 20 centimeter.

Bij zonnepanelen op een plat dak moet je bovendien rekening houden met de afstand tussen de panelen zelf. Deze moeten namelijk geen schaduwen op elkaar gaan werpen. Hoeveel afstand je moet hanteren, hangt af van de hellingshoek die gebruikt wordt. Bij 5 graden heb je een tussenafstand van 24 centimeter nodig en bij 30 graden is al een afstand nodig van 137 centimeter.

4. Welke ligging en hellingsgraad?

De ligging en hellingsgraad hebben een grote invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. Je wilt natuurlijk dat de opbrengst zo hoog mogelijk is. De voordeligste ligging is de ligging op het zuiden. De hellingshoek speelt ook een belangrijke rol in de opbrengst van de panelen. Zo is een hellingshoek van 30 tot 45 graden ideaal. Hieronder zie je welke opstellingen het meeste opleveren. Hiermee kun je bepalen aan welke kant van je schuine dak je de zonnepanelen plaatst of in welke hellingshoek jij de panelen op je platte dak moet zetten.

Hellingsgraad: 15° 30° 45° 60° 75° 90°
West 85% 80% 75% 70% 60% 55%
Zuidwest 90% 95% 95% 90% 80% 70%
Zuid 95% 100% 100% 95% 85% 70%
Zuidoost 90% 95% 90% 85% 75% 65%
Oost 85% 80% 75% 70% 60% 50%
Noordoost 75% 65% 55% 45% 40% 35%
Noord 75% 60% 45% 35% 30% 20%
Noordwest 75% 65% 55% 50% 40% 35%

Legplan zonnepanelen voor een schuin dak

Wil je een legplan maken voor zonnepanelen op een schuin dak, dan zijn er een aantal keuzes die je moet maken.

 • Aan welke zijde van het dak laat je de zonnepanelen plaatsen? Dit hangt af van de meest gunstige richting.
 • Leg je de panelen horizontaal of verticaal? Dit hangt vooral af van de ruimte op het dak, je eigen voorkeur en eventuele schaduwen.

Je hoeft niet na te denken over de hellingshoek, want deze is hetzelfde als het dak.

legplan zonnepanelen plat dak

Legplan zonnepanelen voor een plat dak

Op een plat dak zijn er meer keuzes die je moet maken.

 • Welke richting zetten we de zonnepanelen? Bij platte daken kun je praktisch elke richting kiezen, tenzij je te maken hebt met schaduwen of grote omliggende gebouwen. Kies de meest gunstige.
 • Welke hellingshoek hanteren we? Dit hangt af van de richting waarin je de zonnepanelen plaatst. Ook hier geldt: kies voor de meest gunstige combinatie.
 • Plaatsen we de panelen horizontaal of verticaal? Beide opties zijn mogelijk, maar hebben wel invloed op het montagesysteem. Kleine, smalle daken zijn perfect voor verticale zonnepanelen.
 • Hoeveel afstand hanteren we tussen de panelen? Hoe hoger de hellingsgraad, des te groter de afstand tussen de panelen moet zijn om schaduwen te voorkomen.
Hellingshoek panelen: Tussenafstand
24 centimeter
10° 50 centimeter
15° 71 centimeter
20° 94 centimeter
25° 116 centimeter
30° 137 centimeter

Zelf een legplan maken: praktische tips!

Wil je zelf een legplan maken? Hieronder geven we je een paar praktische tips voordat je aan de slag gaat! Zo weet je zeker dat je een goed legplan maakt.

 • Tip 1: laat eerst een dakinspectie uitvoeren, zodat je zeker weet dat jouw dak sterk genoeg is om de set zonnepanelen te kunnen dragen. Zo weet je ook of er specifieke plekken zijn die je moet vermijden!
 • Tip 2: ken de oriëntatie en de hellingsgraad van je dak. Als je deze weet is het met de tabel op deze pagina gemakkelijk te berekenen wat je rendement ongeveer zal zijn en op welke kant van het dak je het beste de panelen kan leggen.
 • Tip 3: doe eens een uitgebreide schaduwanalyse. Kijk door de dag heen of er schaduwen op het dak vallen. Houd er ook rekening mee dat dit in de winter en in de zomer anders zal zijn door de stand van de zon.
 • Tip 4: weet de afmetingen van je toekomstige zonnepanelen en de afmetingen van je dak. Nu kun je op papier uittekenen hoeveel panelen er op welke manier op je dak passen. Houd daarbij rekening met de juiste afstand van de randen van het dak en eventuele schaduws. Speel er wat mee om te kijken wat de mogelijkheden zijn.
 • Tip 5: laat de elektrische configuratie doen door een expert, zeker als je hier geen ervaring mee hebt. Deze bepaalt dan waar de omvormer komt te hangen, op welke wijze je de panelen het beste aan elkaar kunt laten bevestigen en hoe hij de omvormer met de meterkast verbindt. Dit bespaart jou een hoop ellende.

Legplan laten maken? Vind een zonnepanelen specialist bij jou in de buurt!

Een goed legplan is belangrijk om het beste uit je zonnepanelen te halen. Ben jij eruit wat het beste legplan is voor de zonnepanelen op jouw dak? Zoek dan nu een zonnepaneleninstallateur bij jou in de buurt!

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere installateurs in jouw regio. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo gemakkelijk tot wel 40% op de kostprijs! Het vergelijken van offertes is gratis en zonder verdere verplichtingen, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken