Wil je zonnepanelen op een leien dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Zonnepanelen op leien dak

Zonnepanelen op leien dak: een stijlvolle keuze

Wil je weten of het mogelijk is om zonnepanelen op een leien dak te plaatsen? Het antwoord is kortgezegd: ja! Met de installatie van zonnepanelen op jouw leien dak maak je een investering in de toekomst. Ook ziet het er met reguliere of geïntegreerde zonnepanelen erg stijlvol uit!

In dit artikel vertellen wij alles over zonnepanelen op een leien dak: waar moet je op letten, wat kost het, en hoe werkt de installatie? Laten we erin duiken!


Zonnepanelen leien dak: de belangrijkste informatie op rij

  • Het is mogelijk om zonnepanelen op een leien dak te plaatsen. Zwarte zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden, waardoor ze visueel mooi wegvallen in het dak. Bij een nieuw dak kun je er ook voor kiezen om ze daadwerkelijk te integreren in je dak.
  • Bij het installeren van zonnepanelen op een leien dak moeten speciale technieken en materialen gebruikt worden. Het is dus specialistisch werk.
  • De structuur van het dak moet beoordeeld worden en het dak moet voorbereid worden voordat de zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden.

Waarom zonnepanelen op een leien dak?

Zonnepanelensystemen zijn duurzaam, maar ook mooi. Afhankelijk van de montagewijze hoeven ze je leien dak dus niet te ontsieren. Vaak kiest men ook voor donkeren panelen, zodat ze mooi “wegvallen” in het dak. Je zou zelfs geïntegreerde zonnepanelen op een leien dak kunnen overwegen.

Zonnepanelen plaatsen kan bijna op ieder leien dak; of het nu om een woning, een bedrijfspand of monument gaat.

Kosten zonnepanelen leien daken

De kosten voor zonnepanelen op een leien dak zijn ongeveer €500,- per stuk. Wil je 8 zonnepanelen laten plaatsen? Dan betaal je ongeveer €5.000,-. Voor 12 zonnepanelen moet je rekening houden met kosten rond de €6.000,-.

Met 8 zonnepanelen kun je al tot €850,- besparen op je energiekosten per jaar.

Hoe hoog zijn de montagekosten?
De installatiekosten van zonnepanelen op een leien dak zijn iets hoger dan bij daken met andere dakbedekking. Dit komt omdat er ander bevestigingsmateriaal nodig is en het langer duurt voordat de panelen geplaatst zijn. Daarnaast zijn er soms aanpassingen nodig op het dak, zaosl versterking of afdichtingsmateriaal.

Zonnepanelen op een leien dak

Zonnepanelen op leistenen dak: welk onderhoud?

Soms wordt er gedacht dat er meer onderhoud nodig is wanneer er zonnepanelen op een leien dak geplaatst worden, maar dit is niet het geval. Een leistenen dak met of zonder zonnepanelen vereist hetzelde onderhoud.

Wel is het verstandig om je zonnepanelen af en toe schoon te maken. Vuil zoals bladeren en stof, zorgene ervoor dat je panelen niet optimaal werken.

Zonnepanelen leien dak plaatsen: wat is de werkwijze?

Het installeren van zonnepanelen op een leien dak vereist speciale technieken en materialen. Hieronder vind je de stappen die genomen moeten worden om zonnepanelen op een leien dak te installeren:

1. Beoordeling van de structuur van het dak
Voordat je zonnepanelen op je leien dak kunt installeren, moet je de structuur van het dak beoordelen. Het dak moet stevig genoeg zijn om het extra gewicht van de zonnepanelen te dragen.

Het is ook belangrijk om te bepalen of het dak geschikt is voor het installeren van zonnepanelen en of er obstakels zijn die de installatie kunnen belemmeren, zoals de dakconstructie, dakkapellen of andere dakelementen.

De leien worden ook beoordeeld of het mogelijk is om dakhaken en rails te bevestigen. Het is lastiger om een dergelijk frame op leien te plaatsen, omdat de leien kunnen scheuren of knappen. Daarom wordt het dak eerst geïnspecteerd.

2. Voorbereiding van het dak
De volgende stap is het voorbereiden van het dak voor de installatie van de zonnepanelen. Dit omvat het plaatsen van het frame om de zonnepanelen aan te bevestigen. Het frame moeten worden bevestigd aan de dakbalken om ervoor te zorgen dat ze stevig genoeg zijn om het gewicht van de zonnepanelen te dragen.

3. Plaatsing van de zonnepanelen
De zonnepanelen worden geïnstalleerd op het frame. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de panelen op de juiste manier worden geplaatst om optimale energieopbrengst te garanderen en een waterdichte bevestiging.

De installateur moet ook rekening houden met de oriëntatie van de panelen om ervoor te zorgen dat ze de meeste zon krijgen.

4. Elektrische aansluiting
Als de zonnepanelen zijn geïnstalleerd, moeten ze worden aangesloten op de meterkast. Dit omvat het installeren van een omvormer om de gelijkstroom van de zonnepanelen om te zetten in wisselstroom die gebruikt kan worden in huis. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de elektrische aansluiting voldoet aan de veiligheidsvoorschriften.

Waarop letten bij zonnepanelen op leien dak plaatsen?

Als je van plan bent om zonnepanelen op een leien dak te monteren, moet je nog enkele andere factoren in overweging nemen. Laat de installatie bijvoorbeeld altijd uitvoeren door een gekwalificeerde monteur met ervaring met deze typen daken. De bevestiging op een leien dak vraagt namelijk om een andere aanpak dan bij dakbedekking zoals dakpannen. Laat je de zonnepanelen op een oud dak plaatsen? Dan zul je bijvoorbeeld al verstevigingswerkzaamheden uit moeten voeren.

Let erop dat er speciaal bevestigingsmateriaal voor leien daken gebruikt wordt, om te garanderen dat het dak waterdicht blijft.

Voor de plaatsing moet altijd berekend worden of het dak voldoende draagkracht heeft.

Bovendien kan het nodig zijn om een vergunning aan te vragen als het gaat om het plaatsen van panelen op een monumentaal pand. Een vergunning vraag je aan bij je gemeente, houd er rekening mee dat hier vaak kosten aan verbonden zijn.

Leien dak met asbest?

Zonnepanelen op leien dak met asbest is niet mogelijk. Je mag namelijk geen zonnepanelen op een asbesthoudend dak plaatsen. Bij de plaatsing komt er namelijk stof vrij wanneer er in de leien geboord wordt. In deze stof zitten schacdelijke deeltjes die kanker kunnen veroorzaken.

Heb je een leien dak met asbest en wil je wel graag zonnepanelen? Dan is het nodig om ook de dakbedekking te vervangen.

Zonnepanelen op leien dak

Kosten zonnepanelen op leien dak? Gratis offertes vergelijken!

Het installeren van zonnepanelen op een leien dak vereist speciale technieken en materialen om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en effectief is. Het is belangrijk om de structuur van het dak te beoordelen en het dak voor te bereiden voordat de panelen worden geïnstalleerd.

Als je overweegt om zonnepanelen op je leien dak te installeren, is het raadzaam om een professionele installateur te raadplegen. Vraag gratis offertes aan, en ontdek de kosten, en mogelijkheden.

Gratis offertes aanvragen

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen op het gebied van zonnepanelen op een leien dak.

Ja, de installatie van zonnepanelen op een leien dak kan duurder zijn dan op andere soorten daken vanwege de complexiteit van het installatieproces. Niet iedere zonnepanelen installateur is bekend met de installatie van zonnepanelen op een leien dak.
Ja, het is mogelijk om zonnepanelen op een oud leien dak te installeren. Het is echter belangrijk om de structuur van het dak te beoordelen om ervoor te zorgen dat het stevig genoeg is om het extra gewicht van de zonnepanelen te dragen.
Ja, er moeten gaten in het dak worden gemaakt om de dakankers te bevestigen waaraan de zonnepanelen worden bevestigd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze gaten op de juiste plaats worden gemaakt en dat er geen lekkage ontstaat.
Nee, zonnepanelen hebben over het algemeen geen invloed op de levensduur van een leien dak, zolang de installatie goed wordt uitgevoerd en er geen beschadigingen aan het dak ontstaan tijdens de installatie.
Ja, zonnepanelen kunnen op een leien dak worden geïnstalleerd in een gebied met veel wind, zolang de installatie goed wordt uitgevoerd en de dakankers stevig genoeg zijn om het extra gewicht van de panelen en de kracht van de wind te dragen.
Nee, de onderhoudsvereisten voor zonnepanelen op een leien dak zijn vergelijkbaar met die van zonnepanelen op andere soorten daken. Het is belangrijk om de panelen regelmatig te controleren en te onderhouden om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven werken.