Zonnepanelen op een oud dak: mogelijkheden & kosten 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Zonnepanelen op oud dak

Zonnepanelen op oud dak

Zonnepanelen plaatsen op een oud dak? Dat is vaak gewoon mogelijk, maar in veel gevallen zijn er factoren om rekening mee te houden. Soms zijn er aanpassingen nodig voordat een oud dak geschikt is voor het dragen van de zware zonnepanelen. Dat is nodig wanneer de verouderde dakconstructie niet stevig genoeg is: deze laat je dan vervangen door een stevigere constructie. Maar wanneer je te maken hebt met oude dakpannen moet je deze laten controleren voordat er zonnepanelen op worden gelegd.

Op deze pagina leggen we je uit waar je op moet letten bij zonnepanelen op een oud dak en wat eventuele oplossingen zijn voor problemen. Tot slot lees je over een aantal alternatieven als je oude dak nou écht niet geschikt is voor panelen. Wil je besparen op de kosten? Vraag dan gratis offertes aan om te vergelijken!


Zonnepanelen op een oud dak: dit moet je weten!

 • Zonnepanelen op een oud dak zijn zeker mogelijk. Wel zul je misschien een aantal aanpassingen moeten doen.
 • Is je dakconstructie niet sterk genoeg om het gewicht te dragen? Kijk dan naar lichtgewicht of flexibele zonnepanelen. Je kan er ook voor kiezen om de dakconstructie te verstevigen of zelfs helemaal te vervangen als die er slecht aan toe is.
 • Is je dakbedekking te oud? Dan is het slim om deze voor het plaatsen van de panelen al te laten vervangen. Dit bespaart je extra kosten op een later moment.
 • Zitten er beschadigingen in je dak? Laat in dat geval eerst dakreparaties uitvoeren zodat je oude dak in topconditie is voordat je de zonnepanelen laat plaatsen.
 • De kosten van speciale lichtgewicht zonnepanelen zijn gemiddeld €100,- tot €300,- per paneel. Het voordeel hiervan is dat je geen versteviging nodig hebt aan de dakconstructie. Wel zijn de kosten iets hoger dan voor traditionele zonnepanelen.

Kunnen zonnepanelen op een oud dak?

Ja: ook op een oud dak kun je zonnepanelen plaatsen. Maar als je te maken hebt met een oud dak moet je helaas wel rekening houden met een aantal factoren. Ook is het sterk aan te raden om een dakinspectie uit te laten voeren: zo krijg je een compleet beeld van de kwaliteit van je dak en welke werkzaamheden of oplossingen je moet uitvoeren voordat je oude dak geschikt is voor zonnepanelen.

Zonnepanelen oud dak

1. De levensduur van je dakbedekking

Wanneer je zonnepanelen op je dak wilt hebben is het wel van belang dat je dakbedekking niet aan het einde is van zijn levensduur. Als dit wel het geval is zal je het dak eerst moeten vervangen.

Is het plaatsen van de zonnepanelen dan nog wel rendabel?

Jazeker: want je moet de dakbedekking toch binnenkort vervangen en de zonnepanelen leveren daarna direct energie op. Wel zal het langer duren voordat je de totale kosten hebt terugverdiend, omdat je natuurlijk een grotere kostenpost hebt.

Hoe oud mag je dakbedekking zijn voor zonnepanelen? Een keramisch dak gaat gemiddeld 60+ jaar mee. Betonnen pannen gaan iets minder lang mee, ongeveer 40 jaar. Kunstleien pannen gaan het langst mee, wel 100 jaar. Wanneer je dak aan het einde van zijn levensduur is, is het niet verstandig om hier zonnepanelen op te plaatsen.

2. Hoe sterk is de dakconstructie?

Een onderdeel wat je niet ziet, is de dakconstructie. De dakconstructie kan verrot zijn en hierdoor is het niet mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Het is dus slim om je dak te laten controleren door een zonnepanelen installateur. Een gemiddeld zonnepaneel weegt al snel 15 tot 25 kilogram. Als jij een set van 10 tot 20 panelen wilt plaatsen, dan gaat het om een totaalgewicht van 250 tot 500 kilo. Het is van groot belang dat je dakconstructie sterk genoeg is om dit gewicht te kunnen dragen. Je kunt dit checken door een dakinspectie uit te laten voeren.

3. Conditie van het dak

Voor het plaatsen van de zonnepanelen is het altijd cruciaal om te controleren of je dak beschadigingen heeft. Zeker bij een oud dak is de kans op lekkages of kapotte dakpannen groter. Laat deze eerst herstellen zodat je niet op een later moment zonnepanelen moet verwijderen voor een dakreparatie.

4. Eventuele vergunningen of bouwvoorschriften

In de meeste gevallen kun je zonnepanelen zonder vergunning plaatsen, ook op een oud dak. Maar woon je in een oude woning dat een monument is dan zul je een vergunning nodig hebben. Als niet alleen het dak oud is, maar de hele woning, dan is het verstandig om te overleggen met de gemeente zodat je zeker weet wat je nodig hebt.

Zonnepanelen op een oud dak laten installeren?

Vergelijk gratis offertes & bespaar tot 40% op de kosten

Waar moet je dak aan voldoen voor zonnepanelen?

Wanneer je dak goed genoeg is voor het plaatsen van zonnepanelen zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder worden een aantal voorwaarden benoemd waar een dak aan moet voldoen.

 • Ruimte op dak: het is belangrijk dat er voldoende ruimte is op je dak. Je hebt 15 tot 20 m² vrij ruimte nodig, omdat je wat ruimte op de dakrand moet overhouden.
 • Oriëntatie: de richting van je dak is ook belangrijk. Zonnepanelen op het zuiden leveren namelijk het meeste op. Zonnepanelen op het noorden leveren het minst op. Je kunt ook overwegen om bij een schuin dak op elke zijde zonnepanelen te plaatsen voor een maximaal rendement.
 • Schaduw en andere obstakels: schaduw vermindert de prestaties van de panelen. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar de obstakels rondom je dak. Je wil namelijk zo weinig mogelijk schaduwval hebben.
 • Hellingsgraad: de hellingsgraad van je dak is ook erg belangrijk voor je zonnepanelen. De zon komt namelijk schuin op je dak en bij een helling van 30 graden nemen de panelen de meeste zon op.

Opties en oplossingen voor zonnepanelen op oude daken

Is je oude dak zoals ‘ie nu is niet sterk genoeg voor zonnepanelen? Dan zijn dit een aantal opties of oplossingen:

 • Dakversterking: is je dakconstructie verzwakt of gewoon niet sterk genoeg? Dan is dakversterking een goede oplossing. Een vakman plaatst extra balken of steunen om extra gewicht te kunnen tillen. In sommige gevallen zal een vakman een speciale verstevigingsplaat plaatsen. Welke manier van dakversterking voor jou de beste is, hangt natuurlijk af van je situatie.
 • Dakrenovatie: is de dakbedekking te oud of is het dak te beschadigd, dan is een volledige dakrenovatie de beste oplossing. Dit bestaat in ieder geval uit het vervangen van de dakbedekking maar kan ook betekenen dat je de volledige constructie laat vervangen.
 • Lichtgewicht zonnepanelen: is je dak in principe van goede kwaliteit, maar is het draagvermogen gewoon niet groot genoeg? Een andere oplossing is dan bijvoorbeeld het plaatsen van lichtgewicht zonnepanelen. Deze hebben een gewicht van gemiddeld 2 tot 15 kilo per stuk. Wel zijn de kosten van lichtgewicht zonnepanelen iets duurder, waardoor je investering groter wordt.
 • Flexibele zonnepanelen: een ander alternatief zijn deze flexibele zonnepanelen. Deze zijn ook licht van gewicht en vormen zich precies naar de structuur van het dak. Houd ook hierbij rekening met een grotere investering.
 • Verhoogde montagestructuren: een andere optie is het plaatsen van verhoogde montagestructuren. Deze tillen de zonnepanelen boven het dak op en dit vermindert het gewicht dat op het dak ligt.

Zonnepanelen oud dak

Zonnepanelen op oud dak plaatsen: zo gaat dat in z’n werk

Heb je echt een oud dak, dan vind er eerst een dakinspectie plaats. Een vakman kan je precies vertellen wat er nodig is voordat de zonnepanelen geplaatst worden. Bovendien krijg je hiermee een handig inzicht in de kwaliteit van je dak!

De volgende stap zijn eventuele maatregelen die je moet treffen om het oude dak te verbeteren voordat je zonnepanelen laat plaatsen. Hierboven heb je kunnen lezen over de verschillende mogelijkheden: deze worden natuurlijk helemaal toegepast op jouw persoonlijke situatie en je eigen dak.

Tot slot worden de zonnepanelen als normaal geïnstalleerd. Wanneer je de juiste maatregelen hebt getroffen hoef je niet bang te zijn dat je zonnepanelen door je oude dak komen vallen: ze liggen veilig en vast op het dak!

Zonnepanelen op oud leien dak

Het is ook mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een oud leien dak. Het is echter belangrijk om net zoals bij andere oude daken de structuur van het dak te beoordelen om ervoor te zorgen dat het stevig genoeg is om het extra gewicht van de zonnepanelen te dragen.

Zonnepanelen op oud-Hollandse dakpannen

Heb je dakpannen op je dak? Het eerste waar je naar moet kijken wanneer je wilt weten of je dak geschikt is voor zonnepanelen zijn de dakpannen. Controleer of de dakpannen nog goed zijn. Het controleren van je dakpannen kan op verschillende manieren:

 • Tikken: een manier om te controleren of je dakpannen nog goed zijn is door er op te tikken met je vingers. Als de dakpannen helder klinken zijn ze nog goed. Als de dakpannen dof klinken zijn ze niet meer goed.
 • Panschilfers: een andere manier om te controleren of je dakpannen nog goed zijn is door in de dakgoot te kijken naar panschilfers. Wanneer er stukjes dakpan in de dakgoot liggen zijn de dakpannen niet meer goed.
 • Mossen en algen: wanneer je dakpannen vol liggen met mossen en algen is dit een teken dat de pannen veel vocht opnemen en dus niet meer goed zijn.
 • Vochtplekken op zolder: wanneer er vochtvlekken aan de binnenzijde van je dak zitten, wijst dit erop dat de dakpannen vocht doorlaten.

Wat kost zonnepanelen plaatsen op een oud dak?

Een normale set zonnepanelen kost je gemiddeld €100,- tot €150,- per paneel. Heb je andere panelen nodig omdat je dak geen gewone panelen kan dragen, dan liggen de kosten iets hoger. Flexibele panelen kosten al snel rond de €100,- tot €250,- per paneel en voor lichtgewicht panelen moet je denken aan een prijs van ongeveer €100,- tot €150,- per paneel. Houd rekening met een prijs van gemiddeld €45,- tot €120,- per m² voor een eventuele dakrenovatie die nodig is.

Type product Prijsbereik
Standaard zonnepanelen €100,- tot €150,- per paneel
Lichtgewicht zonnepanelen €150,- tot €300,- per paneel
Flexibele zonnepanelen €100,- tot €250,- per paneel
Dakrenovatie €45,- tot €120,- per m²

Zonnepanelen op oud dak laten installeren? Vergelijk gratis offertes!

Wanneer je zonnepanelen wilt installeren op een oud dak is het belangrijk om eerst de staat van de dakpannen te controleren. Ook is het controleren van de dakconstructie is van belang. Wanneer dit in orde is, is het mogelijk om zonnepanelen te laten plaatsen. Wil je zonnepanelen laten installeren op je dak? Zoek dan nu een vakman bij jou in de buurt.

Start gratis offerteaanvraag!

Start nu je gratis offerteaanvraag! Na aanvraag ontvang je zo snel mogelijke meerdere prijsopgaven. Vergelijk de prijzen van verschillende vaklui en vind zo een vakman met de scherpste prijzen. Bespaar tot wel 40% op de kostprijs! Je aanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen over zonnepanelen op een oud dak


Uw dak moet worden geïnspecteerd door een professional om te bepalen of het de extra belasting aankan. Zo nodig kan een dakversterking worden aanbevolen.
Meestal niet, maar dit hangt af van lokale regelgeving en het type gebouw. Controleer altijd bij uw gemeente of er specifieke eisen zijn.
Ja, de leeftijd kan de structuur en integriteit van het dak beïnvloeden. Een grondige inspectie en eventuele aanpassingen zijn cruciaal.
Risico’s omvatten potentieel dakfalen en waterlekkage. Professionele installatie en eventuele voorafgaande reparaties zijn essentieel, zeker bij een oud dak. Laat je de zonnepanelen op je oude dak plaatsen door een expert en houd je rekening met alle belangrijke factoren dan zul je geen last krijgen van de genoemde problemen.
Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen, maar in sommige regio’s zijn er wel subsidies beschikbaar. Of dit in jouw gemeente of provincie ook zo is, check je het beste bij je eigen gemeente.
Reparaties kunnen complexer en duurder zijn. Het is het beste om de staat van het dak vóór de installatie te garanderen om toekomstige problemen te minimaliseren. Zo voorkom je bovendien dat een vakman de zonnepanelen moet verwijderen en terug moet plaatsen voor een (relatief kleine) dakreparatie.