Meedraaiende zonnepanelen
Home » Soorten zonnepanelen » Meedraaiende zonnepanelen

Meedraaiende zonnepanelen: soorten en prijzen 2024

De wereld van zonne-energie blijft zich ontwikkelen, en meedraaiende zonnepanelen zijn een goed voorbeeld van deze vooruitgang. Standaard zonnepanelen liggen stil op je dak, dit type zonnepanelen draaien mee met de zon, waardoor ze een stuk efficiënter zijn. Een groot voordeel is dus de efficiëntie, maar een nadeel zijn de hoge kosten.

Op deze pagina lees je meer over meedraaiende zonnepanelen, hun werking, verschillende soorten, prijzen, rendement en de voor- en nadelen ervan.

Met de zon meedraaiende panelen; wat zijn dat?

Meedraaiende zonnepanelen zijn innovatieve zonnestroomsystemen die zich aanpassen aan de beweging van de zon gedurende de dag. In tegenstelling tot standaard panelen die stil liggen, kunnen deze panelen zowel horizontaal als verticaal draaien en kantelen. Hierdoor kunnen ze de stand van de zon volgen en altijd in de optimale positie blijven om zonlicht op te vangen.

Het systeem is volledig automatisch, wat betekent dat de zonnepanelen zichzelf positioneren om het maximale zonlicht op te vangen. Dit heeft als resultaat dat ze energie produceren gedurende de hele dag, ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds. Deze constante aanpassing aan de stand van de zon leidt tot een aanzienlijk hoger rendement in vergelijking met standaard zonnepanelen.

Zonnepaneel meedraaiend

Welke soorten meedraaiende zonnepanelen zijn er?

Er zijn verschillende soorten meedraaiende zonnepanelen op de markt. Twee prominente voorbeelden zijn de Smartflower en de Sunseaker.

Smartflower

De Smartflower heeft zonnepanelen in de vorm van bloembladen en lijkt op een grote bloem. Deze panelen vouwen zich ‘s ochtends uit en draaien gedurende de dag met de zon mee. ‘s Avonds klappen ze weer dicht. De Smartflower vangt meer zonlicht op dan standaard zonnepanelen, wat resulteert in een rendementsverbetering van wel 40%. Bij slecht weer kunnen de panelen zichzelf automatisch inklappen om beschadiging te voorkomen.

Sunseaker

De Sunseaker is een eenvoudiger alternatief voor de Smartflower. Dit systeem bestaat uit vier zonnepanelen die met een precisie van 2 graden horizontaal en verticaal meebewegen met de zon. In de zomer levert de Sunseaker vooral ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds laat een voordeel op, met een rendementsverbetering tot 55% in vergelijking met standaard panelen. Gemiddeld ligt het rendement 65% hoger dan bij standaard zonnepanelen.

Meedraaiende zonnepanelen kopen: prijzen

De aanschafprijs van meedraaiende zonnepanelen kan variëren. De Smartflower heeft een prijs van ongeveer €15.500,-, terwijl de Sunseaker tussen de €12.000,- en €14.000,- kost. Deze prijzen zijn aanzienlijk hoger dan die van traditionele zonnepanelen, die ongeveer €4.500,- kosten voor 10 panelen.

Meedraaiende zonnepanelen prijzen 2024

Soort paneel Gemiddelde prijs*
Smartflower €15.500,-
Sunseaker €12.000,- tot €14.000,-
Standaard paneel (10 panelen) €4.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per installateur verschillen.

Het hogere rendement van meedraaiende zonnepanelen kan het prijsverschil niet snel goedmaken. De terugverdientijd voor deze panelen is aanzienlijk langer dan voor standaard zonnepanelen. Gemiddeld duurt het 18 jaar om de investering in meedraaiende zonnepanelen terug te verdienen. Daarom is het vaak alleen interessant voor bedrijven om van deze systemen gebruik te maken.

Meedraaiende zonnepanelen laten installeren?

Vergelijk gratis offertes & bespaar tot 40% op de kosten

Rendement meedraaiende zonnepanelen

Het elektrisch rendement van meedraaiende zonnepanelen is hoger dan dat van standaard zonnepanelen, omdat ze gedurende de dag continu worden blootgesteld aan zonlicht. Ze passen zich aan aan de stand van de zon, wat resulteert in een efficiëntere energieopwekking. Dit maakt ze ideaal voor situaties waar traditionele zonnepanelen niet optimaal presteren.

De voor- en nadelen van een meedraaiend zonnepaneel

Meedraaiende zonnepanelen bieden verschillende voordelen, zoals een hoog rendement en volledig automatische werking. Toch zijn er ook nadelen, waaronder de aanschafkosten en mogelijke vergunningsvereisten vanwege hun omvang. Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen.

Voordelen

  • Hoog rendement door continu aanpassing aan de zon.
  • Volledig automatisch, vereist geen handmatige bijstelling.
  • Geschikt voor locaties met beperkte ruimte of dakoriëntatieproblemen.
  • Duurzame energieopwekking.

Nadelen

  • Hoge aanschafkosten in vergelijking met statische zonnepanelen.
  • Vereist voldoende ruimte, vooral verticaal.
  • Mogelijk vergunningsvereisten vanwege de omvang.
  • Potentieel groter risico op storingen en defecten.

Meedraaiende zonnepanelen installeren? Vergelijk gratis offertes

Meedraaiende zonnepanelen hebben een aanzienlijk hoger rendement dan standaard zonnepanelen, omdat ze continu zonlicht ontvangen. De prijs van deze panelen ligt echter wel een stuk hoger. Ben je benieuwd wat een zonnepaneleninstallateur bij jou in de buurt voor jou kan betekenen?

Start gratis offerteaanvraag!

Na aanvraag ontvang je zo snel mogelijke meerdere prijsopgaven. Vergelijk de prijzen van verschillende vaklui en vind zo een vakman met de scherpste prijzen. Bespaar tot wel 40% op de kostprijs! Je aanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken