Soorten zonnepanelen

Soorten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken van de daken in Nederland. Iedereen weet dat zonnepanelen ervoor zorgen dat zonlicht omgezet kan worden in bruikbare energie, maar wat je misschien niet weet is dat er verschillende soorten zijn die dit allemaal net een beetje anders uitvoeren. Lees verder en ontdek meer over de verschillende soorten zonnepanelen.

Soorten zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen, ook wel Pv panelen genoemd, zijn ontzettend populair, omdat ze zonlicht omzetten in zonne-energie. Heel veel mensen hebben tegenwoordig een paar op hun dak liggen. Wat je misschien niet weet is dat niet iedereen dezelfde panelen hiervoor inzet. Er zijn namelijk verschillende soorten met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Hieronder vind je een aantal beschreven.

Monokristallijne zonnepanelen

Het eerste type zonnepaneel waar we het over gaan hebben is het langst op de markt, en wordt het vaakst gebruikt bij woonhuizen: de monokristalijne zonnepanelen. Monokristalijne zonnepanelen bestaan uit een speciaal soort materiaal dat heel zuiver is en eruitziet als een glad oppervlak. Dit materiaal wordt in één stuk gegroeid, wat betekent dat het uit één groot kristal bestaat. Vandaar ook de naam ‘mono’, wat ‘één’ of ‘alleen’ betekent.

Een verschil tussen monokristallijne zonnepanelen en anderen is dat deze efficiënter werken, wat betekent dat ze meer elektriciteit kunnen produceren uit hetzelfde hoeveelheid zonlicht. Ze werken ook goed bij bewolkt weer

Polykristallijn

Polykristallijn zonnepanelen zijn een ander soort zonnepanelen die elektriciteit maken uit zonlicht. Ze zijn gemaakt van meerdere kristallen die samen worden gegoten, waardoor ze eruitzien als een mozaïek. Polykristallijn is iets minder efficiënt dan monokristallijn, maar ze zijn nog steeds goed in het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Ze zijn ook iets goedkoper om te maken. Verder zijn ze goed te vergelijken met de monokristalijne zonnepanelen en zijn ze één van de meest voorkomende zonnepanelen.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn speciale zonnepanelen met een extra sterke constructie. Ze hebben niet alleen een glaslaag aan de voorkant, maar ook aan de achterkant. Dit maakt ze steviger en duurzamer dan andere zonnepanelen. De extra glaslaag beschermt de binnenkant van het paneel beter tegen schade en weersinvloeden. Glas-glas panelen gaan over het algemeen langer mee en kunnen meer energie produceren. Tegenwoordig zijn er ook doorzichtige zonnepanelen, deze panelen zorgen voor een sierlijke uitstraling van je huis.

Dunne film

In plaats van dikke zonnecellen zoals bij andere panelen, gebruiken dunne film zonnepanelen dunne laagjes van speciale materialen. Deze laagjes zijn zo dun als haar. Dunne film panelen zijn flexibel en kunnen buigen, wat betekent dat ze op verschillende oppervlakken kunnen worden geplaatst, zoals daken, maar ook andere voorwerpen. Ze werken ook als het bewolkt is, maar zijn over het algemeen minder efficiënt dan andere zonnepanelen. Toch zijn ze handig omdat ze veelzijdig zijn!

Zwarte en rode zonnepanelen

Zwarte en rode zonnepanelen zijn eigenlijk varianten van de traditionele blauwe zonnepanelen. Zwarte zonnepanelen hebben een donkere, bijna zwarte kleur. Ze worden vaak gebruikt op daken of gebouwen waar het uiterlijk belangrijk is. Deze panelen hebben dezelfde functies als de blauwe panelen, maar ze hebben een andere uitstraling die beter past bij bepaalde gebouwen en stijlen en ze functioneren beter in direct zonlicht. Wel worden deze panelen sneller warm waardoor de efficiëntie weer verminderd wordt.

Rode zonnepanelen zijn vergelijkbaar met zwarte panelen, maar hebben een rode kleur. Ze vallen amper op wanneer ze op rode daken geplaatst worden en worden veelal gebruikt vanwege hun visuele effect. Het nadeel van rode panelen is dat ze iets duurder zijn dan andere en gemiddeld minder opbrengen.

Welk type zonnepaneel is het beste voor jou?

Het beste type zonnepaneel voor jou hangt af van verschillende factoren, zoals je budget, beschikbare ruimte en voorkeur. Over het algemeen zijn monokristallijne zonnepanelen de meest efficiënte, maar ze kunnen ook duurder zijn dan andere typen en wanneer je beperkte ruimte hebt of op zoek bent naar flexibiliteit, kunnen dunne film zonnepanelen een goede keuze zijn. Dit is vanwege hun buigzaamheid en het vermogen om op verschillende oppervlakken te worden geplaatst.

Op het moment dat uiterlijk belangrijk voor je is, kun je overwegen om zwarte of rode zonnepanelen te gebruiken, omdat deze beter passen bij bepaalde bouwstijlen of visuele effecten. Uiteindelijk is het altijd verstandig om advies te vragen aan een zonnepanelen specialist. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten zonnepanelen met daarbij de situatie waarbij ze het voordeligst zijn.

Monokristallijn Polykristallijn Glas-glas Dunne film
Monokristallijne zonnepanelen zijn ideaal wanneer je het maximale eruit wilt halen en bereid bent iets meer te investeren. Deze zonnepanelen zijn een goede keuze als je een beperkter budget hebt en nog steeds goede prestaties wilt. Glas-glas zonnepanelen zijn geschikt als duurzaamheid en langere levensduur belangrijk voor je zijn. Dunne film zijn flexibel en kunnen op verschillende oppervlakken worden geplaatst, wat handig is als je specifieke voorkeuren hebt.

Interesse in zonnepanelen? Doe de gratis offerteaanvraag!

Wil jij zonnepanelen laten plaatsen, maar weet je niet welke soort het beste bij jouw situatie past? Doe dan de gratis offerteaanvraag en kom snel en makkelijk in contact met zonnepanelen-specialisten bij jou in de regio.

Gratis offertes aanvragen