Rode zonnepanelen: info en kosten 2023

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten zonnepanelen » Rode zonnepanelen

Wat zijn rode zonnepanelen?

Rode zonnepanelen zijn precies hetzelfde als de bekende zwarte en blauwe zonnepanelen die je vaak ziet. Het enige verschil is dat de fotovoltaïsche cellen een rode kleur hebben. Dit kan door andere materialen en technologieën toe te passen. Rode zonnepanelen zijn niet heel populair in Nederland, meestal wordt er gekozen voor zwart.

Het plaatsen van rode zonnepanelen kan aantrekkelijker zijn voor woningen met rode dakpannen of andere dakbedekking. Met zonnepanelen in kleur dakpannen ziet het dak met de panelen er als één geheel uit.

Belangrijk om te weten: het uiterlijk van de zonnepanelen heeft geen invloed op de efficiëntie. Hoe goed een zonnepaneel is, wordt voornamelijk bepaald door de gebruikte technologie en niet door de kleur van het paneel.


Waarom kiezen voor rode zonnepanelen?

  • Rode zonnepanelen passen perfect op een dak met rode dakpannen.
  • Er zijn verschillende soorten rode zonnepanelen verkrijgbaar met een goed rendement.
  • Het verschil met zwarte panelen is dat de zonnecellen tijdens het productieproces een ander kleur hebben gekregen. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van een rode glasplaat over de panelen.
  • Rode zonnepanelen zijn in verschillende tinten verkrijgbaar, van brons, donkerrood, terracotta en rood-oranje.
  • In plaats van klassieke panelen, zijn ook rode dakpanzonnepanelen een optie.


Wat kosten rode zonnepanelen?

Voor zonnepanelen met een vermogen van 400 Wattpiek, schommelt de gemiddelde prijs tussen ongeveer € 4.100,- en € 11.700,-, afhankelijk van het aantal panelen. Hieronder is een overzichtelijke tabel te vinden met een gedetailleerd beeld van deze prijsverschillen.

Wanneer je de prijs van rode zonnepanelen wil berekenen is het belangrijk om te onthouden dat de prijzen erg kunnen variëren, afhankelijk van diverse factoren, zoals het merk, het aantal panelen en eventuele extra kenmerken.

Kosten overzicht

Aantal rode zonnepanelen (400 Wp) Gemiddelde prijs
7 € 4.100,- tot € 7.300,-
9 € 5.000,- tot € 8.800,-
10 € 5.600,- tot € 10.200,-
12 € 6.600,- tot € 11.700,-

*Let op: dit zijn richtprijzen.

De voordelen

Rode zonnepanelen zien we niet vaak, maar het gebruik van deze kleur heeft enkele voordelen.

De belangrijke redenen waarom men kiest voor rode zonnepanelen:

  • Mooie uitstraling dat past bij de kleur van de dakpannen. Wanneer zwarte panelen op een rood dak geplaatst worden, is dit minder mooi dan wanneer de zonnepanelen één geheel met het dak vormen.
  • In allerlei uitvoeringen en maten verkrijgbaar. Er bestaan ook nog verschillende kleuren rood, zodat het past bij de dakpannen (van terracotta zonnepanelen, tot rood-oranje panelen.
  • Positief voor het verkrijgen van een vergunning, omdat het aansluit bij de stijl van de woning.

Zijn er ook nadelen?

Ja, er zijn ook nadelen aan rode zonnepanelen. Het grootste nadeel is de prijs, deze ligt namelijk iets boven blauwe of zwarte panelen.

Een ander nadeel is dat sommige uitvoeringen een lagere opbrengst hebben. Sommige soorten rode zonnepanelen worden gemaakt met een rode glasplaat bovenop de zonnecellen, hierdoor verlies je rendement. Vraag altijd bij je zonnepanelen installateur welke technologie wordt gebruikt en hoe hoog het rendement is.

Soorten rode zonnepanelen

Rode zonnepanelen heb je in twee soorten: klassieke zonnepanelen die op het dak gemonteerd worden en rode zonnedakpannen (ook wel dakpanzonnepanelen genoemd). Houd er wel rekening mee dat rode zonnedakpannen duurder zijn dan standaard panelen en je hebt er meer nodig, omdat ze kleiner zijn. Rode zonnepanelen hebben een gemiddeld formaat van 1,80 m² en zijn ongeveer 30 tot 40 mm dik.

De meeste zonnepanelen zijn monokristallijn panelen. Dit zijn zonnepanelen die bestaan uit één kristalstructuur, waardoor ze een hoog rendement hebben. Polykristallijne zonnepanelen zijn ook in het rood verkrijgbaar. Deze zijn goedkoper, maar hebben een lager rendement.

Het rendement wordt aangegeven in Wattpiek of Wp. Hoe hoger het Wp, hoe hoger de efficiëntie. Doorgaans worden een rood zonnepaneel geleverd tot 400 Wp.

Welke merken?

Niet elk merk heeft ook rode zonnepanelen in het assortiment. Eén van de bekendste merken die dit wel heeft is Bisol. Bisol rode zonnepanelen worden geleverd met een vermogen tot 320 Wp.

Opbrengst en rendement

Bij het kiezen van de beste rode zonnepanelen is het belangrijk om te letten op het rendement.

Hoe hoog is het rendement van rode zonnepanelen?

Rode zonnepanelen hebben een goed rendement, net als standaard zwarte panelen. Toch zijn er ook uitvoeringen waarbij het rendement lager ligt, door de glasplaat die over de panelen is geplaatst. Deze glasplaat zorgt dan voor de rode kleur, maar zorgt ook voor een lagere efficiëntie doordat er een barrière tussenzit.

Rode zonnepanelen

Rode zonnepanelen plaatsen? Een goed idee!

Vergelijk gratis offertes om te besparen op de kosten! Maak gebruik van de offerteservice om gratis offertes te ontvangen van zonnepanelenspecialisten uit jouw regio. Vergelijk op basis van prijs en voorwaarden en kies de beste specialist.

Gratis offertes vergelijken