Zonnepanelen installatie kosten: alle prijzen op een rij

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Zonnepanelen installatie kosten

Dit kost de installatie van zonnepanelen!

Hoeveel je zonnepanelen installatie gaat kosten, hangt af van het totaal aantal panelen, het type dak en de bereikbaarheid. Bij 12 panelen, geschikt voor een gemiddeld 2-persoonshuishouden, liggen de installatiekosten rond de €925,- tot €1.125,-. Benieuwd wat het plaatsen van zonnepanelen jou gaat kosten?

Start je gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina leggen we uit wat de kosten zijn van de zonnepanelen installatie. We vertellen over het tarief van de zonnepanelen installateurs en waarom hun kosten zo veel van elkaar verschillen. Tot slot geven we handige tips om te besparen!


Zonnepanelen installatie kosten: de belangrijkste informatie

 • De kosten voor het installeren van zonnepanelen is afhankelijk van hoeveel zonnepanelen er worden geplaatst. Voor het plaatsen van 8 zonnepanelen moet je rekening houden met gemiddelde installatiekosten tussen de €725,- tot €925,-.
 • Het uurtarief van een zonnepanelen installateur ligt tussen de €30,- en €55,- per uur.
 • Niet alleen de hoeveelheid zonnepanelen, maar ook je dakconstructie, het gekozen materiaal en apparatuur en type zonnepaneel heeft invloed op de prijs.
 • De installatie van zonnepanelen bestaat uit vijf stappen: de voorstudie, montage van het draagsysteem, bevestiging van de zonnepanelen, het plaatsen van de zonnepanelen en het leggen van de bekabeling.
 • Bij het installeren van zonnepanelen moet je letten op de richting van de zonnepanelen, de hoeveelheid panelen, schaduwval en de luchtstroom.
 • Besparen op zonnepanelen installatie kosten doe je door gebruik te maken van subsidies of andere regelingen, zoals de btw-teruggave. Ook kan je besparen op de kosten door een lokale installateur te vinden en offertes te vergelijken.


Wat kost een zonnepanelen installatie?

De kosten van een zonnepanelen installatie beginnen bij 8 panelen rond de €725,- tot €925,-. Hoe complexer de situatie, des te hoger de kosten. Zo kost de installatie op een plat dak meer: de vakman heeft hier extra materiaal en een meer uitgebreid plan voor nodig.

Bij een set van 12 panelen liggen de installatiekosten tussen de €925,- tot €1.325,-. Bij 16 panelen, geschikt voor het opwekken van voldoende energie bij een 4-persoonshuishouden, betaal je voor de installatie zo’n €1.050,- tot €1.325,-. De kosten per paneel dalen naarmate je meer panelen laat plaatsen.

Kosten zonnepanelen installatie 2024

Personen huishouden Verbruik per jaar in kWh WP om te voorzien (kWh / 0,85) Aantal panelen (300 Wp per paneel) Totale prijs incl. BTW en montage
1 1.825 2.147 8 €5.500,- tot €6.900,-
2 2.533 2.980 10 €7.250,- tot €8.650,-
3 3.400 4.000 14 €8.450,- tot €10.100,-
4 3.930 4.624 16 €9.650,- tot €11.500,-
5 4.180 4.918 17 €10.250,- tot €12.200,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per vakman verschillen. Vergelijk gratis offertes!

Prijs zonnepanelen

Wat kost een zonnepanelen installateur?

Het gemiddelde tarief van een zonnepanelen installateur is zo’n €30,- tot €55,- per uur. Kies je voor een zzp’er dan ben je over het algemeen goedkoper uit. Zelfstandige plaatsers brengen een uurprijs van gemiddeld €30,- tot €40,- per rekening. Voor een groot installatiebedrijf zijn de kosten vaak iets hoger. Dit kost gemiddeld €40,- tot €55,- per uur.


Zonnepanelen installateur uurtarief 2024

€30,- tot €55,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van zonnepanelen installateurs uit de de regio.)

Laag
€30,- tot €40,-

ZZP’er

Hoog
€40,- tot €55,-

MKB’er

Start gratis offerteaanvraag!

Welke factoren bepalen de prijs van een zonnepanelen installatie?

De kosten voor het plaatsen van nieuwe zonnepanelen, verschillen per situatie. Dat komt omdat er heel veel factoren meespelen, zoals de situatie en het type dak, de gekozen apparatuur zoals de omvormer en natuurlijk de zonnepanelen die je hebt gekozen.

Hieronder leggen we uit welke factoren de kosten voor het installeren van de zonnepanelen beïnvloeden.

Het type dakconstructie

Wist je dat het installeren van zonnepanelen duurder is op een plat dak, dan op een hellend dak? Dat komt omdat de vakman extra bevestigingsmateriaal nodig heeft de panelen in de juiste hellingshoek te plaatsen. Welk type dak je hebt, heeft dus ook invloed op de totaalprijs.

Het bepaalt ook hoeveel tijd de installateur nodig heeft om de zonnepanelen te plaatsen, waardoor de kosten ook hoger- of juist lager uitvallen.

Bij een hellend dak is de vakman bijvoorbeeld meer tijd kwijt dan bij een hellend dak.

Het gekozen materiaal en apparatuur

Naast de zonnepanelen zelf heb je nog meer materiaal nodig. Bevestigingsmateriaal bijvoorbeeld, maar ook een omvormer. De omvormer zet de opgewekte stroom om in wisselspanning, wat je in huis kan gebruiken. Dit is dus een belangrijk onderdeel van je zonnepanelen installatie. De kosten hiervan liggen gemiddeld tussen de €150,- tot €1.200,-. Kies je voor een stringomvormer voor meer dan 10 panelen, dan loopt de prijs voor de omvormer verder op.

Het type zonnepaneel

Er is de keuze uit verschillende soorten zonnepanelen. Welke panelen het beste bij je passen, hangen weer af van je eigen voorkeuren, het dakoppervlak en je budget. De polykristallijn zonnepanelen zijn gunstig in aanschaf, maar ze halen niet het hoogste rendement. Daarom is dit een goede keuze als je een groot dakoppervlak hebt, zodat je er meer van kunt leggen. De kosten hiervoor liggen rond de €125,- tot €250,- per paneel. Een monokristallijn zonnepaneel haalt een zo’n hoog mogelijk rendement en is daarmee ook geschikt voor kleinere daken. De kosten liggen tussen de €175,- tot €350,- per stuk. Lees meer over de kosten van zonnepanelen.


Besparen op de kosten van je zonnepanelen installatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%

Gratis - Vrijblijvend

Zonnepanelen installeren: werkwijze

Benieuwd hoe een vakman te werk gaat bij het installeren van zonnepanelen? Hieronder hebben we een handig stappenplan opgesteld, waarin je ziet hoe de vakman stap voor stap panelen op het dak legt.

 • Stap 1: voorstudie. De vakman komt bij je langs om de situatie te bekijken. Hij kijkt naar je dakhelling, de richting en het beschikbare oppervlak. Aan de hand hiervan kan een vakman je ook nog afraden om zonnepanelen te laten installeren. Bijvoorbeeld als je dak gericht is op het noorden of als er te veel schaduw op het dak valt. Als het dak wél geschikt is voor panelen, dan bekijkt de vakman naar je huidige energieverbruik en bepaalt hij hoeveel vermogen je nodig hebt om genoeg elektriciteit op te wekken. Samen met je vakman bepaal je bovendien welk type panelen geschikt zijn.
 • Stap 2: monteren draagsysteem. Wanneer alles akkoord is en de materialen zijn geleverd, begint de vakman doorgaans als eerste met het monteren van het draagsysteem. Bij een hellend dak bestaat dit uit twee aluminium rails die de vakman met dakhaken aan de dakconstructie bevestigt. Bij een plat dak kies je uit een open opstelling of een gesloten opstelling. Beide draagsystemen plaatsen de panelen in een helling op het dak, zodat je geen rendement verliest. De vakman plaatst de panelen in de meest gunstige richting. Het frame wordt op het dak gehouden met behulp van ballast.
 • Stap 3: bevestigen zonnepanelen. Wanneer het draagsysteem geplaatst is, is de volgende stap de montage van de zonnepanelen. De vakman tilt de panelen stuk voor stuk het dak op, en bevestigt deze met behulp van speciale klemmen en schroeven op het frame. Terwijl hij de zonnepanelen plaatst, koppelt hij de panelen ook direct met elkaar door middel van de kabels.
 • Stap 4: omvormer plaatsen. Deze installatie verandert de opgewekte stroom in wisselspanning zodat je het kan gebruiken. De omvormer wordt waterpas opgehangen met behulp van een montageplaat. Omdat omvormers aardig zwaar zijn, raden we aan deze tegen een buitenmuur te hangen. Check in ieder geval altijd of de muur geschikt is om het gewicht te tillen.
 • Stap 5: plaatsen bekabeling. De vakman plaatst twee belangrijke kabels. De eerste is de kabel van de zonnepanelen naar de omvormer. Dit gebeurt bij een hellend dak onder een dakpan. Bij een plat dak controleert de vakman extra goed of er op deze plek geen lekkages ontstaan. De tweede kabel is de kabel van de omvormer naar de meterkast. Deze voert de stroom door naar de stoppenkast, die de opgewekte energie verdeelt over je elektrische apparaten in huis.

Waar moet je op letten bij het installeren van zonnepanelen?

Wil je zonnepanelen zelf installeren? Dit is veel meer dan alleen het plaatsen van de panelen zelf: je moet ook een plan maken en inschatten of het bij jouw dak ook de investering waard is. Hieronder geven we een paar belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden bij de installatie van je zonnepanelen.

 • Welke richting? Het rendement van je panelen is voor een groot deel afhankelijk van de richting van je dak. Een dak op het zuiden is het meest gunstig, maar op het oosten of westen is ook prima. Bij een dak op het noorden is het slim om jezelf af te vragen of het rendement de investering waard is.
 • Hoeveel panelen? Ga eens na hoeveel energie je verbruikt en hoeveel panelen je nodig zou hebben om voldoende elektriciteit op te wekken. Heb je een elektrische auto die je thuis oplaadt, dan zul je een groter vermogen moeten hebben dan wanneer je heel zuinig leeft. Zo kun je ook berekenen of je voldoende panelen kan plaatsen om de benodigde energie op te wekken.
 • Is er schaduw? Wanneer je in een omgeving woont met veel bomen, dan is de kans dat er schaduw op je dak valt heel groot. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een stadswoning midden in het centrum met grote flatgebouwen in de buurt. Wanneer er genoeg schaduw valt op één van je panelen dan stopt de rest ook met werken. Om dit te voorkomen moet je investeren in een stringomvormer: deze schakelt een specifiek paneel uit wanneer hier schaduw op valt, zodat de rest in werking blijft. De kosten hiervan lopen hoger op.
 • Luchtstroom. Wanneer de temperatuur van de zonnepanelen te hoog oploopt, dan werken ze minder goed. Om de prestatie niet negatief te beïnvloeden, is het belangrijk dat de panelen enkele centimeters boven het dakvlak liggen. Zo zorgt een luchtstroom onder de panelen voor extra verkoeling.

Prijs zonnepanelen

Zonnepanelen zelf installeren of laten installeren?

Zelf zonnepanelen installeren, bespaar je dan op de kosten? Het plaatsen van je eigen zonnepanelen is niet het beste idee: allereerst omdat de installatie tijdrovend en fysiek erg zwaar is: je moet de panelen van 25 kilo per stuk immers wel stuk voor stuk het dak op tillen. De kans dat je iets laat vallen is aanwezig, en dat is zonde van de kosten! Bovendien brengt het werken op een hoog dak altijd risico’s met zich mee. De vakmannen gebruiken speciale anti-val bescherming om deze risico’s te beperken. Als jij deze niet hebt dan moet je dit aanschaffen of huren, waardoor de kosten nog hoger oplopen.

Het inschakelen van een ervaren vakman voor de installatie van je zonnepanelen heeft vele voordelen:

 1. De panelen zijn snel en vakkundig geplaatst, zodat je zo snel mogelijk je eigen stroom opwekt en begint met terugverdienen!
 2. Een expert geeft je een persoonlijk plan van aanpak met advies, zodat je een zo’n hoog mogelijk rendement behaalt.
 3. Je hoeft zelf niet de materialen en panelen te kopen, dus je hoeft ook niet bang te zijn dat je per ongeluk iets fout bestelt.
 4. Je krijgt garantie op materiaal en montage. Ga je de zonnepanelen zelf plaatsen, dan vervalt deze garantie vaak.

Besparen op de installatiekosten van zonnepanelen?

Wil je zonnepanelen installeren tegen de laagste kosten? Je kan kiezen voor een goedkope vakman. Maar er zijn nog meer redenen waarmee je bespaart op de kosten. Kijk of je in aanmerking komt voor een subsidie en kies een lokale zonnepanelen bedrijf.

Hieronder geven we je een paar praktische tips om te besparen op de kosten, zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

Subsidies

Je kan op verschillende manieren geld krijgen met je zonnepanelen. De stroom die je niet gebruikt, kun je bijvoorbeeld aan het elektriciteitsnet leveren: dit heet salderen. Dit kan tot januari 2025, daarna wordt deze regeling afgebouwd. Of je nog recht hebt op een plaatselijke subsidie kun je vinden op verbeterjehuis.nl.

Btw-teruggave

Particulieren die investeren in zonnepanelen, krijgen de btw hiervan terug. Je kan de btw alleen terugvragen als jouw naam op de factuur van de zonnepanelen staat. Je vult het formulier ‘opgaaf zonnepaneelhouders’ in.

Dit houdt in dat jij je eigenlijk aanmeldt als ondernemer bij de belastingdienst. Geen zorgen, nadat jij je btw hebt teruggevraagd, word je ingeschreven bij de KOR (kleine ondernemersregeling) en hoef jij je geen zorgen te maken over btw-aangiftes.

Meer over het terugvragen van je btw lees je op belastingdienst.nl

Zoek lokaal

Je houdt de installatiekosten voor je zonnepanelen laag, als je kiest voor een vakman in je eigen regio. Elke vakman brengt voorrijkosten en leveringskosten in rekening. Door de afstand tussen je eigen huis en het zonnepanelen bedrijf zo klein mogelijk te houden, bespaar je op deze kosten!

Vergelijk offertes

Elke zonnepanelen installateur bepaalt zijn eigen kosten. Hierdoor verschillen de tarieven per vakman. Wil jij dus verzekerd zijn van het beste aanbod, dan is het belangrijk om de offertes van verschillende experts met elkaar te vergelijken. Kies de vakman met het beste aanbod en je bespaart tot wel 40% op de totaalprijs!

Prijs zonnepanelen

Besparen op een zonnepanelen installatie! Vergelijk gratis offertes!

Wil jij je energiekosten zoveel mogelijk verlagen, dan is de installatie van zonnepanelen zéker de investering waard. Je wekt het grootste deel of zelfs je volledige energieverbruik op en bespaart tot wel honderden euro’s per jaar! Bovendien is je woning met zonnepanelen meer geld waard dan zonder en krijg je ook nog eens de btw weer terug. Wil jij ook een zonnepanelen installatie?

Start je gratis offerteaanvraag!

Geef je wensen en voorkeuren zo compleet mogelijk aan op het offerteformulier. Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de offertes van maximaal 5 vakmannen in jouw regio. Vergelijk de verschillende bedrijven en kies het beste aanbod. Je bent altijd verzekerd van een eerlijke prijs en weet bovendien zeker dat je niet te veel betaalt.

Gratis offertes vergelijken