Zonnepanelen in Drachten plaatsen?

Kom gemakkelijk en snel in contact met een zonnepanelen installateur uit Drachten. Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten. Zonder enige verplichting.

Gratis - Vrijblijvend

Zonnepanelen installateurs Drachten

Top 11 zonnepanelen installateurs in Drachten

Compleet overzicht van alle zonnepanelen installateurs in Drachten

Gratis offertes vergelijken Vergelijk offertes & bespaar!

Je zoekt een zonnepanelen installateur in Drachten? Onderstaand een overzicht van 11 zonnepanelen installateurs uit Drachten. Iedere installateur uit deze gids is handmatig geselecteerd door Zonnepanelen-expres.nl en heeft een eigen bedrijfspagina met o.a. openingstijden, adres- en contactgegevens.

Besparen met zonnepanelen in Drachten?

Met zonnepanelen op je dak bespaar je veel geld. De energierekening zal flink lager uitvallen. Met 10 zonnepanelen per jaar bespaar je al gauw zo’n €600,- per jaar. De exacte besparing met zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren als de kwaliteit en het vermogen.

Omdat zonnepanelen installateurs verschillende prijzen hanteren en meerdere merken aanbieden adviseren we je om offertes te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en prijzen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vergelijk diverse offertes van zonnepanelen installateurs uit Drachten en omgeving en bespaar op de kosten. Uit onderzoek blijkt dat je tot 40% bespaart door offertes te vergelijken.

Handige artikelen:

Je vindt alle artikelen op onze gidspagina.

Over Drachten

Drachten is een plaats in Friesland met 45186 inwoners bestaande uit 22110 mannen en 23076 vrouwen. Per 1833 huishoudens is er 1 zonnepanelen installateur beschikbaar.

Benieuwd naar de prijzen? Vergelijk offertes & bespaar.

Overzicht van de top 11 zonnepanelen installateurs in Drachten

Vergelijk meerdere zonnepanelen installateurs en bespaar tot 40%.

zonnepanelen Drachten

Zonnepanelen Drachten: vind snel een installateur!

Minder energie betalen? Kies voor zonnepanelen in Drachten! Je verdient je investering in gemiddeld 8 jaar terug en profiteert daarna nog eens zo’n 13 jaar van gratis stroom! Bovendien verklein je de CO2 uitstoot en draag je een steentje bij aan een beter milieu.

Op deze pagina lees je meer over zonnepanelen. We leggen je uit wat de mogelijkheden zijn, hoe een vakman de panelen plaatst en wat het ongeveer kost. Tot slot geven we je handige tips en aandachtspunten als jij ook zonnepanelen wilt laten plaatsen!


Zonnepanelen Drachten: korte samenvatting

 • Met zonnepanelen geniet je van enkele voordelen. Zo ga je besparen op je energiekosten, help je mee aan een beter milieu en wordt de waarde van je woning hoger.
 • Het gemiddelde vermogen van een zonnepaneel is 300 Wp. Wanneer je hier 8 van plaatst is dat vaak voldoende om een huishouden van één persoon te voorzien van stroom. De kosten hiervan zijn €4.000,- en de besparing per jaar kan oplopen tot €497,-.
 • De prijs voor zonnepanelen wordt beïnvloedt door het soort zonnepanelen, vermogen van de zonnepanelen, de hoeveelheid zonnepanelen, de installatie, de omvormer en je daktype.
 • Monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen komen het meest voor. Elk soort zonnepanelen heeft een eigen vermogen.
 • Bij het plaatsen van de zonnepanelen moet je rekening houden met je daktype, de richting van de zonnepanelen en de helling van het dak.
 • Zonnepanelen installeren is een lastige klus, daarom schakel je het beste een installateur in. De zonnepanelen installateur maakt eerst een legplan. Vervolgens wordt de draagstructuur gemaakt. Dan is het tijd voor de montage van de zonnepanelen, omvormer en het leggen van de kabels.
 • Sommige gemeenten bieden nog een subsidie aan voor zonnepanelen. Mocht je hulp nodig hebben bij de investering, kan je gebruikmaken van De Energiebespaarlening. Daarbij is het ook goed om te weten dat je vaak je btw terug kan vragen op de aanschaf van zonnepanelen.


Waarom kiezen voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een groene energiebron: je wekt praktisch gratis stroom op en draag tegelijkertijd bij aan een duurzame wereld. Omdat je de panelen in gemiddeld 8 jaar weer terugverdient, heb je zo’n 13 jaar aan gratis stroom! Afhankelijk van het aantal panelen en de richting van je dak kun jij je huishouden volledig van groene stroom voorzien, waardoor je tot honderden euro’s per jaar bespaart op de elektriciteitsrekening. Je bent bovendien minder afhankelijk van de jaarlijkse stroomprijsstijgingen!

Daar komt nog bij dat zonnepanelen waarde toevoegen aan je huis. Wil jij je huis over een paar jaar in de verkoop zetten, dan zorgen je panelen voor een hogere vraagprijs! Zo kun je de investering dus nóg eens terugverdienen.

De voordelen!

Dit zijn de grootste voordelen van zonnepanelen:

 • Lagere energierekening: je bespaart jaarlijks tot wel honderden euro’s op de energierekening en verdient de investering daarmee in gemiddeld 8 jaar weer terug.
 • Hogere woningwaarde: zonnepanelen voegen waarde toe aan je woning, waardoor je de investering op twee manieren terug kunt verdienen.
 • Lager CO2 verbruik: met zonnepanelen verbruik je minder elektriciteit en verlaag je de uitstoot. Hiermee draag je bij aan een beter milieu.
 • Btw terugvragen: hoewel er geen subsidies zijn, kun je wel de btw terugvragen. Dit maakt het kopen van zonnepanelen goedkoper!
 • Lange levensduur: zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig en gaan tot maar liefst 25 jaar mee.

zonnepanelen kosten

Wat kosten zonnepanelen in Drachten?

Gemiddeld betaal je per paneel rond de €560,-. De zonnepanelen kosten hangen wel af van het totale aantal Wattpiek (Wp). Zo kosten 6 zonnepanelen inclusief montage uiteraard minder dan het plaatsen van 17 zonnepanelen. Voor een huishouden van 2 personen beginnen de kosten rond de €6.000,-. Voor deze prijs heb je 12 panelen met 300 Wp per stuk.

Hoe groter je huishouden, des te hoger je jaarlijkse energieverbruik. Daarom heb je meer zonnepanelen nodig óf zonnepanelen met een hoger Wp, om je verbruik te kunnen dekken. Bij een huishouden van 5 personen met een jaarlijks verbruik van 3.930 kWh heb je zo’n 17 panelen met 300 Wp per stuk nodig. De kosten van zonnepanelen in Drachten liggen in dat geval rond de €8.500,-.

In deze tabel lees je hoeveel de zonnepanelen kosten, afhankelijk van het Wp.

Tip: het kopen van zonnepanelen is waarschijnlijk iets goedkoper dan je denkt! Je mag de btw namelijk terugvragen bij de belastingdienst. Het gaat hierbij al snel om honderden euro’s, afhankelijk van de investering die je doet.

Zonnepanelen: kosten 2024

Personen huishouden Verbruik per jaar in kWh WP om te voorzien (kWh / 0,85) Aantal panelen (300 Wp per paneel) Installatiekosten Totale prijs incl. BTW en montage* Gemiddelde besparing per jaar
1 1.825 2.147 8 zonnepanelen €725,- tot €925,- €5.500,- tot €6.900,- €850,-
2 2.533 2.980 10 zonnepanelen €925,- tot €1.125,- €7.250,- tot €8.650,- €1.000,-
3 3.400 4.000 14 zonnepanelen €975,- tot €1.250,- €8.450,- tot €10.100,- €1.200,-
4 3.930 4.624 16 zonnepanelen €1.050,- tot €1.325,- €9.650,- tot €11.500,- €1.400,-
5 4.180 4.918 17 zonnepanelen €1.050,- tot €1.325,- €10.250,- tot €12.200,- €1.600,-

*Let op: dit zijn richtprijzen.


Prijsvoorbeelden


Plaatsen van 12 zonnepanelen. Jorrit uit Purmerend wil graag 12 zonnepanelen plaatsen, gezien zijn huishouden uit twee personen bestaat. Met die 12 zonnepanelen kan hij namelijk zijn volledige stroomverbruik opwekken, zo’n 2.860 kWh per jaar. Hij heeft gekozen voor zwarte panelen, omdat die het beste bij zijn dak passen qua uitstraling. De totale investering bedraagt €6.000,-. Dit is inclusief 21% btw, maar die kan Jorrit nog terugvragen. Na teruggave van btw (€1260,-) kom hij dus op een investering van €4.740,-. Met de zonnepanelen bespaart hij gemiddeld €745,- aan stroom per jaar.
Zonnepanelen plaatsen voor een 4-persoons huishouden. Het gezin van Baukje bestaat uit 4 personen. Dat is dan ook de reden dat ze ervoor gekozen heeft om 16 zonnepanelen te plaatsen. Gezien ze in een vrijstaand huis woont, is er voldoende dakoppervlak om die 16 zonnepanelen te plaatsen. Het gezin verbruikt gemiddeld 3.930 kWh per jaar aan stroom. De zonnepanelen kunnen dit volledig opwekken. De investering bedraagt, inclusief btw, €8.000,-. Na teruggave van btw blijft er €6.320,- over. De zonnepanelen zorgen voor een besparing op de energierekening van gemiddeld €994,- per jaar.

En hoeveel kost de installatie van zonnepanelen? Dit verschilt per installateur en hangt onder meer af van het aantal panelen dat deze plaatst. De montagekosten beginnen vanaf €500,- bij 3 tot 6 panelen en lopen op tot wel €2.500,- voor 41 tot 50 panelen!

Kosten installatie zonnepanelen 2024

Aantal zonnepanelen Montagekosten incl. BTW*
3 tot 6 panelen €500,-
7 tot 12 panelen €800,-
13 tot 20 panelen €1.300,-
21 tot 30 panelen €1.700,-
31 tot 40 panelen €2.100,-
41 tot 50 panelen €2.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde installatiekosten.

Zonnepanelen installateur in Drachten nodig?

Vind een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

Hoe wordt de totaalprijs berekend?

De prijs van zonnepanelen kan aardig verschillen per situatie. Er zijn gewoon zoveel verschillende factoren die meespelen in het bepalen van de kostprijs.

De prijs is onder meer afhankelijk van:

 • Het totaal aantal Wattpiek: hoe hoger het totale vermogen van de panelen, hoe hoger de kosten. Maar daar staat tegenover: ook hoe hoger de opbrengst.
 • De zonnepanelen installatiekosten: de prijs van de installatie zelf heeft ook een grote invloed op de kosten van de totaalprijs.
 • Het aantal panelen: laat je meer panelen plaatsen, dan dalen de montagekosten per paneel.
 • Het type panelen: kies je voor mono-, poly- of dunne film panelen? Deze keuze heeft invloed op de kosten. Ook het gekozen merk speelt een belangrijke rol.
 • De omvormer: er zijn verschillende soorten omvormers verkrijgbaar. Stringomvormers zijn de goedkoopste optie en Power optimizers hebben een hogere vraagprijs. Welk type omvormer voor jou de beste keuze is, hangt af van jouw situatie.
 • Extra werkzaamheden: het plaatsen van een extra groep in de meterkast zorgt ervoor dat de arbeidskosten stijgen.

Zonnepanelen subsidie 2024: is dat mogelijk?

Helaas is er op dit moment geen subsidie voor zonnepanelen in Amsterdam. Wel probeert de overheid het kopen van zonnepanelen nog zo aantrekkelijk mogelijk te maken!

Wat is er dan nog wel mogelijk?

Particulieren kunnen gebruik maken van 3 verschillende regelingen:

 • Energiebespaarlening: sinds 2022 kun je 100% van je energiebespaarlening gebruiken om je zonnepanelen te financieren. Je kan de lening eventueel ook aanvragen voor de aanschaf van een thuisaccu.
 • Geen btw: voorheen kon je de btw terugvragen, inmiddels betaal je geen btw meer over je zonnepanelen. Dat scheelt je toch al snel weer in de kosten.
 • Salderingsregeling: als je eenmaal zonnepanelen hebt, kun je opgewekte energie die je niet verbruikt terugleveren in ruil voor geld. Deze salderingsregeling loopt ieder geval tot 1 januari 2025 en wordt daarna afgebouwd.

Thuisbatterij kopen: een goed idee?

We zien dat steeds meer mensen investeren in een thuisaccu: hierin sla je de opgewekte energie op zodat je die op een later (bewolkter) moment kunt gebruiken: zo kun je het gebruik van je eigen zonne-energie bijna verdubbelen!

De reden dat steeds meer mensen hiervoor kiezen, is omdat de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd en je dan steeds minder krijgt voor je terug geleverde energie.

Is een thuisaccu het kopen waard?

Dat hangt ervan af! De prijs van een thuisbatterij is gemiddeld €4.000,- tot €5.000,- en zulke hoge kosten verdien je niet terug met je energieverbruik. Bovendien is een thuisbatterij voor het milieu zeker niet de beste optie, omdat het maken van de accu heel veel (schaarse) grondstoffen vereist.

Wel kan het handig zijn als je een elektrische auto moet opladen en je in het najaar niet genoeg energie opwekt maar ’s zomers wel. Of een thuisbatterij voor jouw situatie verstandig is, hangt dus af van een aantal factoren. Twijfel je hierover, dan is het slim om advies te vragen aan een kenner.

Zonnepanelen subsidie voor ondernemers en bedrijven

Voor particulieren zijn de subsidiemogelijkheden beperkt. Voor ondernemers en bedrijven zijn er iets meer mogelijkheden om slim te investeren in zonnepanelen! We zetten ze hieronder voor je op een rij.

 • SDE++: dit is de Stimulering Duurzame Energieproductie en klimaattransitie. Deze subsidie wordt gegeven over een periode van 12 of 15 jaar, afhankelijk van je investering. Deze subsidie is beperkt aan te vragen, tussen 28 juni en 6 oktober.
 • MIA: de Milieu Investeringsaftrek kan oplopen tot wel 45% van het investeringsbedrag. Op deze manier probeert de overheid ondernemers nog steeds te stimuleren om te blijven investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.
 • VAMIL: de Willekeurige Afschrijving Milieuinvesteringen houdt in dat je tot wel 75% van de investeringskosten kunt aftrekken. Je bepaalt zelf wanneer je dit doet, wat een fiscaal voordeel kan opleveren.
 • KIA: maak gebruik van de kleinschaligheidsaftrek als je investeert in zonnepanelen. Voorwaarde is dat je tussen de €2.401,- tot €332.994,- moet investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen.
 • EIA: dit is de Energie-Investeringsaftrek voor ondernemers. Hiermee kun je tot 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst.

Zonnepanelen Drachten: waar precies plaatsen?

Waar kun je het beste de zonnepanelen plaatsen? De meeste mensen kiezen hiervoor hun eigen dak, maar het is ook mogelijk zonnepanelen in je (grote) tuin te plaatsen of op het dak van een schuur. Een installateur zal je hierin altijd adviseren, zodat de panelen in de juiste richting en de juiste helling liggen.

Hieronder vertellen we meer over de ideale plek voor nieuwe zonnepanelen in Drachten. Deze informatie is zowel handig voor het plaatsen als het bijplaatsen van zonnepanelen.

Is mijn dak geschikt?

Allereerst is het belangrijk om te kijken of het dakoppervlak inderdaad geschikt is voor je zonnepanelen. Welke dakbedekking heb je en welk montagesysteem past hier het beste bij? Bij een plat dak is het bijvoorbeeld belangrijk dat er geen gaten in de dakbedekking geboord worden. Daarom wordt er vaak gekozen voor een speciaal draagsysteem dat met ballast op zijn plek gehouden wordt.

Let op: heb jij een asbestdak? Dan mag je hier geen zonnepanelen op plaatsen. Er bestaat dan het risico dat de asbestvezels loslaten. Vermoed je dat je mogelijk een asbestdak hebt, dan moet je dit eerst laten uitzoeken door een asbestsaneringsbedrijf. Voordat je zonnepanelen kunt plaatsen moet je het asbestdak laten verwijderen.

Richting zonnepanelen & helling dak

Wat de beste plek is voor je nieuwe zonnepanelen hangt van twee belangrijke factoren af. De hellingsgraad en de richting van de panelen.

Je wilt ervoor zorgen dat de panelen zoveel mogelijk zon vangen, zodat de opbrengst zo hoog mogelijk is. Een schuin dak op het zuiden is de meest ideale optie. Heb je een dak op het oosten en westen, dan kun je beide dakhelften goed gebruiken: de panelen aan de verschillende zijden wekken dan de hele dag door stroom op. Een hellingsgraad van 20 tot 50 graden is het meest gunstig en zorgt voor de hoogste opbrengst. Heb je een grotere of kleinere hellingsgraad, dan hangt het af van de dakrichting of de zonnepanelen nog winstgevend zouden zijn.

Plaats je zonnepanelen op een plat dak, dan is de richting iets minder van belang. De installateur kan de panelen in elke gewenste richting plaatsen met het speciale draagsysteem.

Bij het bepalen van de ligging en het soort panelen, moet je ook rekening houden met eventuele schaduw die op het dak valt. Een kleine schaduw zal geen problemen veroorzaken, maar een grote schaduw door bomen, hoge gebouwen of het dak van je buren kan ervoor zorgen dat de rest van de panelen ook niks meer opleveren. Dit is eventueel op te lossen met power optimizers.

De opbrengst van de zonnepanelen hangt af van de helling van het dak en de dakrichting. In de onderstaande tabel kun je zien dat er bij een helling van 45 graden, gericht op het zuiden, een rendement van 100% is.

Hellingsgraad: 15° 30° 45° 60° 75° 90°
West 85% 80% 75% 70% 60% 55%
Zuidwest 90% 95% 95% 90% 80% 70%
Zuid 95% 100% 100% 95% 85% 70%
Zuidoost 90 95 90 85 75 65
Oost 85% 80% 75% 70% 60% 50%
Noordoost 75% 65% 55% 45% 40% 35%
Noord 75% 60% 45% 35% 30% 20%
Noordwest 75% 65% 55% 50% 40% 35%

Als je zonnepanelen een opbrengst hebben van minimaal 50% dan kun je ervan uitgaan dat het een winstgevende investering is. Bij een opbrengst van minder dan 50% is de investering in zonnepanelen niet winstgevend.

Besparen op de energierekening?

Laat zonnepanelen plaatsen!

Hoeveel zonnepanelen installeren?

Eén van de eerste vragen die je jezelf moet stellen als je interesse hebt in zonnepanelen is: hoeveel panelen wil ik op mijn dak?

De hoeveelheid hangt af van de beschikbare ruimte op het dakoppervlak. Wanneer je veel dakramen hebt is de beschikbare ruimte al minder dan wanneer het dak nog verder leeg is. Ook hangt het aantal panelen van het benodigde Wp af en de hoeveelheid zon. Kies je voor panelen met een hoge opbrengst dan kun je minder panelen plaatsen dan wanneer je kiest voor panelen met een relatief lagere opbrengst. Een vakman kan je hierin adviseren.

Meer over het vermogen van zonnepanelen vind je op de onderstaande pagina’s:

Heb ik een vergunning nodig?

Goed nieuws: voor het plaatsen van zonnepanelen heb je over het algemeen geen vergunning nodig! Je kunt ze dus gewoon plaatsen zonder toestemming van de gemeente. Woon je in een monumentaal pand of passen panelen niet in het plaatselijke bestemmingsplan? Dan kan het wel voorkomen dat je een vergunning nodig hebt. Een zonnepanelen bedrijf uit Drachten kan je hier meer over vertellen.

zonnepanelen installateur Drachten

Zonnepanelen installateur Drachten: schakel een vakman in!

Een zonnepanelen installateur in Drachten kan je helpen bij de plaatsing en installatie van je nieuwe zonnepanelen.

Maar een vakman doet nog veel meer!

Er zijn namelijk veel verschillende soorten panelen, verschillende zonnepanelen merken en verschillende type omvormers. Daarnaast hangt het ook nog eens van je dak en de dakrichting af welke panelen en de hoeveelheid hiervan geschikt is voor je dak. En of zonnepanelen überhaupt rendabel is in jouw situatie. De installateur maakt dus een compleet legplan, waarmee jij het hoost haalbare rendement uit je panelen kunt halen.

Daarnaast beschikt hij over de juiste materialen om de zonnepanelen snel, veilig en vakkundig te plaatsen. Zo voorkom je potentieel gevaarlijke situaties.

Wat doet een zonnepanelen bedrijf?

Hieronder staan de belangrijkste werkzaamheden van een zonnepanelen bedrijf op een rij:

 1. Voorbereiding en legplan. Voordat de panelen geplaatst worden, vindt er een heuse analyse plaats. De vakman kijkt naar het dak, de helling en de richting en bepaalt zo het benodigde Wp, het aantal panelen en de ligging hiervan. Alles zodat jij maar een zo’n hoog mogelijk opbrengst behaalt.
 2. Zonnepanelen plaatsen. Dit bestaat uit het aanbrengen van de draagconstructie, het ophangen van de omvormer en het aansluiten van het hele systeem. Ook moet de zonnepanelen installateur vaak de meterkast aanpassen, zodat er geen kortsluiting ontstaat.
 3. Schoonmaken. Veel mensen zijn door de hoogte niet in staat zelf hun panelen schoon te maken. Toch is dit belangrijk: wanneer de panelen vies zijn, daalt je rendement. De vakman gebruikt een lange borstel om de panelen goed schoon te maken.
 4. Onderhoud. Dit bestaat, naast het schoonmaken van zonnepanelen, ook uit een uitgebreide inspectie. Dit garandeert dat je panelen nog veilig werken en dat ze niet vervuild worden. Regulier onderhoud zorgt ervoor dat de panelen langer mee gaan en een hoger rendement hebben.
 5. Repareren. Het kan voorkomen dat je panelen na verloop van tijd kapotgaan of beschadigd raken. Gelukkig zijn de panelen in veel gevallen heel goed te repareren. Het komt wel eens voor dat er luchtbellen of vocht onder het glas zit. Dit zorgt ervoor dat de temperaturen op sommige plekken te hoog oplopen met als gevolg dat je rendement terugloopt. Andere defecten die met enige regelmaat plaatsvinden zijn: een verlies aan rendement door een slechte of verkeerde isolatie, slechte verbindingen in de junction box, of hotspots op de zonnecellen. Gelukkig kan een installateur deze problemen in veel gevallen repareren zonder dat vervangen nodig is.

Werkwijze zonnepanelen bedrijf Drachten: panelen plaatsen en installeren

Benieuwd hoe een zonnepanelen bedrijf te werk gaat? Hieronder geven we het algemene stappenplan dat de meeste installateurs volgen bij de plaatsing en installatie van zonnepanelen. Houd er rekening mee dat hier per vakman nog verschil in kan zitten.

 • Stap 1: het legplan. Voordat de vakman aan de slag gaat, komt er een eerste kennismaking. Hij kijkt hierbij naar het dak, naar de hoeveelheid panelen die je hierop kwijt kunt en welke omvormer in jouw situatie de beste optie is. Aan de hand hiervan kan hij een duidelijke offerte voor je opstellen. Als deze akkoord is worden de juiste benodigdheden besteld en een datum gepland
 • Stap 2: de eerste stap in de montage is het plaatsen van de draagconstructie. Bij een hellend dak bestaat deze uit twee aluminium rails, die met behulp van dakklemmen aan de dakconstructie vastgemaakt wordt. Bij een hellend dak is het een andere aluminium constructie, die het toelaat dat de panelen ook in de ideale hellingsgraad geplaatst kunnen worden. Als de draagconstructie geplaatst is, worden de panelen met 4 klemmen per stuk vastgemaakt aan het dak.
 • Stap 3: omvormer ophangen. De vakman kijkt naar de beste plek voor de omvormer. Dit is het liefst dicht bij de meterkast en tegelijk niet te ver bij de zonnepanelen vandaan. Je omvormer moet tegen een muur bevestigd worden.
 • Stap 4: Zonnepanelen aansluiten. De vakman sluit alle zonnepanelen op elkaar aan, en legt de kabel daarna naar de omvormer. Daarna zorgt hij voor de bekabeling van de omvormer naar de meterkast. Afhankelijk van het aantal panelen, maakt hij ook een nieuwe groep in de meterkast, zodat er geen kortsluiting ontstaat.

Zonnepanelen installateur in Drachten nodig? Tips bij kiezen!

Heb jij interesse in zonnepanelen en ben je op zoek naar de beste zonnepanelen installateurs? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden, zodat je zeker weet dat je een ervaren montagebedrijf inschakelt. Let bijvoorbeeld op keurmerken of branchverenigingen, omdat dit zekerheid biedt wat betreft de voorwaarden en garanties. Referenties kunnen inzicht bieden in de klantvriendelijkheid en kwaliteit en met een duidelijk prijsoverzicht heb je altijd zekerheid!

Hieronder geven je een paar praktische tips zodat je een goede zonnepanelen installateur in Drachten vindt.1. Aangesloten bij branchevereniging?

Kiezen voor een zonnepanelen installateur die is aangesloten bij een branchevereniging, is kiezen voor zekerheid. Dit houdt in dat het bedrijf voldoet aan strenge eisen op het gebied van onder meer veiligheid, vakkundigheid, garantievoorwaarden en natuurlijk kwaliteit. Bovendien hebben veel brancheverenigingen standaard voorwaarden die de aangesloten bedrijven gebruiken. Zo heb je extra garanties in het geval van een faillissement en kun je gebruik maken van een onafhankelijke klachtenregeling.

Een aantal belangrijke keurmerken in de zonne-energie zijn zonnekeur, Stichting Garantiefonds ZonneEnergie (SGZE) en Techniek Nederland.

2. Referenties zoeken

Wil je weten hoe een bedrijf functioneert en hoe zij omgaan met klachten? Zoek dan eens naar referenties. Deze kun je in je eigen omgeving vinden, vraag eens bij vrienden, familie of buren of zij ervaringen hebben met het montagebedrijf van zonnepanelen.

Is dit niet het geval, dan kun je online ook vaak waardevolle review vinden. Houd er wel rekening mee dat je online waarschijnlijk meer negatieve ervaringen vindt dan positieve: mensen klagen wel graag, maar spreken hun waardering niet zomaar uit op het internet. Kun je niks vinden, vraag dan het installatiebedrijf of zij referenties kunnen doorgeven.

3. Lokale of landelijke zonnepanelen installateur?

Er is de keuze uit zowel lokale als landelijke installateurs. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je eigen voorkeuren. Beide opties hebben namelijk hun eigen voor- en nadelen.

Kies je voor een lokale zonnepanelen installateur, dan weet je zeker dat je kiest voor een persoonlijke aanpak. Bovendien is de installateur altijd in de buurt, mocht er onverhoopt een storing of beschadiging ontstaan. Een mogelijk nadeel is dat de prijzen iets hoger liggen.

Bij een landelijk bedrijf zijn de wachttijden iets langer, maar heb je wel te maken met een efficiënt team dat in een handomdraai je nieuwe panelen installeert. Bovendien weet je zeker dat een groot landelijk bedrijf niet zomaar verdwijnt, en dat je over 10, 15 of zelfs 20 jaar nog steeds contact op kunt nemen.

4. Duidelijk prijsoverzicht

Hoe completer de offerte, des te betrouwbaarder deze is. In een goede offerte worden alle onderdelen benoemd met de prijs: de draagconstructie, de panelen zelf, de omvormer en de overige werkzaamheden. Zo krijg je een duidelijk prijsoverzicht en kun je eventueel nog bepalen waar je kunt besparen. Bijvoorbeeld, als de installateur een prijs in rekening brengt voor je zonnepanelen terwijl je zelf weet dat je deze elders goedkoper kunt krijgen. Let in dat geval wel goed op hoe het zit met de garantie!

5. Voorwaarden & garantie

Als je zeker wilt zijn van een goede service, dan is het belangrijk om ook de garanties en voorwaarden door te nemen. Deze verschillen namelijk per installatiebedrijf!

Waar moet je op letten?

Kijk hoe het zit met de voorwaarden van de betaling. Een aanbetaling is standaard, maar de hoogte hiervan verschilt. Wettelijk gezien mag dit nooit meer zijn dan 50% van het totaalbedrag. Kijk ook naar wat er gebeurt als je al wel een aanbetaling hebt gedaan, maar de panelen dan toch niet gelegd kunnen worden. In geval van een faillissement bijvoorbeeld.

De garantie is ook belangrijk: je wilt het liefst garantie op de montage én de materialen. In dat geval weet je zeker dat de meeste problemen die voorkomen kosteloos opgelost worden.

Soorten zonnepanelen

Wil je zeker weten dat je de beste zonnepanelen uitkiest, dan is het slim om verschillende zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Je hebt de optie uit drie verschillende soorten panelen: mono, poly en dunne film panelen. Twijfel je over de beste keuze, vraag dan een installateur om hulp. Deze kijkt naar jouw persoonlijke situatie en geeft je daarna een persoonlijk advies.

Wil jij zonnepanelen kopen in Drachten? Dan heb je de keuze uit:

 • Monokristallijn zonnepanelen: je herkent monokristallijn panelen aan de chique zwarte kleur. Ze worden in Nederland heel veel gebruikt, omdat ze het hoogste rendement behalen. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor de kleine Nederlandse daken. De kosten liggen daardoor wel iets hoger, rond de €175,- tot €350,- per stuk.
 • Polykristallijn panelen: deze panelen hebben juist een blauwe kleur. Doordat het rendement iets lager ligt dan bij mono panelen, worden ze veel gebruikt bij daken waar een groot beschikbaar oppervlak is. De kosten per stuk liggen een stuk lager, rond de €125,- tot €250,-.
 • Dunne film zonnepanelen: tot slot zijn er dunne film panelen. Qua afmetingen zijn deze een stukje kleiner. Maar ook de opbrengst ligt wat lager. Dit zorgt ervoor dat de dunne film panelen de goedkoopste optie zijn, je betaalt rond de €100,- tot €150,- per stuk.

Wil je liever geen zonnepanelen kopen? Je kunt er ook voor kiezen om zonnepanelen te huren.

Zonnepanelen: prijzen per type in 2024

Soort zonnepaneel Gemiddelde prijs per stuk*
Monokristallijn €175,- tot €350,-
Polykristallijn €125,- tot €250,-
Dunne film €100,- tot €150,-

*Let op: dit zijn richtprijzen


Zonnepanelen installateur in Drachten nodig?

Vergelijk gratis installateurs in jouw regio en kies de vakman met het beste aanbod!

Gratis - Vrijblijvend

Zonnepanelen: hoe werkt het?

Hoewel de meeste mensen weten dat panelen elektriciteit opwekken, is er nog veel vraag naar de exacte werking van de panelen. Hoe wordt die stroom opgewekt?

De zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. Deze zonnecellen zijn meestal gemaakt van sillicum, wat stroom geleidt op het moment dat er licht opvalt. Als de zon op het zonnepaneel schijnt, is er een positieve lading bovenop de zonnecel en een negatieve lading daaronder. Hierdoor ontstaat een elektrische stroom: gelijkstroom.

Toch kun je hier in huis nog niet zo veel mee. In huis gebruiken we namelijk wisselstroom. Daarom wordt er een omvormer geplaast. De gelijkstroom wordt naar de omvormer vervoerd die het vervolgens omzet in wisselstroom. Dit wordt vervolgens naar de meterkast stuurt, die het verdeelt over de elektrische apparaten in huis.

Zonnepanelen zelf plaatsen: verstandig of niet?

Kan ik zelf mijn zonnepanelen plaatsen?

Nee: we raden je altijd aan om een ervaren zonnepanelen installateur uit Drachten in te schakelen.

Waarom?

Het plaatsen van zonnepanelen kan grote risico’s met zich meebrengen. Het is meer dan alleen het vastschroeven van de panelen, je moet ook de bekabeling leggen, eventueel een extra groep in de meterkast aanleggen, de panelen van 25 kg per stuk het dak optillen en zorgen dat alles op beste plek op het dak ligt.

De grootste voordelen van een vakman:

 • Je bespaart tijd en energie.
 • Je haalt een zo’n hoog mogelijk rendement.
 • Je verkleint risico’s tijdens de montage.
 • Het voorkomt problemen als kortsluiting.
 • De installatie werkt veilig en is goed aangesloten.

Nog meer energiebesparende maatregelen? Goed idee!

Er zijn nog veel meer energiebesparende maatregelen! Door hierin te investeren verlaag jij je gas- en elektriciteitsrekening. Het is zelfs mogelijk om je huis volledig energieneutraal te maken, wat betekent dat je geen gas of elektriciteit meer hoeft af te nemen! Om dergelijke investeringen aantrekkelijk te maken, kom je mogelijk in aanmerking voor de ISDE-subsidie.

Zo kun je kiezen voor een warmtepomp of zonneboiler, zorgt vloerverwarming al voor een lagere energierekening en kun je investeren in een extra zuinige cv-ketel.

Een aantal mogelijkheden om energie in huis te besparen zijn:

 • Een warmtepomp
 • Zonneboiler met zonnecollectoren
 • Vloerverwarming
 • Een betere isolatie
 • Hr- of Uhr-ketel

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Heb je nog vragen voordat je nieuwe zonnepanelen wilt laten plaatsen? Hieronder geven we het antwoord op 12 veelgestelde vragen.


Een zonnepaneel is gemiddeld 2,5 m² groot. Op een plat dak van 10 m² betekent dit dat er ongeveer 4 panelen op passen. Dit hangt wel af van het dak zelf, eventuele schaduw en andere elementen, zoals een afvoer of een schoorsteen. De zonnepanelen moeten ver genoeg uit elkaar kunnen staan dat ze geen schaduw op elkaar werpen.
Dit hangt samen met het vermogen van de panelen en het vermogen van de omvormer. Je mag maximaal 500 Watt aan vermogen op één groep installeren. Bij panelen met 190 Wp in combinatie met een omvormer van 500 Watt komt dat neer op drie panelen op 1 groep. Uiteraard verschilt dit per situatie.
Dit doe je het beste met een lange, uitschuifbare zachte borstel. Deze kun je eventueel aansluiten op je tuinslang, zodat je de zonnepanelen goed kan reinigen. Gebruik geen schuurspons of bijtende schoonmaakmiddelen, maar een biologisch middel en het liefst ontkalkt water voor het beste resultaat.
Dit hangt af van het vermogen van de panelen en het type warmtepomp dat je laat plaatsen. Bij een full-electric warmtepomp kun je uitgaan van 7 tot 9 zonnepanelen die je nodig hebt. Heb je een hybride warmtepomp dan is het vaak al voldoende op 5 tot 7 zonnepanelen te laten plaatsen.
Kies het zonnepaneel dat het beste past bij jouw persoonlijke situatie. Een vakman geeft je hierbij een persoonlijk advies. Liever minder, kleine panelen met een groter vermogen of meer, grotere panelen met een iets kleiner vermogen? Een paar populaire merken die het goed doen zijn Conergy, AEG en Solar Frontier.
Je laat je zonnepanelen het beste aansluiten door een ervaren installateur: zo voorkom je levensgevaarlijke situaties. De vakman sluit de kabels aan op de zonnepanelen, dit kan maar op 1 manier. Hij verbindt de zonnepanelen met elkaar en sluit dit daarna aan op de omvormer. Overgebleven kabels rolt hij op en zet hij vast onder één van de panelen.
De SunPower Maxeon 5 AC behaalt een rendement van 22,5% bij een vermogen tot 415 Wp. Dat is hoger dan gemiddeld, want het gemiddelde paneel levert een vermogen op van 14% tot 19%. Houd er wel rekening mee dat het paneel met het hoogste rendement voor jou misschien niet de beste optie is. Laat je daarom altijd adviseren door een vakman.
Zonnepanelen zijn zeker rendabel. Wanneer je panelen op het zuiden, westen of oosten liggen is dat vergelijkbaar met een rente van 3,1% tot 3,9% op je spaarrekening. Zou je panelen op het noorden moeten leggen, dan is het slim om uit te rekenen wat de opbrengst zou zijn. Een vakman helpt je hierbij.
Je energiemaatschappij wil dat jij de zonnepanelen aanmeldt, zodat je daarna de juiste terugleververgoeding ontvangt. Bovendien zijn zij dan in staat om te controleren of jouw meterkast wel geschikt is voor het terugleveren van energie. Is dit niet het geval dan kun je een nieuwe meter aanvragen.
Hoewel de gemiddelde levensduur van zonnepanelen ongeveer 25 jaar is, kán het slim zijn om al voor die tijd de panelen te vervangen. Zonnepanelen verliezen na verloop van tijd hun rendement: heel langzaam. Na 25 jaar is het rendement ongeveer 12,5% minder. Is jouw rendement meer dan 10% afgenomen dan raden we aan te kijken naar nieuwe zonnepanelen.
In sommige gevallen is het huren van zonnepanelen inderdaad voordelig. Dat is zo als de opbrengst van de panelen hoger is dan de huur die je hier maandelijks voor betaalt. Dat is vooral het geval bij zonnepanelen op het zuiden, westen of oosten. Het voordeel is bovendien dat je geen groot bedrag hoeft uit te geven en geen rente betaalt.
Zonnepanelen aarden kan via de omvormer, via de hoofdaarding of via een aparte aarding. Via de omvormer gebeurt met een aardrail, die daarna is aangesloten op de hoofdaarding. Een aparte aarding houdt in dat de aarding via het gebouw naar beneden loopt in plaats van via de omvormer.

zonnepanelen bedrijf Drachten

Zonnepanelen in Drachten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Ben jij inmiddels overtuigd en wil je ook zonnepanelen in Drachten plaatsen? Schakel een ervaren vakman in. Hij of zij geeft je een persoonlijk advies, zodat je zeker weet dat jij straks het hoogst haalbare rendement uit de panelen haalt. Bovendien wordt de installatie veilig en correct geplaatst en profiteer je direct van zonne-energie! Op zoek naar een vakman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je krijgt hierna zo snel mogelijk tot 5 offertes van experts in jouw regio. Neem nu de tijd om de prijzen, voorwaarden en garanties met elkaar te vergelijken en kies zelf voor het zonnepanelen bedrijf met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs! En geen zorgen, want de offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend: je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken