1 zonnepanelen installateur in Leek

Een overzicht van alle zonnepanelen installateurs in Leek

Gratis offertes vergelijken Vergelijk offertes & bespaar!

Je zoekt een zonnepanelen installateur in Leek? Onderstaand een overzicht van 1 zonnepanelen installateur uit Leek. Iedere installateur uit deze gids is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en heeft een eigen bedrijfspagina met o.a. openingstijden, adres- en contactgegevens.

Besparen met zonnepanelen in Leek?

Met zonnepanelen op je dak bespaar je veel geld. De energierekening zal flink lager uitvallen. Met 10 zonnepanelen per jaar bespaar je al gauw zo’n €600,- per jaar. De exacte besparing met zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren als de kwaliteit en het vermogen.

Omdat zonnepanelen installateurs verschillende prijzen hanteren en meerdere merken aanbieden adviseren we je om offertes te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en prijzen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vergelijk diverse offertes van zonnepanelen installateurs uit Leek en omgeving en bespaar op de kosten. Uit onderzoek blijkt dat je tot 40% bespaart door offertes te vergelijken.

Over Leek

Leek is een plaats in Groningen met 19638 inwoners bestaande uit 9556 mannen en 10082 vrouwen. Per 8119 huishoudens is er 1 zonnepanelen installateur beschikbaar.

Benieuwd naar de prijzen? Vergelijk offertes & bespaar.

Overzicht van alle 1 zonnepanelen installateur in Leek

Vergelijk meerdere leveranciers en bespaar tot 40%.

zonnepanelen Leek

Zonnepanelen Leek: vind een geschikte installateur

Je ziet ze op steeds meer daken verschijnen: zonnepanelen. Met het plaatsen van deze zonnepanelen wek je zelf zonne-energie op, waardoor je minder stroom afneemt van een energieleverancier. Je bespaart dus direct op jouw energiekosten! Op deze pagina lees je alles over de werking van verschillende soorten zonnepanelen, het installeren van zonnepanelen Leek en de kosten van een zonnepanelensysteem. Wil je ook profiteren van jouw eigen, duurzame zonne-energie?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt gratis en vrijblijvende van meerdere installateurs uit Leek een prijsindicatie. Door te vergelijken bespaart je op de kosten en kies je zelf de installateur naar jouw wensen!

Voordelen van onze service

 • Vergelijk prijzen van meerdere installateurs uit Leek
 • Kies de specialist met de beste prijs en bespaar tot wel 40%.
 • De ontvangen offertes zijn gratis en vrijblijvend.

Zonnepanelen nodig?

Overweeg je zonnepanelen? Slim, je bespaart direct op de energiekosten.

Gratis offertes aanvragen

Besparen op de prijs? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan.

Vergelijk & bespaar!

Vergelijk de binnengekomen offertes (max. 4), en bespaar tot wel 40%!


Waarom zonnepanelen plaatsen?

Steeds meer mensen laten een duurzaam zonne-systeem plaatsen op hun woning.

Met het plaatsen van dit systeem profiteer je van de volgende voordelen:

 • Je verhoogt de waarde van jouw woning.
 • Het is goed voor het milieu.
 • Je bent minder afhankelijk van een energieleverancier, je wekt zelf groene zonne-energie op.
 • Je bespaart na het aansluiten direct op de energiekosten!

Zonnepanelen kosten

De prijzen van PV-panelen zijn de laatste jaren sterk afgenomen. Waar een zonne-systeem vroeger onbetaalbaar was, plaatsen nu steeds meer mensen de duurzame PV-panelen op hun daken. Je bent vast benieuwd naar de prijzen voor het installeren.

In de volgende prijstabel zie je een overzicht van de gemiddelde aanschafprijzen, inclusief aansluiten, en besparing van een zonnepaneelsysteem. Je ziet dat je met het plaatsen van 16 zonnepanelen, voor een kostprijs van €8.000,-, in een 4-persoons huishouden per jaar gemiddeld €994,- bespaart op jou energiekosten! In de tabel vind je meer prijsvoorbeelden. Ben je benieuwd naar exacte kosten? Vraag voor het aansluiten gratis en vrijblijvende offertes aan bij installateurs uit Leek! Lees hier meer over kosten zonnepanelen!

Prijzen zonnepanelen

Personen huishoudenVerbruik per jaar in kWhWP om te voorzien (kWh / 0,85)Aantal panelen (300 Wp per paneel)Totale prijs incl. BTW en montageGem. besparing per jaar
11.8252.1478€4.000,-€497,-
22.8603.36512€6.000,-€745,-
33.4004.00014€7.000,-€869,-
43.9304.62416€8.000,-€994,-
54.1804.91817€8.500,-€1.056,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per installateur verschillen. De prijzen zijn zonder de btw teruggave. Exacte prijsopgaves ontvangen? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan.

Besparen op de aanschaf van zonnepanelen?

Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan en bespaar tot wel 40% op de kosten!
Gratis offertes vergelijken

Wat beïnvloedt de prijs?

Je ziet dat het lastig is om exacte prijzen te geven voor het installeren van PV-panelen in Leek. De totaalprijs is namelijk afhankelijk van vele factoren. De kosten van het materiaal bepalen voor het grootste deel de kosten van het aansluiten: de soort panelen die je kiest zijn doorslaggevend voor de kostprijs. Zo kost een monokristallijn type zonnepaneel meer dan een polykristallijn type zonnepaneel.

De totale prijzen worden door de volgende factoren beïnvloed:

 • De soort zonnepaneel
 • Het aantal panelen dat je laat plaatsen
 • De installatiekosten
 • Extra opties, zoals een zonneboiler of een slimme meter

zonnepanelen in Leek

Opbrengst van zonnepanelen in Leek

Het laten installeren van zonnepanelen is een interessante investering, omdat ieder zonnepaneel je jaarlijks een besparing op jouw energiekosten oplevert. In Nederland gaat men uit van een gemiddeld rendement van 85% van het geïnstalleerde vermogen. Heb je een systeem met een vermogen van 4.000 Wp? Dan levert het systeem jou jaarlijks ongeveer 3.400 kWh stroom op.

Om het bedrag te berekenen dat je bespaart, vermenigvuldig je het aantal kWh met de actuele stroomprijs. Een gemiddelde 2-persoonshuishouden verbruikt jaarlijks 2.860 kWh stroom. Door 12 zonnepanelen te laten installeren geniet je, afhankelijk van de electriciteitsprijzen, jaarlijks van een voordeel van gemiddeld €745,-!

Op deze pagina lees je alles over opbrengst zonnepanelen!

Terugverdientijd van zonnepanelen

In de voorgaande prijstabel kun je al een inschatting maken van de terugverdientijd van zonnepanelen in Leek. Door de investering te delen door de opbrengst per jaar, bereken je de terugverdientijd van de PV-panelen. Op dit moment ligt de terugverdientijd rond de 9 à 10 jaar. Gezien de verwachte stijging van de prijzen van elektriciteit, zal de opbrengst van een zonne-systeem steeds groter worden en de terugverdientijd korter. Je bespaart vanaf dag 1 al op de energierekening!

Levensduur van zonnepanelen

Veel mensen vragen zich bij het plaatsen van PV-panelen af hoe lang deze nu precies meegaan. Een zonnepaneel heeft weinig onderhoud nodig en er zijn weinig bewegende overdelen. Dat heeft een positief effect op de levensduur. Hoewel de meeste leveranciers na het aansluiten gemiddeld 25 jaar garantie geven op het vermogen van een zonnepaneel, gaan de panelen gemiddeld 40 jaar lang mee.

Hoe werkt een zonnepaneel systeem precies?

Ben je ook benieuwd hoe een zonnepaneel precies elektriciteit uit zonlicht produceert? Het overgrote deel van de zonnepanelen in Leek zijn kristallijne zonnepanelen. Een poly- of monokristallijn zonnepaneel is gemaakt van meerdere zonnecellen die uit dunne lagen kristallen bestaan. De kristallen zetten zonlicht om in elektriciteit.

Wanneer er lichtdeeltjes op de laag kristallen vallen, ontstaan er spanningsverschillen tussen de verschillende lagen kristallen. Door het spanningsverschil wekt een zonnepaneel stroom op. Die stroom loopt via het circuit naar de omvormer, die de elektrische stroom op 230 Volt brengt. Je zult begrijpen dat bij fel zonlicht de hoogste Wp behaald wordt.

Wil je zonnepanelen plaatsen? Een vakman adviseert graag welke zonnepanelen voor jou het meest geschikt zijn! Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind de specialist die het beste bij jou past!

zonnepaneelsysteem werking Leek

Omvormer: hart van het systeem

De omvormer zet de elektrische energie die door de kristallen wordt opgewekt om naar bruikbare elektriciteit van 230V. Het is belangrijk dat het vermogen van jouw omvormer afgestemd is op het vermogen van jouw PV-panelen. Een installateur adviseert je graag over de goede combinatie. Aan een zonnepaneel is niet te zien of hij het doet. De omvormer geeft vaak via een lampje of een display aan of het systeem goed werkt. Ook kun je op het display aflezen hoeveel stroom jouw panelen opwekken.

Benodigd vermogen: Wp

Hoewel het vermogen van stroom in kWh wordt uitgedrukt, wordt bij zonnepanelen Wattpiek (Wp) gebruikt om het vermogen aan te geven. Het aantal kWh dat 1 Wp oplevert, is afhankelijk van lokale omstandigheden, zoals het aantal zonne-uren, de invalshoek van het zonlicht en de buitentemperatuur. In Nederland geldt over het algemeen dat 1Wp 0,85 kWh aan elektrische energie oplevert. Daarom levert een zonnepanelensysteem met een vermogen van 6.200 Wp je 5.300 kWh (6.200 * 0,85) aan elektrische energie op.

Soorten zonnepaneelsystemen

Wil je ook besparen op energiekosten door het aansluiten van zonnepanelen? Je hebt keuze uit verschillende soorten panelen, met ieder eigen kenmerken en prijzen. Als je aan zonnepanelen denkt, zie je vast de rechthoekige, blauw of zwart gekleurde panelen voor je. Dit zijn kristallijn panelen. Vaak worden kristallijn panelen het meest geplaatst.

Er zijn twee soorten: monokristallijn en polykristallijn panelen. Waar polykristallijn panelen wat goedkoper zijn, behaal je een grotere opbrengst met monokristallijn panelen. Daarnaast bestaan er dunne film panelen. Deze panelen zijn buigbaar en daarom geschikt voor op ronde oppervlakken zoals een caravan of de kajuit van een boot. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten zonnepaneelsystemen.


Wat zijn PV panelen?

Wil je zonnepanelen laten installeren en kom je steeds de term PV-panelen tegen? Is er dan een verschil tussen PV panelen en reguliere zonnepanelen? Het antwoord is nee. De naam PV komt van het Engelse ‘Photo Voltaic’ is niets meer dan een andere benaming voor een zonnepaneel. Beide benamingen worden door elkaar gebruikt.

Monokristallijn zonnepanelen

Wil je met een klein dakoppervlak de meeste opbrengst behalen? Een monokristallijn paneel geeft meer opbrengst dan een polykristallijn zonnepaneel, maar de kostprijs is ook iets hoger, namelijk gemiddeld €175,- tot €350,- per zonnepaneel. Een monokristallijn zonnepaneel bestaat uit één kristal en is in de kleuren donkerblauw en zwart verkrijgbaar. De kristallen hebben allemaal dezelfde richting en daarom ziet een monokristallijn paneel er geordend uit.

Zonnepanelen laten installeren?

Een installateur uit Leek plaatst ze snel en vakkundig!

Polykristallijn zonnepanelen

In polykristallijn liggen meerdere, grovere kristallen kriskras door elkaar waardoor een soort gebroken schervenpatroon ontstaat. Een polykristallijn zonnepaneel is enkel in het blauw verkrijgbaar. Veel mensen vinden mono panelen er daarom mooier uitzien, ook behaal je met mono panelen de hoogste Wp.

Polykristallijn panelen zijn echter goedkoper in aanschaf en daarom een goede keuze als ruimte op jouw dak geen rol speelt. De aanschafprijs van een polypaneel is gemiddeld €125,- tot €250,-.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen worden ook wel amorfe panelen genoemd. Een dunne film paneel bevat geen kristallen en is daarom zeer buigzaam. Wel een dunne film paneel het minste rendement, al staat daar ook een stuk lagere prijs tegenover. Een dunne film zonnepaneel is minder geschikt voor op daken, maar ze worden veel gebruikt op voer- en vaartuigen, zoals bussen, zeilboten en jachten. Je koopt een dunne film zonnepaneel voor gemiddeld €100,- tot €150,-.

soorten zonnepanelen

Prijs per type zonnepaneel

Ben je benieuwd naar de prijzen van verschillende zonnepaneeltypes? In onderstaande prijstabel vind je een overzicht van gemiddelde prijzen van verschillende paneelsoorten, exclusief aansluiten. Een monopaneel heeft een hogere aanschafprijs, van gemiddeld €175,- tot €350,- per zonnepaneel. Maar met dit zonnepaneel behaal je ook de meeste opbrengst.

Een polykristallijn zonnepaneel kost gemiddeld €125,- tot €250,-. Dit zonnepaneel heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wil je een zonne-systeem op het dak van jouw camper plaatsen? Dat zijn flexibele dunne film panelen zeer geschikt. Deze panelen hebben een kostprijs van €100,- tot €150,- per zonnepaneel.

Zonnepanelen prijzen per type

Soort zonnepaneelGemiddelde prijs per stuk
Monokristallijn€175,- tot €350,-
Polykristallijn€125,- tot €250,-
Dunne film€100,- tot €150,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Hoe meer panelen je bestelt, hoe lager de totaalprijzen. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

Zonnepanelen plaatsen Leek

Schakel je een installateur in voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat of hellend daktype? Vaak komt de installateur eerst bij jou langs om het dakoppervlak te inspecteren en te bepalen waar de panelen het best geplaatst kunnen worden. Naast de panelen, plaatst de installateur een omvormer die is verbonden met de meterkast. De omvormer wordt vaak vlak onder het dakoppervlak op bijvoorbeeld de zolder geplaatst.

Ook controleert de installateur of jou meterkast geschikt is voor het zonnepanelensysteem. Ook maakt hij een extra groep bij en plaatst hij een nieuwe elektriciteitsmeter als dat nodig is. Met een erkend installateur geniet je binnen een dag van een nieuw zonnepanelensysteem.


Zoek je een goedkope installateur in Leek?

Vergelijk gratis offertes en kies zelf de installateur met de beste prijs!
Gratis offertes vergelijken

Legplan van installateur

Hoe maak je optimaal gebruik van het dakoppervlak om energie op te wekken? Welk legplan past het beste op jouw daktype? Dit zijn vragen die bij iedereen spelen bij de aanschaf van PV-panelen.

Bij schuine daken is de hellingshoek bepaald. Dan is bij het legplan alleen de lay-out van de panelen belangrijk. Bij een plat daktype bepaal je zelf de hellingsgraad.

Een installateur helpt je met het maken van het legplan. Daarbij houdt hij rekening met schaduwvorming, en objecten zoals dakramen of een schoorsteen.

Hoe werkt zonnepanelen aansluiten?

Wist je dat je niet zomaar een zonnepanelensysteem op de meterkast kunt aansluiten? Als het vermogen van het zonnepanelensysteem groter is dan 500 Watt, is voor het aansluiten een extra groep in de meterkast nodig. Zonder de extra groep ontstaat brandgevaar en kans op kortsluiting.

Heb je ook een nieuwe elektriciteitsmeter nodig?

Omdat je met PV-panelen niet alleen energieafnemer, maar ook energieleverancier wordt, moet jouw elektriciteitsmeter mogelijk vervangen worden. Aan de buitenkant is niet altijd te zien of de meter geschikt is voor automatisch salderen. Met een vakman weet je zeker dat deze werkzaamheden goed uitgevoerd worden. Daarmee verklein je de kans op kortsluiting en haal je de maximale opbrengst uit jouw zonnepanelensysteem.

Zonnepanelen aanbrengen, hoe werkt het?

Zonnepanelen installateur Leek

Hoewel het mogelijk is enkele PV-panelen zelf te plaatsen, ben je verplicht een expert in de schakelen bij systemen boven de 600 Wattpiek. Dat is ook niet voor niets, want het is een klus waar risico’s aan verbonden zijn. De gelijkstroom die een zonnepaneel levert is levensgevaarlijk bij contact. Installateurs hebben geen hoogtevrees en veel ervaring met het veilig werken op grote hoogte.

Hoe herken je een betrouwbare specialist?

Een goede installateur kan je veel vertellen over verschillende systemen en geeft je gedegen advies over de aansluiting en de installatie. Check daarnaast of jouw leverancier of installateur een keurmerk heeft.

Installatiekosten van zonnepanelen

De totaalprijs voor het aansluiten van een zonne-systeem bestaat onder meer uit de aanschaf van de panelen, maar ook uit installatiekosten. De kosten bedragen gemiddeld 20% van de totaalprijs. In onderstaande prijstabel zie je de gemiddelde installatiekosten voor verschillende aantallen zonnepanelen. Het laten installeren van 7 tot 12 zonnepanelen in Leek kost bijvoorbeeld rond de €600,-. Heb je 13 tot 20 panelen nodig om het juiste vermogen op te wekken? Een vakman voert het aansluiten van het systeem uit voor een prijs rond de €1.300,-.

Kosten installatie zonnepanelen

Aantal zonnepanelenMontagekosten incl. BTW
3 tot 6 panelen€500,-
7 tot 12 panelen€800,-
13 tot 20 panelen€1.300,-
21 tot 30 panelen€1.700,-
31 tot 40 panelen€2.100,-
41 tot 50 panelen€2.500,-

* Let op: dit zijn gemiddelde installatiekosten. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en verblijvend offertes aan. Vergelijk en bespaar.

zonnepanelen instalateur Leek


Gratis - Vrijblijvend

Vergunning nodig in Leek?

Over het algemeen heb je voor het plaatsen van zonnepanelen in Leek geen vergunning nodig, maar de panelen moeten we aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mogen panelen op schuine daken niet uitsteken, en moet de hellingshoek van de panelen hetzelfde zijn als de hellingshoek van het dakoppervlak. Op schuine daken mag een zonnepaneel niet te dicht bij de dakrand geplaatst worden.

Wanneer heb je wel een vergunning nodig?

Is jouw woning een monument? Of maakt jouw woning uit van een beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan heb je altijd een vergunning nodig. Ook als je panelen ergens anders dan op daken wilt laten plaatsen, moet je een vergunning aanvragen. Check op verbeterjehuis.nl gemakkelijk of je een vergunning nodig heeft.

Subsidie op zonnepanelen in 2021

Er is geen landelijke subsidie meer voor het aansluiten van een zonne-systeem. Gemeenten hebben echter nog wel vaak eigen zonnepaneel-regelingen, zoals een subsidie. Ook hebben bijna alle gemeentes energiebesparingsleningen. Deze leningen hebben gunstige voorwaarden en een lage rente. Op verbeterjehuis.nl controleer je gemakkelijk of je in aanmerking komt voor een subsidie of lening.

Daarnaast zijn er acties om collectief goedkoop een systeem in te kopen, bijvoorbeeld via Vereniging Eigen Huis. Je koopt de panelen dan voordelig.

Dat er geen landelijke subsidie meer is, betekent niet dat je alles zelf moet financieren. Er is namelijk wel een btw-teruggaveregeling. Daarover lees je hieronder meer.

Meer weten over zonnepanelen subsidie en regelingen? Lees het op deze pagina!

Btw-regeling op zonnepanelen?

Wil je een zonnepanelensysteem op jouw woning in Leek laten installeren? Dan krijg je de 21% btw over zowel het materiaal als de installatie terug. Door deze regeling worden de panelen eigenlijk 21% goedkoper. Voor veel mensen in Leek is dit een belangrijke reden om een duurzaam zonne-energiesysteem te kopen. Sommige installateurs vragen de btw zelf voor je terug, dan wordt de korting verrekend met de totaalprijs. Je hebt zelf nergens meer omkijken naar!

Keurmerken zonnepanelen

Wil je zeker weten dat jouw zonnepanelen van goede kwaliteit zijn? Kijk dan bij de aanschaf goed naar verschillende keurmerken. De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan wettelijke eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Wil je meer weten? Kijk op rvo.nl.

Ook het heeft TÜV een aantal keurmerken die allen bevestigen dat het producten voldoen aan kwaliteitseisen en veilig en milieuverantwoord zijn. Voor meer informatie over deze keurmerken kijk je op tuv.nl.

Ten slotte is Zonnekeur een keurmerk voor zonne-energie. Kijk op zonnekeur.nl voor meer informatie.

zonnepanelen plaatsen Leek

Bekende merken

Weet je waar de beste zonnepanelen geproduceerd worden? Of wat goede merken zonnepanelen zijn? Het is lastig om uit de vele verschillende merken te kiezen. Een installateur uit Leek heeft ervaring met verschillende merken en adviseert je graag over de juiste keuze voor je.

De volgende producenten maken allen kwalitatieve zonne-energiesystemen:

 • AEG (Duitland)
 • Conergy (Duitsland)
 • Solar Frontier (Japan)
 • Renesola (China)
 • NSP (Taiwan)
 • Boviet (Vietnam)
 • QCells (Duitsland)
 • JA Solar (China)

Andere energiebesparende oplossingen

Heeft je dak niet de juiste afmetingen voor zonnepanelen? Of wil je naast zonnepanelen ook andere energiebesparende maatregelen treffen? Kijk dan eens naar het installeren van een zonneboiler en een zonnecollector, waarmee je water om mee te koken of te douchen verwarmt. Je verbruikt met een zonnecollector minder gas om water te verwarmen. Hieronder lees je meer over deze energiebesparende oplossingen, zoals de zonneboiler. Een vakman adviseert je graag over andere energiebesparende oplossingen. Advies nodig? Vraag gratis offertes aan en vind een vakman uit jouw regio!


Warm water? Zonneboiler

Wil je naast voor zonne-energie ook de zon gebruiken om water te verwarmen? Laat dan ook een zonneboiler installeren. Een zonneboiler gebruikt zonlicht om water te verwarmen. Dit water gebruik je vervolgens om mee te douchen of te koken. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, een voorraadvat en een naverwarmer.

De zonnecollector ligt op de dakbedekking. Het is een plat buizensysteem waar vloeistof doorheen loopt tot in het voorraadvat, waar het water verwarmt. Dit water kan wel 90 graden worden. Meestal heeft een zonneboiler een voorraadvat van tussen de 80 en 300 liter. Op bewolkte of koude dagen verwarmt de naverwarmer, vaak een cv-combiketel, het water tot de juiste temperatuur.

Zonnecollector

In Leek heeft je ze vast wel eens op daken gezien: een zonnecollector. Vlakke plaat zonnecollectoren lijken veel op zonnepanelen, maar onder de afdekplaat bevinden zich buizen waarin een vloeistof zit. Deze vloeistof wordt door de zon verwarmd, waarna het door een voorraadvat met water loopt, de zonneboiler. De warme vloeistof verwarmt het water.

Een vacuümbuus zonnecollector bestaat uit buizen die vacuüm gemaakt zijn. De buizen zijn van dubbel glas en voorzien van een speciale coating die de warmte goed vasthoudt. Door de buizen loopt een vloeistof, die direct door de zon verwarmt wordt. Deze zonnecollector is duurder, maar verwarmt water sneller en in alle seizoenen.

Baal je ook van een hoge energierekening?

Laat zonnepanelen installeren en bespaar direct op de energiekosten!
Gratis offertes vergelijken

Onderhoud van zonnepanelen

Net als bij alle systemen, is ook bij zonnepaneelsystemen onderhoud erg belangrijk. Met regelmatige onderhoudswerkzaamheden voorkom je vervelende storingen of onnodige reparaties. Zonnepanelen hebben als voordeel dat ze onderhoudsarm zijn. Er zijn namelijk weinig bewegende delen in de panelen die los gaan zitten. Jaarlijks schoonmaken en een inspectie van de panelen is alles wat nodig is. Een installateur voert het schoonmaken graag voor je uit.

Waar zonnepanelen gemiddeld zeker 25 jaar meegaan, heeft een omvormer gemiddeld een levensduur van tussen 10 tot 12 jaar. Je moet er dus rekening mee houden dat je de omvormer een keer moet vervangen.

zonnepanelen instalateur

Besparen op zonnepanelen? Vergelijk offertes!

Wil je ook graag zonnepanelen op jouw woning in Leek laten plaatsen? Wil je ook genieten van de energie-opbrengst die de panelen je geven? Of wilt je graag water verwarmen met een zonnecollector? Twijfel niet en vul vandaag nog jouw wensen en jouw gegevens in op de offertepagina. Je ontvangt dan snel gratis offertes van enkele installateurs uit jouw regio.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Iedere installateur hanteert eigen tarieven voor het installeren van zonnepanelen op een hellend of plat daktype. Wil je zeker weten dat je niet te veel betaalt? Door de offertes te vergelijken op prijs een aanbod, kies je zelf de installateur die het meest aan jouw wensen voldoet!

Gratis offertes vergelijken


Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wanneer je je aan het verdiepen bent in het plaatsen van zonnepanelen, merk je al snel dat er een hoop informatie op je afkomt. Om de zoektocht iets gemakkelijker te maken, vind je hieronder antwoorden op de 8 meest gestelde vragen over zonnepanelen. Heb je het antwoord op jou vraag niet gevonden? Kijk dan bij de andere veel gestelde vragen.

Wil je een installateur inschakelen voor het aansluiten van zonnepanelen? En wil je ook besparen op de kosten van het installeren? Door offertes te vergelijken, kies je altijd de installateur met de beste service en prijs. Hoe weet je zeker dat je voor het installeren een goede deal te pakken heeft?

Controleer of de leverancier beschikt over een keurmerk. Kijk ook goed naar de prijs-kwaliteitverhouding van de panelen, het montagesysteem en de omvormer. Op een prijsopgaaf wordt vaak de prijs per Wattpiek gegeven. Daarmee kun je verschillende merken zonnepanelen goed met elkaar vergelijken.

Het aantal zonnepanelen dat je nodig heeft is afhankelijk van hoeveel energie je ermee wilt opwekken. Wil je in jouw complete stroombehoefte voorzien, of slechts een gedeelte ervan? Ook het oppervlakte en de ligging van het dak zijn van invloed op de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig heeft.
Je heeft keuze uit monokristallijn, polykristallijn of dunne film panelen. Monokristallijn panelen zijn in donkerblauw of zwart verkrijgbaar. Deze panelen hebben het hoogste rendement, maar zijn ook duurder dan polykristallijn panelen. Een polykristallijn zonnepaneel is altijd blauw en is goedkoper. Dunne film panelen kunnen op gebogen oppervlaktes worden geplaatst.
Een installateur begint met het plaatsen van de panelen, en zorgt ervoor dat de stroomkabels door het dak naar binnen kunnen zonder daarbij lekkage te veroorzaken. Onder het dakoppervlak plaatst de installateur de omvormer die de stroom geschikt maakt voor het stroomnet. Hij maakt een extra groep in de meterkast en zorgt ervoor dat de elektriciteitsmeter terug kan draaien.
Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden. Het gaat namelijk niet om het aantal panelen, maar om het type omvormer dat je aansluit op de meterkast. Als het zonnepanelensyteem meer dan 500 Watt energie kan leveren, moet er een extra groep aangelegd worden. Een installateur vertelt je hier graag meer over.
Zonnepanelen kunnen op ieder daktype geplaatst worden, of je nu een plat daktype of een schuin daktype heeft. Daken met dakpannen, golfplaat, leisteen en zelfs riet zijn allemaal geschikt. Wel behaal je met bepaalde daken meer rendement. Zo zijn daken met richting zuid en een hellingshoek van 36 graden het meest optimaal, daar schijnt de meeste zon op.

Op een plat daktype bepaal je zelf de dakrichting en -helling. Daarnaast zijn de afmetingen van jouw dakoppervlak bepalend voor de energieopbrengst. Hoe meer panelen je kwijt kunt, hoe meer stroomopbrengst.

Wil je geen grote investering doen om panelen op jouw dak te laten leggen? Met het leasen, of huren, van een systeem gaat je voor meestal 10 tot 15 jaar een contract aan met een zonnepanelenaanbieder. Lees hier meer over zonnepanelen huren.

Huurkoop is ook mogelijk. De panelen worden gratis gelegd en onderhoud is ook inbegrepen. Je profiteert zonder grote investering direct van een lagere energierekening. Omdat leasen of huren eigenlijk een vorm van geld lenen is, bent je uiteindelijk wel duurder uit dan wanneer je ze zelf aanschaft.


Handige externe bronnen

Wil je zonnepanelen laten plaatsen? Kijk dan ook eens op deze websites:

 • Op verbeterjehuis.nl vind je gemakkelijk of jouw gemeente subsidie geeft voor het plaatsen van zonnepanelen.
 • Woon je in een monumentaal pand en moet je een vergunning aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen? Kijk dan op omgevingsloket.nl voor meer informatie.
 • Kijk op technieknederland.nl om meer over verschillende energiebesparende technieken te lezen.
 • Op consuwijzer.nl lees je alles over het terugleveren van energie.
 • En op energieleveren.nl kun je jouw energie-installatie aanmelden. Met het aanmelden, zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet optimaal beheerd wordt.