1 zonnepanelen installateur in Roden

Een overzicht van alle zonnepanelen installateurs in Roden

Gratis offertes vergelijken Vergelijk offertes & bespaar!

Je zoekt een zonnepanelen installateur in Roden? Onderstaand een overzicht van 1 zonnepanelen installateur uit Roden. Iedere installateur uit deze gids is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en heeft een eigen bedrijfspagina met o.a. openingstijden, adres- en contactgegevens.

Besparen met zonnepanelen in Roden?

Met zonnepanelen op je dak bespaar je veel geld. De energierekening zal flink lager uitvallen. Met 10 zonnepanelen per jaar bespaar je al gauw zo’n €600,- per jaar. De exacte besparing met zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren als de kwaliteit en het vermogen.

Omdat zonnepanelen installateurs verschillende prijzen hanteren en meerdere merken aanbieden adviseren we je om offertes te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en prijzen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vergelijk diverse offertes van zonnepanelen installateurs uit Roden en omgeving en bespaar op de kosten. Uit onderzoek blijkt dat je tot 40% bespaart door offertes te vergelijken.

Over Roden

Roden is een plaats in Drenthe met 17430 inwoners bestaande uit 8417 mannen en 9013 vrouwen. Per 7674 huishoudens is er 1 zonnepanelen installateur beschikbaar.

Benieuwd naar de prijzen? Vergelijk offertes & bespaar.

Overzicht van alle 1 zonnepanelen installateur in Roden

Vergelijk meerdere leveranciers en bespaar tot 40%.

zonnepanelen Roden

Zonnepanelen Roden

Steeds meer mensen laten zonnepanelen Roden op hun woning plaatsen om te profiteren van zonne-energie. Met zonnepanelen profiteer je direct van een besparing op de energiekosten. Op deze pagina lees je alles over zonnepaneelsystemen, het installeren en welke soort zonnepaneel voor jouw geschikt is. Profiteer ook van jou eigen, groene energie!

Start gratis offerteaanvraag!

Je vraagt voor het aansluiten snel en gemakkelijk meerdere offertes aan van experts uit jouw regio. Door meerdere offertes te vergelijken, bespaar je op de kosten. Deze offerteservice is geheel kosteloos en vrijblijvend. Je kiest zelf de installateur uit Roden voor het aansluiten die het best aan jou wensen voldoet!

Voordelen van onze service

 • Vergelijk prijzen van meerdere installateurs uit Roden
 • Kies de specialist met de beste prijs en bespaar tot wel 40%.
 • De ontvangen offertes zijn gratis en vrijblijvend.

Zonnepanelen nodig?

Overweegt je zonnepanelen? Slim, je bespaart direct op de energiekosten.

Gratis offertes aanvragen

Besparen op de prijs? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan.

Vergelijk & bespaar!

Vergelijk de binnengekomen offertes (max. 4), en bespaar tot wel 40%!


Waarom zonnepanelen plaatsen?

Steeds meer mensen laten een duurzaam zonne-systeem plaatsen op hun woning.

Met het plaatsen van dit systeem profiteer je van de volgende voordelen:

 • Je verhoogt de waarde van jouw woning.
 • Het is goed voor het milieu.
 • Je bent minder afhankelijk van een energieleverancier, je wekt zelf groene zonne-energie op.
 • Je bespaart na het aansluiten direct op de energiekosten!

Zonnepanelen kosten

Overweeg je ook zonnepanelen, ook wel PV-panelen genoemd, aan te schaffen? De prijzen van een zonnepaneel zijn de laatste jaren sterk afgenomen. Vroeger was een zonne-systeem onbetaalbaar, maar door de gunstige prijzen laten nu steeds meer mensen duurzame panelen op hun dak plaatsen. Je bent vast benieuwd naar de prijzen.

In de prijstabel hieronder vind je gemiddelde prijzen van zonnepaneelsystemen in Roden. De prijzen zijn inclusief installeren en een omvormer. Het is lastig voor het aansluiten exacte prijzen te geven, omdat deze van vele factoren afhankelijk zijn. Voor een 2-persoons huishouden kost een systeem met 12 panelen gemiddeld €6.000,-, waarvan de opbrengst een jaarlijkse besparing van €745,- is!

Prijzen zonnepanelen

Personen huishoudenVerbruik per jaar in kWhWP om te voorzien (kWh / 0,85)Aantal panelen (300 Wp per paneel)Totale prijs incl. BTW en montageGem. besparing per jaar
11.8252.1478€4.000,-€497,-
22.8603.36512€6.000,-€745,-
33.4004.00014€7.000,-€869,-
43.9304.62416€8.000,-€994,-
54.1804.91817€8.500,-€1.056,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per installateur verschillen. De prijzen zijn zonder de btw teruggave. Exacte prijsopgaves ontvangen? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan.

Besparen op de aanschaf van zonnepanelen?

Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan en bespaar tot wel 40% op de kosten!
Gratis offertes vergelijken

Wat beïnvloedt de prijs?

Zoals je in bovenstaande prijstabel ziet, zijn er veel factoren die de totaalprijs van het installeren van zonnepanelen beïnvloeden. De keuzes die je maakt, zorgen voor hogere of lagere kosten. Zo moet je eerst bepalen hoeveel vermogen je met het systeem wilt opwekken. Vervolgens bepaalt het soort zonnepaneel dat jij kiest de kostprijs. Iedere installateur hanteert eigen arbeidstarieven voor het installeren, daarom is het vergelijken van prijsoffertes verstandig.

De totale prijs wordt zo door de volgende factoren beïnvloed:

 • Het aantal PV-panelen dat je laat plaatsen
 • De soort zonnepaneel
 • De kosten voor installeren
 • Extra opties, zoals een zonneboiler of een slimme meter

zonnepanelen in Roden

Opbrengst van zonnepanelen in Roden

Ieder zonnepaneel dat je laat installeren, levert je jaarlijks een besparing op de energiekosten op. Hoe meer panelen, hoe groter de opbrengst. In Nederland gaat men voor een zonnepaneel uit van een gemiddeld rendement van 85%. Het systeem levert dus 85% van het geïnstalleerde vermogen. Heb je een systeem met een vermogen van 4.800 Wattpiek? Dan levert dit systeem je, direct na het installeren, jaarlijks een opbrengst van 4.100 kWh.

Hoeveel bespaar je met jouw duurzame systeem? Om het bedrag te berekenen, vermenigvuldig je het aantal kWh met de actuele stroomprijs. Voor een gemiddeld 3-persoonshuishouden met 14 zonnepanelen komt deze jaarlijkse opbrengst neer op €869,- per jaar!

Op deze pagina lees je alles over opbrengst zonnepanelen!

Terugverdientijd van zonnepanelen

Met de gegevens uit bovenstaande tabel maak je een inschatting van de terugverdientijd van een zonnepanelensysteem in Roden. Door de kostprijs van de investering te delen door de opbrengst per jaar, bereken je de terugverdientijd van de PV-panelen. Tegenwoordig ligt de terugverdientijd rond 9 à 10 jaar, maar waarschijnlijk is deze korter. Door de verwachte stijging van de prijzen van elektriciteit, heb je de investering eerder terugverdiend. Het besparen op de stookkosten begint vanaf dag 1!

Levensduur van zonnepanelen

Veel mensen vragen zich af hoe lang PV-panelen meegaan na het plaatsen, om bijvoorbeeld de terugverdientijd te berekenen. Een zonnepaneel heeft weinig bewegende delen, wat een positief effect op de levensduur heeft. Ook zijn er weinig onderhoudswerkzaamheden nodig. De meeste leveranciers geven na het aansluiten gemiddeld 25 jaar garantie op het vermogen van een zonnepaneel, maar de panelen kunnen tot 40 jaar meegaan.

Hoe werkt een zonnepaneel systeem precies?

Het overgrote deel van de zonnepanelen in Roden zijn kristallijne panelen. Wil je ook weten hoe deze systemen werken? Een poly- of monokristallijn zonnepaneel is gemaakt uit meerdere zonnecellen. Deze cellen bestaan weer uit dunne lagen kristallen die zonlicht in elektriciteit omzetten.

Wanneer lichtdeeltjes, of zonlicht, op een zonnepaneel vallen, ontstaan er spanningsverschillen tussen de lagen kristallen. Dit spanningsverschil veroorzaakt stroom. Hoe feller de zon, hoe meer zonne-energie er door het zonnepaneel wordt opgewekt. Deze gelijkstroom stroom loopt via het systeem naar de omvormer, die de zonne-energie omzet naar wisselstroom van 230 Volt die geschikt is voor het stroomnet.

zonnepaneelsysteem werking Roden

Omvormer: hart van het systeem

De kristallen in zonnepanelen zetten zonlicht om elektrische stroom. Omdat dit gelijkstroom is, kun je deze stroom niet zomaar gebruiken voor bijvoorbeeld de wasmachine. Het stroomnet maakt gebruik van wisselstroom van 230 Volt. Een omvormer lost dit probleem voor je op. Ook zie je aan de omvormer of het systeem goed werkt en hoeveel zonne-energie je opwekt. Voor het installeren is het belangrijk dat het vermogen van de omvormer is afgestemd op het vermogen van jouw PV-panelen. Een installateur uit Roden adviseert je graag over de goede combinatie.

Benodigd vermogen: Wp

Waar het vermogen van elektrische stroom in kilowattuur (kWh) wordt uitgedrukt, wordt voor zonne-energie Wattpiek (Wp) gebruikt om het vermogen aan te geven. Het aantal kWh dat 1 Wp oplevert, hangt af van lokale omstandigheden zoals het aantal zonne-uren, de invalshoek van het zonlicht en de buitentemperatuur. In Nederland geldt over het algemeen dat 1 Wp 0,85 kWh oplevert. Daarom levert een zonnepanelensysteem van 4.000 Wp een vermogen van 4.000 * 0,85 = 3.400 kWh per jaar op.

Soorten zonnepaneelsystemen

Ben je overtuigd van de voordelen van een zonnepaneelsystemen en wil je zelf ook besparen op jouw energiekosten? Je hebt dan keuze uit verschillende soorten PV-panelen. Ieder soort zonnepaneel heeft eigen kenmerken en prijzen. Mono- en polykristallijn panelen het meest geplaatst. Deze panelen hebben het hoogste rendement.

Er zijn twee soorten: monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen. Met het installeren van een monokristallijn zonnepaneel behaal je de hoogste Wp-opbrengst, maar een polykristallijn zonnepaneel is goedkoper. Wil je op jouw caravan of op de kajuit van jouw boot zonne-energie opwekken? Een dunne film zonnepaneel is buigbaar, waardoor plaatsen op ronde oppervlakken mogelijk is. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten zonnepaneelsystemen.


Wat zijn PV panelen?

Misschien hoor je wel eens de term PV-panelen, als er over zonnepanelen gesproken wordt. Een veelgestelde vraag is dan ook of er een verschil tussen deze systemen is. Het antwoord is simpelweg nee. De naam PV komt van het Engelse ‘Photo Voltaic’. ‘Photo’ betekent ‘licht’ en ‘Voltaic’ betekent ‘elektriciteit’. PV is niet meer dan een andere benaming voor zonnepanelen.

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn PV-panelen zijn geschikt om op kleine daken een maximale opbrengst te behalen. Een monokristallijn zonnepaneel is in het donkerblauw en zwart verkrijgbaar. Omdat de kristallen in dit type zonnepaneel allemaal in dezelfde richting liggen, zien monopanelen er geordend uit.

Monokristallijn panelen waren vroeger onbetaalbaar, maar de afgelopen jaren is de prijs ervan gezakt. Een monokristallijn zonnepaneel geeft meer opbrengst dan polykristallijn PV-panelen, maar de prijs is met gemiddeld €175,- tot €350,- per zonnepaneel ook iets hoger.

Zonnepanelen laten installeren?

Een installateur uit Roden plaatst ze snel en vakkundig!

Polykristallijn zonnepanelen

In polykristallijn panelen liggen grovere kristallen kriskras door elkaar, waardoor een soort gebroken schervenpatroon ontstaat. Veel mensen vinden deze panelen er daardoor minder mooi uitzien. Polykristallijn panelen hebben een minder hoog rendement dan monokristallijn, maar de aanschafprijzen van deze panelen liggen ook lager. Daarom zijn polykristallijn panelen een geschikte keuze als jouw dak ruime afmetingen heeft. Je betaalt per polykristallijn zonnepaneel circa €125,- tot €250,-.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film PV-panelen worden ook wel amorfe zonnepanelen genoemd. De hoogste energieopbrengst van een dunne film zonnepaneel is minder dan dat van kristallijn. Daar staat tegenover dat dunne film panelen goedkoop zijn en er fraai uitzien. Het plaatsen van dunne film panelen is niet mogelijk op niet vlakke ondergronden, omdat de panelen buigbaar zijn. Je ziet deze panelen vaak op campers en caravans. De prijs ligt op €100,- tot €150,- per zonnepaneel.

soorten zonnepanelen

Prijs per type zonnepaneel

Je bent vast nieuwsgierig naar de aanschafprijzen van verschillende zonnepaneeltypes. In onderstaande prijstabel vind je een overzicht van gemiddelde kostprijzen per soort zonnepaneel. Een monopaneel heeft met €175,- tot €350,- per zonnepanel de hoogste prijs, maar je behaalt hiermee ook de hoogste Wp-opbrengst. Speelt ruimte op jouw woning geen rol? Kies dan voor polypanelen voor een prijs van gemiddelde €125,- tot €250,- per zonnepaneel. Dunnen film panelen kosten €100,- tot €150,- per stuk, en zijn geschikt op ronde oppervlakten zoals een camper of een boot.

Zonnepanelen prijzen per type

Soort zonnepaneelGemiddelde prijs per stuk
Monokristallijn€175,- tot €350,-
Polykristallijn€125,- tot €250,-
Dunne film€100,- tot €150,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Hoe meer panelen je bestelt, hoe lager de totaalprijzen. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

Zonnepanelen plaatsen Roden

Laat je zonnepanelen plaatsen op jouw woning in Roden? De installateur komt dan eerst bij je langs voor een dakinspectie om te bepalen of jouw woning geschikt is voor een zonnepanelensysteem. Ook bepaalt hij samen met jou het beste legplan om de zonnepanelen in op het dakoppervlak te plaatsen.

Na het plaatsen van de zonnepanelen, sluit de installateur deze op de omvormer aan. Deze wordt vaak onder het dakoppervlak in een goed geventileerde ruimte geplaatst. Heb je ook een nieuwe elektriciteitsmeter nodig om stroom aan het elektriciteitsnet te kunnen leveren? Een installateur heeft minder dan een dag nodig voor het plaatsen van het hele zonnepanelensysteem!


Zoek je een goedkope installateur in Roden?

Vergelijk gratis offertes en kies zelf de installateur met de beste prijs!
Gratis offertes vergelijken

Legplan van installateur

Als je een zonnepanelensysteem laat plaatsen, moet je goed nadenken over hoe je optimaal gebruik maakt van jouw schuine of plat dak voor het opwekken van zonne-energie. Bij schuine daken is de hellingshoek bepaald en hoef je enkel over het legplan na te denken. Bij een plat daktype bepaal je zelf, met een installateur, de beste hellingsgraad. Een installateur informeert je over de opties en helpt je met het maken van een legplan. Daarbij houdt hij rekening met schaduwvorming en dakobjecten zoals een dakkapel of een schoorsteen.

Hoe werkt zonnepanelen aansluiten?

Schakel voor het aansluiten van een zonnepanelensysteem altijd een specialist in. Als het aansluiten niet op de juiste manier gebeurt, loopt de kans op kortsluiting op of bereik je niet de optimale opbrengst. Wist je dat je niet zomaar dit duurzame energiesysteem op de meterkast mag aansluiten? Als het vermogen van het systeem groter is dan 500 Watt, maakt een installateur een extra groep aan in de meterkast.

Is jouw elektriciteitsmeter geschikt?

Omdat je niet meer alleen afnemer, maar ook energieleverancier wordt, heb je een elektriciteitsmeter nodig die hiervoor geschikt is. Een installateur checkt bij het aansluiten of jou meter geschikt is en plaatst een nieuwe meter vakkundig.

Zonnepanelen aanbrengen, hoe werkt het?

Zonnepanelen installateur Roden

Hoewel je het installeren van een PV-systeem zelf kunt uitvoeren, ben je vanwege de veiligheid verplicht om bij een zonnepanelensysteem met een vermogen boven de 600 Watt een installateur voor het aansluiten in te schakelen. Dat is ook logisch als je bedenkt dat het aansluiten vaak op daken plaatsvindt en dat de gelijkstroom die zonnepanelen leveren levensgevaarlijk is bij contact. Een installateur heeft ruime ervaring en de juiste materialen om het installeren goed en veilig uit te voeren.

Hoe herken je een goede installateur?

Kijk altijd naar de verschillende keurmerken voor het materiaal en de installateur. Daarnaast kan een betrouwbare installateur je veel vertellen over zonnepanelensystemen, het installeren en extra opties.

Installatiekosten van zonnepanelen

De totaalprijs voor een zonnepanelensysteem bestaat onder meer uit de aanschaf van de zonnepanelen en daarnaast ook uit arbeidskosten voor het aansluiten. Deze kostprijs voor installeren bedragen gemiddeld 20% van de totaalprijs. In onderstaande prijstabel zie je de gemiddelde kosten voor het aansluiten van zonnepanelen.

Zo kost het laten installeren van 7 tot 12 PV-panelen ongeveer €800,-. Heb je veel ruimte en wil je 20 zonnepanelen laten aansluiten? Voor de montage van 13 tot 20 panelen betaal je rond de €13.000,-. Vergelijk gratis offertes om gemakkelijk een goedkope installateur te vinden!

Kosten installatie zonnepanelen

Aantal zonnepanelenMontagekosten incl. BTW
3 tot 6 panelen€500,-
7 tot 12 panelen€800,-
13 tot 20 panelen€1.300,-
21 tot 30 panelen€1.700,-
31 tot 40 panelen€2.100,-
41 tot 50 panelen€2.500,-

* Let op: dit zijn gemiddelde installatiekosten. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en verblijvend offertes aan. Vergelijk en bespaar.

zonnepanelen instalateur Roden


Gratis - Vrijblijvend

Vergunning nodig in Roden?

Over het algemeen heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen in Roden, maar het zonnepanelensysteem moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De panelen mogen niet uitsteken en op schuine dak moet de hellingshoek hetzelfde zijn als de hellingshoek van het dak. Ook mag een zonnepaneel niet te dicht bij de rand van daken geplaatst worden.

Wanneer heb je wel een vergunning nodig?

Wil je de panelen ergens anders dan op een dak plaatsen? Woon je in een monumentaal pand of maakt je woning deel uit van een beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan heb je altijd een vergunning nodig. Check omgevingsloket.nl gemakkelijk of een vergunning voor jou vereist is.

Subsidie op zonnepanelen in 2021?

Voor zonnepanelensystemen bestaat geen landelijke subsidie meer, maar gemeenten hebben nog wel vaak een eigen subsidie voor het financieren van energiebesparende maatregelen. Naast een subsidie bieden de meeste gemeentes energiebespaarleningen. Deze leningen hebben gunstige voorwaarden en een lage rente. Op verbeterjehuis.nl check je gemakkelijk of je in aamerking komt voor een subsidie of lening.

Ook zijn er acties om collectief zo voordeling mogelijk zonnepanelen te kopen, bijvoorbeeld via Vereniging Eigen Huis.

Hoewel er geen landelijke subsidie meer is, hoef je niet alles zelf te financieren. Er is namelijk wel een btw-teruggaveregeling. Hieronder lees je meer.

Meer weten over zonnepanelen subsidie en regelingen? Lees het op deze pagina!

Btw-regeling op zonnepanelen?

Wist je dat je de btw over het installeren en de materialen van een zonnepanelensysteem terug kunt vragen? Met deze regeling wordt het systeem eigenlijk 21% goedkoper. Zo bespaar je meer dan je een paar jaar geleden met de landelijke subsidie had gedaan. Voor veel mensen is deze regeling doorslaggevende om een duurzaam zonne-energiesysteem te kopen. Sommige installateurs vragen de belasting zelf voor je terug en verrekenen dit met de totaalprijs. Zo hoef jij zelf nergens meer om te denken!

Keurmerken zonnepanelen

Wil je er zeker van dat jouw zonnepanelen van goede kwaliteit zijn? Controleer bij de aanschaf of de panelen voorzien zijn van een of meerdere keurmerken. Het keurmerk voor zonne-energie is Zonnekeur, en geeft aan dat je een betrouwbaar product en installateur heeft gevonden. Lees meer op zonnekeur.nl.

De CE-markereng laat zien dat de producten voldoen aan de wettelijke eisen. Meer weten? Kijken op rvo.nl.

Ook het het TÜV een aantal keurmerken die bevestigen dat de producten veilig, milieuverantwoord en van hoge kwaliteit zijn. Voor meer informatie over TÜV-keurmerken vind je op tuv.nl.

zonnepanelen plaatsen Roden

Bekende merken

Weet jij wat goede merken voor zonnepanelen zijn? Of weet jij waar de beste zonnepanelen geproduceerd worden? Er zijn veel verschillende merken verkrijgbaar bij de aanschaf van een zonnepanelensysteem is het goed mogelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een installateur uit Roden informeert je met alle plezier over de mogelijkheden en geeft jou deskundig advies.

Een aantal bekende merken zijn:

 • JA Solar (China)
 • Conergy (Duitsland)
 • Boviet (Vietnam)
 • Solar Frontier (Japan)
 • AEG (Duitland)
 • Renesola (China)
 • NSP (Taiwan)
 • QCells (Duitsland)

Andere energiebesparende oplossingen

Is er op jouw dak niet genoeg ruimte voor genoeg zonnepanelen? Of heb je al duurzame panelen en wil je daarnaast meer energiebesparende maatregelen treffen? Kijk dan eens naar een zonneboiler en een zonnecollector, waarmee je voorziet in jouw warmwaterbehoefte op een milieuvriendelijke manier. Je merkt vanaf dag 1 dat je minder gas gebruikt, waardoor je direct bespaart op de energierekening! Hieronder lees je meer over andere energiebesparende maatregelen.


Warm water? Zonneboiler

Wil je de zon, naast voor zonne-energie, de zon ook gebruiken voor het verwarmen van water? Laat dan ook een zonneboiler installeren. De zon verwarmt een speciale vloeistof, die vervolgens water verwarmt. Dit warme water gebruik je vervolgens om mee te koken of te douchen. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, voorraadvat en naverwarmer.

De zonnecollector ligt op het dakoppervlak. Het is een plat buizensysteem waarin vloeistof zit. De vloeistof gaat rond tussen de zonnecollector en het voorraadvat. In het voorraadvat, of de zonneboiler, verwarmt de vloeistof water, tot wel 90 graden. Is het bewolkt of koud? Dan gebruik je een naverwarmer, meestal een combiketel, voor de verdere verwarming.

Zonnecollector

Een onderdeel van een zonneboiler is de zonnecollector. Je hebt ze vast wel een op daken gezien. Er zijn twee soorten. Een vlakke plaat zonnecollector lijkt veel op een zonnepaneel, maar onder de blauwe of zwarte afdekplaat bevinden zich buizen met een speciale vloeistof. De zon verwarmt deze vloeistof, waarna de vloeistof water in het voorraadvat verwarmt.

Een vacuümbuis zonnecollector werkt efficiënter. Een vacuümbuis zonnecollector vangt door de vorm van de ronde buizen meer zonlicht op. Iedere buis bestaat uit een binnen- en een buitenbuis, met daartussen een vacuüm. Het vacuüm zorgt ervoor dat de opgevangen warmte in de zonneboiler niet verloren gaat.

Baal je ook van een hoge energierekening?

Laat zonnepanelen installeren en bespaar direct op de energiekosten!
Gratis offertes vergelijken

Onderhoud van zonnepanelen

Net al bij alle technische systemen, is onderhoud ook bij zonnepanelensystemen belangrijk. Door regelmatig onderhoudswerkzaamheden te laten uitvoeren, voorkom je vervelende storingen en onnodige reparaties. Daarbij zorg je ervoor dat de opbrengst van jouw panelen optimaal blijft. Eén van de voordelen van zonnepanelen is dat ze maar weinig onderhoud nodig hebben. Jaarlijks schoonmaken is voldoende. Laat de installateur bij het schoonmaken ook direct het systeem inspecteren, zodat je zeker weet dat alles goed werkt.

Waar zonnepanelen gemakkelijk 25 jaar meegaan, is de levensduur van omvormers minder lang. Een omvormer gaat tussen de 10 en 12 jaar mee. Je moet er dus rekening mee houden dat je de omvormer een keer moet vervangen.

zonnepanelen instalateur

Besparen op zonnepanelen? Vergelijk offertes!

Ben je overtuigd van alle voordelen en wil jij ook graag profiteren van zonne-energie? Of wil je de zon gebruiken om water te verwarmer met een zonneboiler? Wil je zeker weten dat je niet te veel betaalt? Vul dan vandaag nog jouw gegevens en wensen in op de gratis en vrijblijvende offertepagina. Je ontvangt snel prijsindicaties van meerdere installateurs uit Roden. Hoe bespaar je gemakkelijk op de kosten?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Iedere installateur in Roden hanteert eigen tarieven voor arbeid en levering van materialen. Door gratis offertes te vergelijken, krijgt je inzicht in de kosten van zonnepanelen in Roden. Je kiest zelf gemakkelijk de installateur met de beste deal!

Gratis offertes vergelijken


Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Er komt veel informatie op je af wanneer je jezelf verdiept in het plaatsen van zonnepanelen. Om de zoektocht iets gemakkelijker te maken, vind je hieronder de antwoorden op de vier meest gestelde vragen over zonnepanelensystemen. Staat jouw vraag er niet tussen? Kijk dan bij de andere veel gestelde vragen.

Wil je een installateur inschakelen voor het aansluiten van zonnepanelen? En wil je ook besparen op de kosten van het installeren? Door offertes te vergelijken, kies je altijd de installateur met de beste service en prijs. Hoe weet je zeker dat je voor het installeren een goede deal te pakken heeft?

Controleer of de leverancier beschikt over een keurmerk. Kijk ook goed naar de prijs-kwaliteitverhouding van de panelen, het montagesysteem en de omvormer. Op een prijsopgaaf wordt vaak de prijs per Wattpiek gegeven. Daarmee kun je verschillende merken zonnepanelen goed met elkaar vergelijken.

Het aantal zonnepanelen dat je nodig heeft is afhankelijk van hoeveel energie je ermee wilt opwekken. Wil je in jouw complete stroombehoefte voorzien, of slechts een gedeelte ervan? Ook het oppervlakte en de ligging van het dak zijn van invloed op de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig heeft.
Je heeft keuze uit monokristallijn, polykristallijn of dunne film panelen. Monokristallijn panelen zijn in donkerblauw of zwart verkrijgbaar. Deze panelen hebben het hoogste rendement, maar zijn ook duurder dan polykristallijn panelen. Een polykristallijn zonnepaneel is altijd blauw en is goedkoper. Dunne film panelen kunnen op gebogen oppervlaktes worden geplaatst.
Een installateur begint met het plaatsen van de panelen, en zorgt ervoor dat de stroomkabels door het dak naar binnen kunnen zonder daarbij lekkage te veroorzaken. Onder het dakoppervlak plaatst de installateur de omvormer die de stroom geschikt maakt voor het stroomnet. Hij maakt een extra groep in de meterkast en zorgt ervoor dat de elektriciteitsmeter terug kan draaien.
Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden. Het gaat namelijk niet om het aantal panelen, maar om het type omvormer dat je aansluit op de meterkast. Als het zonnepanelensyteem meer dan 500 Watt energie kan leveren, moet er een extra groep aangelegd worden. Een installateur vertelt je hier graag meer over.
Zonnepanelen kunnen op ieder daktype geplaatst worden, of je nu een plat daktype of een schuin daktype heeft. Daken met dakpannen, golfplaat, leisteen en zelfs riet zijn allemaal geschikt. Wel behaal je met bepaalde daken meer rendement. Zo zijn daken met richting zuid en een hellingshoek van 36 graden het meest optimaal, daar schijnt de meeste zon op.

Op een plat daktype bepaal je zelf de dakrichting en -helling. Daarnaast zijn de afmetingen van jouw dakoppervlak bepalend voor de energieopbrengst. Hoe meer panelen je kwijt kunt, hoe meer stroomopbrengst.

Wil je geen grote investering doen om panelen op jouw dak te laten leggen? Met het leasen, of huren, van een systeem gaat je voor meestal 10 tot 15 jaar een contract aan met een zonnepanelenaanbieder. Lees hier meer over zonnepanelen huren.

Huurkoop is ook mogelijk. De panelen worden gratis gelegd en onderhoud is ook inbegrepen. Je profiteert zonder grote investering direct van een lagere energierekening. Omdat leasen of huren eigenlijk een vorm van geld lenen is, bent je uiteindelijk wel duurder uit dan wanneer je ze zelf aanschaft.


Handige externe bronnen

Wil je zonnepanelen laten plaatsen? Kijk dan ook eens op deze websites:

 • Op verbeterjehuis.nl vind je gemakkelijk of jouw gemeente subsidie geeft voor het plaatsen van zonnepanelen.
 • Woon je in een monumentaal pand en moet je een vergunning aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen? Kijk dan op omgevingsloket.nl voor meer informatie.
 • Kijk op technieknederland.nl om meer over verschillende energiebesparende technieken te lezen.
 • Op consuwijzer.nl lees je alles over het terugleveren van energie.
 • En op energieleveren.nl kun je jouw energie-installatie aanmelden. Met het aanmelden, zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet optimaal beheerd wordt.