Ontdek hoe voordelig zonnepanelen in Wolvega zijn!

zonnepanelen plaatsen Wolvega

Zonnepanelen Wolvega

Steeds meer mensen in Wolvega laten zonnepanelen op hun woning plaatsen om te profiteren van zonne-energie. Met zonnepanelen profiteert u direct van een besparing op uw energiekosten. Op deze pagina leest u alles over zonnepaneelsystemen, het installeren en welke soort zonnepaneel voor u geschikt is.

Profiteer ook van uw eigen, groene energie!

U vraagt voor het aansluiten snel en gemakkelijk meerdere offertes aan van experts uit uw regio. Door meerdere offertes te vergelijken, bespaart u op de kosten. Deze offerteservice is geheel kosteloos en vrijblijvend. U kiest zelf de installateur uit Wolvega voor het aansluiten die het best aan uw wensen voldoet!

Voordelen van onze service

 • Vergelijk prijzen van meerdere installateurs uit Wolvega.
 • Kies de specialist met de beste prijs en bespaar tot wel 40%.
 • De ontvangen offertes zijn gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes vergelijken

U ontvangt maximaal 5 gratis en vrijblijvende offertes.
Dakhelling (*)

Aantal panelen (*)

Omschrijving opdracht (*)


Zonnepanelen nodig?

Overweegt u zonnepanelen? Slim, u bespaart direct op de energiekosten.

Gratis offertes aanvragen

Besparen op de prijs? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan.

Vergelijk & bespaar!

Vergelijk de binnengekomen offertes (max. 5), en bespaar tot wel 40%!

Navigeer op deze pagina direct naar:

Waarom zonnepanelen plaatsen?

Het is niet voor niks dat veel mensen in Wolvega kiezen voor het installeren zonnepanelen. Met een duurzaam systeem geniet u van de volgende voordelen:

 • Uw woning wordt aantrekkelijker bij verkoop.
 • Duurzame stroom is goed voor het milieu.
 • U bent minder afhankelijk van een energieleverancier, u wekt zelf groene stroom op.
 • U bespaart direct op uw energiekosten!

zonnepaneel installateur Wolvega

Vind een geschikte zonnepanelen installateur in Wolvega

Bent u overtuigd van de voordelen van een duurzaam zonne-systeem? Wilt u hier ook zo snel mogelijk van profiteren? Wees verstandig en vraag via de offertepagina gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan. U zit nergens aan vast, maar door te vergelijk bespaart u wel op de kosten. Elke installateur uit Wolvega hanteert eigen tarieven voor arbeid en levering van materialen. Door te vergelijken kiest u zelf de installateur die u de scherpste deal biedt!

Zonnepanelen kosten

Overweegt u ook zonnepanelen, ook wel PV-panelen genoemd, aan te schaffen? De prijzen van een zonnepaneel zijn in Wolvega de laatste jaren sterk afgenomen. Vroeger was een zonne-systeem onbetaalbaar, maar door de gunstige prijzen laten nu steeds meer mensen duurzame panelen op hun dak plaatsen. U bent vast benieuwd naar de prijzen.

In de prijstabel hieronder vindt u gemiddelde prijzen van zonnepaneelsystemen in Wolvega. De prijzen zijn inclusief installeren en een omvormer. Het is lastig voor het aansluiten exacte prijzen te geven, omdat deze van vele factoren afhankelijk zijn. Voor een 2-persoons huishouden kost een systeem met 16 panelen gemiddeld €7.600,-, waarvan de opbrengst een jaarlijkse besparing van €780,- is!

Prijstabel: wat kosten zonnepanelen?

Hoeveel personen in huishouden?Gem. verbruik per jaar in kWhBenodigde Wp (vermogen) om te voorzien (kWh / 0,85)Aantal geplaatste zonnepanelen (250 Wp per paneel)Gem. prijs zonnepanelen (incl. omvormer & installatie)*Gem. besparing per jaar
12.3002.70010€4.700€480,-
12.3002.70011€5.100,-€525,-
23.4004.00016€7.600,-€780,-
34.1004.80020€9.100,-€935,-
44.6005.40022€10.200,-€1.055,-
55.3006.20025€11.700,-€1.210,-
65.4006.35026€12.000,-€1.240,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per installateur verschillen. De prijzen zijn zonder de btw teruggave. Exacte prijsopgaves ontvangen? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan.

Wat beïnvloedt de prijs?

Zoals u in bovenstaande prijstabel ziet, zijn er veel factoren die de totaalprijs van het installeren van zonnepanelen beïnvloeden. De keuzes die u maakt, zorgen voor hogere of lagere kosten. Zo moet u eerst bepalen hoeveel vermogen u met het systeem wilt opwekken. Vervolgens bepaalt het soort zonnepaneel dat u kiest de kostprijs. Iedere installateur hanteert eigen arbeidstarieven voor het installeren, daarom is het vergelijken van prijsoffertes verstandig.

De totale prijs wordt zo door de volgende factoren beïnvloed:

 • Het aantal PV-panelen dat u laat plaatsen
 • De soort zonnepaneel
 • De kosten voor installeren
 • Extra opties, zoals een zonneboiler of een slimme meter

Wilt u zeker weten dat u niet te veel betaalt?

Vergelijk offertes en kies een goedkope installateur uit Wolvega.

opbrengst van zonnepanelen

Opbrengst van zonnepanelen in Wolvega

Ieder zonnepaneel dat u laat installeren, levert u jaarlijks een besparing op uw energiekosten op. Hoe meer panelen, hoe groter de opbrengst. In Nederland gaat men voor een zonnepaneel uit van een gemiddeld rendement van 85%. Uw systeem levert dus 85% van het geïnstalleerde vermogen. Heeft u een systeem met een vermogen van 4.800 Wattpiek? Dan levert dit systeem u, direct na het installeren, jaarlijks een opbrengst van 4.100 kWh.

Hoeveel bespaart u met uw duurzame systeem? Om het bedrag te berekenen, vermenigvuldigt u het aantal kWh met de actuele stroomprijs. Voor een gemiddeld 3-persoonshuishouden in Wolvega met 20 zonnepanelen komt deze jaarlijkse opbrengst neer op €935,- per jaar!

Terugverdientijd van zonnepanelen

Met de gegevens uit bovenstaande tabel maakt u een inschatting van de terugverdientijd van een zonnepanelensysteem in Wolvega. Door de kostprijs van de investering te delen door de opbrengst per jaar, berekent u de terugverdientijd van de PV-panelen. Tegenwoordig ligt de terugverdientijd rond 9 à 10 jaar, maar waarschijnlijk is deze korter. Door de verwachte stijging van de prijzen van elektriciteit, heeft u de investering eerder terugverdiend. Het besparen op de stookkosten begint vanaf dag 1!

Levensduur van zonnepanelen

Veel mensen in Wolvega vragen zich af hoe lang PV-panelen meegaan na het plaatsen, om bijvoorbeeld de terugverdientijd te berekenen. Een zonnepaneel heeft weinig bewegende delen, wat een positief effect op de levensduur heeft. Ook zijn er weinig onderhoudswerkzaamheden nodig. De meeste leveranciers geven na het aansluiten gemiddeld 25 jaar garantie op het vermogen van een zonnepaneel, maar de panelen kunnen tot 40 jaar meegaan.

Profiteer ook direct van lagere energiekosten!

Ga voor zonnepanelen en laat ze aansluiten door een installateur uit Wolvega.

Hoe werkt een zonnepaneel systeem precies?

Het overgrote deel van de zonnepanelen in Wolvega zijn kristallijne panelen. Wilt u ook weten hoe deze systemen werken? Een poly- of monokristallijn zonnepaneel is gemaakt uit meerdere zonnecellen. Deze cellen bestaan weer uit dunne lagen kristallen die zonlicht in elektriciteit omzetten.

Wanneer lichtdeeltjes, of zonlicht, op een zonnepaneel vallen, ontstaan er spanningsverschillen tussen de lagen kristallen. Dit spanningsverschil veroorzaakt stroom. Hoe feller de zon, hoe meer zonne-energie er door het zonnepaneel wordt opgewekt. Deze gelijkstroom stroom loopt via het systeem naar de omvormer, die de zonne-energie omzet naar wisselstroom van 230 Volt die geschikt is voor het stroomnet.

Omvormer: hart van het systeem

De kristallen in zonnepanelen zetten zonlicht om elektrische stroom. Omdat dit gelijkstroom is, kunt u deze stroom niet zomaar gebruiken voor bijvoorbeeld de wasmachine. Het stroomnet maakt gebruik van wisselstroom van 230 Volt. Een omvormer lost dit probleem voor u op. Ook ziet u aan de omvormer of het systeem goed werkt en hoeveel zonne-energie u opwekt. Voor het installeren is het belangrijk dat het vermogen van de omvormer is afgestemd op het vermogen van uw PV-panelen. Een installateur uit Wolvega adviseert u graag over de goede combinatie.

Benodigd vermogen: Wp

Waar het vermogen van elektrische stroom in kilowattuur (kWh) wordt uitgedrukt, wordt voor zonne-energie Wattpiek (Wp) gebruikt om het vermogen aan te geven. Het aantal kWh dat 1 Wp oplevert, hangt af van lokale omstandigheden zoals het aantal zonne-uren, de invalshoek van het zonlicht en de buitentemperatuur. In Nederland geldt over het algemeen dat 1 Wp 0,85 kWh oplevert. Daarom levert een zonnepanelensysteem van 4.000 Wp een vermogen van 4.000 * 0,85 = 3.400 kWh per jaar op.

zonnepaneel systeem Wolvega

Soorten zonnepaneelsystemen

Bent u overtuigd van de voordelen van een zonnepaneelsystemen en wilt u zelf ook besparen op uw energiekosten? U heeft dan keuze uit verschillende soorten PV-panelen. Ieder soort zonnepaneel heeft eigen kenmerken en prijzen. In Wolvega worden mono- en polykristallijn panelen het meest geplaatst. Deze panelen hebben het hoogste rendement.

Er zijn twee soorten: monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen.

Met het installeren van een monokristallijn zonnepaneel behaalt u de hoogste Wp-opbrengst, maar een polykristallijn zonnepaneel is goedkoper. Wilt u op uw caravan of op de kajuit van uw boot zonne-energie opwekken? Een dunne film zonnepaneel is buigbaar, waardoor plaatsen op ronde oppervlakken mogelijk is. Hieronder leest u meer over de verschillende soorten zonnepaneelsystemen. Direct de prijsverschillen ontdekken? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan, en start met vergelijken.

Wat zijn PV panelen?

Misschien hoort u wel eens de term PV-panelen, als er over zonnepanelen gesproken wordt. Een veelgestelde vraag is dan ook of er een verschil tussen deze systemen is. Het antwoord is simpelweg nee. De naam PV komt van het Engelse ‘Photo Voltaic’. ‘Photo’ betekent ‘licht’ en ‘Voltaic’ betekent ‘elektriciteit’. PV is niet meer dan een andere benaming voor zonnepanelen.

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn PV-panelen zijn geschikt om op kleine daken een maximale opbrengst te behalen. Een monokristallijn zonnepaneel is in het donkerblauw en zwart verkrijgbaar. Omdat de kristallen in dit type zonnepaneel allemaal in dezelfde richting liggen, zien monopanelen er geordend uit. Monokristallijn panelen waren vroeger onbetaalbaar, maar de afgelopen jaren is de prijs ervan gezakt. Een monokristallijn zonnepaneel geeft meer opbrengst dan polykristallijn PV-panelen, maar de prijs is met gemiddeld €670,- per zonnepaneel ook iets hoger.

Polykristallijn zonnepanelen

In polykristallijn panelen liggen grovere kristallen kriskras door elkaar, waardoor een soort gebroken schervenpatroon ontstaat. Veel mensen vinden deze panelen er daardoor minder mooi uitzien. Polykristallijn panelen hebben een minder hoog rendement dan monokristallijn, maar de aanschafprijzen van deze panelen liggen ook lager. Daarom zijn polykristallijn panelen een geschikte keuze als uw dak ruime afmetingen heeft.

U betaal per polykristallijn zonnepaneel circa €600,-.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film PV-panelen worden ook wel amorfe zonnepanelen genoemd. De hoogste energieopbrengst van een dunne film zonnepaneel is minder dan dat van kristallijn. Daar staat tegenover dat dunne film panelen goedkoop zijn en er fraai uitzien. Het plaatsen van dunne film panelen is niet mogelijk op niet vlakke ondergronden, omdat de panelen buigbaar zijn. U ziet deze panelen vaak op campers en caravans.

De prijs ligt op €400,- per zonnepaneel.

Prijs per type zonnepaneel

U bent vast nieuwsgierig naar de aanschafprijzen van verschillende zonnepaneeltypes. In onderstaande prijstabel vindt u een overzicht van gemiddelde kostprijzen per soort zonnepaneel. Een monopaneel heeft met €670 per zonnepanel de hoogste prijs, maar u behaalt hiermee ook de hoogste Wp-opbrengst. Speelt ruimte op uw woning geen rol? Kies dan voor polypanelen voor een prijs van gemiddelde €600,- per zonnepaneel.

Dunnen film panelen kosten €400,- per stuk, en zijn geschikt op ronde oppervlakten zoals een camper of een boot.

Prijstabel: zonnepanelen prijs per type

Soort zonnepaneelGemiddelde prijzen*Voordeel
Monokristallijn€670,- per paneelHoogste rendement. Uitstekend voor kleine daken.
Polykristallijn€600,- per paneelGoed rendement en goede prijs/kwaliteitverhouding. Ideaal voor daken met een groot oppverlak.
Dunne film€400,- per paneelDe goedkoopste panelen van deze drie.

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Hoe meer panelen je bestelt, hoe lager de totaalprijzen. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

zonnepanelen installeren Wolvega

Zonnepanelen plaatsen Wolvega

Laat u zonnepanelen plaatsen op uw woning in Wolvega? De installateur komt dan eerst bij u langs voor een dakinspectie om te bepalen of uw woning geschikt is voor een zonnepanelensysteem. Ook bepaalt hij samen met u het beste legplan om de zonnepanelen in op het dakoppervlak te plaatsen.

Na het plaatsen van de zonnepanelen, sluit de installateur deze op de omvormer aan. Deze wordt vaak onder het dakoppervlak in een goed geventileerde ruimte geplaatst. Heeft u ook een nieuwe elektriciteitsmeter nodig om stroom aan het elektriciteitsnet te kunnen leveren? Een installateur heeft minder dan een dag nodig voor het plaatsen van het hele zonnepanelensysteem! Vergelijk dan gratis en vrijblijvende offertes van installateurs uit regio Wolvega.

Legplan van installateur

Als u een zonnepanelensysteem laat plaatsen, moet u goed nadenken over hoe u optimaal gebruik maakt van uw schuine of plat dak voor het opwekken van zonne-energie. Bij schuine daken is de hellingshoek bepaald en hoeft u enkel over het legplan na te denken. Bij een plat daktype bepaalt u zelf, met een installateur, de beste hellingsgraad. Een installateur informeert u over de opties en helpt u met het maken van een legplan. Daarbij houdt hij rekening met schaduwvorming en dakobjecten zoals een dakkapel of een schoorsteen.

Hoe werkt zonnepanelen aansluiten in Wolvega?

Schakel voor het aansluiten van een zonnepanelensysteem altijd een specialist in. Als het aansluiten niet op de juiste manier gebeurt, loopt de kans op kortsluiting op of bereikt u niet de optimale opbrengst. Wist u dat u niet zomaar dit duurzaam energiesysteem op de meterkast mag aansluiten? Als het vermogen van het systeem groter is dan 500 Watt, maakt een installateur een extra groep aan in de meterkast.

Is uw elektriciteitsmeter geschikt?

Omdat u niet meer alleen afnemer, maar ook energieleverancier wordt, heeft u een elektriciteitsmeter nodig die hiervoor geschikt is. Een installateur checkt bij het aansluiten of uw meter geschikt is en plaatst een nieuwe meter vakkundig.

Zonnepanelen aanbregen, hoe werkt het?

Zonnepanelen installateur Wolvega

Hoewel u het installeren van een PV-systeem zelf kunt uitvoeren, bent u vanwege de veiligheid verplicht om bij een zonnepanelensysteem met een vermogen boven de 600 Watt een installateur voor het aansluiten in te schakelen. Dat is ook logisch als u bedenkt dat het aansluiten vaak op daken plaatsvindt en dat de gelijkstroom die zonnepanelen leveren levensgevaarlijk is bij contact. Een installateur heeft ruime ervaring en de juiste materialen om het installeren goed en veilig uit te voeren.

Hoe herkent u een goede installateur?

Kijk altijd naar de verschillende keurmerken voor het materiaal en de installateur. Daarnaast kan een betrouwbare installateur u veel vertellen over zonnepanelensystemen, het installeren en extra opties.

Installatiekosten van zonnepanelen

De totaalprijs voor een zonnepanelensysteem bestaat onder meer uit de aanschaf van de zonnepanelen en daarnaast ook uit arbeidskosten voor het aansluiten. Deze kostprijs voor installeren bedragen gemiddeld 20% van de totaalprijs. In onderstaande prijstabel ziet u de gemiddelde kosten voor het aansluiten van zonnepanelen. Zo kost het laten installeren van 11 PV-panelen tussen de €720,- en €910,-. Heeft u veel ruimte en wilt u 20 zonnepanelen laten aansluiten? Dan betaalt u tussen de €1.250,- en €1.450,- voor het installeren. Vergelijk offertes om gemakkelijk een goedkope installateur te vinden!

Prijstabel: kosten installatie zonnepanelen

Aantal zonnepanelen?Gemiddelde installatiekosten*
10Tussen de €655,- en €830,-
11Tussen de €720,- en €910,-
16Tussen de €1.050,- en €1.325,-
20Tussen de €1.250,- en €1.450,-
22Tussen de €1.445,- en €1.820,-
25Tussen de €1.640,- en €2.070,-
26Tussen de €1.700,- en €2.150,-

* Let op: dit zijn gemiddelde installatiekosten. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en verblijvend offertes aan. Vergelijk en bespaar.

Bespaar op de installatiekosten door offertes te vergelijken!

Vraag prijsoffertes aan en kies zelf de goedkoopste installateur uit Wolvega.

Welk daktype?

Zonnepanelen aansluiten is op ieder daktype mogelijk. Of u nu een plat daktype heeft of een schuin dak met dakpannen, golfplaat, leisteen of zelfs riet: alle daken zijn geschikt. Wel krijgt u met bepaalde daken een hogere opbrengst. Zo is een plaatsing van de panelen richting het zuiden en met een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal om het hoogste rendement te behalen. Daar schijnt namelijk de meeste zon op. Op een plat daktype bepaalt u zelf de richting en de hellingshoek, maar op schuine daken zijn deze niet aan te passen.

Zonnepanelen kopen, leasen of huren?

Wilt u wel graag een zonnepanelensysteem op uw plat dak, maar kunt of wilt u de grote investering niet doen? Zonnepanelen zijn niet alleen te koop, maar ook te huren of te leasen. Met het leasen of huren van zonnepanelen gaat u voor meestal 10 tot 15 jaar een huurkoop contract aan met een zonnepanelenaanbieder. Dan worden het energiesysteem gratis aangelegd en onderhoud is bij het contract inbegrepen. Omdat leasen een vorm van geld lenen is, bent u uiteindelijk wel duurder uit dan wanneer u het duurzame systeem zelf aanschaft.

Vergunning nodig in Wolvega?

Over het algemeen heeft u geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen in Wolvega, maar het zonnepanelensysteem moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De panelen mogen niet uitsteken en op schuine dak moet de hellingshoek hetzelfde zijn als de hellingshoek van het dak. Ook mag een zonnepaneel niet te dicht bij de rand van daken geplaatst worden.

Wanneer heeft u wel een vergunning nodig?

Wilt u de panelen ergens anders dan op een dak plaatsen? Woont u in een monumentaal pand of maakt u woning deel uit van een beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan heeft u altijd een vergunning nodig. Check op omgevingsloket.nl gemakkelijk of een vergunning voor u vereist is.

subsidie zonnepanelen 2019

Subsidie op zonnepanelen in 2019?

Voor zonnepanelensystemen bestaat geen landelijke subsidie meer, maar gemeenten hebben nog wel vaak een eigen subsidie voor het financieren van energiebesparende maatregelen. Naast een subsidie bieden de meeste gemeentes energiebespaarleningen. Deze leningen hebben gunstige voorwaarden en een lage rente. Op energiesubsidiewijzer.nl checkt u gemakkelijk of u in aamerking komt voor een subsidie of lening. Ook zijn er acties om collectief zo voordeling mogelijk zonnepanelen te kopen, bijvoorbeeld via Vereniging Eigen Huis.

Hoewel er geen landelijke subsidie meer is, hoeft u niet alles zelf te financieren. Er is namelijk wel een btw-teruggaveregeling. Hieronder leest u meer.

Btw-regeling op zonnepanelen?

Wist u dat u de btw over het installeren en de materialen van een zonnepanelensysteem terug kunt vragen? Met deze regeling wordt het systeem eigenlijk 21% goedkoper. Zo bespaart u meer dan u een paar jaar geleden met de landelijke subsidie had gedaan. Voor veel mensen in Wolvega is deze regeling doorslaggevende om een duurzaam zonne-energiesysteem te kopen. Sommige installateurs vragen de belasting zelf voor u terug en verrekenen dit met de totaalprijs. Zo hoeft u zelf nergens meer om te denken!

Keurmerken zonnepanelen Wolvega

Wilt u er zeker van dat uw zonnepanelen van goede kwaliteit zijn? Controleer bij de aanschaf of de panelen voorzien zijn van een of meerdere keurmerken. Het keurmerk voor zonne-energie is Zonnekeur, en geeft aan dat u een betrouwbaar product en installateur heeft gevonden. Lees meer op zonnekeur.nl. De CE-markereng laat zien dat de producten voldoen aan de wettelijke eisen. Meer weten? Kijken op rvo.nl. Ook het het TÜV een aantal keurmerken die bevestigen dat de producten veilig, milieuverantwoord en van hoge kwaliteit zijn. Voor meer informatie over TÜV-keurmerken vindt u op tuv.nl.

Bekende merken

Weet u wat goede merken voor zonnepanelen zijn? Of weet u waar de beste zonnepanelen geproduceerd worden? Er zijn veel verschillende merken verkrijgbaar Bij de aanschaf van een zonnepanelensysteem is het goed mogelijk dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Een installateur uit Wolvega informeert u met alle plezier over de mogelijkheden en geeft u deskundig advies. Een aantal bekende merken zijn:

 • JA Solar (China)
 • Conergy (Duitsland)
 • Boviet (Vietnam)
 • Solar Frontier (Japan)
 • AEG (Duitland)
 • Renesola (China)
 • NSP (Taiwan)
 • QCells (Duitsland)

Andere energiebesparende oplossingen

Is er op uw dak niet genoeg ruimte voor genoeg zonnepanelen? Of heeft u al duurzame panelen en wilt u daarnaast meer energiebesparende maatregelen treffen? Kijk dan eens naar een zonneboiler en een zonnecollector, waarmee u voorziet in uw warmwaterbehoefte op een milieuvriendelijke manier. U merkt vanaf dag 1 dat u minder gas gebruikt, waardoor u direct bespaart op uw energierekening! Hieronder leest u meer over andere energiebesparende maatregelen.

Navigeer hieronder naar:

Zonneboiler | zonnecollector

zonneboiler Wolvega

Warm water? Zonneboiler Wolvega

Wilt u de zon, naast voor zonne-energie, de zon ook gebruiken voor het verwarmen van water? Laat dan ook een zonneboiler installeren. De zon verwarmt een speciale vloeistof, die vervolgens water verwarmt. Dit warme water gebruikt u vervolgens om mee te koken of te douchen. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, voorraadvat en naverwarmer.

De zonnecollector ligt op het dakoppervlak. Het is een plat buizensysteem waarin vloeistof zit. De vloeistof gaat rond tussen de zonnecollector en het voorraadvat. In het voorraadvat, of de zonneboiler, verwarmt de vloeistof water, tot wel 90 graden. Is het bewolkt of koud? Dan gebruikt u een naverwarmer, meestal een combiketel, voor de verdere verwarming.

Zonnecollector Wolvega

Een onderdeel van een zonneboiler is de zonnecollector. U heeft ze vast wel een op daken in Wolvega gezien. Er zijn twee soorten. Een vlakke plaat zonnecollector lijkt veel op een zonnepaneel, maar onder de blauwe of zwarte afdekplaat bevinden zich buizen met een speciale vloeistof. De zon verwarmt deze vloeistof, waarna de vloeistof water in het voorraadvat verwarmt.

Een vacuümbuis zonnecollector werkt efficiënter. Een vacuümbuis zonnecollector vangt door de vorm van de ronde buizen meer zonlicht op. Iedere buis bestaat uit een binnen- en een buitenbuis, met daartussen een vacuüm. Het vacuüm zorgt ervoor dat de opgevangen warmte in de zonneboiler niet verloren gaat.

Onderhoud van zonnepanelen

Net al bij alle technische systemen, is onderhoud ook bij zonnepanelensystemen belangrijk. Door regelmatig onderhoudswerkzaamheden te laten uitvoeren, voorkomt u vervelende storingen en onnodige reparaties. Daarbij zorgt u ervoor dat de opbrengst van uw panelen optimaal blijft. Eén van de voordelen van zonnepanelen is dat ze maar weinig onderhoud nodig hebben. Jaarlijks schoonmaken is voldoende. Laat de installateur bij het schoonmaken ook direct het systeem inspecteren, zodat u zeker weet dat alles goed werkt.

Waar zonnepanelen gemakkelijk 25 jaar meegaan, is de levensduur van omvormers minder lang. Een omvormer gaat tussen de 10 en 12 jaar mee. U moet er dus rekening mee houden dat u de omvormer een keer moet vervangen.

zonnepanelen aansluiten Wolvega

Besparen op zonnepanelen? Vergelijk offertes!

Bent u overtuigd van alle voordelen en wilt u ook graag profiteren van zonne-energie? Of wilt u de zon gebruiken om water te verwarmer met een zonneboiler? Wilt u zeker weten dat u niet te veel betaalt? Vul dan vandaag nog uw gegevens en wensen in op de offertepagina. U ontvangt snel prijsindicaties van meerdere installateurs uit Wolvega.

Hoe bespaart u gemakkelijk op de kosten?

Iedere installateur in Wolvega hanteert eigen tarieven voor arbeid en levering van materialen. Door offertes te vergelijken, krijgt u inzicht in de kosten van zonnepanelen in Wolvega. U kiest zelf gemakkelijk de installateur met de beste deal!

Waar op letten bij vergelijken van zonnepanelen offertes?

Wilt u zeker weten dat u een betaalbare installateur inschakelt voor het aansluiten van uw nieuwe zonnepanelensysteem? Bespaar op de kosten door verschillende prijsoffertes te vergelijken. U kiest zo altijd de installateur met de beste service en totaalprijs. Hoe weet u zeker dat u een goede deal heeft?

Kijk ten eerste goed naar de prijs-kwaliteitverhouding van de panelen, het montagesysteem en de omvormer. Vaak wordt de prijs per Wattpiek gegeven, daarmee kunt u goed vergelijken. Daarnaast is het verstandig om op keurmerken te letten.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Er komt veel informatie op u af wanneer u zich verdiept in het plaatsen van zonnepanelen. Om de zoektocht iets gemakkelijker te maken, vindt u hieronder de antwoorden op de vier meest gestelde vragen over zonnepanelensystemen. Staat uw vraag er niet tussen? Kijk dan bij de andere veel gestelde vragen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, hangt af van de hoeveelheid zonne-energie die u ermee wilt opwekken. Wilt u in uw complete stroombehoefte voorzien, of slechts een gedeelte daarvan? Daarnaast zijn de afmetingen, de ligging en de hellingshoek van uw dak van invloed op de hoeveelheid zonnepanelen die u nodig heeft.

Welke zonnepanelen kiezen?

U heeft keuze uit monokristallijn, polykristallijn en dunne film panelen. Monokristallijn panelen zijn in donkerblauw en zwart verkrijgbaar. Monopanelen hebben het hoogste rendement, maar polykristallijn panelen zijn goedkoper. Polypanelen zijn altijd blauw. Flexibele dunne film panelen kunnen op gebogen oppervlaktes geplaatst worden.

Hoe werkt het aansluiten van zonnepanelen?

De installateur begint met het maken van een legplan. Na het leggen van de panelen, sluit hij ze aan op de omvormer. De omvormer maakt de stroom geschikt voor het stroomnet. De installateur sluit de omvormer aan op de meterkast, waarbij hij een extra groep maakt. Ook het plaatsen van een nieuwe elektriciteitsmeter doet een installateur vakkundig.

Hoeveel zonnepanelen op 1 groep?

Deze vraag is lastig te beantwoorden. Het gaan namelijk niet om het aantal panelen, maar om het type omvormer dat u kiest. Als het systeem meer dan 500 Watt aan energie kan opleveren, is bij het aansluiten een extra groep in meterkast nodig. Een installateur vertelt u hier graag meer over.

Bij u in de provincie

Leeuwarden | Drachten | Sneek | Heerenveen | Bolsward | Burgum | Dokkum | Dronrijp | Franeker | Lemmer | Menaldum | Kollum | Buitenpost | Makkum

Benieuwd naar de prijzen van zonnepanelen, inclusief montage?

Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan en ontdek de scherpe prijzen.

Handige externe bronnen

Wilt u een zonnepanelensysteem laten plaatsen? Kijk dan ook eens op deze handige websites. Op technieknederland.nl leest u meer over energiebesparende technieken. Woont u in een monumentaal pand en moet u een vergunning aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen? Kijk op omgevingsloket.nl voor meer informatie. Op energiesubsidiewijzer.nl controleert u gemakkelijk of u in uw gemeente subsidie krijgt, of een lening af kunt sluiten. Zijn de panelen geplaatst? Op energieleveren.nl kunt u uw energie-installatie aanmelden, zodat het elektriciteitsnet optimaal beheerd wordt. Op consuwijzer.nl leest u alles over het terugleveren van energie.