Zonnepanelen verplaatsen: wanneer nodig en kosten

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Zonnepanelen verplaatsen

Zonnepanelen verplaatsen of verhuizen?

Heb je zonnepanelen op je dak liggen en zijn er werkzaamheden op het dak nodig? Dan is het nodig om de zonnepanelen te verplaatsen op je dak. Ga je juist naar een nieuwe woning en wil je de zonnepanelen meenemen? Lees dan hier alles over het verhuizen van zonnepanelen. Nog op zoek naar een vakman om je te helpen met het verhuizen of verplaatsen van je zonnepanelen?

Start je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes om te vergelijken! Op deze pagina lees je alles over het verplaatsen en het verhuizen van zonnepanelen, de kosten en waar je op moet letten.


Zonnepanelen verplaatsen: alle info in het kort

 • Redenen om zonnepanelen te verplaatsen: plaatsing van een dakraam en dakwerken zoals reparaties en onderhoud. Verplaatsen kan ook nodig zijn wanneer het rendement niet optimaal is door een verkeerde plaatsing of legplan.
 • Verhuizen van zonnepanelen is niet altijd een goede optie, want het is niet altijd mogelijk en daarnaast wordt je huidige woning minder waard. Doorverkopen is dan een goede optie.
 • Het verplaatsen van zonnepanelen kost ongeveer €50,- tot €75,- per paneel.

Zonnepanelen verplaatsen: de mogelijkheden?

Moeten er werkzaamheden worden uitgevoerd? Dan is het van belang dat je zonnepanelen worden verplaatst.

Dakdekkers hebben vaak de ruimte nodig om dak werkzaamheden uit te voeren. Als je een nieuw dakraam laat aanleggen moeten de zonnepanelen worden verplaatst. Bij het verplaatsen van je panelen voorkom je dat deze worden beschadigd. Soms moeten de panelen ook worden verplaatst zodat ze meer opleveren.

Dit is ook het geval bij andere werkzaamheden op het dak, zoals het aanleggen van nieuwe dakpannen. Je wil namelijk niet dat je zonnepanelen beschadigen bij werkzaamheden aan je dak.

Een andere reden is een verhuizing. Wanneer je gaat verhuizen is het mogelijk om de zonnepanelen mee te nemen naar de nieuwe woning. Je kan de zonnepanelen daar plaatsen op je nieuwe dak.

Dit zijn een aantal redenen om je zonnepanelen te verplaatsen:

 • Werkzaamheden op het dak, zoals reparaties of nieuwe dakbedekking.
 • Voor een dakraam of dakkapel.
 • Bij een verhuizing.
 • Wanneer er onvoldoende opbrengst is door een verkeerd legplan.

Kosten verplaatsen zonnepanelen

Het verplaatsen van zonnepanelen op je dak brengt wel kosten met zich mee. Een paneel verhuizen of verplaatsen kost ongeveer gemiddeld €50,- tot €75,-. Wanneer ook de omvormer moet vervangen worden of verplaatst, kan dit tot €500,- tot €1.500,- kosten. Afhankelijk of je een nieuwe omvormer nodig hebt of niet.

De totale kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het aantal panelen dat je wilt laten verplaatsen, of ze ook nog een andere woning gebracht moeten worden, het type paneel en het frame dat er is gebruikt.

Zonnepanelen op dak verplaatsen

Zonnepanelen kunnen verplaatst worden op het dak, als er veranderingen nodig zijn of bij reparaties. Veranderingen zoals een dakraam kunnen een reden zijn, of een dakdekker moet bij een lekkage kunnen om dit te kunnen repareren. Ook onderhoud aan een dak is een reden om de zonnepanelen tijdelijk te verplaatsen.

Soms worden zonnepanelen definitief verplaatst, bijvoorbeeld wanneer het rendement verhoogt kan worden door een ander legplan.

Verplaatsen voor dakkapel

Wil je een dakkapel laten aanleggen? Dan is het in veel gevallen belangrijk om de zonnepanelen te laten verplaatsen of eerst te verwijderen en dan weer te herplaatsen. Je hebt na de werkzaamheden te maken met een verhoging op je dak, waardoor er schaduwval op je zonnepanelen ontstaat. Hierdoor is het nodig om de panelen te verplaatsen naar een strategische plek op je dak zodat deze het meeste energie oplevert. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de stand van de zon. Vraag jezelf af of je de zonnepanelen rond of op je nieuwe dakkapel laat verplaatsen.

 • Is er genoeg ruimte op het dak? Laat de zonnepanelen verplaatsen op het deel waar geen schaduw valt.
 • Is er niet genoeg ruimte zonder schaduw? Laat de zonnepanelen dan verplaatsen naar bovenop de dakkapel.

Bij het plaatsen van zonnepanelen op je dakkapel moet je rekening houden met de constructie en de hellingshoek van. De constructie moet het gewicht van de panelen aankunnen. Bij een schuindakkapel kunnen de panelen gewoon op het dak worden verplaatst. Bij een plat dak moeten de panelen met een constructie schuin worden gezet, zodat ze meer zon vangen en dus meer opleveren.

Verplaatsen van zonnepanelen voor dakwerkzaamheden

Het kan ook zo zijn dat er andere werkzaamheden op je dak moeten worden uitgevoerd, zoals het aanleggen van nieuwe dakpannen. In dit geval moeten de zonnepanelen ook worden verplaatst, zodat de dakdekkers hun werk goed kunnen uitvoeren en er niks wordt beschadigd. Zonnepanelen kunnen eenvoudig worden losgekoppeld en na de werkzaamheden weer worden herplaatst.

zonnepanelen verhuizen

Zonnepanelen verhuizen: hoe werkt het?

Een andere reden om de zonnepanelen te verplaatsen, is bij een verhuizing. Zonnepanelen verhuizen is een goede optie, maar is het niet altijd geschikt. De zonnepanelen moeten bijvoorbeeld op het nieuwe dak geplaatst kunnen worden, je moet in sommige gevallen een vergunning krijgen en het kost geld.

Wanneer je van plan bent om te verhuizen en op je oude woning liggen zonnepanelen, dan heb je twee opties: meenemen of doorverkopen. Hieronder lees je meer over wanneer welke optie het beste is.

Zonnepanelen verhuizen of doorverkopen?

Wanneer je zonnepanelen op je woning hebt liggen, verhoogt dit de waarde van je woning. Dit kan zeer voordelig zijn wanneer je de woning gaat verkopen. Een woning met zonnepanelen is gemiddeld zo’n €5.000,- tot €7.500,- meer waard.

Heb je de zonnepanelen met een lening gekocht? Dan moet je deze lening vaak in één keer aflossen bij een verhuizing en doorverkopen.

Voordelen van doorverkopen

Je woning is meer waard met een goed energielabel en zonnepanelen dragen hier veel aan bij. Je kunt dus meer vragen voor je huidige woning bij het bepalen van de verkoopprijs. Wanneer je besluit om de panelen mee te nemen, dan mis je deze woningwaarde.

Woningen worden wel tot 3% meer waard met zonnepanelen. De waarde loopt hierdoor op tot enkele duizenden euro’s. Tegenwoordig zien we ook dat veel woningzoekers op zoek zijn naar woningen die energiezuiniger zijn. Ook dit is dus een groot voordeel!

Hoe overdragen?

Bij de verkoop van je woning neem je de prijs van de zonnepanelen mee. Dit is dus verwerkt in de verkoopprijs. Bij de overdracht is handig om alle informatie over de zonnepanelen over te dragen aan de nieuwe bewoners, zodat zij ook op de hoogte zijn van de installatie, de datum van leggen en eventuele garantie.

Of toch verhuizen?

Hebben de nieuwe bewoners van je woning geen interesse in de zonnepanelen? Of is het voordeliger om ze mee te nemen? Kies er dan voor om je zonnepanelen te verhuizen. Wij raden wel aan om dit door een professioneel bedrijf te laten doen, zodat de zonnepanelen direct goed geïnstalleerd worden op je nieuwe woning.

Je verhoogt ook meteen de waarde van je nieuwe woning en je hoeft niet opnieuw te investeren in zonnepanelen.

Omvormer verplaatsen

Soms is het ook nodig om de omvormer te verplaatsen. Dit hoeft bijna alleen in situaties waarbij er zonnepanelen bijgeplaatst worden of bij wijzigingen in de dakconstructie. Denk hierbij aan werkzaamheden op de plaats waar de bekabeling en de omvormer ligt van je zonnepanelen.

Verplaatsing van de omvormer zien we ook bij technische problemen. Bijvoorbeeld wanneer de omvormer te warm wordt.

Wanneer je de omvormer wilt laten verplaatsen, raden wij aan om dit te laten doen door een professioneel installateur. Hij let meteen op alle technische eisen, de ventilatie en de juiste plaatsing. De kosten zijn afhankelijk van de werkzaamheden die nodig zijn.

Waarop letten bij verhuizen of verplaatsen zonnepaneel?

Het verhuizen of het verplaatsen van een zonnepaneel is niet altijd een gemakkelijke klus. Je wilt natuurlijk niets beschadigingen. Let daarom op de volgende aandachtspunten:

 • Wees erg voorzichtig met de panelen. Verhuis ze altijd met speciale beschermingsdoeken en zorg ervoor dat de zonnecellen niet beschadigd raken. Let ook altijd op de bekabeling.
 • Ga niet zomaar het dak op zonder veiligheidsmaatregelen te nemen. Denk hierbij aan een veiligheidsharnas, wellicht een lift om de panelen van het dak te verplaatsen en een steiger.
 • Bij het opnieuw aansluiten van de zonnepanelen moet de bedrading goed aangelegd worden, anders werkt het paneel niet goed.
 • Check of je garantie niet verloopt bij verwijdering en terugplaatsing.
 • Soms is het nodig om nieuw bevestigingsmateriaal te gebruiken, zodat het paneel goed vast zit en het dak waterdicht blijft.

zonnepanelen verplaatsen

Zonnepanelen laten verplaatsen? Gratis offertes vergelijken

Heb je een zonnepaneleninstallateur nodig voor het verplaatsen van je zonnepanelen? Schakel dan een ervaren installateur in die weet wat hij moet doen! Zo hoef je niet zelf aan de haal met je zonnepanelen. Opzoek naar een installateur?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk offertes toegestuurd, maximaal 5. Kies de vakman met het beste aanbod om tot wel 40% op de totaalprijs te besparen! De aanvraag is geheel gratis en zonder verplichtingen, waardoor je nergens aan vast zit!

Gratis offertes vergelijken