Zonnepanelen op een rieten dak: mogelijkheden en prijzen 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Zonnepanelen plaatsen » Zonnepanelen op een rieten dak

Wil jij zonnepanelen op je rieten dak?k

Zonnepanelen op rieten daken kunnen een slimme en duurzame keuze zijn voor huiseigenaren die willen profiteren van zonne-energie zonder afbreuk te doen aan de esthetiek van hun traditionele bouwstijl. Meer weten over de mogelijkheden?

Start je gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je of zonnepanelen op een rieten dak kunnen worden geplaatst, waar je op moet letten bij de installatie, het onderhoud van zonnepanelen op een rieten dak en de kosten die ermee gemoeid zijn.

Zonnepanelen rieten dak: samenvatting

 • Het plaatsen van zonnepanelen op een rieten dak is mogelijk en veilig, dankzij moderne zonnepanelen die ontworpen zijn voor verschillende soorten dakbedekkingen.
 • Bij het plaatsen van zonnepanelen op een rieten dak zijn er 2 methodes om rekening mee te houden: integratie in een nieuw rieten dak of installatie op een bestaand rieten dak na controle van de constructie. Bij de plaatsing moet ook altijd gelet worden op de brandveiligheid.
 • De kosten voor het plaatsen van 10 indakpanelen bedragen gemiddeld €8.750,-, terwijl 22 indak panelen ongeveer €21.250,-.

Kunnen zonnepanelen op een rieten dak?

De vraag of zonnepanelen op een rieten dak kunnen worden geplaatst, is een veelgestelde vraag onder huiseigenaren. Vaak is het niet helemaal duidelijk of het wel of niet kan.

Het goede nieuws is dat het plaatsen van zonnepanelen op een rieten dak zeker mogelijk is. Moderne zonnepanelen zijn ontworpen om veilig te worden geïnstalleerd op verschillende soorten dakbedekkingen, waaronder riet.

Er zijn twee methodes voor het plaatsen:

 • Op het riet: dit is de goedkoopste optie. De panelen worden met een frame op het riet geplaatst en bevestigd op de bestaande balken onder het riet.
 • In het riet: dit is een duurdere methode. Er wordt een gedeelte van het riet verwijderd om plaats te maken voor de panelen.

De voordelen

 • Bespaar aanzienlijk op je jaarlijkse energiekosten door zelf energie op te wekken.
 • Zonnepanelen zijn een duurzame keuze.

Zijn er ook nadelen?

Er zitten helaas ook nadelen aan het plaatsen van zonnepanelen op rieten daken.

Bij een plaatsing op het riet is het mogelijk dat er vochtproblemen ontstaan onder de panelen, omdat het vocht niet meer makkelijk weg kan komen. Ook kun je minder gemakkelijker bij het riet komen voor onderhoud.

Monteer je de panelen tussen het riet? Bij de montage moet er goed gelet worden op de brandveiligheid.

We zien deze problemen niet vaak en meestal ligt het aan een verkeerde montage. Schakel daarom altijd een professioneel bedrijf in.

zonnepanelen op rieten dak

Wat kosten zonnepanelen op een rieten dak?

De kosten voor het installeren van zonnepanelen op een rieten dak kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal panelen dat je wilt installeren en de complexiteit van de installatie.

Het plaatsen van 10 indakpanelen kost bijvoorbeeld gemiddeld €8.750,-. Voor 22 indak panelen moet je denken aan €21.250,-.

Kosten zonnepanelen riet dak 2024

Aantal panelen Kosten*
10 indak panelen €8.750,-
16 indak panelen €14.000,-
22 indak panelen €21.250,-

*Let op: dit zijn richtprijzen. Exacte prijzen weten? Vergelijk gratis offertes!

Zonnepanelen op rieten dak plaatsen

Het makkelijkste is om zonnepanelen te plaatsen op een nieuw rieten dak, maar ook op een bestaand dak is het mogelijk.

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een rieten dak zijn er verschillende opties. Je kunt ervoor kiezen om de zonnepanelen boven op het rieten dak te plaatsen, waarbij ze parallel aan het dakoppervlak liggen. Een andere optie is om de zonnepanelen tussen het riet te plaatsen, waarbij ze iets verzonken zijn om een vlakker profiel te creëren. De keuze hangt af van de esthetische voorkeuren en technische vereisten. Ook moet je in gedachten houden dat je soms een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van zonnepanelen op een rieten dak.

Voor het plaatsen wordt een frame gemaakt. Dit frame wordt op de dakconstructie, de balken onder het riet, vastgemaakt. In het frame worden vervolgens de panelen geplaatst.

1. Zonnepanelen op een nieuw rieten dak

Als je van plan bent om een nieuw rieten dak te laten installeren, is het raadzaam om al in de ontwerpfase rekening te houden met de integratie van zonnepanelen. Door de zonnepanelen vanaf het begin in het ontwerp op te nemen, kan de installatie naadloos worden geïntegreerd en zijn er geen aanpassingen nodig die het rieten dak kunnen beschadigen.

2. Zonnepanelen op een bestaand rieten dak

Als je al een bestaand rieten dak hebt en zonnepanelen wilt installeren, moet je ervoor zorgen dat het dak in goede staat verkeert voordat je begint. Een professionele dakdekker met ervaring in het werken met rieten daken kan de integriteit van het dak beoordelen en eventuele reparaties uitvoeren voordat de zonnepanelen worden geïnstalleerd.

Zonnepanelen plaatsen op rieten dak?

Vraag gratis offertes aan & bespaar op de kosten!

Zonnepanelen op riet: onderhoud

Het onderhouden van zonnepanelen op een rieten dak is over het algemeen vrij eenvoudig. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen optimaal blijven presteren:

 • Regelmatige reiniging: stof, bladeren en andere vuildeeltjes kunnen zich ophopen op de zonnepanelen, waardoor hun prestaties verminderen. Reinig de panelen regelmatig met schoon water en een zachte borstel om vuil te verwijderen.
 • Normaal onderhoud: laat normaal onderhoud aan het riet altijd doorgaan. Ook het riet onder de panelen moet onderhouden worden, zodat het niet de levensduur van het dak verkort.

Waar moet je op letten bij zonnepanelen op een rieten dak?

Bij het installeren van zonnepanelen op een rieten dak zijn er enkele belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden:

 • Bij een plaatsing in het dak, moeten de zonnepanelen niet te diep liggen. Het riet kan dan een schaduw werpen over een deel van de panelen, waardoor ze minder efficiënt zijn.
 • Er moet genoeg ventilatie mogelijk zijn, zodat het vocht gemakkelijk weg kan komen en er geen vochtproblemen ontstaan.
 • De zonnepanelen mogen niet te hoog op het dak geplaatst worden. Riet wordt na verloop van tijd dunner en dan komt het frame te hoog te liggen.
 • Schakel een professioneel zonnepanelenbedrijf in voor de montage en let erop dat het bedrijf ervaring heeft met rieten daken.
 • Zorg voor een optimale plaatsing, zodat je het hoogste rendement kunt behalen.

Wij raden aan om te kiezen voor een indaksysteem, waarbij de panelen tussen het riet geplaatst worden.

Hoe zit het met de brandveiligheid en verzekering?

De plaatsing van zonnepanelen op een rieten kap kan gevolgen hebben op je verzekering. Vraag daarom altijd na wat de voorwaarden zijn voor je rietverzekering. Sommige verzekeraars willen bijvoorbeeld niet panelen op een traditionele constructie verzekeren, maar wel op schroefdaken.

Zonnepanelen kunnen erg warm worden en riet is brandbaarder dan andere soorten dakbedekkingen. De montage vereist daarom veel nauwkeurigheid.

Laat na de montage je verzekering bijwerken, zodat eventuele kosten gedekt zijn.

Zijn er ook alternatieven?
Bekijk ook eens de mogelijkheden om de zonnepanelen op een bijgebouw of op de grond te plaatsen. Zo hoef je geen panelen op het rieten dak te monteren, maar heb je wel de voordelen van zonnepanelen.

Zonnepanelen op een riet dak laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Met zonnepanelen op een rieten dak kun je genieten van duurzame energieopwekking zonder in te leveren op de charme. Of je nu een nieuw rieten dak laat plaatsen of al een bestaand dak hebt, zorg ervoor dat je samenwerkt met ervaren professionals om een veilige en efficiënte installatie te garanderen.

Start je gratis offerteaanvraag!

Via de gratis offerteservice kom je in contact met installateurs in je regio. Je kan tot wel 40% besparen door te vergelijken.

Start gratis offerteaanvraag