Pv panelen
Home » Soorten zonnepanelen » Pv panelen

Pv panelen: soorten en kosten 2024

Wat zijn precies de verschillen tussen zonnepanelen en Pv panelen? Het antwoord is vrij simpel, er zijn namelijk geen verschillen. Pv panelen is een term die in de wereld van zonnepanelen veel gebruikt wordt. Pv panelen is de technische benaming voor zonnepanelen die door middel van zonlicht stroom opwekken.

Op deze pagina lees je meer over Pv panelen, de werking hiervan, de verschillende soorten Pv panelen en de kosten.

Wat zijn Pv panelen?

Pv panelen en zonnepanelen zijn hetzelfde product. Pv is een afkorting voor het Engelse woord photovoltaic. Zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Deze zonnecellen worden pv-cellen genoemd. Er zit dus geen verschil tussen een zonnepaneel en een Pv paneel. Alleen de benaming is in dit geval anders.

Hoe werken Pv zonnepanelen?

Pv panelen gaan stroom opwekken als de panelen daglicht ontvangen. De stroom die de panelen opwekken is gelijkstroom. Apparaten in je huis gebruiken wisselstroom. Daarom moet er eerst wat gebeuren voordat je de stroom van de zonnepanelen kunt gebruiken. Je hebt een omvormer nodig die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom. Wisselstroom kun je namelijk wel direct gebruiken voor de apparaten in je huis.

Pv zonnepanelen laten installeren?

Vergelijk gratis offertes & bespaar tot 40% op de kosten

Verschillende soorten Pv panelen

Er bestaan verschillende soorten Pv panelen. Er zijn vier verschillende soorten Pv panelen. Je hebt monokristallijne panelen, polykristallijne panelen, dunne film panelen en glas-glas panelen. Om een juiste keuze te kunnen maken voor een paneel worden hieronder de verschillende soorten panelen bij langs gegaan.

Monokristallijne panelen

Het type paneel die je waarschijnlijk het vaakst tegenkomt is het monokristallijne paneel. Monokristallijne panelen bestaan uit een speciaal soort materiaal dat heel zuiver is en eruitziet als een glad oppervlak. Dit materiaal wordt in één stuk gegroeid, wat betekent dat het uit één groot kristal bestaat. Vandaar ook de naam mono wat alleen betekent.

Polykristallijne panelen

Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit meerdere kristallen die samen worden gegoten, wat resulteert in een mozaïekachtig uiterlijk. Hoewel polykristallijne panelen over het algemeen iets minder efficiënt zijn dan monokristallijne panelen, zijn ze zo steeds goed in het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Bovendien zijn ze doorgaans goedkoper. Over het geheel kunnen ze goed worden vergeleken met monokristallijne panelen en behoren ze tot de meest gangbare opties op de markt.

Dunne film panelen

In plaats van dikke zonnecellen zoals bij andere panelen, gebruiken dunne film zonnepanelen dunne laagjes van speciale materialen. Deze laagjes zijn zo dun als haar. Dunne film panelen zijn flexibel en kunnen buigen, wat betekent dat ze op verschillende oppervlakken kunnen worden geplaatst, zoals daken, maar ook andere voorwerpen. Ze werken ook als het bewolkt is, maar zijn over het algemeen minder efficiënt dan andere zonnepanelen. Toch zijn ze handig omdat ze veelzijdig zijn!

Glas-glas panelen

Glas-glas zonnepanelen zijn een type zonnepaneel dat bestaat uit twee glaslagen in plaats van alleen een glazen achterkant zoals bij traditionele zonnepanelen. Ze hebben een glazen boven- en onderlaag die de zonnecellen beschermt. Dit maakt ze duurzamer en beter bestand tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht, hoge temperaturen en andere belasting.

Soorten Pv systemen

Er zijn twee verschillende soorten Pv systemen, namelijk een netgekoppeld Pv systeem en een OFF-grid Pv systeem. Een netgekoppeld systeem is het standaard systeem waarbij de Pv panelen via de omvormer stroom leveren. Hiermee kun je de stroom ook terug leveren aan het elektriciteitsnet. Met het OFF-grid systeem zijn de panelen niet aangesloten op het elektriciteitsnet. De opgewekte stroom wordt door middel van een accu opgeslagen. Alle duurzame stroom wordt voor jezelf gebruikt. Dit is eigenlijk alleen rendabel voor kleinere projecten, zoals een tuinhuisje.

Pv panelen kopen: prijszen

Zonnepanelen kosten gemiddeld €500,- per stuk, exclusief montage. Bij een set van 8 zonnepanelen ligt de prijs rond de €5.500,- tot €6.900,- inclusief plaatsing. Met een set van 8 panelen bespaar je jaarlijks tot wel €850,-. Plaats je een set van 14 zonnepanelen dan betaal je rond de €8.450,- tot €10.100,- en bespaar je tot €1.200,- per jaar.

Prijs zonnepanelen 2024

Personen huishouden Verbruik per jaar in kWh WP om te voorzien (kWh / 0,85) Aantal panelen (300 Wp per paneel) Installatiekosten Totale prijs incl. BTW en montage* Gemiddelde besparing per jaar
1 1.825 2.147 8 €725,- tot €925,- €5.500,- tot €6.900,- €850,-
2 2.533 2.980 10 €925,- tot €1.125,- €7.250,- tot €8.650,- €1.000,-
3 3.400 4.000 14 €975,- tot €1.250,- €8.450,- tot €10.100,- €1200,-
4 3.930 4.624 16 €1.050,- tot €1.325,- €9.650,- tot €11.500,- €1400,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per installateur verschillen. De prijzen zijn zonder de btw teruggave.

Pv panelen laten installeren? Gratis offertes vergelijken

Pv panelen zijn hetzelfde als gewone zonnepanelen. Het hebben van zonnepanelen brengt veel voordelen met zich mee. Zo gaat de energierekening flink omlaag bij de aanschaf van zonnepanelen. Ben jij van plan om Pv panelen te laten plaatsen? Zoek dan nu een vakman bij jou in de buurt!

Start gratis offerteaanvraag!

Na aanvraag ontvang je zo snel mogelijke meerdere prijsopgaven. Vergelijk de prijzen van verschillende vaklui en vind zo een vakman met de scherpste prijzen. Bespaar tot wel 40% op de kostprijs! Je aanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken