Zwarte zonnepanelen

Zwarte zonnepanelen

De kleur van zonnepanelen lijkt misschien niet belangrijk, maar speelt in sommige gevallen wel dergelijk een rol. Over het algemeen heeft de kleur invloed op hoe het lijkt. Een zwart zonnepaneel past bijvoorbeeld beter bij een dak met zwarte dakpannen. Interesse in zwarte zonnepanelen?

Start je gratis offerteaanvraag!

Lees verder en ontdek wat voor functie zwarte zonnepanelen nog meer hebben.

Blauwe of zwarte zonnepanelen

Op het gebied van zonnepanelen zijn er verschillende soorten. Zo kun je kiezen uit bepaalde merken en type panelen, maar er zijn ook verschillende kleuren. En deze kleuren spelen niet alleen een rol in het uiterlijk van de panelen, al kiezen sommige mensen wel voor zwarte zonnepanelen omdat deze beter bij de kleur van hun dak passen. Maar naast het feit dat zwarte panelen er anders uitzien zijn deze vaak ook efficiënter dan blauwe panelen. Oftewel, zwarte zonnepanelen kunnen meer elektriciteit produceren.

Elke paneel heeft natuurlijk zijn eigen voor- en nadelen, en hetzelfde geldt voor zwarte en blauwe panelen. Wanneer je wil weten welke van de twee beter is, is het belangrijk dat je weet dat dit volledig afhankelijk is van de specifieke situatie en je eigen voorkeur. Wanneer je zwarte dakpannen hebt, kunnen zwarte dakpannen bijvoorbeeld mooier lijken. Je kunt ook altijd aan een zonnepanelen expert vragen naar de beste keuze voor jou.

Welke zwarte zonnepanelen zijn er?

Zoals hierboven al werd genoemd zijn er verschillende merken en type panelen. Dit is ook het geval binnen de categorie ‘zwarte zonnepanelen’. Zo moet je keuzes maken tussen verschillende soorten, het percentage van de kleur, het piekvermogen en de afmetingen. Over het algemeen zijn zwarte zonnepanelen PV-panelen. Dit zijn hele effectieve panelen met een hoge opbrengst. Op het gebied van de kleur kun je kiezen tussen volledig zwart en deels zwart. Vaak zijn de panelen gedeeltelijk zwart, omdat je de lijnen en onderkant nog kunt zien, maar deze kunnen ook volledig zwart gespoten worden. In dat geval worden de panelen ‘full black’ of ‘all black’ genoemd.

Op het gebied van piekvermogen ligt het aan jouw situatie. Wanneer je weinig verbruikt kun je er bijvoorbeeld voor kiezen panelen van 300 Wp aan te schaffen. Heb je weinig ruimte en moet je zoveel mogelijk halen uit één paneel? Kies dan voor panelen met een hoger piekvermogen. Dit brengt ons dan ook meteen op het volgende punt; de afmeting. De grootte van de panelen zijn wederom afhankelijk van de ruimte die je hebt en je eigen voorkeur.

Zwarte zonnepanelen: voor- en nadelen

Zwarte zonnepanelen hebben bepaalde eigenschappen die andere zonnepanelen niet hebben. Dit betekent dat het ook een aantal voordelen, maar ook nadelen, met zich me brengt. Lees verder en ontdek wat deze zijn.

Voordelen

  • Betere uitstraling: Zwarte zonnepanelen hebben een donkere kleur die er mooier uitziet op veel daken. Ze kunnen beter bij de stijl van je huis passen en er minder opvallend uitzien.
  • Hogere efficiëntie: Deze panelen kunnen meer elektriciteit produceren per vierkante meter. Dit betekent dat ze meer energie kunnen opwekken, zelfs als de ruimte voor installatie beperkt is.
  • Past beter in stedelijke omgevingen: Voor stedelijke gebieden waar esthetiek belangrijk is, zijn zwarte zonnepanelen vaak een betere keuze omdat ze er minder industrieel uitzien.
  • Efficiënter bij weinig licht: Zwarte zonnepanelen werken ook beter bij bewolkte dagen of bij minder direct zonlicht.

Nadelen

  • Duurder: Zwarte zonnepanelen kunnen meestal duurder zijn dan andere typen zonnepanelen, zoals de blauwe varianten.
  • Warmtegevoeligheid: Zwarte zonnepanelen kunnen gevoeliger zijn voor warmte. Als het erg heet is, kan de efficiëntie van de panelen iets afnemen.
  • Beschikbaarheid: Afhankelijk van waar je woont en welke leveranciers beschikbaar zijn, kunnen zwarte zonnepanelen mogelijk minder gemakkelijk verkrijgbaar .

Kosten zwarte zonnepanelen

De kosten van zwarte zonnepanelen verschillen op basis van verschillende factoren, waaronder het merk, het aantal panelen en eventuele extra functies. De gemiddelde prijs van zwarte zonnepanelen met 400 Wattpiek varieert, van ongeveer € 4.100,- tot € 11.700,-, afhankelijk van het aantal panelen. In de tabel hieronder vind je een duidelijk beeld van deze kosten.

Kosten overzicht

Aantal zwarte zonnepanelen (400 Wp) Gemiddelde prijs
7 € 4.100,- tot € 7.300,-
9 € 5.000,- tot € 8.800,-
10 € 5.600,- tot € 10.200,-
12 € 6.600,- tot € 11.700,-

*Let op: dit zijn richtprijzen. Exacte prijzen weten? Vergelijk gratis offertes!

Interesse in zwarte zonnepanelen? Doe de gratis offerteaanvraag!

Wil jij zwarte zonnepanelen aanschaffen en installeren, maar weet je niet hoe je dit aanpakt?

Start je gratis offerteaanvraag!

Kom snel en gemakkelijk in contact met zonnepaneel specialisten bij jou in de regio! Vergelijk de offertes en bespaar zo tot wel 40% op uw zwarte zonnepanelen!

Gratis offertes aanvragen