Zonnepanelen huren: kosten & info 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Home » Zonnepanelen huren

Zonnepanelen huren: hoe gaat dat?

Het huren van zonnepanelen kan een goed idee zijn, als je niet in één keer een groot bedrag wilt betalen en toch wilt besparen op je energiekosten. Je betaalt een vast bedrag per maand en daar staat tegenover dat je energierekening juist daalt! Benieuwd wat het kost om panelen te huren?

Op deze pagina leggen we je uit hoe de huur van zonnepanelen in z’n werk gaat. We leggen je uit wat de voor- en nadelen zijn, en of je de panelen beter kunt huren of kopen. Ook vind je hier meer informatie over de gemiddelde kosten.


Zonnepanelen huren: de belangrijkste informatie

 • Door zonnepanelen te huren kan je profiteren van een lagere energierekening, zonder een grote investering te maken.
 • Het verschil tussen zonnepanelen huren of leasen is dat de zonnepanelen na de contractperiode van jou zijn bij leasen, maar bij huren niet.
 • Zonnepanelen huren heeft enkele voordelen: het is mogelijk bij een klein budget, de montage en kosten voor onderhoud zitten bij de prijs inbegrepen, ook de vervangingskosten zijn niet voor jou en ook de omvormer hoort bij de prijs.
 • Twee zonnepanelen huren kost gemiddeld €10,- tot €12,50 per maand, voor 6 panelen betaal je €20,- tot €30,- per maand en bij 10 zonnepanelen €40,- tot €60,- per maand.
 • Huren is de betere optie wanneer je de investering in het kopen van zonnepanelen kan maken.
 • Zonnepanelen huren met een huurwoning is mogelijk, maar spreek dit wel af met de verhuurder.


Zonnepanelen huren: hoe werkt het?

Als je zonnepanelen huurt, profiteer je direct van een lagere energierekening! Tegen een vast bedrag per maand huur jij kwalitatieve zonnepanelen. Hier zitten de montage en de onderhoudskosten al bij inbegrepen. De zonnepanelen zijn niet van jou, ook niet na de huurperiode. Als je dak gunstig ligt ten opzichte van de zon is het huurbedrag van de panelen lager dan de opbrengst ervan, wat je winst oplevert!

Het kopen van zonnepanelen is een grote uitgave die niet iedereen zomaar kan doen. Als jij toch je energierekening wilt verlagen of wilt bijdragen aan een beter milieu, dan is het huren van zonnepanelen een uitstekend idee.

huren zonnepanelen

Wat is het verschil tussen zonnepanelen huren of leasen?

Wil je niet in één keer een groot geldbedrag neerleggen voor nieuwe zonnepanelen, dan heb je twee opties: leasen of huren.

Wat is het verschil?

Huren houdt in dat jij niet de eigenaar bent van de panelen. Je betaalt een maandelijks bedrag en in ruil daarvoor mag je de panelen op het dak laten plaatsen en profiteer je van de energie die het opwekt.

Lease zonnepanelen steken iets anders in elkaar. Het leasen van zonnepanelen houdt in dat deze na de contractduur van jou zijn. Dit is duurder dan zelf nieuwe panelen kopen, maar voorkomt dat je in één keer een grote uitgave moet doen. Bovendien bieden de meeste leasebedrijven aan dat je de panelen ook al eerder een keer kunt overkopen.

Voordelen van zonnepanelen huren

Dit zijn de grootste voordelen van het huren van zonnepanelen:

 • 1. Als je een klein budget hebt, is het huren van zonnepanelen een goede manier om toch te investeren in een lagere energierekening en een beter milieu. Je hoeft niet in één keer een grote uitgave te doen en hoeft ook geen geld te lenen om zonnepanelen aan te schaffen.
 • 2. De montage en kosten voor het onderhoud zitten bij de prijs inbegrepen. Jij hoeft je dus niet zorgen te maken over extra kosten bij defecten of andere problemen. Een zonnepanelen installateur komt dit kosteloos voor je herstellen!
 • 3. Ook de vervangingskosten na de huurperiode zijn voor het verhuurbedrijf, waardoor je niet te maken hebt met onverwachte kosten.
 • 4. De kosten voor de omvormer zitten hierbij ook inbegrepen. Dat is fijn, want omvormers hebben een kortere levensduur dan de panelen zelf. Je hoeft dus niet te betalen voor het vervangen van de omvormer!

Nadelen van zonnepanelen huren

Natuurlijk zitten er ook een aantal nadelen aan het huren van zonnepanelen.

Hieronder zetten we de grootste bezwaren van huren voor je op een rij:

 • 1. Je rendement is lager dan wanneer je zonnepanelen zou kopen. Logisch, want je maakt maandelijks kosten. Wél is je CO2-uitstoot net zoveel minder dan wanneer je ze zou kopen waardoor je nog net zoveel bijdraagt aan een beter milieu. Lees hier meer over het rendement van zonnepanelen.
 • 2. Je zit aan een contract vast, en dat kan vervelend zijn. Bijvoorbeeld als je wilt verhuizen voordat de contractperiode is afgelopen. De nieuwe koper of huurder zal dan moeten instemmen met de overname van de panelen en het huurcontract.
 • 3. Niet elk huis is geschikt voor het huren van zonnepanelen. Als de panelen niet gunstig liggen ten opzichte van de zon, is de opbrengst lager dan extra kosten die je hiervan hebt. Een beter milieu is in dat geval de enige overweging om te kiezen voor zonnepanelen huren.
 • 4. Het voortijdig opzeggen van je contract kan heel duur zijn. Hoewel maandelijks opzeggen in sommige situaties wel mogelijk is, zit je in dat geval wel vaak aan de resterende huurtermijnen vast of moet je zeer hoge demontagekosten betalen.
 • 5. Wanneer je in een huurwoning woont en de zonnepanelen ook huurt, kan het zo zijn dat je ze extra moet verzekeren.

Zonnepanelen huren: de kosten

Wat kost het huren van zonnepanelen precies? Dit hangt af van het aantal panelen, de omvormer en het vermogen ervan. Gemiddeld kun je bij twee panelen rekening houden met een gemiddelde huurprijs van €10,- tot €12,50,- per maand. Bij zes panelen loopt de prijs op tot gemiddeld €20,- tot €30,- per maand en bij 10 panelen kun je rekening houden met prijzen tussen de €40,- tot €60,- per maand.

Let op: de prijs hangt hierbij sterk af van het vermogen van de panelen. Hoe meer energie de zonnepanelen kunnen opwekken, des te hoger de huurkosten. Doordat je de huur betaalt is je rendement een stuk lager dan wanneer je zonnepanelen koopt.

Zonnepanelen huren: kosten in 2024

Aantal zonnepanelen Gemiddelde huurprijs per maand
2 €10,- tot €12,50
6 €20,- tot €30,-
10 €40,- tot €60,-

Opbrengst en terugverdientijd bij zonnepanelen huren

Wat brengt het huren van zonnepanelen ongeveer op? Jaarlijks kun je rekening houden met een opbrengst van €124,- tot €621,-. Ook hierbij hangt de opbrengst sterk af van het aantal zonuren, de ligging van de panelen en het vermogen hiervan.

Hoe lang is de terugverdientijd?

Huren is op de lange termijn altijd duurder dan zelf kopen, het voordeel is wel dat je niet een grote spaarrekening moet hebben om te kunnen investeren in een lagere energierekening. Gemiddeld kun je rekening houden met een terugverdientijd van 2 tot 4 jaar langer dan bij het kopen van panelen. Maar de vraag is: verdien je de panelen echt terug als deze na de huurperiode niet van jou zijn?

Opbrengsten zonnepanelen in 2021

Aantal zonnepanelen Opbrengsten per jaar
2 €124,-
6 €373,
10 €621,-

Zonnepanelen huren?

Vergelijk gratis offertes en huur zonnepanelen tegen de laagste prijs!

Zonnepanelen kopen of huren?

Wat is de beste optie: zonnepanelen huren of kopen? Dit hangt af van jouw situatie.

Wanneer is kopen de beste optie?

Als je woont in een koophuis en hier van plan bent nog wel even te blijven wonen. Dit is ook de beste optie als je een groter budget hebt, en hierdoor kunt investeren in nieuwe zonnepanelen. Eventueel kun je een energiebespaarlening afsluiten, waarbij je tegen een relatief lage rente geld kunt lenen om zonnepanelen te laten plaatsen. Op deze pagina lees je meer over subsidie op zonnepanelen. Benieuwd wat dat kost? Op de pagina kosten zonnepanelen vind je een handig overzicht van alle kosten!

Wanneer is huren de beste optie?

Dit is het geval wanneer je geen groot budget hebt en toch wilt bijdragen aan een beter milieu en een lagere energierekening. Ook is dit een goede optie als je in een huurwoning woont en van plan bent hier nog jaren te blijven wonen.

Zonnepanelen huren bij huurwoning: kan dat?

Steeds meer huurwoningen worden verhuurd met zonnepanelen. Dit betekent dat jouw verhuurder zonnepanelen op het dak geplaatst heeft, en dat jij deze mag gebruiken tegen een scherpe huurprijs.

Woon jij in een huurhuis met een eigen dak, waar nog geen panelen op liggen? Dan is het mogelijk om zonnepanelen te huren. Dit moet wel in overleg met de verhuurder: mogelijk zijn zij geïnteresseerd in het kopen en verhuren van zonnepanelen of willen ze graag dat je met een specifiek huurbedrijf werkt. Meer hierover lees je op milieucentraal.nl.

zonnepanelen leasen

Zonnepanelen huren of kopen? Vergelijk offertes

Heb jij interesse in het huren of kopen van zonnepanelen? Als je de hulp van een expert inschakelt, weet je zeker dat je kiest voor het juiste aantal panelen met het juiste vermogen, en dat ze vakkundig geïnstalleerd worden. Je krijgt een persoonlijk advies en profiteert van de beste service! Benieuwd naar de exacte kosten?

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende experts in je mailbox. Vergelijk de prijzen en kies zo voor het bedrijf met het beste aanbod. Zo kun jij zonnepanelen huren tegen de laagste kosten! De aanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken