Ontdek hoe voordelig zonnepanelen in Berlikum zijn!

zonnepanelen plaatsen Berlikum

Zonnepanelen Berlikum

U ziet ze op steeds meer daken in Berlikum verschijnen: zonnepanelen. Met het plaatsen van deze PV-panelen wekt u zelf zonne-energie op, waardoor u minder stroom afneemt van een energieleverancier. U bespaart dus direct op uw energiekosten! Op deze pagina leest u alles over de werking van verschillende soorten zonnepanelen, het aansluiten en de kosten van een zonnepanelensysteem.

Wilt u ook profiteren van uw eigen, duurzame zonne-energie?

Vraag voor het installeren van zonnepanelen gratis en vrijblijvende offertes aan via het offerteformulier. U ontvangt van meerdere installateurs uit Berlikum een prijsindicatie. Door te vergelijken bespaart u op de kosten en kiest u zelf de installateur naar uw wensen!

Voordelen van onze service

 • Vergelijk prijzen van meerdere installateurs uit Berlikum.
 • Kies de specialist met de beste prijs en bespaar tot wel 40%.
 • De ontvangen offertes zijn gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes vergelijken

U ontvangt maximaal 5 gratis en vrijblijvende offertes.
Dakhelling (*)

Aantal panelen (*)

Omschrijving opdracht (*)


Zonnepanelen nodig?

Overweegt u zonnepanelen? Slim, u bespaart direct op de energiekosten.

Gratis offertes aanvragen

Besparen op de prijs? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan.

Vergelijk & bespaar!

Vergelijk de binnengekomen offertes (max. 5), en bespaar tot wel 40%!

Navigeer op deze pagina direct naar:

Waarom zonnepanelen plaatsen?

Steeds meer mensen in Berlikum laten een duurzaam zonne-systeem plaatsen op hun woning. Met het plaatsen van dit systeem in Berlikum profiteert u van de volgende voordelen:

 • U verhoogt de waarde van uw woning.
 • Het is goed voor het milieu.
 • U bent minder afhankelijk van een energieleverancier, u wekt zelf groene zonne-energie op.
 • U bespaart na het aansluiten direct op de energiekosten!

zonnepanelen installateur Berlikum

Vind een geschikte zonnepanelen installateur in Berlikum

Bent u overtuigd van de vele voordelen van een zonne-systeem en wilt u hier zelf ook zo snel mogelijk van profiteren? Kies verstandig en vraag voor het installeren eerst offertes aan bij verschillende installateurs uit Berlikum.

U laat gemakkelijk uw wensen en gegevens achter op de offertepagina. Elke installateur hanteert eigen arbeidstarieven voor het installeren. Met het vergelijken van offertes bespaart u dus gemakkelijk! De offerteservice is geheel kosteloos en vrijblijvend. U kiest zelf de installateur die het beste bij uw wensen past. Door te vergelijken weet u zeker dat u nooit te veel voor het aansluiten betaalt!

Zonnepanelen kosten

De prijzen van PV-panelen zijn in Berlikum de laatste jaren sterk afgenomen. Waar een zonne-systeem vroeger onbetaalbaar was, plaatsen nu steeds meer mensen de duurzame PV-panelen op hun daken. U bent vast benieuwd naar de prijzen voor het installeren.

In de volgende prijstabel ziet u een overzicht van de gemiddelde aanschafprijzen, inclusief aansluiten, en besparing van een zonnepaneelsysteem. U ziet dat u met het plaatsen van 22 zonnepanelen, voor een kostprijs van €10.200,-, in een 4-persoons huishouden per jaar gemiddeld €1.055,- bespaart op uw energiekosten! In de tabel vindt u meer prijsvoorbeelden. Bent u benieuwd naar exacte kosten? Vraag voor het aansluiten gratis en vrijblijvende offertes aan bij installateurs uit Berlikum!

Prijstabel: wat kosten zonnepanelen?

Hoeveel personen in huishouden?Gem. verbruik per jaar in kWhBenodigde Wp (vermogen) om te voorzien (kWh / 0,85)Aantal geplaatste zonnepanelen (250 Wp per paneel)Gem. prijs zonnepanelen (incl. omvormer & installatie)*Gem. besparing per jaar
12.3002.70010€4.700€480,-
12.3002.70011€5.100,-€525,-
23.4004.00016€7.600,-€780,-
34.1004.80020€9.100,-€935,-
44.6005.40022€10.200,-€1.055,-
55.3006.20025€11.700,-€1.210,-
65.4006.35026€12.000,-€1.240,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per installateur verschillen. De prijzen zijn zonder de btw teruggave. Exacte prijsopgaves ontvangen? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan.

Wat beïnvloedt de prijs?

U ziet dat het lastig is om exacte prijzen te geven voor het installeren van PV-panelen in Berlikum. De totaalprijs is namelijk afhankelijk van vele factoren. De kosten van het materiaal bepalen voor het grootste deel de kosten van het aansluiten: de soort panelen die u kiest zijn doorslaggevend voor de kostprijs. Zo kost een monokristallijn type zonnepaneel meer dan een polykristallijn type zonnepaneel. De totale prijzen worden door de volgende factoren beïnvloed:

 • De soort zonnepaneel
 • Het aantal panelen dat u laat plaatsen
 • De installatiekosten
 • Extra opties, zoals een zonneboiler of een slimme meter

Wilt u zeker weten dat u niet te veel betaalt?

Vergelijk offertes en krijg inzicht in de installatiekosten van installateurs uit Berlikum!

opbrengst van zonnepanelen Berlikum

Opbrengst van zonnepanelen in Berlikum

Het laten installeren van zonnepanelen is een interessante investering, omdat ieder zonnepaneel u jaarlijks een besparing op uw energiekosten oplevert. In Nederland gaat men uit van een gemiddeld rendement van 85% van het geïnstalleerde vermogen. Heeft u een systeem met een vermogen van 4.000 Wp? Dan levert het systeem u jaarlijks ongeveer 3.400 kWh stroom op.

Om het bedrag te berekenen dat u bespaart, vermenigvuldigt u het aantal kWh met de actuele stroomprijs. Een gemiddelde 2-persoonshuishouden verbruikt jaarlijks 3.400 kWh stroom. Door 16 zonnepanelen te laten installeren geniet u, afhankelijk van de electriciteitsprijzen, jaarlijks van een voordeel van gemiddeld €780,-!

Terugverdientijd van zonnepanelen

In de voorgaande prijstabel kunt u al een inschatting maken van de terugverdientijd van zonnepanelen in Berlikum. Door de investering te delen door de opbrengst per jaar, berekent u de terugverdientijd van de PV-panelen. Op dit moment ligt de terugverdientijd rond de 9 à 10 jaar. Gezien de verwachte stijging van de prijzen van elektriciteit, zal de opbrengst van een zonne-systeem steeds groter worden en de terugverdientijd korter. U bespaart vanaf dag 1 al op de energierekening!

Levensduur van zonnepanelen

Veel mensen vragen zich bij het plaatsen van PV-panelen af hoe lang deze nu precies meegaan. Een zonnepaneel heeft weinig onderhoud nodig en er zijn weinig bewegende overdelen. Dat heeft een positief effect op de levensduur. Hoewel de meeste leveranciers na het aansluiten gemiddeld 25 jaar garantie geven op het vermogen van een zonnepaneel, gaan de panelen gemiddeld 40 jaar lang mee.

Profiteer direct van lagere energiekosten!

Laat ook zonnepanelen installeren door een erkend installateur uit Berlikum!

Hoe werkt een zonnepaneel systeem precies?

Bent u ook benieuwd hoe een zonnepaneel precies elektriciteit uit zonlicht produceert? Het overgrote deel van de zonnepanelen in Berlikum zijn kristallijne zonnepanelen. Een poly- of monokristallijn zonnepaneel is gemaakt van meerdere zonnecellen die uit dunne lagen kristallen bestaan. De kristallen zetten zonlicht om in elektriciteit.

Wanneer er lichtdeeltjes op de laag kristallen vallen, ontstaan er spanningsverschillen tussen de verschillende lagen kristallen. Door het spanningsverschil wekt een zonnepaneel stroom op. Die stroom loopt via het circuit naar de omvormer, die de elektrische stroom op 230 Volt brengt. U zult begrijpen dat bij fel zonlicht de hoogste Wp behaald wordt.

Omvormer: hart van het systeem

De omvormer zet de elektrische energie die door de kristallen wordt opgewekt om naar bruikbare elektriciteit van 230V. Het is belangrijk dat het vermogen van uw omvormer afgestemd is op het vermogen van uw PV-panelen. Een installateur adviseert u graag over de goede combinatie. Aan een zonnepaneel is niet te zien of hij het doet. De omvormer geeft vaak via een lampje of een display aan of het systeem goed werkt. Ook kunt op het display aflezen hoeveel stroom uw panelen opwekken.

Benodigd vermogen: Wp

Hoewel het vermogen van stroom in kWh wordt uitgedrukt, wordt bij zonnepanelen Wattpiek (Wp) gebruikt om het vermogen aan te geven. Het aantal kWh dat 1 Wp oplevert, is afhankelijk van lokale omstandigheden, zoals het aantal zonne-uren, de invalshoek van het zonlicht en de buitentemperatuur. In Nederland geldt over het algemeen dat 1Wp 0,85 kWh aan elektrische energie oplevert. Daarom levert een zonnepanelensysteem met een vermogen van 6.200 Wp u 5.300 kWh (6.200 * 0,85) aan elektrische energie op.

zonnepaneel systeem Berlikum

Soorten zonnepaneelsystemen

Wilt u ook besparen op uw energiekosten door het aansluiten van zonnepanelen? U heeft keuze uit verschillende soorten panelen, met ieder eigen kenmerken en prijzen. Als u aan zonnepanelen denkt, ziet u vast de rechthoekige, blauw of zwart gekleurde panelen voor u. Dit zijn kristallijn panelen. In Berlikum worden kristallijn panelen het meest geplaatst.

Er zijn twee soorten: monokristallijn en polykristallijn panelen.

Waar polykristallijn panelen wat goedkoper zijn, behaalt u een grotere opbrengst met monokristallijn panelen. Daarnaast bestaan er dunne film panelen. Deze panelen zijn buigbaar en daarom geschikt voor op ronde oppervlakken zoals een caravan of de kajuit van een boot. Hieronder leest u meer over de verschillende soorten zonnepaneelsystemen. Direct de prijsverschillen ontdekken? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan, en start met vergelijken.

Wat zijn PV panelen?

Wilt u zonnepanelen laten installeren en komt u steeds de term PV-panelen tegen? Is er dan een verschil tussen PV panelen en reguliere zonnepanelen? Het antwoord is nee. De naam PV komt van het Engelse ‘Photo Voltaic’ is niets meer dan een andere benaming voor een zonnepaneel. Beide benamingen worden door elkaar gebruikt.

Monokristallijn zonnepanelen

Wilt u met een klein dakoppervlak de meeste opbrengst behalen? Een monokristallijn paneel geeft meer opbrengst dan een polykristallijn zonnepaneel, maar de kostprijs is ook iets hoger, namelijk gemiddeld €670,- per zonnepaneel. Een monokristallijn zonnepaneel bestaat uit één kristal en is in de kleuren donkerblauw en zwart verkrijgbaar. De kristallen hebben allemaal dezelfde richting en daarom ziet een monokristallijn paneel er geordend uit.

Polykristallijn zonnepanelen

In polykristallijn liggen meerdere, grovere kristallen kriskras door elkaar waardoor een soort gebroken schervenpatroon ontstaat. Een polykristallijn zonnepaneel is enkel in het blauw verkrijgbaar. Veel mensen vinden mono panelen er daarom mooier uitzien, ook behaalt u met mono panelen de hoogste Wp. Polykristallijn panelen zijn echter goedkoper in aanschaf en daarom een goede keuze als ruimte op uw dak geen rol speelt.

De aanschafprijs van een polypaneel is gemiddeld €600,-.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen worden ook wel amorfe panelen genoemd. Een dunne film paneel bevat geen kristallen en is daarom zeer buigzaam. Wel een dunne film paneel het minste rendement, al staat daar ook een stuk lagere prijs tegenover. Een dunne film zonnepaneel is minder geschikt voor op daken, maar ze worden veel gebruikt op voer- en vaartuigen, zoals bussen, zeilboten en jachten.

U koopt een dunne film zonnepaneel voor gemiddeld €400,-.

Prijs per type zonnepaneel

Bent u benieuwd naar de prijzen van verschillende zonnepaneeltypes? In onderstaande prijstabel vindt u een overzicht van gemiddelde prijzen van verschillende paneelsoorten, exclusief aansluiten. Een monopaneel heeft een hogere aanschafprijs, van gemiddeld €670,- per zonnepaneel. Maar met dit zonnepaneel behaalt u ook de meeste opbrengst. Een polykristallijn zonnepaneel kost gemiddeld €600,-. Dit zonnepaneel heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wilt u een zonne-systeem op het dak van uw camper plaatsen? Dat zijn flexibele dunne film panelen zeer geschikt.

Deze panelen hebben een kostprijs van €400,- per zonnepaneel.

Prijstabel: zonnepanelen prijs per type

Soort zonnepaneelGemiddelde prijzen*Voordeel
Monokristallijn€670,- per paneelHoogste rendement. Uitstekend voor kleine daken.
Polykristallijn€600,- per paneelGoed rendement en goede prijs/kwaliteitverhouding. Ideaal voor daken met een groot oppverlak.
Dunne film€400,- per paneelDe goedkoopste panelen van deze drie.

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Hoe meer panelen je bestelt, hoe lager de totaalprijzen. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

zonnepanelen installeren Berlikum

Zonnepanelen plaatsen Berlikum

Schakelt u een installateur in voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat of hellend daktype? Vaak komt de installateur eerst bij u langs om het dakoppervlak te inspecteren en te bepalen waar de panelen het best geplaatst kunnen worden. Naast de panelen, plaatst de installateur een omvormer die is verbonden met uw meterkast. De omvormer wordt vaak vlak onder het dakoppervlak op bijvoorbeeld de zolder geplaatst.

Ook controleert de installateur of uw meterkast geschikt is voor het zonnepanelensysteem. Ook maakt hij een extra groep bij en plaatst hij een nieuwe elektriciteitsmeter als dat nodig is. Met een erkend installateur geniet u binnen een dag van een nieuw zonnepanelensysteem. Besparen op de kosten? Vergelijk dan gratis en vrijblijvende offertes van installateurs uit regio Berlikum.

Legplan van installateur

Hoe maakt u optimaal gebruik van uw dakoppervlak om energie op te wekken? Welk legplan past het beste op uw daktype? Dit zijn vragen die bij iedereen spelen bij de aanschaf van PV-panelen. Bij schuine daken is de hellingshoek bepaald. Dan is bij het legplan alleen de lay-out van de panelen belangrijk. Bij een plat daktype bepaalt u zelf de hellingsgraad. Een installateur helpt u met het maken van het legplan. Daarbij houdt hij rekening met schaduwvorming, en objecten zoals dakramen of een schoorsteen.

Hoe werkt zonnepanelen aansluiten in Berlikum?

Wist u dat u niet zomaar een zonnepanelensysteem op de meterkast kunt aansluiten? Als het vermogen van uw zonnepanelensysteem groter is dan 500 Watt, is voor het aansluiten een extra groep in de meterkast nodig. Zonder de extra groep ontstaat brandgevaar en kans op kortsluiting.

Heeft u ook een nieuwe elektriciteitsmeter nodig?

Omdat u met PV-panelen niet alleen energieafnemer, maar ook energieleverancier wordt, moet uw elektriciteitsmeter mogelijk vervangen worden. Aan de buitenkant is niet altijd te zien of de meter geschikt is voor automatisch salderen. Met een vakman weet u zeker dat deze werkzaamheden goed uitgevoerd worden. Daarmee verkleint u de kans op kortsluiting en haalt u de maximale opbrengst uit uw zonnepanelensysteem.

Zonnepanelen aanbregen, hoe werkt het?

Zonnepanelen installateur Berlikum

Hoewel het mogelijk is enkele PV-panelen zelf te plaatsen, bent u verplicht een expert in de schakelen bij systemen boven de 600 Wattpiek. Dat is ook niet voor niets, want het is een klus waar risico’s aan verbonden zijn. De gelijkstroom die een zonnepaneel levert is levensgevaarlijk bij contact. Installateurs hebben geen hoogtevrees en veel ervaring met het veilig werken op grote hoogte.

Hoe herkent u een betrouwbare specialist?

Een goede installateur kan u veel vertellen over verschillende systemen en geeft u gedegen advies over de aansluiting en de installatie. Check daarnaast of uw leverancier of installateur een keurmerk heeft.

Installatiekosten van zonnepanelen

De totaalprijs voor het aansluiten van een zonne-systeem bestaat onder meer uit de aanschaf van de panelen, maar ook uit installatiekosten. De kosten bedragen gemiddeld 20% van de totaalprijs. In onderstaande prijstabel ziet u gemiddelde installatiekosten voor verschillende aantallen zonnepanelen. Het laten installeren van 10 zonnepanelen in Berlikum kost u bijvoorbeeld tussen de €655,- en €830,-. Heeft u 16 panelen nodig om het juiste vermogen op te wekken? Een vakman voert het aansluiten van het systeem uit voor een prijs tussen de €1.050,- en €1.325,-.

Prijstabel: kosten installatie zonnepanelen

Aantal zonnepanelen?Gemiddelde installatiekosten*
10Tussen de €655,- en €830,-
11Tussen de €720,- en €910,-
16Tussen de €1.050,- en €1.325,-
20Tussen de €1.250,- en €1.450,-
22Tussen de €1.445,- en €1.820,-
25Tussen de €1.640,- en €2.070,-
26Tussen de €1.700,- en €2.150,-

* Let op: dit zijn gemiddelde installatiekosten. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en verblijvend offertes aan. Vergelijk en bespaar.

Zoekt u een goedkope, maar ervaren installateur in Berlikum?

Vergelijk offertes en kies zelf de installateur met de beste prijs!

Welk daktype?

Zonnepanelen kunnen op ieder daktype geplaatst worden, of u nu een plat daktype of een schuin daktype heeft. Daken met dakpannen, golfplaat, leisteen en zelfs riet zijn allemaal geschikt. Wel behaalt u met bepaalde daken meer rendement. Zo zijn daken met richting zuid en een hellingshoek van 36 graden het meest optimaal, daar schijnt de meeste zon op. Op een plat daktype bepaalt u zelf de dakrichting en -helling. Daarnaast zijn de afmetingen van uw dakoppervlak bepalend voor de energieopbrengst. Hoe meer panelen u kwijt kunt, hoe meer stroomopbrengst.

Zonnepanelen kopen, leasen of huren?

Wilt u geen grote investering doen om panelen op uw dak te laten leggen? Met het leasen, of huren, van een systeem gaat u voor meestal 10 tot 15 jaar een contract aan met een zonnepanelenaanbieder. Huurkoop is ook mogelijk. De panelen worden gratis gelegd en onderhoud is ook inbegrepen. U profiteert zonder grote investering direct van een lagere energierekening. Omdat leasen of huren eigenlijk een vorm van geld lenen is, bent u uiteindelijk wel duurder uit dan wanneer u ze zelf aanschaft.

Vergunning nodig in Berlikum?

Over het algemeen heeft u voor het plaatsen van zonnepanelen in Berlikum geen vergunning nodig, maar de panelen moeten we aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mogen panelen op schuine daken niet uitsteken, en moet de hellingshoek van de panelen hetzelfde zijn als de hellingshoek van het dakoppervlak. Op schuine daken mag een zonnepaneel niet te dicht bij de dakrand geplaatst worden.

Wanneer heeft u wel een vergunning nodig?

Is uw woning een monument? Of maakt uw woning uit van een beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan heeft u altijd een vergunning nodig. Ook als u panelen ergens anders dan op daken wilt laten plaatsen, moet u een vergunning aanvragen. Check op omgevingsloket.nl gemakkelijk of u een vergunning nodig heeft.

zonnepanelen subsidie 2019

Subsidie op zonnepanelen in 2019?

Er is geen landelijke subsidie meer voor het aansluiten van een zonne-systeem. Gemeenten hebben echter nog wel vaak eigen zonnepaneel-regelingen, zoals een subsidie. Ook hebben bijna alle gemeentes energiebesparingsleningen. Deze leningen hebben gunstige voorwaarden en een lage rente. Op energiesubsidiewijzer.nl controleert u gemakkelijk of u in aanmerking komt voor een subsidie of lening. Daarnaast zijn er acties om collectief goedkoop een systeem in te kopen, bijvoorbeeld via Vereniging Eigen Huis. U koopt de panelen dan voordelig.

Dat er geen landelijke subsidie meer is, betekent niet dat u alles zelf moet financieren. Er is namelijk wel een btw-teruggaveregeling. Daarover leest u hieronder meer.

Btw-regeling op zonnepanelen?

Wilt u een zonnepanelensysteem op uw woning in Berlikum laten installeren? Dan krijgt u de 21% btw over zowel het materiaal als de installatie terug. Door deze regeling worden de panelen eigenlijk 21% goedkoper. Voor veel mensen in Berlikum is dit een belangrijke reden om een duurzaam zonne-energiesysteem te kopen. Sommige installateurs vragen de btw zelf voor u terug, dan wordt de korting verrekend met de totaalprijs. U heeft zelf nergens meer omkijken naar!

Keurmerken zonnepanelen Berlikum

Wilt u zeker weten dat uw zonnepanelen van goede kwaliteit zijn? Kijk dan bij de aanschaf goed naar verschillende keurmerken. De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan wettelijke eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Wilt u meer weten? Kijk op rvo.nl. Ook het heeft TÜV een aantal keurmerken die allen bevestigen dat het producten voldoen aan kwaliteitseisen en veilig en milieuverantwoord zijn. Voor meer informatie over deze keurmerken kijkt u op tuv.nl. Ten slotte is Zonnekeur een keurmerk voor zonne-energie. Kijk op zonnekeur.nl voor meer informatie.

Bekende merken

Weet u waar de beste zonnepanelen geproduceerd worden? Of wat goede merken zonnepanelen zijn? Het is lastig om uit de vele verschillende merken te kiezen. Een installateur uit Berlikum heeft ervaring met verschillende merken en adviseert u graag over de juiste keuze voor u. De volgende producenten maken allen kwalitatieve zonne-energiesystemen:

 • AEG (Duitland)
 • Conergy (Duitsland)
 • Solar Frontier (Japan)
 • Renesola (China)
 • NSP (Taiwan)
 • Boviet (Vietnam)
 • QCells (Duitsland)
 • JA Solar (China)

Andere energiebesparende oplossingen

Heeft uw dak niet de juiste afmetingen voor zonnepanelen? Of wilt u naast zonnepanelen ook andere energiebesparende maatregelen treffen? Kijk dan eens naar het installeren van een zonneboiler en een zonnecollector, waarmee u water om mee te koken of te douchen verwarmt. U verbruikt met een zonnecollector minder gas om water te verwarmen. Hieronder leest u meer over deze energiebesparende oplossingen, zoals de zonneboiler.

Navigeer hieronder naar:

Zonneboiler | zonnecollector

zonneboiler Berlikum

Warm water? Zonneboiler Berlikum

Wilt u naast voor zonne-energie ook de zon gebruiken om water te verwarmen? Laat dan ook een zonneboiler installeren. Een zonneboiler gebruikt zonlicht om water te verwarmen. Dit water gebruikt u vervolgens om mee te douchen of te koken. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, een voorraadvat en een naverwarmer.

De zonnecollector ligt op de dakbedekking. Het is een plat buizensysteem waar vloeistof doorheen loopt tot in het voorraadvat, waar het water verwarmt. Dit water kan wel 90 graden worden. Meestal heeft een zonneboiler een voorraadvat van tussen de 80 en 300 liter. Op bewolkte of koude dagen verwarmt de naverwarmer, vaak een cv-combiketel, het water tot de juiste temperatuur.

Zonnecollector Berlikum

In Berlikum heeft u ze vast wel eens op daken gezien: een zonnecollector. Vlakke plaat zonnecollectoren lijken veel op zonnepanelen, maar onder de afdekplaat bevinden zich buizen waarin een vloeistof zit. Deze vloeistof wordt door de zon verwarmd, waarna het door een voorraadvat met water loopt, de zonneboiler. De warme vloeistof verwarmt het water.

Een vacuümbuus zonnecollector bestaat uit buizen die vacuüm gemaakt zijn. De buizen zijn van dubbel glas en voorzien van een speciale coating die de warmte goed vasthoudt. Door de buizen loopt een vloeistof, die direct door de zon verwarmt wordt. Deze zonnecollector is duurder, maar verwarmt water sneller en in alle seizoenen.

Onderhoud van zonnepanelen

Net als bij alle systemen, is ook bij zonnepaneelsystemen onderhoud erg belangrijk. Met regelmatige onderhoudswerkzaamheden voorkomt u vervelende storingen of onnodige reparaties. Zonnepanelen hebben als voordeel dat ze onderhoudsarm zijn. Er zijn namelijk weinig bewegende delen in de panelen die los gaan zitten. Jaarlijks schoonmaken en een inspectie van de panelen is alles wat nodig is. Een installateur voert het schoonmaken graag voor u uit.

Waar zonnepanelen gemiddeld zeker 25 jaar meegaan, heeft een omvormer gemiddeld een levensduur van tussen 10 tot 12 jaar. U moet er dus rekening mee houden dat u de omvormer een keer moet vervangen.

zonnepaneel aansluiten Berlikum

Besparen op zonnepanelen? Vergelijk offertes!

Wilt u ook graag zonnepanelen op uw woning in Berlikum laten plaatsen? Wilt u ook genieten van de energie-opbrengst die de panelen u geven? Of wilt u graag water verwarmen met een zonnecollector? Twijfel niet en vul vandaag nog uw wensen en uw gegevens in op de offertepagina. U ontvangt dan snel offertes van enkele installateurs uit uw regio.

Bespaar op de kosten door offertes te vergelijken!

Iedere installateur hanteert eigen tarieven voor het installeren van zonnepanelen op uw hellend of plat daktype. Wilt u zeker weten dat u niet te veel betaalt? Door de offertes te vergelijken op prijs een aanbod, kiest u zelf de installateur die het meest aan uw wensen voldoet!

Waar op letten bij vergelijken van zonnepanelen offertes?

Wilt u een installateur inschakelen voor het aansluiten van zonnepanelen? En wilt u ook besparen op de kosten van het installeren? Door offertes te vergelijken, kiest u altijd de installateur met de beste service en prijs. Hoe weet u zeker dat u voor het installeren een goede deal te pakken heeft?

Controleer of de leverancier beschikt over een keurmerk. Kijk ook goed naar de prijs-kwaliteitverhouding van de panelen, het montagesysteem en de omvormer. Op een prijsopgaaf wordt vaak de prijs per Wattpiek gegeven. Daarmee kunt u verschillende merken zonnepanelen goed met elkaar vergelijken.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wanneer u zich aan het verdiepen bent in het plaatsen van zonnepanelen, merkt u al snel dat er een hoop informatie op u afkomt. Om de zoektocht iets gemakkelijker te maken, vindt u hieronder antwoorden op de 4 meest gestelde vragen over zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft is afhankelijk van hoeveel energie u ermee wilt opwekken. Wilt u in uw complete stroombehoefte voorzien, of slechts een gedeelte ervan? Ook het oppervlakte en de ligging van uw dak zijn van invloed op de hoeveelheid zonnepanelen die u nodig heeft.

Welke zonnepanelen kiezen?

U heeft keuze uit monokristallijn, polykristallijn of dunne film panelen. Monokristallijn panelen zijn in donkerblauw of zwart verkrijgbaar. Deze panelen hebben het hoogste rendement, maar zijn ook duurder dan polykristallijn panelen. Een polykristallijn zonnepaneel is altijd blauw en is goedkoper. Dunne film panelen kunnen op gebogen oppervlaktes worden geplaatst.

Hoe werkt het aansluiten van zonnepanelen?

Een installateur begint met het plaatsen van de panelen, en zorgt ervoor dat de stroomkabels door het dak naar binnen kunnen zonder daarbij lekkage te veroorzaken. Onder het dakoppervlak plaatst de installateur de omvormer die de stroom geschikt maakt voor het stroomnet. Hij maakt een extra groep in de meterkast en zorgt ervoor dat de elektriciteitsmeter terug kan draaien.

Hoeveel zonnepanelen op 1 groep?

Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden. Het gaat namelijk niet om het aantal panelen, maar om het type omvormer dat u aansluit op de meterkast. Als het zonnepanelensyteem meer dan 500 Watt energie kan leveren, moet er een extra groep aangelegd worden. Een installateur vertelt u hier graag meer over.

Bij u in de provincie

Leeuwarden | Drachten | Sneek | Heerenveen | Bolsward | Burgum | Dokkum | Dronrijp | Franeker | Lemmer | Menaldum | Kollum | Buitenpost | Makkum

Benieuwd naar de prijzen van zonnepanelen, inclusief montage?

Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan en ontdek de scherpe prijzen.

Handige externe bronnen

Wilt u zonnepanelen laten plaatsen? Kijk dan ook eens op deze websites. Op energiesubsidiewijzer.nl vindt u gemakkelijk of uw gemeente subsidie geeft voor het plaatsen van zonnepanelen. Woont u in een monumentaal pand en moet u een vergunning aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen? Kijk dan op omgevingsloket.nl voor meer informatie. Kijk op technieknederland.nl om meer over verschillende energiebesparende technieken te lezen. Op consuwijzer.nl leest u alles over het terugleveren van energie. En op energieleveren.nl kunt u uw energie-installatie aanmelden. Met het aanmelden, zorgt u ervoor dat het elektriciteitsnet optimaal beheerd wordt.