Nadelen zonnepanelen
Home » Zonnepanelen plaatsen » Nadelen zonnepanelen

Nadelen zonnepanelen

Je zou denken dat er alleen maar voordelen zijn verbonden bij het aanschaffen van zonnepanelen. Dit is echter niet het geval. Bij de aanschaf van zonnepanelen komen ook een aantal nadelen kijken. Een aantal van de nadelen zijn de hoge aanschafprijs, de aanpassingen in de elektriciteitskast en het onderhoud van de panelen.

Op deze pagina lees je meer over de verschillende nadelen van zonnepanelen.

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?

Aan het nemen van zonnepanelen zitten ook nadelen verbonden. Zo is de aanschaf van zonnepanelen behoorlijk prijzig. Wanneer er zonnepanelen worden geplaatst is er ook een aanpassing nodig in de elektriciteitskast. Hieronder worden lees je meer over de nadelen van zonnepanelen.

Hoge aanschafprijs

Een van de grootste nadelen van zonnepanelen is de hoge aanschafprijs. Het aanschaffen van zonnepanelen is natuurlijk een behoorlijke investering. De prijs van zonnepanelen wordt bepaald door een aantal factoren: het aantal vierkante meter zonnepanelen, het vermogen van de zonnepanelen en de levensduur van de zonnepanelen.  Gemiddeld kost het installeren van zonnepanelen tussen de €5.500,- en €11.500,-.

Zichtbaar op je woning

Zonnepanelen zijn meestal duidelijk zichtbaar op je dak. Sommige mensen vinden het hebben van panelen op je dak niet erg fraai eruit zien. Een huishouden van 4 personen heeft al snel 16 panelen op hun dak liggen, waardoor het dak al snel helemaal vol ligt met panelen.

Ondanks de nadelen toch zonnepanelen laten installeren?

Vergelijk gratis offertes & bespaar tot 40% op de kosten

Aanpassingen elektriciteitskast

Wanneer er 3 of meer panelen op je dak worden geplaatst is het nodig om de meterkast aan te passen. Er komt een omvormer in de meterkast te staan en er komt een extra stroomgroep bij in de meterkast. Een huishouden van 2 personen heeft al 10 panelen nodig om genoeg energie op te wekken, dus de kans is groot de er een aanpassing in de elektriciteitskast moet worden doorgevoerd. Dit brengt al snel extra installatiekosten met zich mee.

Levensduur van de omvormer

De gemiddelde levensduur van een omvormer is 8 tot 12 jaar. Na deze tijd moet je weer een nieuwe omvormer aanschaffen. De levensduur van zonnepanelen is daarentegen gemiddeld 25 jaar. Je moet dus eigenlijk 2 omvormer kopen zolang je zonnepanelen werken.

De salderingsregeling verdwijnt

Het kabinet wil de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 afbouwen. Je moet er dus rekening mee houden dat je hier in de toekomst geen gebruik meer van kunt maken. De salderingsregeling houdt in dat huishoudens zelfgeproduceerde elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet en wegstrepen tegen hun eigen verbruik. Vanaf 2025 wordt er elk jaar iets minder teruggeleverde groene stroom verrekend tegen de afgenomen stroom.

Onderhoud is duur

Het schoonmaken van zonnepanelen is niet erg moeilijk en kan vaak gewoon met de tuinslang worden gedaan. Echter wordt er geadviseerd om 1 keer in de 4 jaar technisch onderhoud te laten voeren door je leverancier. Dit brengt ook weer extra kosten met zich mee.

De ligging is van belang

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen wil je natuurlijk wel dat ze na een bepaalde tijd winstgevend zijn. Zonnepanelen moeten minimaal een rendement hebben van 50% willen ze winstgevend zijn. Als je te maken hebt met schaduwen rondom je huis kan dit het rendement negatief beïnvloeden.

Nadelen zonnepanelen met stekker

Zonnepanelen met stekker zijn een stuk makkelijker te plaatsen dan normale zonnepanelen. Maar ook hier zitten een aantal nadelen aan verbonden. Zo hebben zonnepanelen met stekker een lagere opbrengst dan standaard zonnepanelen. Je kunt ook maar een beperkt aantal zonnepanelen met stekker plaatsen, meestal gaat het om 2 panelen.

Nadelen zonnepanelen

Zonnepanelen laten installeren? Gratis offertes vergelijken

Zonnepanelen blijven een rendabele investering op lange termijn. De kwaliteit, de levensduur en het design blijven zich namelijk alleen maar ontwikkelen. Wil jij zonnepanelen laten installeren op jouw dak? Zoel dan nu een vakman bij jou in de buurt.

Start gratis offerteaanvraag!

Start nu je gratis offerteaanvraag! Na aanvraag ontvang je zo snel mogelijke meerdere prijsopgaven. Vergelijk de prijzen van verschillende vaklui en vind zo een vakman met de scherpste prijzen. Bespaar tot wel 40% op de kostprijs! Je aanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken