Hybride zonnepanelen: warmte & elektriciteit in één!

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten zonnepanelen » Hybride zonnepanelen

Hybride zonnepanelen plaatsen

Ben jij van plan om zonnepanelen te laten installeren? Dan is het installeren van hybride panelen een goede keus. Hybride zonnepanelen zijn normale PV-panelen gecombineerd met zonnecollectoren. Met hybride zonnepanelen kun je zowel elektriciteit als warmte opwekken. Het voordeel hiervan is dat je warmte en stroom kunt producten op hetzelfde dakoppervlak. Hierdoor heb je maar een klein dakoppervlak nodig. Zonnepanelen laten plaatsen?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Lees op deze pagina meer over de voordelen van hybride zonnepanelen, de prestaties van hybride panelen en de prijs van deze panelen.

Wat zijn hybride zonnepanelen precies?

Zoals al werd gezegd kun je met hybride zonnepanelen, ook wel thermische zonnepanelen genoemd, zowel elektriciteit als warmte opwekken. Hybride zonnepanelen worden ook wel PVT panelen genoemd, het is een zonnepaneel en zonneboiler in één. Een hybride systeem is een combinatie van een zonnecollector en een traditioneel zonnepaneel. De warmte die door het paneel stroomt wordt gebruikt om water op te warmen. Hierdoor daalt de temperatuur van het paneel, en een lagere temperatuur van het paneel zorgt voor betere prestaties.

Een PVT paneel bestaat uit een zonnepaneel voor stroom en een warmtewisselaar voor de warmte. Er lopen buizen door het paneel waar glycol doorheen loopt. Glycol is een vloeistof die warmte opneemt. Als glycol de juiste temperatuur heeft bereikt wordt het naar de warmtewisselaar gepompt en dan wordt het via buizen overgedragen aan het water.

Hybride zonnepanelen

De prestaties van hybride panelen

Hybride zonnepanelen hebben een hoge efficiëntie. De panelen wekken op een effectieve manier elektriciteit op. Het collectorgedeelte zorgt ervoor dat de temperatuur van het paneel afneemt en hierdoor gaat de effectiviteit van het paneel omhoog. Een koeler paneel levert meer op. Normale panelen kunnen in de zomer wel 75 graden worden waardoor ze een stuk minder opleveren.

Hybride zonnepanelen laten installeren?

Vergelijk gratis offertes & bespaar tot 40% op de kosten

Twee soorten hybride zonnepanelen

Er zijn twee soorten PVT panelen. Je kunt kiezen tussen PVT panelen en PVT collectoren. PVT hebben als hoofddoel energie opwekken. PVT collectoren hebben als hoofddoel warmte opwekken.

PVT panelen zijn zonnepanelen met een speciale absorbeerplaat waarop koperen leidingen zijn aangebracht. De zonnewarmte verwarmt de vloeistof in deze koperen leidingen, waardoor deze kan worden gebruikt voor zaken zoals het verwarmen van het water in het centrale verwarmingssysteem. PVT panelen genereren zowel elektriciteit als warmte, hoewel de nadruk bij deze panelen vooral ligt op elektriciteitsproductie.

PVT collectoren zijn geschikt wanneer er sprake is van een hoge warmtevraag. De onderdelen van het systeem worden omringd door een omkasting met een glasplaat erop. Door de goede isolatie, wordt er veel warmte opgewekt. Door de hoge temperaturen in het systeem is het elektrische rendement juist wat lager.

De voor- en nadelen van hybride PVT panelen

Hybride zonnepanelen bieden veel voordelen, maar er zitten ook een aantal nadelen aan deze panelen. De prijs van de panelen is bijvoorbeeld hoger dan de andere soorten zonnepanelen. Lees hieronder nog een aantal voor- en nadelen van de PVT panelen.

Voordelen:
  • Minder ruimte nodig
  • Hogere opbrengst
  • Waarde van je woning stijgt
Nadelen:
  • Hoge kosten
  • Minder warmte dan bij traditionele zonnecollectoren
  • Lastig te repareren

Levensduur en terugverdientijd hybride panelen

De levensduur van een hybride systeem met zonnepanelen bedraagt zo’n 30 jaar. Het kan wel zijn dat je tussentijds je omvormer moet vervangen. Dit moet meestal tussen de 10 tot 15 jaar. De terugverdientijd van hybride panelen is gemiddeld 10 tot 25 jaar.

Hybride zonnepanelen prijs

Een hybride zonnepanelen systeem is niet goedkoop. Voor een hybride zonnepaneel betaal je gemiddeld 1,5 keer zoveel als voor een standaard paneel. Een traditioneel paneel kost gemiddeld €500,- per stuk, exclusief montage. Een hybride paneel kost dus ongeveer €750,- per stuk.

Hybride zonnepanelen kopen

Hybride zonnepanelen laten installeren? Gratis offertes vergelijken

Hybride panelen kunnen zowel elektriciteit als warmte genereren. Hybride zonnepanelen hebben een hoge efficiëntie. Ben jij van plan om hybride zonnepanelen te laten installeren? Zoek dan nu een vakman bij jou in de buurt!

Start gratis offerteaanvraag!

Na aanvraag ontvang je zo snel mogelijke meerdere prijsopgaven. Vergelijk de prijzen van verschillende vaklui en vind zo een vakman met de scherpste prijzen. Bespaar tot wel 40% op de kostprijs! Je aanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken