Thermische zonnepanelen
Home » Soorten zonnepanelen » Thermische zonnepanelen

Thermische zonnepanelen: info en prijzen 2024

Altijd al zonnepanelen willen laten plaatsen? Thermische zonnepanelen bieden een innovatieve en duurzame oplossing voor een energiezuinige woning. Deze panelen, ook wel bekend als hybride panelen, combineren de functionaliteit van traditionele zonnepanelen met ingebouwde zonnecollectoren, waardoor ze een dubbelfunctie vervullen. Het voordeel van deze panelen is dat het dakoppervlak optimaal wordt benut. Een van de nadelen zijn de kosten voor het onderhoud en reparatie, maar de lange levensduur compenseert dit weer.

Lees op deze pagina meer over de werking van thermische zonnepanelen, de verschillende soorten, het rendement en de voor- en nadelen.

Wat zijn thermische zonnepanelen?

Thermische zonnepanelen, ook wel hybride zonnepanelen genoemd, zijn moderne systemen die zowel elektriciteit als warmte opwekken met behulp van één enkel paneel. In tegenstelling tot traditionele zonnepanelen hebben deze hybride panelen een extra functie: ze dienen als zonnecollectoren. Hierdoor kunnen ze niet alleen elektriciteit opwekken, maar ook sanitair warm water produceren. Het combineren van deze functies maakt efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte op het dak mogelijk, aangezien de zonnecollectoren onder de zonnepanelen zijn geplaatst.

De werking van thermische zonnepanelen

De werking van thermische zonnepanelen zit vrij simpel in elkaar. Met één paneel kan zonlicht en zonwarmte afzonderlijk worden opgeslagen. Deze hybride panelen bestaan uit traditionele zonnepanelen met daarachter een vlakke plaat zonnecollector. Tijdens zonnige dagen absorberen de panelen zonlicht, wat resulteert in zowel elektriciteit als warmte. Dit innovatieve ontwerp maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte op het dak.

Thermische zonnepanelen prijs

De prijs van thermische zonnepanelen varieert, maar voor een volledige installatie die 5.000 Wattpiek opwekt, wat geschikt is voor een gezin, ligt deze tussen de €10.000 en €15.000. Het hogere kostenplaatje wordt deels bepaald door de geavanceerde technologie van hybride panelen en de installatiekosten. De prijs voor een paneel ligt tussen de €500 en €750 per 2,5 m². Voor 10 panelen betaal je dus tussen de €5.000 en €7.500.

Thermische zonnepanelen prijzen 2024

Aantal panelen Gemiddelde prijs
10 €5.000,- tot €7.500,-
15 €7.500,- tot €10.000,-
20 €10.000 tot €12.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per installateur verschillen.

Thermische zonnepanelen laten installeren?

Vergelijk gratis offertes & bespaar tot 40% op de kosten

De voor- en nadelen thermische panelen

Een voordeel van thermische panelen is de optimale benutting van de beschikbare dakruimte, waarbij de benodigde ruimte voor zowel zonnepanelen als zonneboilers effectief wordt gehalveerd. Het nadeel ligt echter in het lagere rendement van de zonnecollector in vergelijking met stand-alone vlakke plaat zonnecollectoren. Onderhoud en reparatie van hybride panelen kunnen duurder zijn vanwege de geïntegreerde structuur, maar de lange levensduur van 20 tot 30 jaar compenseert dit aspect.

Verschillende soorten thermische zonnepanelen

Er bestaan 2 soorten thermische zonnepanelen, elk met hun eigen kenmerken en prijs. Er zijn thermische zonnepanelen met een vlakke plaat en met vacuümbuizen. Een thermisch paneel met een vlakke plaat bestaat uit een bak van 10 cm dik. Door middel van een glasplaat is de bovenkant van de zonnecollector afgesloten. Deze glasplaat zorgt samen met isolatiemateriaal dat er geen warmteverlies optreedt. De absorbeerplaat neemt warmte op wanneer de zon er op schijnt.

Een vacuüm collector bestaat uit dubbelwandige glazen vacuümbuizen. Door middel van een coating aan de binnenzijde van de buizen blijft de warmte opgeslagen. Een koperen absorber in de glazen buizen zorgt voor de opname van warmte. In de top van deze glazen buizen verzamelt de warmte zich en wordt het afgegeven aan de langsstromende vloeistof. Net als bij een vlakke plaat collector verwarmt het water in het voorraadvat via deze vloeistof op.

Thermische en fotovoltaïsche zonnepanelen: de verschillen

Hoewel thermische zonnepanelen en fotovoltaïsche (PV) zonnepanelen beide duurzame energie opwekken, zijn het wel twee verschillende soorten zonnepanelen. Het belangrijkste onderscheid ligt in de functionaliteit: thermische panelen genereren zowel elektriciteit als warmte, terwijl PV-panelen zich uitsluitend richten op elektriciteitsopwekking.

Rendement thermische panelen

Het rendement van thermische zonnepanelen wordt beïnvloed door factoren zoals zonintensiteit en temperatuur. Over het algemeen kan een hybride paneel onder normale omstandigheden ongeveer 100 kWh elektriciteit per vierkante meter opwekken, met een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar voor een gemiddeld gezin van vier personen. Een standaard paneel levert gemiddeld 340 kWh op per paneel. Er zit dus een duidelijk verschil tussen, maar het voordeel is dat de thermische panelen twee functies hebben.

Thermisch paneel

Thermische zonnepanelen installeren? Vergelijk gratis offertes

Thermische zonnepanelen kunnen zowel elektriciteit opwekken als warmte. Het voordeel hiervan is dat het dakoppervlak optimaal benut wordt met deze dubbelfunctie. Thermische zonnepanelen laten installeren door een vakman bij jou in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Na aanvraag ontvang je zo snel mogelijke meerdere prijsopgaven. Vergelijk de prijzen van verschillende vaklui en vind zo een vakman met de scherpste prijzen. Bespaar tot wel 40% op de kostprijs! Je aanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken